Era vara 2021 când am petrecut o săptămână frumoasă de vacanță în Croația. Am profitat atunci de zborurile direct proaspăt lansate de Ryan Air către Zadar și timp de o săptămână am revăzut sudul Coastei Adriatice de la Dubrovnik la Split.

Mi-a plăcut atât de mult în Croația încât la doar câteva săptămâni mai târziu m-am întors cu același zbor spre Zadar. Am revenit, de data asta în familie, pentru un weekend prelungit de joi până duminică.

N-a fost o ședere lungă dar am avut ocazia să descoperim câteva locuri noi, foarte frumoase, ale Croației precum orașele Zadar și Sibenik, am făcut un circuit în peninsula Istria până la Rovinj și – cel mai important – am vizitat parcurile naturale Krka și Plitvice, locuri unde visam de mult timp să ajung.

 

Zborul Ryan Air a fost din nou foarte ieftin, iar drumul scurt și confortabil – o oră și ceva de la București.

 

Am închiriat o mașină pe perioada șederii direct de la aeroportul Zadar. Închirierile de mașini costă destul de mult în Croația în vârf de sezon, dar un automobil este indispensabil pentru a putea vedea mai multe locuri.

 

Cazarea în Zadar a fost în schimb foarte ieftină. Pentru un apartament frumos și spațios în centru am plătit 140 euro pentru trei nopți.

 

Prin Zadar ne-am deplasat pe jos pentru că eram aproape de principalele atracții din oraș. Cam toate sunt în orașul istoric construit pe o peninsulă la Marea Adriatică. Noi stăteam chiar la capătul podului pietonal care ducea în centrul vechi.

 

Una dintre porțile centrului istoric din Zadar. Toată zona este exclusiv pietonală

 

Zadar este un oraș încărcat de istorie. Este cea mai veche așezare datată din întreaga Croație. Numele său antic era Jadera pronunțat Zadra în dalmată. Orașul-port a făcut parte din imperiul roman iar apoi multe secole a fost stat independent în Dalmația. Venețienii au încercat să cucerească orașul în multe rânduri și uneori au reușit să o facă și să mențină controlul pentru câteva decenii.

La Zadar s-a înființat prima universitate din regiune în secolul 12 într-o perioadă în care orașul a cunoscut o mare dezvoltare economică și culturală. Din secolul 15, Zadar a intrat sub conducerea Imperiul Austro-Ungar. Zadar a suferit distrugeri în războaiele ce au urmat dar astăzi majoritatea clădirilor au fost renovate și arată foarte bine.

 

Narodni Trg, piața centrală din Zadar

 

Sunt o mulțime de biserici prin centrul vechi. Cea mai impunătoare dintre acestea este Catedrala Sf. Anastasia cu al său turn înalt.

 

Nu era încă târziu și turnul cu ceas era deschis pentru vizitatori. Astfel, nu putea să ratez oportunitatea de a vedea tot orașul de sus.

 

Urcarea pe scări până în vârf e destul de solicitantă

 

Vederea din turn peste tot orașul vechi din Zadar

 

Înapoi la nivelul solului am făcut un scurt tur al catedralei

 

Mai târziu am poposit la una din terasele de la malul mării

 

Era foarte cald la final de iulie. Astfel, un cocktail și o înghețată la terasă au mers perfect.

 

Vârful peninsulei din Zadar e un loc special unde sute de localnici se strâng în fiecare seară să vadă apusul.

 

Promenada aceasta din Zadar nu este una oarecare ci include două atracții importante, construcții moderne care atrag o mulțime de vizitatori.

Una dintre acestea este Zadar Sea Organ (Orga Mării). Este o construcție artistică ingenioasă realizată în 2005. Un sistem de conducte subterane face ca valurile mării să creeze sunete deosebite, precum o melodie.

 

Orificiile acestea fac parte din instrumentul muzical

 

Un alt ansamblu ingenios se află la doi pași de Sea Organ. „The greeting to the sun” este un cerc de panouri solare. Acestea se încarcă pe timpul zilei iar după lăsarea întunericului creează un spectacol frumos de lumini.

 

Mulțimea strânsă pentru a admira apusul

 

Soarele coboară peste Adriatica

 

Centrul din Zadar este mult mai animat noaptea

 

Am luat cina la restaurantul Malo Misto, unul din cele mai apreciate din oraș.

 

Mai târziu am revenit la malul mării pentru a admira panourile solare luminate de data asta.

 

Podul pietonal Gradski Most, și el luminat

 

Ziua următoare am făcut o excursie cu mașina către un alt oraș frumos de pe coasta Dalmată: Sibenik. Înainte de a ajunge la Sibenik am mers în Parcul natural Krka din apropiere. Distanța din Zadar este de 90 de kilometri, cea mai mare parte din drum fiind pe autostradă.

 

Parcul național Krka nu este la fel de faimos precum cel din Plitvice dar frumusețea naturală este comparabilă. Sunt mai multe porți de intrări în parc iar de acolo turiștii sunt preluați și duși cu autocarele spre traseele amenajate. Noi am mers la Lozovac, intrarea principală direct accesibilă din autostradă. Biletul de intrare nu este tocmai ieftin (mai ales vara, în sezon, e vreo 35 de euro) dar merită toți banii.

 

Din autocar: ne apropiam de cascadele din Krka

 

Parcul Krka este o adevărată oază naturală. Un lanț de lacuri unite de râuri și cascade de o frumusețe rară. Noi am mers pe traseul principal de 2 kilometri pe o potecă din lemn suspendată ce își croiește drum printre cascade.

 

La plimbare prin parcul Krka

 

Apa lacurilor este extraordinar de clară și se pot vedea sute de pești

 

Vederi de pe traseu

 

Din punctul ce mai înalt se poate vedea panorama peste întreg parcul și cascada principală

 

Cea mai impresionantă dintre toate este cascada Skradinski aflată la baza parcului

 

Cândva se putea intra în cascadă și se putea face baie în lac. Acum asta e interzis, iar cel mai apropiat punct pentru a admira Skradinski este podul suspendat. Acolo, pe pod sunt mereu zeci de vizitatori în căutarea unei poze cât mai specială.

 

Am găsit cu greu un loc mai aerisit pentru o poză

 

Cascada Skradinski, în toată splendoarea ei

 

Turul se încheie la vechile mori de apă construite acum sute de ani la cascade. Morile sunt acum dezafectate, clădirile fiind transformate în restaurante sau magazine de suveniruri.

 

Am sosit la Sibenik mai târziu după prânz. Îmi amintesc că era o zi toridă de vară cu temperaturi de peste 35 de grade, greu de suportat.

 

Am oprit mai întâi la fortăreața Sf. Mihail. Sibenik are o rețea impresionantă de forturi medievale vechi de multe sute de ani. St. Michael’s Fortress e cea mai mare dintre acestea și oferă cele mai frumoase panorame peste oraș.

 

La intrarea în cetate am fost întâmpinați de un spectacol de sunete și lumini ce întruchipa lupta Arhanghelului Mihail cu demonii

 

Am urcat apoi pe zidurile cetății pentru a admira priveliștea

 

Sibenik se află într-un loc natural frumos, la vărsarea râului Krka în Marea Adriatică. Acesta creează un estuar larg, un port natural în mijlocul căruia s-a construit orașul.

 

Vederi peste Sibenik

 

 

Curtea cetății era transformată în arenă de spectacole

 

Ne-am răcorit puțin la o terasă amenajată sub umbra tribunelor

 

Am coborât apoi în centrul Sibenik pe faleza de la malul mării.

 

Asemenea celorlalte orașe din Dalmația și Sibenik a fost multe secole sub ocupație venețiană . Influențele se văd peste tot în arhitectura clădirilor din centrul vechi

 

Străduțele înguste din Sibenik și casele în stil italian

 

Primăria din Sibenik

 

Catedrala Sv. Jakov este cel mai important monument renascentist din Croația. Biserica datează din secolul 13 și este cel mai vizitat loc din Sibenik

 

Interiorul catedralei

 

Am coborât apoi pe trepte către faleza de la malul mării

 

Zona este plină de terase cochete. Am poposit și noi la una dintre ele

 

Mai târziu, ne-am întors spre Zadar, dar de data asta am mers pe drumul de coastă

 

Am oprit la jumătatea drumul în Biograd na Moru. „Belgrad la Mare” este una din cele mai frecventate stațiuni la mare are Croației. Este unul din puținele locuri unde există o plajă întinsă cu nisip.

 

Era foarte aglomerat pe plaja din Biograd, dar după toată căldura înfruntată aveam mare nevoie de o baie în mare.

 

Am încheiat ziua la terasa Dupin, cel mai bun restaurant din Biograd.

 

Nicio zi fără apus peste Adriatică în Croația

Ziua următoare ne aștepta un circuit mult mai lung. Urma să mergem tocmai până în peninsula Istria, la Rovinj.