După două zile splendide petrecute pe coasta de vest a Irlandei, am schimbat cazarea și ne-am mutat la Clonmel, în regiunea centrală Tipperary.

„It’s a long way to Tipperary” este un cântec irlandez de pe vremea primului război mondial care vorbește despre drumul lung spre casă al muncitorilor din Londra. Asemenea cântecului, drumul nostru cu mașina spre Tipperary a fost lung și am sosit la cazare abia seara târziu.

 

Clonmel este capitala regiunii Tipperary, dar nu este neapărat un oraș foarte interesant de vizitat. Am ales să ne cazăm acolo mai mult datorită locației, una foarte bună pentru a vizita atracțiile turistice din regiune.

Seara am făcut o tură scurtă prin orășel. Am luat mâncare de la un fast food unde am descoperit că majoritatea angajaților erau români. Am aflat de la ei că sunt mulți conaționali care locuiesc în Clonmel.

 

Dimineața la micul dejun

 

Irish Traditional Breakfast

 

Mai aveam două zile în Irlanda. Prima zi ne propusesem un traseu mai scurt, urma să vizitam castelul Cahir din apropiere, Rock of Cashel și pitorescul orășel Kilkenny și castelul de acolo. Ultima zi, plecam spre Dublin cu o oprire la Glendalough, urmând a petrece după amiaza în capitală înainte de zborul spre casă.

 

Am început ziua la Cahir, orășel aflat la doar 20 de minute de cazarea noastră

 

Cahir este cunoscut pentru castelul medieval din oraș, aflat în centrul orașului, pe o insulă pe râul Suir

 

Am făcut un scurt tur al castelului. Acesta este unul din cele mai bine păstrate fortificații medievale din Irlanda, inclusiv câteva dintre camerele sale sunt bine conservate.

 

La ieșire am admirat gâștele pe malul Suir

 

Bobocii se bucură și ei la soare

 

Următoarea oprire a fost una din cele mai faimoase atracții turistice ale Irlandei. Rock of Cashel este poate cel mai impresionant castel din țară și un loc cu mare însemnătate istorică.

 

Rock of Cashel este o fortificație veche de 1000 de ani construită strategic pe un vârf de deal de unde se vede toată regiunea Tipperary. Castelul era sediul central al regilor de Munster (sudul Irlandei)

 

La Cashel se poate face turul liber al ruinelor sau se poate vizita capela Cormac numai cu un tur ghidat la ore fixe. Am ales să mergem independent pentru că ar fi trebuit să așteptăm mai mult pentru a vizita capela.

 

Rock of Cashel era un loc de mare mândrie patriotică pentru irlandezi în secolul 17. Aici s-au purtat mai multe batalii împotriva Angliei, cea mai cunoscută fiind în războaiele confederate irlandeze din 1647 când englezii au cucerit cetatea, au jefuit-o și au masacrat toți soldații irlandezi rămași în viață dar și clericii din catedrală.

Un secol mai târziu, arhiepiscopul anglican Arthur Price a decis distrugerea acoperișului catedralei de la Cashel, un gest considerat o mare jignire și o sfidare de către irlandezii catolici.

Ruinele de la Cashel au devenit cu timpul o importantă atracție turistică iar pentru irlandezi rămâne un loc de amintire a atrocităților comise de britanici.

 

Imagini din ruinele catedralei

 

Morminte celtice

 

Turnul bisericii a rezistat asalturilor britanice și intemperiilor peste secole.

 

Curtea bisericii și vechile cruci celtice. Vederile peste pajiștile verzi din vale sunt foarte frumoase.

 

La plecare de la Cashel, un loc care merită neapărat vizitat în Irlanda

 

După amiaza zilei am petrecut-o la Kilkenny, cel mai pitoresc oraș din sud-estul Irlandei

 

Am poposit mai întâi la catedrala St. Canice, în nordul orașului.

 

Biserica St. Canice a fost construită în secolul 13 de catolicii irlandezi. Pe timpul ocupației britanice, când aceștia încercau convertirea populației Irlandei la credința anglicană, o mulțime de catedrale au fost preluate de noua „biserică de stat”. După independența Irlandei, obținută în 1921, catolicii și-au luat înapoi majoritatea așezărilor de cult, dar St. Canice a fost o excepție, rămânând loc religios protestant.

 

La St. Canice se poate vizita interiorul bisericii, criptele dar se poate urca și în vârful turnului rotund, una din cele mai înalte construcții medievale din Irlanda.

 

Urcarea în turn nu e deloc ușoară. Locul e extrem de îngust iar urcarea se face pe scări de lemn verticale (și cam șubrede). Accesul e limitat la doar câțiva vizitatori pe oră din lipsa spațiului.

 

Vederea din vârf peste Kilkenny merită tot efortul

 

Înapoi în centrul Kilkenny am mers direct la cea mai faimoasă atracție a orașului: castelul.

 

Grădinile Kilkenny Castle, pline de flori

 

Castelul atrage mii de vizitatori zilnic. Am avut puțin noroc pentru că am ajuns într-un moment când nu erau cozi la bilete și am putut intra imediat.

 

Castelul a aparținut ducelui de Ormond (Earl of Ormond) timp de secole și mai târziu chiar a fost reședință de vacanță pentru regii Angliei.

Spre deosebire de alte castele ale Irlandei unde nu prea ai ce vedea la interior, camerele de la Kilkenny sunt decorate elegante, cu tablouri și opere de artă, tapițerii și mobilă luxoasă.

 

Main Hall, cea mai impresionantă cameră a castelului

 

Pajiștea mare a castelului este un loc de picnic preferat pentru localnici în zilele însorite

 

Am trecut mai apoi pe la unul din pub-urile tradiționale din centru

 

Primăria din Kilkenny

 

Fiecare oraș irlandez se mândrește cu berea locală. Kilkenny are mai multe, dar cea mai cunoscută pe plan internațional este Smithwick’s

 

Fabrica de bere Smithwick’s oferă experiențe pentru vizitatori ce includ degustări și un tur al fabricii.

 

Am încheiat ziua cu un picnic. Am cumpărat de mâncare de la un supermarket din Kilkenny și am poposit pe iarbă la umbra ruinelor unui vechi castel din afara orașului.

 

Ziua următoare era ultima din vacanță noastră irlandeză. Destinația noastră era Dublin, de unde urma să zburăm spre casă. Am făcut însă un mic ocol pe drum, mergând spre Glendalough.

 

Glendalough este o stațiune turistică în mijlocul parcului natural Glenealo Valley, una dintre puținele zone muntoase ale Irlandei.

 

Vederi de pe „culmile” Irlandei la aproape 1000 de metri

 

Am dorit să mergem la lacul din Glendalough, dar ar fi trebuit să ținem cont că era zi de weekend cu vreme superbă, iar stațiunea este cea mai accesibilă pentru locuitorii din capitala Dublin (aflată la doar o oră distanță). Astfel, am dat de o coloană de mașini ce se întindea pe mai mult de un kilometru, așteptând loc în parcarea de lângă lac.

Am renunțat la idee și am mers nu foarte departe la cealaltă atracție din Glendalough, ruinele vechii catedrale.

 

Am început plimbarea pe malul râului. M-au impresionat la Glendalough (și în Irlanda în general) grija față de natură. Apa râurilor e peste tot cristalină, aerul este foarte curat și nicăieri nu am văzut vreun gunoi aruncat pe jos.

 

Câteva vederi de la vechea biserică din Glendalough

 

Pe la ora prânzului am pornit spre Dublin

 

La Dublin ne-am cazat la un hotel din nordul orașului, Skylon. Locația era numai bună, puteam ajunge rapid de acolo atât în centru cât și la aeroport dimineața următoare.

 

Spre centru am mers cu un autobuz double-decker.

 

Monumentul O’Connel văzut de la etaj, din autobuz

 

Am coborât în față la parlament. Vechea clădire a parlamentului este una specială pentru că nu are ferestre. Motivul oficial pentru asta este de a conserva energia, dar gurile rele spun că a fost modificată de teama protestelor. Clădirea adăpostește astăzi banca centrală a Irlandei.

 

Unul dintre cele mai pitorești locuri din Dublin este Trinity College. Cea mai faimoasă universitate a Irlandei se află chiar în centrul capitalei iar campusul este deschis vizitatorilor.

 

Curtea colegiului este un loc preferat de relaxare atât de studenți cât și de mulți turiști care ajung la Dublin.

 

Universitatea adăpostește și unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș. Trinity College Library este faimoasă pentru sala mare, veche de 3 secole, considerată cea mai frumoasă bibliotecă din lume. De asemenea, aici sunt câteva din cele mai importante manuscrise irlandeze: Proclamația republicii din 1916 sau cele mai vechi scrieri religioase, inclusiv renumita Book of Kells.

 

Pentru a vizita locul trebuie rezervare online din timp. Am avut mare noroc că am găsit ultimul bilet disponibil chiar mai devreme în aceeași zi.

 

Book of Kells este o cartea religioasă catolică ce datează din jurul anului 800. Pentru irlandezi este cartea sfântă, un adevărat simbol național. Cartea este expusă la parterul muzeului din Trinity, pagina fiind zilnic întoarsă pentru noi vizitatori. Fotografiile sunt strict interzise în acea zonă a muzeului

 

La etaj am vizitat vechea bibliotecă. Clădirea este o adevărată bijuterie.

 

Am continuat apoi plimbarea prin centrul pitoresc din Dublin. Pe o zi așa frumoasă, orașul era plin de lume ieșită la plimbare.

 

Am trecut pe la câteva locuri renumite din oraș. Castelul Dublin, sediul vechilor monarhi, a fost recent renovat și deschis vizitatorilor.

 

Capela Regală, locul încoronării și înmormântării regilor

 

Statuia lui Molly Malone, eroina unui vechi cântec tradițional irlandez

 

Raul Liffey împarte centrul Dublin în două înainte de a se vărsa în Golful Irlandei

 

Podul Ha’penny

 

Bun, cam astea sunt câteva din atracțiile din Dublin. Nu cred că orașul este printre cele mai frumoase capitale europene. Ce are însă special este viața de noapte și atmosfera din districtul Temple Bar.

 

Seară de seară, pub-urile din Dublin sunt pline, iar în majoritatea localurilor se poate asculta muzică live.

 

Cel mai faimos pub este The Temple Bar, chiar cel care a dat numele cartierului

 

Înainte de toate am servit cina. Am găsit o masă ideală: la soare, chiar în fața Temple Bar

 

După masă am mers în cel mai faimos pub al Irlandei.

 

Temple Bar este tot timpul plin. Am avut noroc mare să găsim o masă bună aproape de scenă. Am comandat bere, mâncare și am ascultat încântați muzica formațiilor.

 

Irlanda este o țară faimoasă pentru muzica sa. Cântecele și dansurile tradiționale sunt faimoase în lumea întreagă, la fel cum sunt și soliștii moderni precum U2, Cranberries, Enya sau Sinead O’Connor. Irlandezii au muzica în sânge.

 

Prima formație pe care am ascultat-o a creat o atmosferă grozavă interacționând cu publicul pe cele mai cunoscute cântece tradiționale irlandeze.

 

A doua trupă a cântat mai mult hituri internaționale, iar atmosfera a fost în continuare grozavă

 

Am ieșit încântați de la Temple Bar. A fost finalul perfect pentru o vacanță grozavă. Am mai fi stat, dar trebuia să ne trezim devreme dimineața pentru a ajunge la aeroport.

 

Am revenit seara la hotel

 

Iar în zori am decolat spre casă cu Ryan Air

 

Aceste cinci zile m-au făcut să îndrăgesc Irlanda foarte mult. Locurile pe care le-am văzut au fost superbe, oamenii veseli și prietenoși, mâncarea foarte bună. Probabil că totul a fost mai frumos și datorită vremii frumoase, Irlanda fiind o țară splendidă de vizitat când e însorită.