Barcelona este un oraș splendid. Nu degeaba este una dintre cele mai vizitate destinații turistice ale lumii. Barcelona e faimoasă pentru Sagrada Familia și celelalte clădiri ale lui Gaudi, pentru atmosfera de petrecere sau pentru plajele sale la Mediterană, dar dincolo de oraș mai sunt multe alte locuri superbe de văzut – la mare, pe faimoasa Costa Brava sau mai departe spre munți.
După ce am petrecut o zi revăzând Barcelona, a doua zi am profitat din plin de mașina închiriată făcând un tur în împrejurimile orașului. Am mers la Montserrat, muntele cu stânci abrupte unde se află o mănăstire faimoasă, la Figueres pentru a vizita muzeul lui Salvador Dali și am încheiat ziua la Sitges, o stațiune la mare la sud de Barcelona.
Primul loc unde am mers a fost Montserrat.
Muntele se află 60 de kilometri vest de Barcelona, Cea mai mare parte din drum este pe autostradă și se parcurge în mai puțin de o oră.
Montserrat arată impresionant chiar și de la mulți kilometri distanță
Montserrat este un important loc de pelerinaj, iar cu ocazia unor sărbători religioase catolice este vizitat chiar și de zeci de mii de oameni. De aceea, există locuri de parcare vaste întinse pe mai mulți kilometri.
Din fericire, nu am prins o astfel de zi aglomerată și am putut parca chiar lângă intrarea în mănăstire, în parcarea subterană. Parcarea costă 8 euro/zi iar accesul în complex este gratuit.
Harta complexului din Montserrat. Este un ansamblu imens care include pe lângă mănăstire, câteva muzee, restaurante și un hotel pentru pelerini. De asemenea, se pot face acolo mai multe activități – de la drumeții montane la plimbări cu funicularul sau telecabina.
Infrastructura este impresionantă la Montserrat. Pe lângă accesul rutier se poate ajunge acolo în vârf de munte cu telecabina sau cu trenul direct din Barcelona.
Mănăstirea este cu siguranță deosebită, dar cel mai impresionant lucru la Montserrat este peisajul montan.
De aceea, primul loc unde am mers după sosire a fost funicularul care urcă pe creste pentru a admira peisajul de sus.
Un bilet la funicular este 14 euro dus-întors, iar plecările sunt frecvente, la 20 de minute
Funicularul face 10 minute până în vârf
Vederi de pe munte
Se pot face plimbări și mai departe către vârful cel mai înalt din masiv – St. Jeroni (1236 m)
Există mai multe bisericuțe(chilii) cocoțate pe stânci
Am coborât tot cu funicularul
Mai departe, în vizită la mănăstire
Peisajul natural unde se află mănăstirea este impresionant
Curtea bisericii
Interiorul este și el grandios
Pelerinii care vin la Montserrat vin să vadă statuia făcătoare de minuni, Santa Maria din Montserrat. La fel ca în toate celelalte locuri din complex, intrarea este gratuită. În schimb, accesul este limitat și foarte puține persoane pot intra la un moment dat. Fiind o zi mai liberă nu am avut de așteptat decât 10 minute.
Traseul spre statuie este decorat cu ornament din marmură și aur
Aceasta este Madonna cu copilul din Montserrat (sau Santa Maria), statuia sfântă din complex, protectoare a provinciei Catalonia. Se spune despre ea că a fost creată la Ierusalim la începuturile creștinismului. Dovezi mai recent au arătat că datează din secolul 12, dar și așa milioane de credincioși vin anual aici pentru a se ruga la fecioară.
Culoarul de ieșire din biserică decorat cu mii de candele aprinse de pelerini
O ultimă vedere cu peisajul magnific înainte de a părăsi Montserrat
De pe drum la coborâre, se vedeau splendid piscurile înzăpezite din Pirinei
Ceva mai jos pe drum, am poposit la Sant Benet de Montserrat
De acolo se văd frumos piscurile ciudate ale muntelui
La drum spre Barcelona
Am mai poposit înainte de a reveni în oraș, pe muntele Tibidabo, oprind la biserica Sagrat Cor din vârful muntelui.
Tibidabo este renumit pentru biserica frumoasă și pentru parcul de distracții, dar cel mai bun motiv pentru a urca până în vârful muntelui este priveliștea splendidă peste Barcelona pe care o oferă.
Zoom pe centrul Barcelonei. Se pot vedea de sus bulevardele perfect paralele și împărțirea centrului în blocuri dreptunghiulare.
Sagrada Familia. Construcția continuă și se așteaptă să fie gata peste aproximativ 5 ani.
Următorul loc unde am mers a fost Figueres, aflat departe de Barcelona la 150 de kilometri în nord aproape de granița cu Franța.
Pentru a-i mai îmbuna pe catalanii separatiști guvernul spaniol a decis ca din 2021, cele mai multe autostrăzi din Catalonia să devină gratuite, inclusiv AP-7 cea mai importantă autostradă de pe coastă. Am profitat de asta din plin economisind zeci de euro pe taxele de autostradă pe care nu le-am mai plătit.
Am mers la Figueres doar pentru a vizita principala atracție a orașului, muzeul lui Salvador Dali. Mi-am dorit să ajung acolo încă de când am fost în vacanță pe Costa Brava acum mulțime ani și nu am reușit să ajungem acolo.
Ciudata clădire a muzeului Dali din Figueres
Intrarea principală la muzeu. Un bilet de intrare costă 14 euro. Muzeul a fost proiectat de Dali însuși în orașul său natal, transformând teatrul local aflat în ruine într-una din cele mai mari atracții turistice din regiune.
Muzeul este o expoziție de artă modernă, creații proprii ale lui Dali. Toate încăperile au fost transformat și de la pereți la acoperiș totul a fost gândit de artist.
Mintea lui Dali a născocit niște ciudățenii greu de înțeles.
Capela Sixtina în varianta Dali
Dormitorul artistului cu patul cu șerpi, scheletele alăturat și tabloul “Scurgerea timpului” deasupra.
Ciudățeniile lui Dali. Fără alte comentarii
Expoziție de fotografii ale excentricului artist
Muzeul include și o colecție de bijuterii din aur și pietre prețioase. Acestea sunt creații ale lui Dali și sunt la fel de ciudate precum celelalte exponate.
După vizita la muzeu am rămas la o cafea în piața centrală
Catalanii nu uită că liderii lor separatiști sunt încă închiși sau în exil. Bannere care cer amnistia sau independența se pot vedea peste tot, chiar și pe primăria din Figueres.
Înapoi la drum spre Barcelona.
Ultima oprire înainte de zborul de întoarcere spre casă a fost orășelul Sitges, o cochetă stațiune la Mediterană. Sitges se află la 25 de kilometri sud de Barcelona, nu foarte departe de aeroportul El Prat.
Vedere cu plaja din Sitges
Faleza stațiunii este plină de terase
Catedrala din Sitges și clădirile adiacente din centrul vechi sunt splendide
Am poposit la final la unul din restaurantele din oraș unde am servit o masă delicioasă la masa cu vedere la mare
Să tot iei masa cu asemenea priveliște
Sitges a fost ultimul loc pe care l-am vizitat în Catalonia. De acolo am plecat direct spre aeroport
Aeroportul El Prat, punctul terminus al călătoriei prin Catalonia.