Dacă vorbim de stațiunile montane din România, cred că de departe cea mai frumoasă dintre toate este Sinaia. Nu degeaba regii au ales-o pentru a-și construi reședință de vară la poalele munților. De altfel, Valea Prahovei este una din cele mai frumoase și pitorești regiuni de la noi, singurul său păcat fiind aglomerația și dificultatea de a ajunge acolo în fiecare weekend.

Uitându-mă pe articolele mele, mi s-a părut cel puțin ciudat că nu am scris deloc până acum despre zonele montane ale României. Cu riscul de a expune informații pe care le știe oricum toată lumea, o să încep cu un scurt articol despre Sinaia sau „Perla Carpaților”.

Am fost de foarte multe ori la Sinaia, cel puțin o dată pe an. Dacă infrastructura ar permite (mai exact dacă nu ar trebui să stau 2-3 ore blocat în trafic) aș merge acolo în weekend mult mai des. Pentru articol am ales imagini din 2 weekenduri diferite petrecute acum 2 respectiv 3 ani, vara și iarna.

Sinaia are un aer foarte liniștit, fiind un loc ideal pentru relaxare la aer curat. Centrul este unul cochet, bine îngrijit, cu zone multe verzi și clădiri de epocă elegante. Locuri frumoase din oraș sunt parcul central, cazinoul recent renovat sau chiar gara, una din cele mai vechi din România.

Dacă vorbim totuși de atracții turistice trebuie să încep cu castelul Peleș, cel mai frumos din România și unul din cele mai frumoase din lume zic eu. Cunosc mulțime vizitatori străini care au făcut un tur prin Carpați mai ales pentru a vedea faimosul castel al lui Dracula de la Bran dar la final s-au întors mult mai impresionați de Peleș.

Castelul este administrat în prezent de familia regală iar muzeul poate fi vizitat în întregime. Programul de vizitare variază dar în general este deschis de miercuri până duminică. Se poate vizita castelul Peleș (parter și etaj) și separat castelul Pelișor. Tarifele și orarul se găsesc pe site: http://www.peles.ro. Exteriorul este splendid, dar și camerele regale sunt pe măsură, decorate elegant și foarte diferit. Toate sunt deosebite dar se remarcă Holul de Onoare decorat cu lemn de nuc și abanos, Salonul Turcesc și cel Maur, Apartamentul Imperial și Sala de Arme. Am fost la majoritatea castelelor faimoase din Franța, Germania sau Italia, iar castelul regal din Sinaia nu mi se pare mai prejos decât niciunul dintre ele.

Nu departe de castel se află Mănăstirea Sinaia, sfințită în 1690 de familia Cantacuzino. Aceasta este una din cele mai deosebite biserici românești, în același timp legată de mai multe moment importante din istoria țării. Aleea prin pădure dintre Mănăstire și castel s-a transformat cu timpul într-un bazar lung, iar la finalul unei vizite la munte e locul ideal pentru a găsi suveniruri.

Dacă mergi la Sinaia e greu să nu urci și pe Bucegi. Există mai multe telecabine și telegondole care fac legătura intre centru și Cota 1400 iar mai sus Cota 2000. Sigur, scopul lor principal este pentru schi, dar se poate urca și vara pentru drumeții sau pur și simplu pentru a admira peisajul de pe platoul Bucegilor. Mai jos, harta lor…

 

La cota 1400 se poate ajunge și cu mașina. Complexul hotelier de acolo este destul de învechit (ca să nu zic mai urât), dar nu departe au apărut recent mai multe hoteluri și vile deosebite. As menționa aici hotelul de 5 stele Ioana, unde se află, zic eu, unul din cele mai deosebite restaurante din România – Forest unde mâncarea și atmosfera sunt excepționale. E drept, prețurile sunt și ele pe măsură, dar locul merită vizitat o dată.

Nu departe de Sinaia, la sud, este intrarea pe drumul Transbucegi. Cu mențiunea că nu mi se pare foarte sigur și nu îmi este prea clar când și în ce condiții drumul este deschis, cred că este unul din cele mai frumoase trasee rutiere ale României. Drumul urcă din vale până la cabana Dichiu la peste 2000 de metri. De acolo, se bifurcă: la dreapta este șoseaua spre cabana Piatra Arsă, aproape de Babele, iar la stânga este drumul spre Peștera care nu este încă complet asfaltat.

Am făcut tot traseul cu mașina și chiar am înnoptat la Piatra Arsă o dată. Nu este chiar cel mai luxos hotel, dar nu cred că avem nicăieri condiții mai bune la 2000 de metri altitudine. De la Piatra Arsă se pot face mai multe drumeții: o oră și jumătate până la Babele și Sfinx sau mai departe spre crucea Caraiman sau chiar Vârful Omu. E frumos să poți ajunge sus pe munte așa repede, dar ca o părere personală șoseaua asta aduce pe Bucegi și oameni care n-au ce căuta pe acolo. Mă refer la cei care aruncă gunoaie sau vin pe munte în șlapi… dar nici nu cred că soluție pentru lipsa de educație este să n-avem drumuri.

Pe partea cealaltă a drumului Transbucegi se merge prin vale, printr-un peisaj tare frumos. Sunt vreo 3 kilometri de drum neasfaltat (la ultima vizită), în rest șoseaua e bună. Drumul merge pe malul lacului Bolboci, pe pajiștea verde de la Padina pentru a se încheia la Hotelul Peștera. Hotelul este foarte bun, la fel și restaurantul, iar peisajul este unul din cele mai frumoase din Bucegi. La Peștera se mai poate ajunge cu telecabina de la Babele, locul fiind practic de cealaltă parte a muntelui față de Bușteni.

La final am adăugat ceva imagini de la Sinaia pe timp de iarnă. Stațiunea și castelul Peleș merită vizitate oricând de-a lungul anului, dar parcă iarna, pe zăpadă, au un aspect și mai deosebit parcă de poveste. Un loc la fel de frumos iarna este mănăstirea Caraiman din Bușteni, aflată într-un peisaj feeric la poalele munților abrupți încărcați de zăpadă.

Voi reveni cu alte articole din tururile prin Munții Carpați, unde am rămas cumva dator, dar până atunci vă las cu imaginile din Sinaia și împrejurimile sale.

 

DN1 într-o zi fără mult trafic

 

Prin Sinaia

 

Mănăstirea Sinaia

 

Drumul spre castel

 

Peleș-ul, cel mai frumos castel al României

 

Masa la Forest, restaurantul meu preferat din Sinaia

 

Hotelul de la cota 1400

 

Telegondola Sinaia

 

Urcarea pe Bucegi

 

Platoul, de la cota 2000

 

Sinaia în vale

 

Castelul văzut de sus

 

La plimbare prin centrul stațiunii

 

Cazinoul Sinaia

 

Parcul central

 

Drumul Transbucegi deschis în 2013

 

 

Drumul merge până la Cabana Piatra Arsă

 

Cabana de la 1950 de metri

 

Drumeție pe platou

 

Plimbare spre Babele

 

Se vede cabana

 

Intersecția traseelor montane

 

Babele, simbolul Munților Bucegi

 

Înapoi spre cabană printre turmele de oi

 

Ceața se disipă dimineața

 

Mic dejun „basic”

 

Afară era deja senin

 

Revenind pe Transbucegi se poate merge și spre Peștera

 

Drumul nu este complet asfaltat

 

Vederi pe traseu

 

Lacul Bolboci

 

Hotelul Peștera

 

La Peștera, pe partea cealaltă a munților

 

Mai departe imagini dintr-o altă plimbare la Sinaia. De data asta iarna când Peleș-ul are un are de poveste.

 

Mănăstirea Caraiman de sub Bucegi

 

Biserica decorată de sărbători