La începutul anului trecut în ianuarie am vrut să evadăm puțin din frigul și zăpadă de acasă. Chiar dacă am fost în Dubai de mai multe ori și nu este tocmai locul meu preferat din lume așa cum am povestit anterior, ne-am decis să plecăm în Emirate pentru un weekend prelungit să ne reîncărcam puțin bateriile la soare. În plus, a fost un cadou pentru soție care s-a bucurat și de câteva zile de shopping.

https://crisgrig.wordpress.com/2017/01/20/dubai-ghid-city-break/

Am zburat spre Emirate cu Fly Dubai unde am prins o ofertă bună. Fly Dubai, subsidiara Emirates e o companie aeriană semi-low-cost, în sensul că nu are toate facilitățile incluse în biletul de bază (masă, entertainment) dar bagajul de cală este inclus. A fost primul meu zbor cu ei și am fost mulțumit de companie.

Pentru cazare am ales Atana Hotel undeva în zona Barsha aproape de Palm Jumeirah. Este vorba de un hotel de 4 stele bun unde am plătit cam 80 de euro pe noapte cu demipensiune inclusă. Prima zi în Dubai ne-am relaxat, am comandat room service și seara am stat la piscina hotelului. Ca un sfat, multe dintre hotelurile din Dubai nu au alcool de niciun fel, sau cele care vând au tarife imense. Astfel, a fost o idee foarte bună la sosirea pe aeroportul Dubai să luăm un bax de Breezer cu care ne-am răcorit la piscină.

Prima zi de plimbare prin Dubai am început-o pe plaja Jumeirah. Această plajă publică e cea mai frecventată din oraș și preferată de majoritatea turiștilor. Spre surprinderea noastră am găsit foarte mulțime oameni pe plajă și în apă. Am prins o vreme numai bună cu maxime de 24-28 de grade iar marea era chiar mai caldă decât temperatura de afară și numai bună pentru baie.

După relaxarea la plajă ne-am îndreptat spre Old Dubai. Cu ocazia asta am vizitat pentru prima dată zona veche din Dubai care are ceva autenticitate și istorie locală, spre deosebire de centrul modern. Prima vizită a fost la Dubai Museum, unde se prezintă istoria locului care acum un secol era un sat cu corturi în mijlocul deșertului iar acum este orașul ultra-modern cu zeci de zgârie-nori. Muzeul este foarte interesant. Se prezintă obiceiuri și tradiții, dezvoltarea orașului de-a lungul deceniilor și aspecte ale vieții de zi cu zi și ale credinței islamice. În curtea muzeului se pot vedea turnul celui mai vechi fort din Dubai dar și un vapor comercial vechi reamenajat.

În zona din jurul muzeului sunt mai multe clădiri construite în stilul tradițional iar la doi pași se află bazarul. Inima orașului vechi este Dubai Creek. Unii ar crede că este vorba de un râu dar realitatea este că în mijlocul deșertului nu ar putea exista așa ceva. Dubai Creek este un golf format de mare cu apă sărată care înconjoară zona veche din oraș. Probabil cel mai ieftin lucru care se poate face în Dubai e traversarea apei cu abra (un tip de barcă local) de pe un mal pe altul. Costă 1 dirham iar vederile de pe Creek sunt foarte frumoase.

Pe malul opus trăiesc oamenii care muncesc în Downtown (în special imigranți din sudul Asiei) și unde se află mai multe bazare. Dintre acestea cel mai vizitat este City of Gold, bazarul de aur unde se pot găsi unele din cele mai ieftine bijuterii prețioase din lume. Acolo se află sute de bijutierii cu vitrine care mai de care mai strălucitoare. Prețul gramului de aur este anunțat zilnic și respectat de toți vânzătorii. Am petrecut câteva ore pe acolo, de altfel un loc unde fetele nu s-ar supăra deloc să petreacă mult timp. 🙂 Seara nu am putut să nu mergem pe la Burj Khalifa. Nu am mai urcat în turn de data aceasta ci am luat masa la o terasă lângă Souk iar spre seară am admirat spectacolul fântânilor cântătoare.

După o zi întreagă în care am plecat din Dubai în excursie, ne-am petrecut ultima zi de sejur în Emirate tot pe la cumpărături. Dimineața am luat un shuttle gratuit de la hotel și am mers la Outlet Village, centrul comercial de lângă Jebel Ali care tocmai se deschisese iar după amiaza am mers la Kempinski Hotel și am mai dat o tură prin Mall of the Emirates. Am încheiat seara cu o cină la unul din restaurantele mele preferate – Cheesecake Factory la o masă cu vedere la celebra pârtie de la Ski Dubai. La final de concediu am revenit la aeroportul internațional și am părăsit căldura golfului Persic mai pregătiți pentru a suporta mai bine frigul de acasă.

V-am spus mai sus de o excursie pe care am făcut-o din Dubai. E vorba de un circuit cu avionul de dimineața până seara în Oman, stat pe care l-am vizitat pentru prima oară și care mi-a lăsat o impresie foarte plăcută. Despre asta, într-un articol viitor.

 

Am plecat de la un ger cumplit. Dunărea era înghețată

 

Traseul de zbor

 

Hotelul Atana

 

Ne-am deplasat cu taxiul prin oraș

 

Plaja Palm Jumeirah

 

E o senzație grozavă să scapi de ger și să ajungi la plajă

 

Burj Khalifa văzut prin ceață

 

Apa era numai bună de baie

 

Spre centru

 

Am mers pentru prima dată în Old Dubai

 

Zona a fost amenajată în stilul vechi tradițional

 

Rămășite vechi din fosta așezare

 

Moscheea Bur Dubai

 

Un vapor tradițional expus la intrarea în muzeu

 

Dubai museum

 

Tradiții locale

 

Muzeul este construit în jurul unui vechi fort

 

Dubai de-a lungul istoriei. Acum un secol era un sătuc în deșert

 

Porturi locale

 

Studiul Coranului

 

Dubai Creek

 

Cu abra pe apă

 

Dubai Creek, poate cel mai autentic loc din oraș

 

De pe malul celălalt

 

Old Souk

 

Zona „normală” din Dubai

 

City of Gold – bazarul de aur

 

Rata zilnică la gramul de aur e afișată și toate magazinele o respectă

 

Vitrine strălucitoare

 

E riscant să-ți aduci soția pe-aici 😉

 

Cu metroul spre orașul nou

 

Am trecut și pe la Dubai Mall

 

Burj Khalifa

 

Aglomerație mare de turiști

 

Spectacolul fântânilor muzicale

 

Uriasul Dubai Mall

 

Am stat acolo până seara

 

O zi cu cer mai senin

 

Aveam la hotel shuttle bus către mai multe destinații

 

Noi am mers la cumpărături la noul Outlet Village

 

Am mers apoi la Kempinski Hotel

 

Mall of the Emirates

 

După shopping, cina. La Cheesecake Factory

 

Restaurantul se află la baza pârtiei de schi

 

Faimoasele Cheesecake

 

Părăsind Dubai

 

Să ne întoarcem la frig acum

 

Decolarea peste deșert