Vara trecută am făcut un city-break de weekend mai puțin obișnuit. Am fost la vecinii de la sud, în capitala Sofia. Ce a fost deosebit este că nu am mers de data cu mașina asta în Bulgaria ca de obicei, ci am zburat cu avionul direct la Sofia.

Totul a fost posibil după ce Ryan Air a lansat o rută nouă din București spre Sofia. Orarul de anul trecut era perfect pentru o escapadă de weekend – plecare vineri seara și întoarcere luni dimineața devreme. Tarifele la lansare erau extrem de mici și când au apărut nu am ezitat să iau bilete la 9 euro dus-întors la final de vară!

Am mai fost la Sofia, dar mai degrabă în trecere spre alte destinații și nu avusesem ocazia să vizităm decât puțin. Cu ocazia asta puteam descoperi cu adevărat orașul. Aveam două zile pline și le-am împărțit astfel: o zi de plimbare la pas prin Sofia explorând principale atracții din oraș și o zi cu mașina închiriată către zona centrală a Bulgariei, în special pentru a vizita satul Koprivishtitsa.

Am zburat așadar seara târziu din Otopeni spre Sofia. Zborul a durat 35 de minute, fiind probabil cel mai scurt zbor pe care l-am luat vreodată din București.

 

Sofia are o rețea de metrou extinsă, inclusiv o linie care ajunge la aeroport. A fost varianta ideală pentru a ajunge la hotel vineri seara, iar drumul a durat 30 de minute.

 

Chiar dacă populația Sofia este jumătate din cea a Bucureștiului, rețeaua de metrou a orașului este la fel de extinsă, fiind dezvoltată mult în ultimii ani.

 

Am stat în zona centrală Lavov Most, la Lion Hotel

 

Camera de hotel a fost foarte confortabilă, mai ales ținând cont că a costat doar 35 de euro pe noapte.

 

Am prins o vreme foarte frumoasă la Sofia tot weekendul. Cerul era perfect senin. Asemenea vreme era ideală de mers la munte, doar Sofia este un oraș la poalele masivului Vitosha cu vârfuri de peste 2000 de metri.

Zona de munte se află la sud de oraș. Am folosit mijloacele de transport în comun pentru a ajunge acolo. Cel mai simplu mod este cu metroul spre stația Vitosha și mai departe cu autobuzul. Biletele sunt foarte ieftin. Un bilet integrat valabil o zi pe toate mijloacele de transport costă 4 Leva (10 lei).

 

Prima zonă a orașului unde am mers este Boyana, la poalele muntelui.

 

Boyana este zona cea mai verde a orașului și multe din cele mai scumpe proprietăți din oraș care se bucură de o vedere frumoasă peste toată Sofia.

 

Nu am mers la Boyana doar pentru a admira peisajul. Am mers acolo mai ales pentru a vizita Biserica Boyana, singurul loc din Sofia care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

 

Biserica Boyana este cea mai veche din Sofia. Datează din secolul 10. Biserica la exterior nu impresionează nici prin dimensiuni și nici prin arhitectură. Motivul pentru care Boyana este faimoasă sunt frescele de la interior vechi de peste 1000 de ani.

 

Interiorul se poate vizita cu ghid la ore fixe în prima parte a zilei. Pot intra grupuri de maxim 14 persoane iar timpul vizitei este limitat la 10 minute, pentru a nu deteriora picturile. Vizita a fost fascinantă. Pentru că nu am putut face fotografii la interior, am pus mai jos un filmuleț de prezentare.

 

Am continuat apoi plimbarea prin cartierul cochet Vitosha

 

Acolo, la poalele muntelui, se află Muzeul Național de Istorie – cel mai interesant muzeu din Sofia după părerea mea.

 

Muzeul prezintă istoria Bulgariei din perioada preistorică până în prezent. Turul este bine organizat și foarte informativ cu informații disponibile în engleză.

 

Bulgaria în perioada medievală. Mai multe regiuni din țara noastră s-au aflat sub influenta regatului Bulgar la începutul mileniului trecut. Cea mai mare extindere a fost în perioada dinastiei Asen când regatul Vlaho-Bulgar cuprindea Muntenia, Dobrogea și se întindea până în sudul Balcanilor în Macedonia.

 

Exponate din tezaurul național al Bulgariei

 

Sala principală a muzeului

 

Expozițiile de la etaj prezintă istoria Bulgariei pe parcursul celui de-al doilea război mondial.

 

Expoziția costumelor populare

 

La finalul turului am poposit la o cafea pe terasa muzeului

 

Am revenit apoi în centru, ieșind din metrou chiar în fața Palatului Culturii (NDK), una din cele mai recunoscute clădiri din Sofia.

 

Parcul cu fântâni din fața palatului

 

Am trecut și pe la Catedrala Aleksander Nevsky, cea mai mare biserică a Bulgariei

 

O vedere cu catedrala

 

Interiorul impresionant al bisericii

 

La subsol se poate vizita Muzeul Icoanelor

 

Vizavi de catedrală se află Patriarhia Bulgaria

 

Tot în zonă se află Biserica Rusă, o biserică mult mai mică, dar foarte frumoasă

 

Am vizitat si Muzeul de Istorie Naturală. Nu plănuiam neapărat, dar mi-a ieșit în drum.

 

Muzeul a fost o surpriză plăcută. Foarte interesant de vizitat, mai ales că include una din cele mai ample expoziții de animale împăiate din lume.

 

Sunt peste 2000 de animale și păsări împăiate expuse la muzeu

 

Teatrul Național „Ivan Vazov”

 

Biserica Rotonda, înconjurată de clădirile construite în perioada comunistă

 

Monumentul Sfânta Sofia

 

În centrul Sofiei au fost excavate ruinele vechii așezări Serdica

 

Bulevardul Vitosha este principala zonă pietonală din oraș. Am găsit-o sâmbăta plină de lume

 

Restaurantul meu preferat este Shastlivetsa din Veliko Tarnovo. Am mers acolo de multe ori în ultimii zece ani și revenim de fiecare dată cu drag. Recent, restaurantul a deschis o filială și la Sofia, chiar pe bulevardul Vitosha. Normal că nu puteam să servesc cina în alt loc.

 

Am găsit același meniu ca la Veliko Tarnovo. Mâncarea a fost la fel, adică delicioasă

 

Seara m-a găsit la NKD. De acolo am revenit la hotel cu metroul

 

Asta a fost plimbarea prin Sofia, dar eram abia la jumătatea weekendului.

Dimineața următoare am mers la aeroport pentru a lua mașina închiriată. Cum spuneam, ziua de duminică am plănuit un circuit prin împrejurimi. Mașina, la fel ca toate celelalte cheltuieli din Sofia, a costat puțin – sub 40 de euro pentru o zi cu asigurare completă inclusă.

 

Prima destinație a fost Koprivishtitsa, sat aflat la 100 de kilometri est de Sofia

 

Am ajuns la Koprivishtitsa înainte de ora prânzului. Satul se află la poalele munților, într-un cadru natural splendid pe malurile râului Topolnitsa.

Koprivishtitsa este un sat splendid, cu sute de case vechi colorate și bine păstrate. Satul are o mare importanță istorică pentru Bulgaria, fiind locul unde s-a născut mișcarea națională de independență în secolul 19. Mari scriitori, artiști și eroi revoluționari s-au născut acolo, iar casele lor sunt astăzi toate muzee memoriale.

 

Statuia eroului revolutionar Benkovski pe unul din dealurile din preajma satului

 

De acolo se vede cea mai frumoasă priveliște peste sat

 

Există 6 case memoriale în Koprivishtitsa care pot fi vizitate. Toate sunt frumoase, îngrijite și includ un mic muzeu cu diverse teme. Se poate cumpăra bilet individual, sau un bilet valabil pentru toate 6 care costă 10 Leva.

 

Camere tradiționale

 

Vechea scoală din sat este muzeul renașterii educației bulgare

 

Sala de clasă unde s-a folosit printre primele manuale în bulgară

 

Unul din primele tipare folosite pe ascuns de revoluționari

 

Centrul satului unde casele frumoase se întâlnesc la tot pasul

 

Casa Lyutov, unul dintre conacele mai bogate ale satului

 

Decorul interior este intact

 

Casa Kableshkov

 

Interiorul acestui conac, chiar mai frumos

 

Nu numai școala satului a avut un rol important în mișcarea revoluționară, ci și biserica locală într-o vreme când Imperiul Otoman interzicea practicarea religiei ortodoxe

 

Casa Debelyanov

 

Singura casă care nu este inclusă în biletul comun este Palatul Oslekov. Aceasta este o proprietate privată și are bilet de intrare separat. Merită și ea vizitată, chiar mi s-a părut cea mai frumoasă casă dintre toate.

 

Interiorul este un muzeu etnografic amplu

 

Mi-a plăcut mult de tot plimbarea prin sat. Rătăcindu-te pe ulițele întortocheate ai o senzație de liniște și de pierdere în timp. Nu cred că satul arăta foarte diferit acum două secole.

Am petrecut câteva ore bune la Koprivishtitsa, dar mi-ar fi plăcut să stau mai mult timp acolo. Sunt destule de văzut în sat cât să stai o zi întreagă sau chiar mai mult pentru că sunt o mulțime de pensiuni și restaurante tradiționale disponibile turiștilor.

 

Am plecat într-un final din nou la drum. Mai era timp de 2-3 opriri până la revenirea la Sofia

 

Am oprit apoi la Etropole, o altă localitate pitorească aflată la poalele munților.

Am mers direct la o terasă pentru a servi masa cu vedere la peisajul montan.

 

Salata Shopska, nelipsită din meniul oricărui restaurant bulgăresc

 

Cea mai cunoscută atracție din Etropole este mănăstirea, aflată undeva în vârf de deal la 10 kilometri de centrul localității.

 

La plimbare prin domeniul mănăstirii

 

Tot acolo se mai poate vizita o cascadă renumită. Sunt ceva trepte de urcat pentru a ajunge la ea. Nu am mai făcut efortul după ce mi s-a spus că după vremea secetoasă debitul cascadei era mult mai mic decât de obicei.

 

Pentru că mai era lumină, am făcut și un ocol mai lung în direcția opusă față de Sofia. Am mers spre peștera Prohodna, una din cele mai faimoase ale Bulgariei, aflată la 100 de kilometri nord-est de capitală. Distanța pare mare, dar a fost mult mai rapid pe autostradă.

 

Parcarea de la intrarea în pesteră. Prohodna nu este un loc amenajat sau păzit. Peștera este deschisă permanent și vizitele sunt libere.

 

Încă de la intrare, Prohodna impresionează prin dimensiuni

 

Am întâlnit în interior mai mulți alpiniști care exersau pe pereții înalți ai peșterii

 

Peștera Prohodna se mai numește și „Ochii lui Dumnezeu”. Acoperișul are două găuri mari care creează o iluzie incredibilă.

 

Am rămas profund impresionat de peștera Prohodna

 

Prohodna este doar un mic ocol pentru cine trece pe la Lukovit în drum spre Sofia. Recomand călduros o oprire în acest loc foarte special

 

Am văzut apusul pe câmp, înainte de a face cale întoarsă spre hotel

 

Seara am descoperit cât de complicat este să găsești un loc de parcare în centrul Sofiei. Am reușit după îndelungi căutări să parchez peste noapte relativ aproape de hotel. Dimineața la prima oră am plecat la aeroport unde am returnat mașina.

Am rămas cu o senzație diferită din Bulgaria după această călătorie. Am descoperit locuri noi, frumoase dar și părțile mai moderne ale țării. Am revenit acasă odihnit, după un drum rapid și fără traficul obișnuit și cozi la vamă.

Nici n-am terminat bine decolarea din Sofia că pilotul a și anunțat că începe coborârea spre Otopeni.