Când mă gândeam la Hawaii înainte de a ajunge acolo, primul lucru care îmi venea în minte erau peisajele de vis cu munții verzi de la malul marii, cu văi abrupte și forme ascuțite. Aveam imaginile astea în cap de la o mulțime de filme care m-au făcut să asociez insulele cu acest relief unic. Hawaii se bucură într-adevăr de niște peisaje unice în lume, iar cele mai frumoase dintre ele se află pe insula Kauai și pe Oahu.

Industria cinematografică de la Hollywood a descoperit locurile astea de mult, încă din anii 60, și sunt deja sute de filme faimoase cu imagini din Hawaii, și din cele două insule în special. Dacă vedeți un film american cu acțiune ce se petrece pe insule tropicale (Hawaii sau alte locuri reale sau imaginare), șansele sunt mari ca imaginile să fie filmate pe Oahu sau Kauai. Filmele Jurassic Park, King Kong, Jumanji, 50 First Dates, Indiana Jones, Mysterious Island sau serialele Gilligan’s Island, Lost și Magnum PI au fost toate filmate în Hawaii.

Sunt două locuri mai exact care au atras regizorii americani să își aducă producțiile acolo: ferma Kualoa din Oahu și coasta Na Pali din Kauai. Tocmai despre cele 2 vreau să povestesc mai departe. Prima am vizitat-o în turul cu mașina făcut pe coasta de est de la Honolulu, iar pentru a doua am zburat spre Kauai pentru o excursie de o zi, iar pentru a descoperi coasta am fost prima dată în viață cu elicopterul!

 

Pentru început Oahu. Kualoa Ranch este o fermă veche de vreun secol aflată într-un cadru natural incredibil pe coasta de est a insulei, la vreo 40 de kilometri de Honolulu.

Valea Kualoa a fost un loc sacru pentru băștinașii din Hawaii până în secolul 19, loc unde se țineau diferite ritualuri ale monarhiei locale. Terenul a fost cumpărat în 1850 de americanul Dr. Judd de la regele Kamehameha III pentru 1300 de dolari. Urmașii acestuia (familia Morgan) au transformat valea într-o fermă, în special o plantație de trestie de zahăr. A fost transformată în bază aeriană pe timpul războiului iar apoi a redevenit fermă în anii 60, când a și fost descoperită de producătorii de la Hollywood.

Proprietarii din Kualoa au construit studiouri și locuri de cazare pentru echipele de filmări, iar peste decenii, filmele au făcut locul faimos în jurul lumii. Astăzi Kualoa Ranch este o fermă mai mult de formă. Principalele venituri vin din închirierea locației pentru filmări și din tururile turistice oferite. Valea este astăzi una din cele mai vizitate atracții din Hawaii.

Încă de când am sosit la Kualoa, am recunoscut peisajele care le știam atât de pe bine de pe marele ecran.

 

Ferma Kualoa este în mare parte centru pentru vizitatori. Sunt oferite tot felul de tururi: botanice, agricole, drumeții și desigur turul locațiilor de filmare.

 

Normal că am ales turul cinematografic. Am avut mare noroc că am găsit loc pentru o plecare imediat, neavând rezervare în prealabil. Am fost invitați într-un autobuz de epocă și am pornit în tur.

 

Turul a durat o oră și jumătate. Ghida noastră era și șofer și tot drumul ne-a povestit tot felul de informații interesante și povești amuzante.

 

Am oprit mai întâi la un buncăr construit de armata americană în 1940. Acesta a fost și el folosit ca locație în multe filme, iar astăzi a fost transformat în muzeu.

 

Un panou cu filme faimoase produse la Kualoa

 

și seriale filmate la fermă

 

Camerele din muzeu sunt dedicate diverselor filme. Prezintă locații de filmare dar și recuzite originale lăsate în urmă de producători.

 

Camionul din Jurassic World

 

Coasta splendidă de la Kualoa.

 

Am coborât apoi în vale unde am făcut turul locațiilor de filmare. Peisajul te lasă efectiv fără cuvinte

 

Aici s-a filmat Tropic Thunder (acțiunea era în Asia de sud-est)

 

Urma lui Godzilla în vale

 

Drumul din 50 First Dates unde Adam Sandler incearcă să o oprească pe Reese Weetherspoon (care îl bate pe Ula cu bâta)

 

Cine n-a mai văzut peisajul acesta?

 

Aici tocmai se filma un film despre Polinezia cu Jason Momoa (ghida ne-a spus că era fericită că îl întâlnise cu o zi în urmă)

 

Ultima oprire a fost o pajiște unde sunt expuse mai multe recuzite faimoase din filme.

 

Jurassic Park și Jurassic World s-au filmat aici

 

Craniul lui King Kong

 

La finalul turului la una din cele mai valoroase proprietăți private din lume. Știu sigur ce aș face cu 1300 de dolari și o mașină a timpului 🙂

 

 

Al doilea loc unic din Hawaii este pe insula Kauai. Pentru a ajunge acolo am mers cu avionul dimineața și am revenit seara pe Oahu. Am zburat cu Hawaiian Airlines. Compania are zboruri frecvente între insule iar tarifele sunt foarte mici (de la 30 de dolari dus). Zborul dintre Honolulu și aeroportul Lihue din Kauai durează doar 25 de minute.

 

Harta insulei Kauai. Cel mai faimos loc este coasta Na Pali din nord. Există un singur drum principal, pe coastă, dar acesta nu ajunge la Na Pali din cauza reliefului accidentat. Singurul mod de a ajunge la Na Pali este o drumeție lungă (peste 8 ore de mers din Kilauea) sau un tur cu barca sau elicopterul.

 

Rezervasem telefonic un tur cu elicopterul în avans. Heliportul se află chiar peste stradă de aeroport astfel că am mers direct acolo. Am primit însă vesti proaste – vremea era urâtă și zborurile fuseseră anulate. Era singura ocazie pe care o aveam pentru a explora Na Pali și din păcate nu puteam ajunge acolo.

 

Am plecat foarte dezamăgit. Singurul lucru de făcut a fost să închiriez o mașină pentru a explora insula

 

Am pornit spre est, pe drumul de coastă înspre Kilauea descoperind peisajele frumoase de pe „Garden Island”

 

Kilauea este unul din cele mai pitorești sate din Kauai.

 

Plaja din Kilauea

 

Am mers până unde se termină șoseaua și începe Parcul Național Na Pali. O drumeție era imposibilă – ar fi trebuit să rămân peste noapte acolo. Tururi cu barca nu se făceau pentru că erau valuri mari.

 

Astfel, am făcut cale întoarsă spre Lihue, cu o falcă în cer și una în pământ. 🙂

 

Înapoi la aeroport, am zis să mai încerc pe la firmele care operau tururi cu elicopterul. Blue Hawaiian este cea mai faimoasă dintre ele (la ei tururile se rezervă cu 2-3 luni în avans).

Cei de la BH mi-au spus că multă lume anulase rezervările din pricina vremii dar tocmai ce se duseseră norii din nord și puteau să reia zborurile. Aveau chiar locuri disponibile pentru o plecare imediat! A fost o surpriză extraordinar de frumoasă!

N-am stat pe gânduri și am confirmat imediat. Am plătit, ce e drept, o sumă mare pentru tur, dar acum pot spune că a meritat fiecare bănuț.

 

Am început cu instructajul de securitate la sol.

 

Harta geografică a insulei. Kauai este o insulă vulcanică. Craterul se află în centrul insulei dar este stins de milioane de ani. Puținele localități se află pe câmpiile de coastă în sud (Kauai are doar 70.000 de locuitori). Centrul și nordul insulei sunt inaccesibile pe sosea. Acolo se află cele mai spectaculoase locuri naturale, canioane unice formate de erupțiile vulcanice milenare. Chiar acolo urma să mergem în tur 🙂

 

Gata de decolare la primul meu zbor cu elicopterul. Nu pot să descriu în cuvinte cât de încântat eram că până la urmă plecam în tur.

 

Am fost 6 pasageri în total în elicopter. Purtam căști antifonice și tot drumul am comunicat între noi la microfon, iar pilotul ne-a povestit o mulțime de lucruri.

 

Am avut ceva teamă la decolare. Senzațiile unui zbor cu elicopterul nu se aseamănă deloc cu un avion. Oscilațiile pot fi puternice în bătaia vântului iar schimbările de direcție pot fi bruște. Cu toții însă am uitat de toate astea când am început să vedem priveliștile de sus.

 

Primele vederi: aeroportul și orașul Lihue

 

Am continuat apoi spre centrul sălbatic al insulei

 

Peste tot sunt râuri și cascade, inclusiv cea unde aterizează elicopterul în primul film Jurassic Park. Din fericire, noi am admirat-o doar de sus.

 

Am intrat apoi în canionul Waimea, canionul roșu

 

Peisaje minunate în Waimea

 

Vârful munților era încă acoperit de nori. Cel mai înalt punct din Kauai depășește 1500 de metri înălțime.

 

Am traversat toată insula prin vest până am ajuns pe coasta de nord. Acolo, pe malul oceanului a apărut coasta Na Pali în timp ce la căști ascultam muzică și drum-rolls.

 

Nu cred că mai există alt loc pe planetă similar cu Na Pali. Este ceva incredibil!

Am recunoscut toate aceste locuri din filme precum Jurassic World, Pirații din Caraibe, King Kong

 

Vederi cu Na Pali. Cel mai frumos peisaj din lume zice multă lume. Poate că este…

 

O ultimă vedere cu Na Pali

 

Ne-am întors prin est. Aici plaja din Kilauea unde fusesem mai devreme

 

Alte peisaje splendide în centrul insulei

 

Ultima oprire a fost la vulcanul care a creat toate aceste reliefuri. Norii se duseseră și am putut coborî până în craterul vulcanului.

 

Pilotul nostru mi s-a părut foarte curajos (poate un pic prea mult). Am zburat la câțiva metri de cascade, pereți verticali și toate astea în bătaia vântului. S-a asigurat însă astfel că vedem cu toții, din toate unghiurile, cele mai frumoase peisaje.

 

Înapoi la zona de câmpie din sud

 

Turul a durat o oră. Am revenit la sol, fericit pentru turul de neuitat și că ne-am întors în siguranță. A fost una din cele mai deosebite experiențe pe care le-am trăit.

 

Mai aveam mult timp până la zborul de întoarcere la Honolulu astfel că am pornit iar la drum cu mașina, de data asta spre vest.

 

Am poposit la Hanapepe, unul din satele cele mai pitorești

 

Podul suspendat din Hanapepe

 

Am mai mers cu mașină pe munte până la priveliștea deasupra canionului Waimea, unde se și termină șoseaua.

 

Coborâseră norii și n-am putut vedea mai nimic de la platforma de observație din Waimea. Nici nu mi-a păsat după norocul chior care îl avusesem mai devreme la turul cu elicopterul.

 

Revenind pe coastă

 

Am oprit și în orășelul Waimea pentru a servi cina. Am luat la pachet o mâncare cu creveți proaspeți de la un restaurant din centru.

 

La finalul zilei am făcut un picnic într-un parc la malul mării sub lumina apusului înainte de revenirea pe Oahu.