Mauritius este o destinație turistică completă. Ce vreau să spun cu asta este că insula oferă oportunități turistice pentru absolut toate gusturile. În comparație cu principalii „competitori” turistici din oceanul Indian, Maldive și Seychelles care sunt faimoase pentru plajele și apele lor, Mauritius are mult mai multe de oferit. Nu lipsesc plajele de vis, dar pe lângă ele, Mauritius are parcuri naturale imense ideale pentru drumeții prin junglă, o capitală modernă cu zgârie-nori, mall-uri, restaurante și magazine unde găsești orice la prețuri rezonabile, o populație diversă multi-culturală, o infrastructură impresionantă ce include câteva autostrăzi, parcuri zoo cu safari, grădini botanice, plantații și muzee. E imposibil să te plictisești în Mauritius.

Aspectul multi-cultural al insulei este unic. Populația insulei este un amalgam format de urmașii coloniștilor francezi și englezi, ai lucrătorilor indieni aduși de britanici acum 2 secole și ai sclavilor aduși cu mai multe sute în ani în urmă de pe coasta de este a Africii. Limbile oficiale ale insulei sunt engleza și franceza, dar majoritatea localnicilor vorbesc creola, tamil sau bhajpuri. Jumătate din populația de 1,2 milioane sunt de origine indiană, iar hinduismul este religia predominantă. Creștinii și musulmanii alcătuiesc și ei grupuri foarte importante demografice. Astfel se face că mai peste tot prin Mauritius în centrul unei localități se pot găsi un templu hindus, o moschee și o biserică.

Diversitatea naturii este și ea fascinantă în Mauritius. Câmpiile din nord includ zonele locuite și terenurile agricole iar sudul este dominat de  munți cu junglă densă și sălbăticie în parcurile naturale create pentru protecția naturii. Cele două părți ale insulei sunt complet diferite. Despre sudul „sălbatic” și natura sa impresionantă o să povestesc pe mai departe.

 

A treia zi de la sosirea noastră în Mauritius am făcut o primă excursie în sudul insulei. Am străbătut practic insula pe lungimea ei, profitând de șoselele excelente.

 

Prima oprire a fost la cascadele Tamarind.

 

Tamarind sunt cele mai spectaculoase cascade din Mauritius aflate în inima junglei, în parcul natural Black River Gorges. Acestea pot fi vizitate după o drumeție de 3-4 ore sau mai simplu pot fi admirate de pe o platformă de observație.

 

Pe malul lacului Vacoas, cel mai mare din Mauritius

 

Nu departe de Vacoas este templul Ganga Talao, cel mai important loc sfânt al hindușilor din Mauritius. Am fost impresionați de la intrare de bulevardele largi și parcările imense. Era gol când am ajuns noi dar pe semne locul este extrem de aglomerat de sărbătorile religioase.

Statuia lui Shiva întâmpină vizitatorii

 

Complexul include mai multe temple dedicate zeilor aliniate de-a lungul lacului

 

Noi am mers la templul lui Hanuman (Zeul maimuță) aflat în vârful unui deal.

 

Ofrandele aduse zeului sunt așteptate cu drag de maimuțele din templu

 

Vedere peste Ganga Talao

 

Mai târziu, am poposit în inima Black River Gorges NP la câteva locuri unde se poate ajunge cu mașina: Alexandra Falls și Gorges Viewpoint.

 

La cascadele Alexandra

 

Vederea uluitoare de la Gorges

 

Mai departe am continuat drumul spre Charmarel

 

Charmarel este un parc natural privat aflat în sud-vest. Acolo se află câteva cascade deosebite dar și 7 Colored Earth Geopark, o adevărată minune a naturii. Spre deosebire de celelalte locații accesul la Charmarel este contra cost.

 

7 Colored Earth este un loc geologic unic creat în urma unor erupții vulcanice. Vulcanul din Charmarel a erupt acum peste un milion de ani și a adus la suprafața lavă compusă din amestecul mai multor metale diferite. Cu timpul, nisipul sedimentat a căpătat culorile specifice acelor metale creând un peisaj multicolor mirific.

 

Vederi cu 7 Colored Earth

 

Am întâlnit acolo și câteva țestoase de Aladabra

 

Tot în complex, am mai vizitat cascada Charmarel. Mai precis, am urcat de la parcare până la viewpoint de unde se vede panorama cascadei.

 

Vederea cu cascada

 

Am continuat drumul pe coasta de sud, apropiindu-ne de muntele La Morne, poate cel mai cunoscut loc din Mauritius.

 

Ne plimbasem deja ceva astfel că am ales să petrecem restul zilei pe plaja din Flic en Flac, o faimoasă stațiune din Mauritius

 

Plaja Flic En Flac este splendidă și se întinde pe mai mulți kilometri. Aici te poți bucura de plaje aproape „private” unde spațiul este din abundență.

 

O baie la finalul unei zile lungi merge perfect

 

Vederi cu muntele La Morne

 

Apusurile magice din Mauritius

 

Eu mai aveam o mare dorință să revin în sudul insulei pentru a face cea mai renumită drumeție din Mauritius: urcarea spre vârful la Morne. Această urcare se poate face doar dimineața la prima oră, lucru aproape imposibil de făcut când te afli, în nord, în capătul opus al insulei, la aproape 2 ore distanță de condus cu mașina. Cea mai bună soluție pentru noi a fost să rezerv o noapte la un hotel din apropiere. Astfel, 2 zile mai târziu, ne-am lăsat bagajele la apartamentul nostru din Pereybere și am plecat pentru a înnopta la un alt hotel pentru o noapte.

La drum spre coasta de sud

 

Am poposit mai întâi pe țărmul de la Souillac

 

Acolo se află La Roche qui Pleure (piatra care plânge), un loc natural unic unde valurile se lovesc puternic de malurile stâncoase. Una dintre stânci are un blowhole (o gaură pe unde țâșnește apa) și la fiecare val aceasta face niște sunete puternice.

 

Pentru noaptea de cazare „în deplasare” am ales să stăm la unul dintre resorturile de lux din Mauritius. Am stat la Outrigger resort, un hotel de 5 stele din apropiere de Bel Ombre.

 

Resortul Outrigger se întinde pe un domeniu splendid pe malul mării

 

Camera noastră pentru o noapte

 

Am petrecut toată după amiaza pe plaja din resort

 

Plaja de la Outrigger este splendidă. Șezlongurile stau la umbra palmierilor iar nisipul alb este extraordinar de fin. Plaja se mai bucură de unul dintre cele mai frumoase atoluri de corali din Mauritius aflat la doar câțiva metri de țărm.

 

Pentru cineva care nu știe bine să înoate ca mine, este absolut fantastic să poți să vezi coralii chiar lângă mal. Am fost incantat să fac snorkelling la mal printre corali superbi și mii de pești de toate mărimile și culorile.

 

Imagini cu coralii de la Outrigger. Sub apă priveliștea era fantastică

 

Am stat pe plajă până la lăsarea serii

 

Nu o să mă satur de privit apusuri pe mare niciodată

 

Seara la restaurantul din resort

 

Noaptea am admirat de pe balcon mai multe vulpi zburătoare (fruit bat) care se hrăneau din palmierul din fața camerei noastre

 

Ziua următoare m-am trezit cu noaptea în cap pentru a pleca în drumeție pe muntele La Morne. Intrarea pe traseu (aflată la 15 kilometri de hotel) se închidea după prânz astfel că este obligatoriu să începi devreme. Mai mult, de pe la 9-10 căldura în Mauritius devine insuportabilă și este aproape imposibil să urci pe munte. De aceea am plecat la 5:30 de la hotel cu gândul de a face drumeția în maxim 3-4 ore și a reveni la hotel încă pe răcoare.

 

La intrarea pe traseul la Morne

 

Prima parte din traseu este lejeră. Se urcă cam o oră pe poteci largi pe deal la umbra pădurii.

 

Partea a doua este complet diferită. Restul urcării până în vârful La Morne este pe teren accidentat și foarte abrupt. Această parte de traseu nu este lungă dar este de o complexitate foarte mare. Am întâlnit mai mulți turiști care când au văzut ce urmează au făcut cale întoarsă.

 

Avertismente le intrarea în partea a doua a traseului

 

Stanca La Morne nu este foarte înaltă (doar 556 metri) dar este extrem de abruptă

 

Teoretic traseul este închis turiștilor fără ghid mai departe de această poartă. Practic nu e nimic care să oprească vizitatorii.

 

Traseul are câteva porțiuni aproape verticale, este bouldering la propriu. Dacă nu ai puțină experiență de cățărare poate fi imposibil. Nu pot spun că am cine știe ce experiență dar teoria despre prize și cum să le alegi în siguranță o știu. Am mers încet și cu mare atenție și a fost totul ok.

 

După vreo jumătate de oră de urcat, au început să apară vederile superbe peste toată insula Mauritius

 

Ultima bucățică de traseu, până în vârf a fost și cea mai grea. Era cât pe aici să fac cale întoarsă dar mi-am făcut curaj și am mers până la capăt.

 

La Crucea de pe La Morne. Am reușit!

 

Mi-am tras răsuflarea câteva minute după care am început să admir peisajul uluitor

 

Atolul care înconjoară vârful sud-vestic al insulei are în mijloc un loc foarte interesant numit cascada submarină. Este un loc unde valurile și curenții creează mirajul unei cascade.

 

Mai târziu a mai ajuns un vârf un mic grup de turiști. Erau surprinși că am ajuns acolo fără ghid

 

Schimbat în haine uscate am mai rămas la o sesiune foto

 

Coborârea din vârf a fost chiar mai grea decât urcare. La coborâre nu ai cum să nu te uiți în jos.

 

Înapoi la baza traseului

 

Pe la 10 eram înapoi la hotel și am mai avut timp să ne bucurăm de plajă

 

A mers grozav o baie în mare după drumeție

 

După amiaza am părăsit hotelul și ne-am îndreptat spre nord

 

Mai aveam timp destul astfel că am mai petrecut câteva ore pe plaja La Morne de la poalele muntelui

 

O altă plajă splendidă din Mauritius

 

Am revenit la apartement înainte de lăsarea serii