Este poate unul din visele oricărui copil să meargă de sărbători să-l viziteze pe Moș Crăciun. A fost un vis și pentru doi copii mai mari, cum suntem noi, să ajungem la el acasă. Anul acesta am reușit să ne îndeplinim această dorință și am petrecut patru zile minunate între Crăciun și Anul Nou la Cercul Polar, în Laponia.

Reședința oficială a lui Moș Crăciun este la Napapiri, Finlanda la câțiva kilometri de orașul Rovaniemi. Pentru cine nu știe, Moșul nu mai locuiește de mult la Polul Nord, ci s-a mutat în Laponia unde are tot ce îi trebuie la dispoziție pentru a pregăti cadourile copiilor din toată lumea. Mulți turiști merg în Laponia chiar în Ajun pentru a-l căuta. Noi nu am făcut greșeala asta. Oricine știe că Moșul este plecat atunci să împartă cadouri în toată lumea, așa că noi ne-am dus la el pe 26 decembrie, când eram sigur că se întoarce. Cu ocazia asta puteam să ne și plângem direct lui dacă aveam vreo nemulțumire cu cadourile primite.

Serios vorbind, Laponia este un loc minunat pentru a petrece câteva zile la Cercul Polar. Dincolo de vizita la Moș Crăciun, sunt o mulțime de activități care se pot face precum drumeții pe zăpadă sau plimbări cu săniile trase de câini husky sau reni, iar peisajul de iarnă este magnific.

De mult timp mi-am dorit să ajungem în Laponia de Sărbători, dar nu a fost să fie. Principalul impediment au fost preturile extraordinar de mari în sezonul de vârf din decembrie. Se mai găsesc tarife decente dacă rezervi din timp – la cazări (cu cel puțin 6 luni în avans) sau la zborurile spre Laponia. Dacă încerci să rezervi în ultimul moment un sejur acolo poate câteva costa mii de euro pentru 2 persoane.

Anul trecut, prin vară, am zis să rezerv o cazare la Rovaniemi de sărbători, doar în caz că ajungem. Astfel, am rezervat un apartament în centrul orașului pentru „doar” 400 de euro pentru 3 nopți. Dacă nu reușeam să mergem, îl anulam.  Datorită fluxului mai mic de turiști în urma pandemiei am reușit să găsim bilete de avion ieftine (200 de euro dus-întors de persoană) cu Blue Air spre Helsinki și de acolo spre Rovaniemi cu Norwegian și Finnair. Astfel, planetele s-au aliniat și am reușit să ajungem în sfârșit în nordul îndepărtat al Finlandei.

Ne-am pregătit pentru vacanța în Laponia mai mult decât o facem pentru altele. Asta a însemnat în primul rand să ne cumpăram hainele de iarnă potrivite. Temperatura la Rovaniemi în decembrie este de obicei -5/15 C ziua și poate coborî și până la -25 de grade, iar ninsorile abundente sunt obișnuite.

După ce am petrecut Crăciunul acasă, în familie, a doua zi după prânz ne-am îndreptat spre aeroportul Otopeni.

Zborul spre Helsinki a durat 2 ore și jumătate și a fost confortabil la bordul unui Boeing 737 Max nou.

 

Am zburat peste Ucraina, Polonia (ocolind Belarusul) și Țările Baltice. Mai jos este o vedere cu capitala estonă Tallinn din avion

 

Am avut la Helsinki 3 ore de pauză până la zborul următor. După ce ne-am preluat bagajele și am făcut check-in pentru zborul următor, tot am mai avut timp suficient pentru a ieși din aeroport. A fost ocazia ideală pentru a ne testa acomodarea la ger. Primul contact cu temperatura de -11 grade din Helsinki a fost un șoc, am simțit că ne îngheață respirația. După vreo zece minute totuși a devenit mult mai suportabil și ne-am convins că putem să ne descurcăm și la Rovaniemi, unde era și mai frig de atât.

 

Finlandezii sunt obsedați de Crăciun, iar sărbătorile sunt perioada de vârf a sezonului turistic. De aceea, nu era de mirare că am găsit în terminal o casă a lui Moș Crăciun. Acolo, pe timpul zilei, cei mici puteau face cunoștință cu Moșul.

 

Am plecat spre Rovaniemi cu un avion Finnair seara târziu. Zborul a durat o oră iar cel mai deosebit moment a fost că înainte de aterizare am văzut Aurora Boreală de la geam. Speram să o mai vedem și la Rovaniemi dar nu a fost să fie, cea din avion rămânând singura.

 

Am sosit la Rovaniemi puțin înainte de miezul nopții.

 

Am rezervat o mașină pentru zilele petrecute la Rovaniemi. Chiar dacă nu aveam drumuri lungi de parcurs, o mașină este soluția cea mai economică pentru a vizita orașul și împrejurimile. Nu prea există autobuze, iar o cursă de taxi (de 10 kilometri) costă cam 40 de euro în Laponia, aproape cât costă o mașină închiriată pe zi. Desigur, pentru a găsi un tarif decent, am făcut rezervarea mașinii cu luni în avans.

Am preluat mașina rapid la aeroport, dar mult mai mult a durat să o curățăm de gheață.

 

M-am temut de starea drumurilor înzăpezite din Laponia, de cât de greu va fi să conduc pe acolo. Nu a fost însă deloc rău. Chiar dacă drumurile nu sunt complet curățate pentru că ninge de mai multe ori pe zi, starea lor e bună. Mai mult, șoferii locali conduc foarte încet și prudent și nu am avut nevoie nici măcar o dată să frânez brusc. Ce mai este deosebit este că aproape toate drumurile (din oraș sau din afară) sunt luminate pe parcursul celor 21 de ore de întuneric.

 

Drumurile secundar însă nu sunt bine curățate. Am ajuns pe un asemenea drum precum cel de mai jos chiar în prima seară, în căutarea Aurorei Boreale.

Pentru a vedea Aurora bine, trebuie să fie îndeplinite patru condiții în același timp. Trebuie să fie o zi cu activitate solară puternică (vorbim de radiații cauzate de furtunile solare care întâlnesc câmpul magnetic al Pământului). Mai este nevoie să fie o zi cu cer senin, să fie noapte și să fie complet întuneric. Ultima condiție înseamnă că trebuie să pleci mai departe de luminile puternice ale orașelor pentru a o vedea bine și chiar dincolo de drumurile principale, care cum spuneam sunt bine luminate noaptea.

Depărtându-ne de oraș, am îndeplinit ultimele 3 condiții și am putut admira un cer senin splendid, plin de stele, dar luminile nordului pe care le zărisem din avion nu s-au mai întors în acea seară.

 

Tot noaptea târziu, am mai mers și la Satul lui Moș Crăciun, aflat la 7 kilometri de Rovaniemi. Satul este deschis non stop pentru vizite, chiar dacă principalele atracții se pot vizita doar de la 10 la 18.

Am găsit locul luminat frumos cu muzică de sezon pe fundal și eram numai noi acolo.

 

Deja ne obișnuisem cu cele -14 grade din Rovaniemi

 

Complexul Santa Claus Village din Napapiri este construit chiar pe Cercul Polar. Linia albastră marchează cercul aflat la 66°33′ latitudine nord.

 

Acesta este oficiul lui Moș Crăciun

 

Hotelul din Santa Claus Village pentru cei cu dare foarte mare de mână. O noapte de cazare acasă la Moș Crăciun poate costa în sezon 5-600 de euro.

 

La finalul plimbării am mers în Rovaniemi să ne cazăm. Am stat la un apartament în centrul orașului unde am intrat cu codurile primite de la proprietar pentru a ne putea caza la ora târzie.

 

Aveam mare nevoie de cumpărături iar supermarketul din centru deschis non-stop a fost de mare ajutor.

 

În decembrie ziua este foarte scurtă la Cercul Polar. Soarele răsare pe la 11 și apune pe la 1:30.

Ne-am trezit târziu a doua zi, după ora 10:30 și de-abia începea să se lumineze.

 

Ne-am făcut griji înaintea plecării cum o să ne descurcăm cu 2-3 ore de lumină pe zi. Ne făcusem un plan cum să folosim la maxim lumina și ce să vedem, doar că la fața locului ne-am schimbat părerea. Rovaniemi este mai frumos noaptea decât ziua, iar locurile turistice sunt extrem de aglomerate în orele de lumină și sunt mult mai libere în rest.

 

Am revenit la Napapiri pe lumină de data aceasta, unde am găsit multe sute de turiști.

 

Santa Claus Village este un complex imens care nu include doar oficiul lui Moș Crăciun, ci un întreg ansamblu de atracții turistice. Există o fermă de reni unde se pot face plimbări cu sania, un parc cu câini husky, centru de închiriere snow-mobile, un hotel de gheață, magazine de suveniruri și o mulțime de restaurante.

Dintre acestea, am ales să mergem mai întâi la Husky Park, locul unde puteam face cunoștință cu simpaticii căței.

 

Tarifele la cele mai multe atracții din Santa Claus Village sunt extrem de mari.

De exemplu, o plimbare cu sania cu husky de 500 de metri (2 minute) costă 40 de euro de persoană iar una de 2 kilometri, dublu. Poate fi o plimbare plăcută, mai ales pentru cei care vor o fotografie amintire, dar este mult prea rapid pentru a te bucura cu adevărat de experiență.

Pentru o plimbare scurtă ar fi trebuit să mai așteptăm vreo două ore. Ținând cont că am experimentat sania cu husky recent în călătoria în Svalbard, ne-am mulțumit cu o plimbare prin parc unde ne-am jucat cu simpaticii căței. Intrarea în parc este 10 euro.

 

Drăguții husky de la Santa Claus Village

 

Săniile trase de câini pregătite pentru următoarea plimbare

 

La finalul turului ne-am încălzit la foc

 

La Reindeer Farm se pot face plimbări cu renii. La fel e vorba de plimbări scurte și foarte scumpe. O plimbare cu sania trasă de ren voiam să facem neapărat, dar nu la Santa Claus Village, ci la o fermă adevărat unde aveam rezervare a doua zi.

 

Renii Moșului. Nu l-am identificat pe Rudolf printre ei

 

Temperatura ziua la Santa Claus Village

 

Traversând Cercul Polar

 

La final am lăsat la cea mai mare atracție din complex, oficiul lui Moș Crăciun.

 

Am prins ceva coadă la Moș Crăciun, cam 40 de minute de așteptare. E bine de știut că cel mai aglomerat este la prânz, mai târziu după 4-5 este mult mai liber.

 

Am privit în așteptare mai multe fotografii ale vedetelor care au venit să-l viziteze pe Moșul.

 

Vizita la Moș Crăciun este gratuită, dar fotografiile făcute acolo costă. Un pachet digital (foto și video ce pot fi descărcate) este 45 de euro iar fotografia imprimată este încă 35 de euro. Fiind vorba de o amintire unică, nu putea să nu plătim. Mai jos este cea mai scumpă poză pe care am făcut-o vreodată.

Moșul este extraordinar. Are o voce caldă și prietenoasă și vorbește o mulțime de limbi străine, inclusiv puțin de română.

 

La plimbare prin complex, am admirat peisajul superb de iarnă

 

Am mers mai departe cu mașina tot printr-un peisaj feeric

 

La lacul Norvajarvi, aflat la 15 kilometri la nord

 

La plimbare pe lacul înghețat

 

Urme de copci săpate de pescari

 

Apusul la Rovaniemi. La ora 2.

 

Mai târziu am mers la cumpărături, la hypermarket.

Rovaniemi este un oraș destul mare. Sunt 60.000 de locuitori. Nu este deloc un sat pustiu cum și-ar imagina unii. Există o mulțime de centre comerciale moderne și mall-uri unde poți cumpăra tot ce ai nevoie.

 

Centrul Prisma din vestul orașului este cel mai mare hypermarket

 

Magazinul este imens, unul din cele mai mari unde am fost vreodată. De acolo ne-am luat tot ce aveam nevoie pentru a ne gospodări la apartament dar și suveniruri pentru acasă. Spre deosebire de alte preturi din Rovaniemi, la supermarket este ieftin, unele produse fiind chiar mai ieftine ca acasă.

 

Seara am mai făcut o plimbare pe dealul Ounasvaraa. Am mers cu mașina până în vârf și mai departe la pas prin pădure.

Pe Ounasvaraa sunt mai multe hoteluri, piste de ski și chiar o trambulină pentru sărituri. Dealul este și locul perfect pentru cele mai frumoase priveliști cu Rovaniemi de sus.

 

Pădurea încărcată de zăpadă de la Ounasvaraa

 

Cel mai greu lucru în Laponia pentru noi a fost echiparea și dezechiparea. Pentru a rezista temperaturilor a trebuit să ne îmbrăcam foarte bine. Asta înseamnă pantaloni de ski, bocanci, jachetă de iarnă și încă multe straturi de haine pe dedesubt. În apartament stăteam în pantaloni scurți și tricou iar fiecare ieșire însemna o pregătire lungă. Ne lua de fiecare dată cam jumătate de oră să fim gata și de aceea am evitat să ieșim de mai multe ori pe zi preferând să ne întoarcem doar când am făcut tot ce ne propunem.

Dimineața următoare ne-am îmbrăcat cât am putut de gros. Se făcuse și mai frig, erau -22 de grade când am plecat iar noi urma să petrecem mai mult timp afară la ferma de reni.

Am mers la Porofarmi la 15 kilometri de oraș. Rezervasem acolo (din timp) un tur al fermei și o plimbare cu sania.

Am fost întâmpinați în cabană cu cafea și prăjituri și la focul aprins în sobă am aflat o mulțime de informații despre fermă, despre reni și despre cum este viața în Laponia.

 

Apoi ne-am alăturat grupului de turiști și am început turul

 

Am mers mai întâi să cunoaștem renii și să-i hrănim. Ghidul nostru foarte simpatic ne-a făcut cunoștință cu câțiva dintre sutele de reni simpatici de la fermă.

 

Am hrănit renii cu licheni, mâncarea lor preferată

 

Cred că noi aveam nasul mai roșu decât renii

 

Mai departe am mers pentru mult-așteptata plimbare cu sania. Am mers fiecare grup cu sania proprie iar noi am condus singuri.

Vorba vine „condus” pentru că renii sunt „automați”. Mai exact știu traseul la perfecție și nu au nevoie să fie cârmiți

 

Am parcurs un traseu de 3 kilometri cu renul nostru simpatic printr-un peisaj de iarnă de vis.

 

La un moment dat renul nostru a accelerat și noi am strigat. Mai departe am mers din ce în ce mai repede și plimbarea noastră a devenit o adevărată cursă. Am aflat la final că renii gonesc din ce în ce mai tare când se tipă la ei, așadar era vina noastră. Ghidul glumeț ne-a spus că nu ne-a zis asta dinainte ca să știe după țipete când ne apropiem înapoi la fermă.

 

La întoarcerea din plimbare

 

La final ne-am încălzit la foc cu un pahar de suc cald de fructe de pădure. Înainte de plecare am primit și un permis de condus sania cu reni în Laponia 🙂 A fost o experiență superbă tot turul și mult mai autentică decât am fi putut avea la Santa Claus Village.

 

Pentru că era foarte frig și stătusem deja prea mult pe afară, am căutat să mergem undeva înauntru.

Am vizitat grota lui Moș Crăciun sau Santa Claus Park, aflat nu departe de satul Moșului. Este vorba de un parc de distracții subteran, o altă mare atracție din Rovaniemi.

 

Santa Park este un complex imens construit în 1998 care include câțiva kilometri de tunel săpat adânc în munte

 

Intrarea în parc este 40 de euro și include accesul gratuit la toate atracțiile. Printre acestea sunt o sală mare de spectacole unde au loc concerte și acrobații, mai multe restaurante și magazine, un roller coaster, atelierul elfilor, o pesteră de gheață și evident casa lui Mos Crăciun.

Am început cu roller coasterul care trece prin lumea magică a lui Moș Crăciun

 

Atelierul unde se împachetează cadourile

 

Am asistat apoi la spectacolul cu elfii acrobați

 

Școala elfilor, unde copiii alături de cei mari învață cum să fii un elf

 

Am mers apoi să-l vedem pe Moș Crăciun. Foarte simpatic și cel de la Santa Park

 

Am petrecut mult timp aici cu Moșul, pentru că nu era coadă deloc. Aici am putut face gratuit poze împreună folosind camera noastră.

 

La atelierul elfilor ne-am făcut singuri un mini Mos Crăciun cu o urare de sărbători.

 

Apoi ne-am decorat turta dulce înainte de a o gusta

 

Peștera de gheață

 

Nu am plecat din parc înainte de a vizita magazinul de suveniruri

 

Am ieșit după ce se lăsase întunericul

 

Mai pe seară am revenit la Santa Claus Village pentru a trimite scrisori acasă

 

La oficiul poștal din complex se pot trimite scrisori pentru Moșul dar și către cei de acasă. Fiind ceva special am rămas să scriem câteva vederi și să le trimitem către cei dragi.

 

Tot la oficiul poștal sosesc scrisorile trimise de copiii din toată lumea

 

O ultimă amintire de la Santa Claus Village

 

Înapoi în Rovaniemi am mai mers la muzeul Artikum

 

Este vorba de un muzeu imens cu expoziții interactive dedicate faunei, locuitorilor și vieții de dincolo de Cercul Polar.

 

Prima expoziție este despre Laponia, unde teritoriu care nu se întinde numai în nordul Finlandei ci și regiuni din Norvegia, Suedia și Rusia.

 

Costume tradiționale ale poporului băștinaș Sami.

 

Copii Sami

 

Nu puteau lipsi renii dinte exponate

 

Zona arctică delimitată de Cercul Polar care trece chiar prin Rovaniemi

 

Pentru cei care nu văd Aurora la Rovaniemi există un cinematograf 4D unde poate fi văzută în muzeu

 

Ultima seară la plimbare prin centrul frumos din Rovaniemi

 

Harta orașului aflat la confluența mai multor râuri

 

Scena nativității sculptată în gheață

 

Rovaniemi este decorat de sărbători tot anul

 

Am mai făcut o tură și dimineața înainte de plecare

 

Catedrala din Rovaniemi

 

Alimentarea cu benzină înainte de aeroport. Un litru este aproape 2 euro

 

Am zburat înapoi spre Helsinki cu Norwegian

 

La Helsinki aveam o escală mai lungă. Nu am găsit un zbor potrivit pentru conexiune, astfel că am rămas o noapte în capitala Finlandei. Cu ocazia asta puteam revedea puțin orașul.

 

Trenul de la aeroport spre Helsinki face jumătate de oră.

 

Am stat la un hotel central din oraș

 

Seara, după ce am servit cina, am făcut o plimbare pe jos prin Helsinki

 

Marea Baltică înghețată

 

Catedrala și piața centrală

 

Pe bulevardul Aleksanteri

 

Dimineața la plimbare prin parc

 

La monumentul Sibelius. Ne-am lungit mult cu plimbarea de era să pierdem zborul spre casă.

 

A făcut o cursă nebună spre aeroport unde am sosit cu o oră înainte de decolare.

 

Am ajuns totuși în timp. A urmat zborul cu Max-ul Blue Air spre casă unde trebuia să facem pregătiri pentru Revelion.