La doar 3 luni după ce am petrecut o vacanță în familie de sărbători la Rovaniemi, am revenit în orașul lui Moș Crăciun din Laponia. Am ajuns din nou în Finlanda pentru că reprogramasem niște zboruri pe care nu le-am putut efectua prima oară dar și pentru că ne-a plăcut atât de mult acolo încât îmi doream să revin încă de când am plecat. Mai aveam un motiv în plus – nu văzusem Aurora Boreală prima oară și speram că poate de asta am noroc.
Am avut o experiență complet diferită între vizita la Rovaniemi din decembrie și cea din martie. De aceea, o să încep povestirea mea cu o comparație pentru cei care se gândesc la momentul ideal pentru a ajunge în Laponia. Nu trag o concluzie, pentru că fiecare perioadă are avantajele ei.
Despre prima noastră vizită puteți citi aici:
https://crisgrig.wordpress.com/2022/01/09/acasa-la-mos-craciun-in-laponia/
Rovaniemi de sărbători vs luna martie:
- prima mare diferență este la cazare: dacă de sărbători se poate găsi cazare foarte greu și tarifele dacă nu faceți o rezervare în avans sunt exorbitante, în martie, cu câteva zile în avans erau opțiuni pe alese. Prețurile erau de 4-5 ori mai mici. Am stat în martie la un apartament luxos din centrul Rovaniemi pentru 60 de euro/noapte – ceva inimaginabil în decembrie
- aglomerația: în decembrie am stat la cozi lungi iar în unele locuri a trebuit să facem rezervări din timp. Primăvara n-a fost nici vorbă de așa ceva; am mers mereu unde am dorit, când am vrut, fără nicio așteptare. E drept, în martie, unele locuri pot părea prea pustii pe când de sărbători sunt mult mai animate
- serviciile turistice: Orașul lui Mos Crăciun și alte locuri de interes din Rovaniemi sunt deschise tot anul. Nu am găsit nimic închis în martie, dar parcă atmosfera era mult mai frumoasă de sărbători
- vremea: a fost de fiecare dată foarte frig, dar logic mai cald în martie. Am prins în decembrie minime de -15, -20 de grade iar în martie -5, 0 grade. Peisajele erau însă diferite, în martie n-am mai regăsit peisajul feeric cu copacii încărcați de zăpadă. Era zăpadă și primăvara, dar nu atât de multă. Soarele strălucea mai tot timpul când am fost a doua oară, în timp ce de sărbători a fost mai mult înnorat. Acest aspect este foarte important și pentru cei care vin să vadă Aurora Boreală, șansele pe vreme senină fiind mai mari.
- orele de lumină: în decembrie erau 3 ore de lumină pe zi la Rovaniemi iar în martie ziua avea 12 ore și am avut timp de o mulțime de activități de dimineața până seara
Am sosit la gara din Rovaniemi după un drum lung cu trenul din Lulea, Suedia. Cum am coborât din tren am tras o căzătură zdravănă pe gheața din gară. Un localnic prietenos m-a ajutat să mă ridic și mi-a spus amuzat „Bun venit la Cercul Polar”
De la gară am mers direct la aeroport pentru a lua mașina închiriată. Chiar și mașina a fost mult mai ieftină în martie, când am plătit de 2 ori mai puțin. O mașină este indispensabilă la Rovaniemi unde transportul în comun nu prea există.
Înainte de a merge la cazare, am trecut pe la Prisma – cel mai mare supermarket din zonă
Am stat la un apartament frumos din centrul orașului
Apartamentul avea un living spațios și 2 dormitoare, baie cu saună și balcon (acesta din urmă e ceva mai rar de găsit la Rovaniemi)
La cafea pe terasă dimineața
Ziua următoare mi-am propus să merg la Levi. Aceasta este cea mai importantă stațiune de ski din Finlanda dar și un loc unde atmosfera de Crăciun tine tot anul, la fel ca la Rovaniemi. Levi se află la 160 de kilometri la nord de Rovaniemi. Drumul a fost lung, dar asfaltul era curat și am făcut doar 2 ore (în decembrie se face mult mai mult din cauza zăpezii de pe carosabil).
Drumul a fost extrem de anost, fără aproape nicio localitate în peste 100 de kilometri. Prima a fost Kittila după o oră și jumătate de mers.
La Kittila am făcut o abatere de la drum. Am cotit la stânga spre Yllasarvi, în direcția resortului Snow Village unde se află un faimos hotel de gheață.
Snow Village se află în mijlocul unui parc natural la 20 de kilometri de Kittila
Complexul include un hotel de gheață uriaș, un hotel normal, mai multe restaurante și un centru pentru sporturi de iarnă. Hotelul de gheață este deschis vizitatorilor contra cost.
Turul hotelului se face individual și include barul, restaurantul și camerele neocupate. Construcția de gheață este imensă, mi s-a părut ceva incredibil.
Am început cu un film la cinematograf
Hotelul se redecorează în fiecare are după o anume temă. Anul acesta tema era Science-Fiction
Barul din Snow Village. Cocktailurile aici nu au nevoie de gheață
Imagini din camere. Arătau pur și simplu incredibil
Restaurantul din resort
Există și un restaurant normal la Snow Village. Acolo am servit masa
Mai târziu am continuat drumul spre Levi
Levi este, cum spuneam cea mai importantă stațiune din țară. Finlanda nu duce lipsă deloc de zăpadă iarna dar munții lipsesc cu desăvârșire. Dealurile de lângă Levi sunt cam singurul loc unde se poate practica schi alpin în condiții decente. Altfel, toată țara este plină de trasee de schi fond.
Teleschiurile erau închise când am ajuns din cauza vântului, de aceea nu prea era lume pe pârtie.
Am poposit în centrul stațiunii
Centrul mic dar foarte pitoresc din Levi
La magazinele cu articole de ski din Levi erau multe oferte promoționale. Chiar mi-am luat de acolo câteva jachete de iarnă pentru acasă la preț de chilipir
Drumul de întoarcere spre Rovaniemi. Am alimentat la o benzinărie și am fost șocat de prețurile astronomice
Am ajuns seara la Rovaniemi și am admirat apusul de la apartament.
Aveam o speranță mare să văd aurora în acea seara. Martie e perioada când activitatea solară este puternică, iar afară era senin și întuneric. Acestea sunt condițiile principale pentru a observa luminile nordului, dar mai lipsește una și cea mai importantă: norocul. Asta înseamnă să fie o furtună solară suficient de puternică pentru ca aurora să fie vizibilă iar ora când se întâmplă să fie una potrivită. Degeaba este aurora devreme când nu se întunecă destul și nu se poate vedea sau la 2-3 dimineața când nu se scoală nimeni să o vadă.
Mi-am instalat Aurora Alert Rovaniemi, o aplicație care te notifică atunci când se vede Aurora Boreală. Am așteptat puțin și apoi m-am culcat. Pe la 11 noaptea au început să sune notificările pe telefon: era Aurora! Nu numai asta, dar era una de intensitate mare (5/9), ceva ce se întâmplă doar de câteva ori pe an. Ce noroc!!! 🙂
Aurora e greu de văzut dintr-o zonă foarte luminată. Nu aveam șanse din centrul Rovaniemi de la apartament unde iluminatul stradal strălucea peste tot. De aceea, m-am urcat la volan și am condus spre unul din locurile recomandate pentru a o vedea: până în vârful dealului Ounasvaara
Din vârful Ounasvaara se putea deja zări lumini verzi sclipind peste orașul luminat. Nu se vedeau totuși foarte bine.
Din zonele mai întunecate se vedea puțin mai clar.
Lacul înghețat Norvajarvi de la 15 kilometri nord de Rovaniemi este cel mai cunoscut loc pentru a vedea Aurora. Acolo merg toate tururile „Northern Lights” cu turiști seara. Am pornit la drum înspre lac în speranța că o să o văd mai bine.
Am parcat pe malul lacului și am pornit spre zona unde stăteau excursioniștii în jurul focului. Ce am văzut pe cer a fost incredibil.
Era a doua oară când vedeam Aurora Boreală. O mai văzusem la Tromso în Norvegia însă nu fusese nici pe departe atât de spectaculoasă. A fost un vis!
Nu sunt expert în fotografii și nici n-am avut vreo super cameră foto sau un trepied cât să fac poze perfecte. Vă las mai jos cu imaginile Aurorei, cu mențiunea că văzute cu ochiul liber erau mult mai spectaculoase.
Aurora nu se terminase după o oră și jumătate de când am ajuns. Aș mai fi stat să o admir dar nu mai puteam că era mult prea frig.
Înapoi la apartament, a mers grozav o saună fierbinte
Venise și ziua plecării dar până la zborul de seară mai aveam în plan mai multe activități.
Am revenit la Casa lui Mos Crăciun din Napapiri. Peisajul era mult schimbat, chiar și bradul de Crăciun din fata casei moșului nu mai era încărcat de zăpadă.
La linia care demarchează Cercul Polar în decembrie nu aveam loc să facem o poză. De data asta nu era mai nimeni.
„Căldurică” la Rovaniemi
Atracțiile din complex erau toate deschise și nu era aglomerație nicăieri. Am mers mai întâi la Husky Park
De sărbători nu făcusem o plimbare cu sania trasă de câini de la Santa Village, pentru că trebuia să așteptăm ore bune. De data asta am intrat și o plecare era disponibilă imediat.
La drum cu simpaticii cățeluși Husky. Am ales experiența mai scurtă și a fost minunat
O poză la finalul plimbării; erau prea mulți câini ca să intre toți în cadru
La final am dat o tură pe la țarcurile câinilor
Vizavi se pot face plimbări cu sania cu reni
După amiază am plecat spre Ranua, orășel aflat la 60 de kilometri sud de Rovaniemi. Acolo este cel mai faimos parc zoo din Laponia.
A trebuit să conduc mai încet pentru că șoseaua era acoperită de zăpadă pe-aici și pe alocuri de gheață
După o oră am sosit la Ranua Zoo
Ranua Wildlife Park este cel mai mare parc cu animale din Arctica. Parcul a fost construit în 1983 pe o suprafață imensă iar astăzi adăpostește peste 50 de specii de animale toate specifice zonei polare. Traseul circular care străbate tot parcul are vreo 3 kilometri lungime.
Am trecut mai întâi prin zona aviară unde am văzut câteva din cele mai frumoase exemplare de păsări arctice precum bufnita albă si vulturul plesuv.
Pasarelele pentru vizitatori trec chiar peste țarcurile animalelor. Fiecare dintre ele se bucură de suprafețe generoase. De aceea senzația este mai degrabă de rezervație naturală decât de zoo.
Întâlnire cu mamiferele nordului: mistrețul, lupul și râsul
Marea vedetă a parcului din Ranua este ursul polar Venus
Cerbul și zimbrul
La finalul turului nu putea lipsi animalul
La plecare am trecut pe la restaurantul din complex
Tot acolo am trecut pe la magazinul de ciocolată. Fazer este cel mai renumit brand de dulciuri al Finlandei, ciocolata lor fiind un suvenir obligatoriu de luat acasă.
Am făcut apoi cale întoarsă spre Rovaniemi
La Rovaniemi am oprit un centru unde am găsit agitație mare. În piața centrală avea loc un concert caritabil pentru Ucraina
Moș Crăciun nu lipsește de la niciun eveniment la Rovaniemi
Seara am revenit la aeroportul Rovaniemi. Sosise și vremea întoarcerii acasă
La Helsinki am aterizat în mijlocul unei furtuni de zăpadă. Din fericire, finlandezii sunt obișnuiți cu intemperiile iernii, și zborurile nu au întârziat deloc.
După o escală scurtă am decolat spre casă la bordul unui 737 Max de la Blue Air.