Mauritius este o destinație care oferă o mulțime de activități vizitatorilor. Am povestit deja despre drumețiile prin parcurile naturale, despre diferitele plaje sau despre câteva din atracțiile din sud. Pe lângă acestea mai sunt o grămadă de experiențe care merită încercate în Mauritius. Am ales aici câteva dintre ele: o excursie pe mare către Ile aux Cerfs este ceva de neratat pentru cine ajunge în Mauritius, la fel este și un safari în parcul zoologic Casela, obligatorii fiind și o vizită la o fabrică de rom sau la o plantație de vanilie.

Cam acestea au fost activitățile cu care ne-am petrecut timpul în ultimele noastre zile din vacanță în Mauritius.

Am stat în Pereybere și aproape fiecare zi a început cu o baie în mare pe splendida plajă din apropierea apartamentului nostru.

 

Apoi serveam micul dejun, de obicei pregătit de noi la apartament. Nu au lipsit la nicio masă fructele tropicale, dar nici brânzeturile franțuzești sau legumele proaspete.

 

Mai târziu plecam la plimbare către diferite destinații. Mașina noastră închiriată nu a fost deloc ultimul răcnet dar era foarte spațioasă și comodă și ne-a plimbat în siguranță peste tot pe insulă.

 

Excursia pe mare spre Ile aux Cerfs am făcut-o pe la jumătatea concediului. Gazda ne-a ajutat să facem o rezervare în avans cu o companie locală. Excursia pe mare de o zi cu mese și băuturi inclus ne-a costat doar 50 de euro pe amândoi. Transportul de la cazare nu a fost inclus. Am plecat astfel la drum dimineața către Trou d’Eau Douce, portul din estul insulei de unde se pleacă de obicei.

 

După o oră și ceva de condus am sosit în port și la scurt timp ne-am îmbarcat

 

Drumul pe mare spre Ile aux Cerfs nu durează mai mult de jumătate de oră

 

Statul Mauritius nu este format doar din insula mare cu același nume ci sunt 4 insule mari aflate la sute de kilometri depărtare – Main Island(Mauritius), Rodriguez, Agalega și St. Brandon – plus zeci de mici insulițe aflate în apropierea acestora. Ile aux Cerfs este una dintre aceste mici insule având vreo 2 kilometri lungime. Insula își ia numele de la căprioarele care au fost aduse de coloniștii francezi acum câteva secole cu intenția de a face o rezervație aici și este faimoasă pentru plajele sale splendide cu nisip alb și apă lină.

Așadar, am sosit pe insula considerată cea mai frumoasă din arhipelag.

 

Am început excursia cu 2 ore libere la plajă într-una din cele mai pitorești zone, o lagună unde la reflux mare separă insula în două.

 

Noi ne-am așezat pe plaja dinspre ocean

 

Apa era dimineața perfectă pentru o baie. Zona este ideală pentru snorkeling, nisipul este foarte fin dar sunt recomandați papucii de apă pentru că sunt o mulțime de arici de mare.

 

Am servit un cocktail la barul amenajat pe plajă

 

Ziua noastră a continuat cu o nouă plimbare cu barca spre râul Grand River South East (GRSE)

 

Am intrat pe râul cu apă dulce pentru a vedea una din cele mai deosebite cascade

 

Cascada GRSE

 

Căpitanul ne-a dus cu barca chiar sub cascadă iar apoi ne-a arătat cum poate face și el propria cascadă pe râu, ca să se asigure că n-a scăpat nimeni „ne-răcorit”

 

Am revenit apoi pe Ile aux Cerfs într-o altă zona a sa pentru a servi masa de prânz.

 

Organizatorii ne-au pregătit un grătar pe plajă cu carne de pui și pește proaspăt

 

Niște pasarele simpatice ne-au ajutat să terminăm și resturile

 

După masă ne-am făcut siesta pe o plajă din apropiere unde am mai rămas încă câteva ore. Ne-am așezat într-un loc splendid unde ne-am bucurat de plajă doar noi doi.

 

Doar niște crabi ne-au mai „deranjat” din când în când

 

Întoarcerea spre Mauritius

 

Un alt loc care merită vizitat în Mauritius este Casela. Parcul se află pe coasta de vest a insulei, la sud de capitala Port Louis.

 

Intrarea la Parcul Casela

 

Intrarea în parcul zoologic costă 1100 de rupii (aproximativ 25 de euro). Tariful include vizita în grădini, plimbări cu trenulețe și cu un roller coaster mare și mai ales un safari printre animalele din rezervație. Casela este imens și nu aș putea spune că este o grădină zoo. Se întinde pe o suprafață uriașă de peste 350 de hectare iar animalele – în special aduse din Africa – sunt ținute în zone imense ce se întind pe kilometri întregi. Senzația unei vizite seamănă mai degrabă o plimbare printr-o rezervație naturală. Pe lângă cele incluse în bilet sunt multe alte activități care se pot face la Casela pentru un cost suplimentar – de la hrănirea animalelor, la călărie cu cămile sau struți (pentru cei mici), până la plimbări cu leii. Ultima mi-ar fi plăcut mult să o facem doar că am veniți nepregătiți: eram încălțați cu papuci și asta e interzis pentru că leii pot fi întărâtați de zgomotul lor.

 

Zona tropicală de la Casela este prima parte din tur. Zona include pești și păsări tropicale, dar și plante neobișnuite

 

Mai departe este o zonă cu animale domestice. Aici se găsesc animale mai „exotice” pentru Africa: căprioare, gâște, găini, păuni sau iepuri 🙂 Vizitatorii le pot mângâia sau le pot oferi hrană.

 

Am întâlnit apoi țestoasele uriașe

 

La zona girafelor este amenajată o platformă înaltă de unde pot fi hrănite

 

N-am rezistat să încercăm experiența asta și a fost super distractiv

 

Bine de știut: girafele au o limbă foarte păroasă 🙂

 

Mai târziu am început partea cea mai incitantă a vizitei. Safari prin rezervația cu animale

 

La intrarea în rezervație ne-au întâmpinat câțiva struți

 

Turul a fost grozav. Sincer, dacă n-am fi știut unde ne aflăm, puteam crede ușor că suntem într-un din parcurile naturale ale Africii. E exact la fel. Am văzut pe câmpiile întinse ale parcului antilope, struți, gnu, rinoceri sau zebre cu sutele.

 

Safari la Casela e o super experiență

 

Pentru siguranța vizitatorilor (și probabil a celorlalte animale) leii nu sunt totuși lăsați în zona liberă. Sunt ținuti în altă zonă împrejmuită unde se pot face plimbările la pas de care spuneam

 

Leul alb este unul din cele mai rare exemplare

 

După vreo 4 ore, la finalul vizitei am servit masa la restaurantul din complex

 

Recomand Parcul Casela oricui ajunge în Mauritius. E mult mai mult decât o grădină zoologică

 

Un concediu în Mauritius nu este complet fără o vizită la plantațiile locale de trestie sau vanilie. Insula s-a dezvoltat acum câteva sute de ani în primul rznd datorită producției de trestie de zahăr din care se obțineau cele mai de valoare produse de export: romul și zahărul brun. De asemenea, vanilia din Mauritius este faimoasă, bleu vanille care crește aici este unul din cele mai scumpe condimente din lume.

Sunt mai multe asemenea plantații care pot fi vizitate de turiști. Majoritatea includ un muzeu, un tur ghidat al plantației sau al fabricii, un restaurant și desigur un magazin cu produse specifice. Dintre acestea noi am ales 2 locuri pe care le-am și vizitat: Domeniul St. Aubin unde se află o fabrică de rom și o plantație de vanilie și L’Aventure du Sucre unde se poate vizita o fabrică de zahăr. Le recomand din plin pe amândouă.

 

Domeniul St. Aubin se află în sud, în localitatea cu același nume. Este un complex vast ce include multe atracții și poți petrece lejer jumătate de zi acolo.

 

Am găsit și aici un mic parc cu animale „exotice”

 

Grădinile din domeniu

 

Plantațiile de vanilie de la St. Aubin sunt vaste. Am fost foarte surprinși să aflăm că dintr-o plantație precum aceasta se recoltează numai 100 de kilograme de vanilie pe an. De aceea este atât de scumpă vanilia

 

Păstăile de vanilie verzi. Acestea se recoltează, se pun la uscat câteva luni și apoi sunt fie măcinate pentru pudră fie ambalate sub forma de batoane.

 

Am asistat la un film despre producția de vanilie și am aflat despre diversele faze ale cultivării.

 

La magazinul de desfacere masurile de igienă erau strict respectate

 

Palatul domeniului St. Aubin

 

Tot acolo am mers la fabrica de rom

 

Acolo am învățat despre tot procesul de fabricație a romului, de la recoltarea trestiei de zahar la extragerea sevei, fermentare și distilare.

 

La final, degustarea licorilor locale

 

Am poposit apoi la restaurantul domeniului

 

Mâncarea a fost excelentă. Toate felurile sunt pe bază de rom și vanilie. Eu ales curry de fructe de mare în sos de vanilie și ananas cu înghețată în sos de rom.

 

Flori superbe în copacii de la St. Aubin

 

Ultimul loc despre pe care vreau să îl mai recomand este L’Aventure du Sucre. Aceasta este o fabrică de zahăr transformată în centru turistic. Fabrica se află și ea pe un domeniu foarte frumos

 

Intrarea în complex. Tururile fabricii se pot face doar la ore fixe. Nu aveam rezervare dar erau locuri la primul tur disponibil.

 

Interiorul vechii fabrici de zahăr

 

Utilajele pentru producere zahărului

 

Muzeul prezintă informații foarte interesante despre producția de zahăr, istoria cultivării trestiei și în general istoria insulei Mauritius.

Am aflat că înainte de sosirea coloniștilor nu existau locuitori băștinași pe insulă. Primii sosiți au fost portughezii la începutul secolului 16. La finalul aceluiași secol au sosit olandezii care au denumit insula după prințul lor moștenitor Maurice de Orange. Olandezii au încercat să formeze colonii pe insulă dar au avut dificultăți cu hrana și probleme cu tot felul de boli și într-un final au abandonat insula și au cedat-o francezilor în 1710.

Francezii au adus schimbări majore insulei. Au redenumit-o Ile de France, au defrișat sute de hectare de junglă pentru a dezvolta plantații de trestie de zahăr și cafea și au început să aducă mii și mii de sclavi de pe coasta de est a Africii. Insula a prosperat economic dar natura sa a avut mult de suferit, printre cele mai faimoase pierderi fiind dispariția definitivă a păsării Dodo, simbolul insulei. Secolul 18 a fost o perioadă când britanicii și francezii au dus multe războaie pentru supremația pe insulele Oceanului Indian și inclusiv pentru Mauritius.

Din 1810, britanicii au preluat controlul definitiv, iar Mauritius (redenumit din nou de britanici) a devenit parte a Imperiului. Insula a continuat să fie un important producător de rom și zahăr. După abolirea sclaviei, englezii au recurs la indentured servants (un fel de iobagi) aduși din India. Aceștia au venit cu sutele de mii, în special din regiunea tamil nadu, și cu timpul s-au stabilit pe insulă și au devenit etnia majoritară din Mauritius.

Insula a devenit independentă în 1968 ca protectorat Commonwealth sub regina Elisabeta a II-a pentru a devenit republică și a rupe complet dependența de Marea Britanie în 1992.

 

Steagul Mauritius are 4 culori: verde precum jungla, galben precum nisipul plajelor, albastru precum marea și roșu precum florile copacului în flăcări (flamboyant)

 

O hartă interactivă prezintă cum jungla vastă din Mauritius s-a transformat în teren agricol peste ani. Astăzi mai ocupă doar 15% din suprafața insulei în special în sud.

 

Am cumpărat o grămadă de suveniruri de la magazinul fabricii.

 

Am mers apoi la restaurantul domeniului

 

Suc de lemongrass și salată tropicală

 

Copacul flamboyant este simbolul Mauritius. Am fost norocoși să fim acolo în decembrie când sunt în floare. Am văzut mii și mii de copaci roșii în zilele petrecute pe Mauritius. La final, vă las cu mai multe imagini ale lor.

 

Înainte de plecarea spre casă am mai trecut pe la supermarketurile locale și mall-uri. Ne-am cumpărat o mulțime de lucruri pentru acasă – cosmetice locale, rom, zahăr, condimente, uleiuri esențiale, fructe tropicale, haine colorate. Sunt multe lucruri deosebite în Mauritius și în plus sunt mult mai ieftine ca acasă.

 

Mall-ul din Mauritius pregătit de Crăciun

 

A venit (din păcate) și finalul vacanței noastre în Mauritius când a trebuit să ne îndreptăm spre aeroport.

 

Am zburat cu Austrian via Viena, aveam vreo 14 ore cu totul până acasă

 

La revedere, Mauritius!