În mini-vacanța noastră la Zadar ne-am dorit mult să ajungem și în peninsula Istria, una din cele mai frumoase regiuni ale Croației. Problema principală era distanța, pentru că din Zadar până în Istria sunt peste 300 de kilometri. Părea o nebunie să parcurgem un drum atât de lung dus-întors, dar ne-am hotărât în final să facem o excursie de o zi până acolo. A fost mult de condus, dar n-a durat prea mult ținând cont de infrastructura rutieră excelentă de pe coasta croată.

Cam așa arăta traseul la care ne-am gândit cu opriri la Opatija, Rovinj, Pula și Senj

 

Am plecat în zori din Zadar pe autostradă în direcția Rijeka. Traseul autostrăzii care traversează munții este impresionant, plin de tuneluri și viaducte.

 

Am făcut un prim popas „de cafea” la podul Maslenica, o adevărată capodoperă inginerească. Acest pod a fost înlocuit recent de podul nou de autostradă și nu este foarte circulat în prezent. Se pot face sărituri cu bungee de la jumătatea podului.

 

Vedere peste canion și celalalt pod care îl traversează

 

Am părăsit mai târziu autostrada pentru a „scurta” pe drumul de coastă E65. Am coborât munții pe serpentine până am ajuns în cochetul port Senj.

 

După drumul pe coastă am revenit pe autostradă în apropiere de Rijeka

 

Prima oprire mai lungă a fost la Opatija, una din cele mai luxoase stațiuni de pe coasta Adriaticii. Aceasta era unul din locurile preferate pentru odihnă de aristocrații habsburgi, sute de vile și palate fiind construite aici în vremea când Dalmația era parte din Imperiul Austro-Ungar. Reveneam la Opatija după 10 ani de la prima vizită. Atunci ne-a plăcut foarte mult, și de data asta am regăsit Opatija chiar mai frumoasă decât o știam.

Litoralul din Opatija

 

Vechile palate regale au fost renovate și transformate în hoteluri de lux.

 

Vila Angiolina și frumoasele sale grădini

 

Se pot face tururi ale stațiunii cu mașini de epocă

 

Statuia „Fecioara și albatrosul” este un adevărat simbol pentru Opatija

 

La finalul plimbării am servit o înghețată la plaja Bevanda

 

Pe la prânz am plecat mai departe spre destinația noastră principală: peninsula Istria

 

Am mers direct la Rovinj, una dintre cele mai frumoase orașele croate aflat pe coasta vestică din Istria. Vizita la Rovinj era o premieră, acolo nu mai fusesem niciodată.

 

Am parcat mașina aproape de portul turistic. Acolo, se organizau tururi pe mare ale golfului cu barca iar următoarea excursie era gata de plecare. Nu aveam asta „în plan” dar dacă s-a ivit oportunitatea am luat bilete și în scurt timp ne-am îmbarcat.

 

Rovinj (Rovigno în italiană) a fost unul dintre cele mai importante porturi deținute de Veneția încă din secolul 12. Orășelul a cunoscut o mare bogăție în secolele ce au urmat atunci fiind construite o mulțime de biserici, vile și palate. Rovinj nu prea a cunoscut amenințarea războiului astfel că majoritatea clădirilor vechi s-au păstrat.

De pe mare, orașul arată superb

 

Turul a durat o oră și a inclus și un circuit printre insulele Sveti Katarina și Andrija

 

Marea era destul de agitată în acea zi

 

Revenim la Rovinj

 

Mai apoi am pornit la pas prin centrul orașului

 

Case colorate frumoase prin centrul vechi. Rovinj arată 100% a oraș italian

 

Am urcat și în vârful dealului unde se află biserica Sf. Fuma și al său înalt turn Campanile

 

Interiorul bisericii

 

E o plăcere să te pierzi pe străduțele pitorești din Rovinj

 

Plaza Marsala Tita, cel mai aglomerat loc din oraș

 

Turnul cu ceas

 

Portul, plin de sute de ambarcațiuni

 

Am poposit în port pentru a servi masa. Am mâncat excelent: fructe de mare și pește proaspete

 

Mai aveam ceva timp să mai hoinărim prin Istria. Inițial voiam să mergem la Porec, celalalt orășel venețian, dar ocolul ar fi fost prea mare. Astfel, am continuat către vârful sudic al peninsulei unde se află un oraș faimos pe la noi: Pula

 

Pe numele lui italian, Pola a fost una din cele mai importante așezări din regiune pe vremea romanilor. De aceea, orașul este înțesat de edificii istorice vechi de milenii dintre care cel mai faimos este Amfiteatrul Roman

 

Am vizitat Arena la prima noastră vizită, astfel am poposit doar pentru a admira construcția de la exterior

 

Am vizitat în schimb pentru prima oară centrul istoric al orașului

 

Sunt multe alte monumente romane ce pot fi văzute prin Pola. Mai jos Arcul Sergii

 

Piața Forum

 

Templul lui Augustus

 

Clădiri ceva mai „noi”: catedrala Toranj

 

Am descoperit și un loc de care nu auzisem deloc dar merită neapărat văzut:  tunelurile subterane

 

Ansamblul de tuneluri din Pola fost construit în timpul primului război mondial pentru a permite populației să se refugieze în cazul unui atac. Tunelurile au câțiva kilometri și putea adăposti până la 50.000 de locuitori.

Astăzi complexul se numește Zerogasse și poate fi vizitat prin una din cele 4 intrări. Biletele se cumpără de la automatele amplasate la porți

 

Rețeaua de tuneluri străbate dealul de sub cetatea orașului iar drumurile pot fi folosite inclusiv pentru a scurta distanța între două laturi ale cetății sau pentru o pauză răcoroasă în căldura verii. Mai jos, camerele mai largi din inima Zerogasse.

 

Din centrul Zerogasse se poate urca cu liftul la suprafață iar ieșirea este fix în mijlocul cetății

 

Vederea de pe zidurile cetății

 

Mai târziu am părăsit Istria și ne-am îndreptat spre cazarea noastră din Zadar.

 

Un ultim scurt popas a fost la Rijeka, al treilea mare oraș al Croației

 

Apusul văzut de la Crikvenica, pe coasta dalmată. Am ajuns la Zadar târziu, după lăsarea întunericului. A fost un drum lung și obositor, dar am avut o zi grozavă și a meritat din plin.