Dubai este probabil orașul cu cea mai mare dezvoltare în ultimele decenii, care a reușit să se transforme dintr-un sătuc arab în mijlocul desertului într-o metropolă ultramodernă aflată în topul destinațiilor turistice mondiale. V-am povestit deja despre ultima călătorie a mea în Dubai în Serialul „Un concediu de vis” dar am rămas dator cu un mini-ghid turistic așa cum am promis. O să încerc să scriu asta mai departe, în speranța că informațiile de mai jos vor fi utile.

Când să mergem în Dubai?

În niciun caz vara! Temperaturile din Dubai în lunile calde (mai – septembrie) trec în mod normal constant de 40 de grade și de multe ori ajung chiar peste 50. Expații și chiar localnicii din Dubai fac tot ce pot să scape de căldura insuportabilă și obișnuiesc să își ia vacante lungi sau concedii fără plată pentru a „fugi” din țară. Apogeul este în august când nu se poate efectiv ieși afară. Altfel, tot restul anului e un loc bun de vizitat. Mai ales iarna, când temperaturile medii în Emirate sunt în jur de 20-25 de grade, e momentul ideal de mers pentru a scăpa de frigul de acasă. Decembrie – februarie sunt lunile de vârf când ajung acolo cei mai mulți turiști. Tarifele la cazare și excursii sunt atunci cele mai mari, dar pe de altă parte este perioada cu reduceri la mall-uri deci dacă mergeți pentru shopping puteți economisi așa. Reducerile cele mai mari se găsesc pe durata Dubai Shopping Festival în luna ianuarie.

Cum ajungem?

Cu avionul. Există mai multe curse directe din București către Dubai International – DXB (FlyDubai; zborul Tarom este momentan suspendat) sau către aeroportul Al Maktoum – DWC (Wizz Air). Un bilet de zbor costă normal 2-300 de euro dar poate fi și mult mai ieftin de atât în funcție de oferte. Cel mai ieftin bilet poate fi găsit la 100 de euro dus întors (foarte rar, ce e drept).

Viza?

Din 2015, cetățenii români nu mai au nevoie de viză pentru Emirate. Așadar intrarea în Dubai e o simplă formalitate. Trebuie să știți că la controalele de pașaport la DXB pot apărea cozi foarte mari, iar pentru a scăpa de ele vă puteți înrola în programul e-gate care permite accesul mult mai rapid prin porțile electronice.

Transport și bani

Moneda națională în Emirate este Dirhamul (AED) iar ca paritate este relativ egal cu leul așa că e destul de ușor pentru noi să ne obișnuim cu prețurile. În ultimul timp leul s-a mai devalorizat și acum ar fi o mică variație (7 AED=8 RON). Cea mai convenabilă variantă pentru bani e de a avea valută cash (euro sau dolari) ce pot fi schimbați la un exchange. Atenție totuși, cursul de schimb la aeroporturi este mult mai prost decât cel de la casele din oraș. De asemenea ATM-uri se găsesc peste tot și pot fi o opțiune, dar multe din ele au un comision adițional (afișat) pe lângă comisionul băncii românești pentru retrageri internaționale.

Dubai beneficiază de o rețea destul de bună de metrou care acoperă o lungime totală de 75 de kilometri având vreo 50 de stații. Există două linii (roșie și verde). Prima este cea mai utilă pentru turiști traversând orașul de la un capăt la altul legând aeroportul internațional de portul Jebel Ali cu stații la Burj Khalifa, Dubai Marina și Barsha, zonele unde sunt cele mai multe hoteluri. Un bilet este foarte ieftin (4-9 AED în funcție de zone) iar un pass costă 20 AED pe zi. Există vagoane First Class sau vagoane destinate exclusiv femeilor. Metroul poate fi totuși foarte aglomerat uneori iar unele stații nu sunt chiar la îndemână.

Cea mai confortabilă modalitate de deplasare prin Dubai este taxiul. Tariful pe kilometru standard (noaptea sau la ore de vârf e mai scump) este de doar 2 AED/kilometru. Taxiurile sunt în general mașini spațioase, confortabile iar șoferii (majoritatea imigranți indieni sau pakistanezi) sunt foarte amabili și se descurcă cât de cât în engleză. Dacă nu se folosește aparatul se poate face o reclamație cu consecințe serioase pentru taximetrist așa că dacă „uită” trebuie să le cereți imediat să îl pornească. Pornirea e aproximativ 5 AED din oraș și 25 AED de la aeroporturi.

Dubai – Harta turistică

map

Cazare și mâncare

Opțiunile de cazare sunt variante dar cea mai mare parte a hotelurilor sunt din categoria de lux. Unele din cele mai luxoase hoteluri ale lumii sunt în Dubai precum Burj Al Arab, Atlantis Palm, Armani Hotel, St. Regis, One & Only și multe altele. Toate lanțurile hoteliere importante ale lumii sunt reprezentate în oraș. Tarifele la cazare pot ajunge la sume fabuloase dar se pot găsi și cazări la preturi foarte convenabile dacă rezervați din timp sau dacă vizitați în afara sezonului de vârf iarna. Cel mai mic tarif la 5 stele este undeva pe la 100 euro/noapte la care de obicei se adaugă taxe de servicii neincluse în costul de bază (15-25%)

Asemenea hotelurilor, lanțurile de restaurante sunt și ele la discreție iar în Dubai variind de la specific tradițional arab la internaționale cu specific de oriunde din jurul lumii. Cel mai comun loc pentru restaurante este la hotel sau la mall. Marile mall-uri din oraș adăpostesc fiecare zeci de restaurante inclusiv fast-food-uri ieftine și locații de lux. Alcoolul este interzis și se găsește doar în hotelurile de lux la prețuri super-umflate. Nu se găsește în supermarketuri, cel mai ușor puteți cumpăra câteva sticle din duty-free la sosire pe aeroportul Dubai International.

Ce e de văzut?

Atracțiile țin în general de construcții recente, hoteluri strălucitoare și mall-uri, multe din ele deținătoare de recorduri din categoria „cel mai”, „cea mai” din lume:

  • Burj Khalifa. Cea mai înaltă clădire din lume având 828 de metri mult peste următoarea clădire ca înălțime. Se poate urca până la etajul 125. Experienta se numește „At the Top” și poate cumva ironic nu e nici pe departe în vârful turnului, ci mai degrabă la jumătate. Chiar și așa vederea este splendidă și merită văzută atât ziua cât și noaptea. Un bilet rezervat în avans costă 160-200 AED iar unul pe loc fără așteptare costă 400 dirham. E bine să rezervați din timp, pentru că biletele se epuizează repede – deseori e imposibil să găsiți un bilet în aceeași zi. Mai nou s-a inaugurat un nou tur „At the Top Sky” care urcă la o platformă mai sus, la etajul 148 și include o gustare. Biletul costă 350-500 AED și după părerea mea nu merită banii.
  • Burj Al Arab Singurul hotel de 7 stele al lumii (auto-proclamat) nu poate fi vizitat fără o rezervare în prealabil. Dacă nu vreți să plătiți costul fabulos la cazare care începe de la 2000 de euro pe noapte, puteți totuși vizita hotelul pentru un ceai sau o cină la unul dintre restaurante. Experiența „High Tea” este cea mai ieftină și nu include numai ceai, ci și șampanie și mai multe gustări și costă 450 AED. Alte oferte de masă costă 500-700 AED și există o ținută obligatorie. Lângă hotel se află și una din cele mai frumoase plaje din Dubai, dar și Wild Wadi, un parc de distracții acvatic.
  • The Palm Jumeirah. Construcția uriașă în mijlocul mării în forma unui palmier a fost cea mai mare de gen din lume. Asta până când s-a construit un alt palmier la Jebel Ali, tot în Dubai.  Pe insulă se află mai multe hoteluri și vile de lux, dar cel mai mare este resortul Atlantis care adăpostește și un acvariu uriaș, un mall și cel mai mare parc de distracții din Dubai – Marine & Water Park unde puteți înota cu delfinii.
  • Old Dubai și Deira. Zona din jurul Dubai Creek este singurul loc unde se poate vedea ce a mai rămas „autentic” din vechiul Dubai. Acolo mai există case vechi tradiționale, moschei și muzee. Zona vă poate reaminti că vă aflați de fapt în lumea arabă. Tot acolo se pot găsi bazaruri (souks) autentice cu mărfuri mai tradiționale inclusiv covoare, aur și mătăsuri – acolo negociatul e obligatoriu.
  • Mall-uri:
    • Dubai Mall – cel mai mare mall din oraș și din lume (zic ei) aflat lângă turnul Burj Khalifa. Mall-ul e imens și adăpostește toate brandurile mari ale lumii. Tot la mall se poate găsi un acvariu uriaș și în fața lui se află renumitele fântâni cântătoare.
    • Mall of The Emirates – primul mare mall din Dubai care adăpostește pârtia de de ski indoor „Ski Dubai” și în general magazine cu preturi mai rezonabile decât celelalte. 
    • Mai sunt încă vreo 20 de mall-uri uriașe care la rândul lor includ multe alte atracții.

Ce mai e de făcut?

  • Cumpărături la mall. E unul din motivele principale pentru care turiștii (sau ar trebui să spun turistele) vizitează Dubai. Este destinația perfectă pentru amatorii de mall.
  • Plajă. Există plaje exclusive ale hotelurilor dar și câteva plaje publice accesibile tuturor precum Jumeirah Beach, Marina Beach sau Burj al Arab public beach. Toate cele menționate oferă pe lângă mare o vedere frumoasă a hotelurilor din jur. Trebuie să știți că plajele sunt artificiale (nisipul e adus din deșert) iar marea nu prea are valuri. De obicei există șezlonguri doar la plajele amenajate ale hotelurilor. Peste tot este permis costumul de baie, dar puteți vedea și localnice în apă îmbrăcate din cap până în picioare. Apa mării este relativ rece iarna (dec-ian) și fierbinte ca un jacuzzi vara (mai-sep.). În restul anului e numai bună de baie.
  • Activități în deșert  Se organizează o mulțime de excursii prin deșert pentru toate gusturile. Se poate merge la safari cu jeep-ul pe dune sau puteți conduce un ATV. Puteți merge la plimbare cu cămila sau să participați la o cină beduină în jurul focului. Se mai pot vedea și spectacole tradiționale arabe cum ar fi cursele de cămile sau dresura de șoimi.

Excursii în zonă

  • Abu Dhabi  Capitala Emiratelor este la două ore distanță de Dubai. Se poate ajunge acolo cu autocarul sau cu taxiul. Pentru mai mult de două persoane taxiul este mai rentabil. Cele mai importante atracții acolo sunt Moscheea Al-Zayed și uriașul parc de distracții Ferrari World – despre care am povestit în articolul „O zi la Abu Dhabi”
  • Fjordurile din Oman Enclava Musandam se află la 2-3 ore cu mașina de Dubai în vârful peninsulei arabe. Acolo se organizează excursii cu autocarul până acolo și cu barca (dhow) pe golf printre crestele abrupte ale munților. Unele agenții pot facilitata trecerea în Oman fără necesitatea vizei (care se obține pe loc, dar costă)
  • Se pot vizita celelalte emirate ale uniunii care nu au aceeași strălucire dar și-au păstrat mai bine tradițiile precum Sharjah, Al Ain sau Ras Al-Khaimah.
  • Ținând cont că Dubai este unul din cele mai mari huburi de transport aerian ale lumii poate fi folosit ca o bază bună pentru vacanțe în alte locuri mai îndepărtate profitând de varietatea zborurilor Emirates dar și de multiplele companii low cost precum Fly Dubai sau Air Arabia. Cele mai îndemână locuri sunt Oman și Iran, dar pentru o vacanță mai lungă se poate ajunge rapid și ieftin în India, Sri Lanka sau Maldive.

De ce Dubai?

Nu sunt eu cea mai îndreptățită persoană să răspund pentru că nu prea mă omor după Dubai dar cunosc și multă lume care adoră orașul. Mie nu-mi place pentru că dincolo de luxul și strălucirea construcțiilor impresionante nu e absolut nimic. E un oraș fără suflet, fără istorie și cu mulți mulți bani. Dar fiecare se poate convinge. Cu siguranță merită văzut o dată. E ideal pentru amatorii de hoteluri de lux și shopping la mall sau pentru a vizita cele mai nebune construcții și investiții imobiliare ale lumii.

Imaginile de mai jos sunt dintr-o călătorie  mai veche pe care am făcut-o în 2011.

 

Cu Emirates către Dubai

dsc05596

 

Hotelul Mina Seyahi

dsc05800

 

Vedere de la balcon

dsc05628

 

Marina Bay (pe atunci era în construcție)

dsc05625

 

Plaja hotelului

dsc05619

 

Marina Beach

dsc05805

 

Seara, la Dubai City

dsc05672

 

Dubai Mall

dsc05638

 

Din mall – acvariul

dsc05745

 

Intrarea la Burj Khalifa

dsc05647

 

Vederi din vârf

dsc05652

 

Noaptea peste Dubai

dsc05653

 

Automatul cu aur

dsc05659

 

Renumitul hotel Burj al Arab

dsc05776

dsc05763

 

Parcul de distracții Wild Wadi

dsc05764

 

Înapoi la Dubai Mall

dsc05711

 

Înapoi la Burj Khalifa

dsc05733

 

Apusul peste turnuri

dsc05735

 

Mall of the Emirates

dsc05757

 

Ski Dubai

dsc05749

 

Dimineața prin Marina Bay

dsc05779

 

Nimeni nu merge pe jos prin Dubai

dsc05795

 

Aeroportul Dubai International

dsc05812

 

La plecare

dsc05816