Coasta de vest a Norvegiei, brăzdată de o mulțime de fiorduri, este fără doar și poate unul din cele mai spectaculoase locuri de pe planetă. Drumul E39 care pleacă din sud, străbate toată coasta de la Stavanger, la Bergen, Alesund până în capătul nordic al Scandinaviei este o adevărată plăcere pentru orice șofer. Pe deoparte infrastructura este excepțională, cu zeci de tuneluri de mulți kilometri care trec pe sub mare sau munți și feriboturi care taie fiordurile cele mai adânci. Pe de alta, peisajele traversate de acest drum de peste 1000 de kilometri sunt atât de diverse și frumoase că vei simți nevoia să oprești din 5 în 5 kilometri pentru a le admira.
Mai departe o să vă povestesc despre drumul nostru de la Bergen la Alesund, poate cele mai deosebite orașe ale Norvegiei. Cele două merită văzute neapărat dar a meritat la fel de mult efortul de a conduce pe drumul dintre ele care este fantastic.
După o primă parte de zi frumoasă ce a inclus o croazieră pe fiordurile din apropiere de Stavanger am plecat la drum cu mașina spre Bergen. Drumul avea 200 de kilometri și include 2 dintre cele mai lungi feriboturi din Norvegia.
Pe feribotul Sandvikvag – Halhjem, cel mai lung pe care l-am luat pe traseul nostru. 21 de kilometri în 40 de minute
Feriboturile din Norvegia sunt subvenționate de stat și asigură conexiuni sigure pe drumurile principale ale țării. Orarele de plecare sunt strict respectate indiferent de câte mașini sunt încărcate. Îmbarcarea este foarte rapidă și plata se face electronic după numărul de înmatriculare. Nu contează numărul de pasageri, prețurile sunt per mașină și sunt destul de rezonabile. M-a impresionat și faptul că majoritatea vapoarelor cu care am mers sunt electrice, norvegienii având un plan de a renunța la orice consum de combustibili fosili până în 2030.
Am făcut aproape 4 ore până am sosit la Bergen. Ne-am cazat la elegantul hotel E. Grieg la periferia orașului.
Vederea de la terasa camerei
Până ne-am făcut comozi și ne-am relaxat pe la hotel se făcuse 8 seara. Dar era timp destul să ieșim pentru că în luna mai la Bergen este lumină până aproape de miezul nopții.
La plimbare prin Bryggen, frumosul port din oraș
Am sosit la Bergen chiar când se terminase o repriză lungă de ploaie. Se însenina și am zis că e un moment bun pentru a merge spre Floibanen, cea mai mare atracție din Bergen. Floibanen este funicularul care urcă vizitatorii pe dealul Floyen, locul de unde se vede cea mai frumoasă panoramă peste Bergen.
Urcarea spre vârf durează 15 minute. Plecările sunt destul de dese, la 20-30 de minute, iar funicularul circulă până târziu – ultima fiind la ora 23.
La ieșire așteaptă trolul care păzește Bergen
E noroc să pui mâna pe nasul trolului
Priveliștea de pe platformele din Floyen e încântătoare
Zoom pe centrul Bergen
100 de poze mai târziu am revenit cu funicularul în oraș
Soarele începe să apună după 10 seara
Chiar și târziu, piața de peste și restaurantele sale e încă deschisă. Fructele de mare și peștele proaspăt arată grozav în vitrine
Am poposit la unul din restaurantele din port
A fost o cină pe cinste
Noaptea prin Bryggen
Am revenit la hotel după miezul nopții. Încă mai era ceva lumină la orizont
Dimineața următoare nu am plecat imediat din Bergen. Am făcut o plimbare într-o zonă verde, la sud de oraș, unde este casa faimosului compozitor Edvard Grieg.
La cafea lângă casa compozitorului de pe malul lacului
Înțeleg cum a fost compusă “Dispoziție Matinală” lângă așa un peisaj liniștitor. Chiar am ascultat compoziția pe malul lacului.
Cabana unde a compus E.Grieg
Am mai traversat din nou centrul Bergen înainte de a pleca spre nord.
Un scurt popas în Bryggen și pe lumină
Bergenhus, cetatea veche a orașului
Mai târziu am părăsit Bergen și am pornit la drum spre Alesund.
Aceasta este probabil cea mai frumoasă secțiune a șoselei care traversează coasta norvegiană. A fost un drum lung, de peste 8 ore, dar nu și foarte obositor. Am avut 3 pauze de la volan pe cele 3 feriboturi pe care le-am luat pentru a scurta drumul și am mai făcut zeci de pauze scurte pentru a admira peisajele minunate pe care le-am întâlnit.
Cred că am trecut de-a lungul zilei prin vreo 20-30 de tuneluri. Nu vorbesc de vreun tunel mic, ci de unele de 2,3,4 sau chiar 7 kilometri lungime. Am fost pur și simplu uluit de infrastructura construită de norvegieni.
Spuneam de cele 3 feriboturi. Acestea au fost o pauză foarte plăcută de la condus, fiind împărțite cam la 2 ore distanță de condus pe lungimea drumului dintre Bergen și Alesund.
Feriboturile norvegiene au toate săli de relaxare, bufet și toate condițiile pentru o pauză confortabilă. Am nimerit inclusiv un feribot pe care eram numai noi.
De pe drum, minunatele peisaje din fiorduri
Locurile de picnic amenajate sunt foarte dese
Al doilea feribot, în apropiere de Nordfjordeid
Lacul Hornindalsvatn este cel mai adânc din Europa (514 metri)
Kalavtn, singura localitate mai importantă prin care am trecut
De pe ultimul feribot al zilei am admirat cele mai frumoase peisaje de la fereastră
Am ajuns într-un final la cazarea noastră din apropiere de Alesund.
Din nou am profitat de ziua lungă a verii scandinave. Mai aveam destule ore de lumină astfel că am mers să vizităm Alesund. Pe drum am admirat arhipelagul de insulițe din jurul orașului.
Alesund este un oraș-port al Norvegiei cu o populație puțin peste 60.000 de locuitori. Este una din cele mai importante destinații turistice ale Norvegiei, loc de plecare pentru excursii spre fiorduri sau pe mare. Renumit este peisajul unic al arhipelagului din Alesund iar locul de unde se pot vedea cele mai frumoase panorame este dealul Aksla în apropiere de centrul orașului.
Dealul Aksla a fost – evident – primul loc unde am mers
Terasa restaurantului Fjellstua este locul cel mai cautat de pe Aksla
… pentru această panoramă peste Alesund care efectiv iți taie răsuflarea.
Vederea aceasta cu Alesund de pe dealul Aksla a fost votată pe National Geographic ca fiind cea mai frumoasă priveliște din lume. Momentul perfect pentru a-l admira este la apus când insulele se scaldă în lumina caldă a soarelui. Este pur și simplu incredibil
Am coborât mai târziu în centrul orașului. Centrul din Alesund este elegant și modern. Sigur, văzut de sus este infinit mai frumos.
Monumentul pescarilor din Alesund
Canalul care separă insula cu centrul vechi din Alesund
Alesund este înconjurat de mai multe insule locuite. Ce mi s-a părut incredibil la fața locului a fost că aceste insule sunt conectate de centrul orașului prin tuneluri de 4-5 kilometri fiecare săpate adânc pe sub mare. Godoya este cea mai mare insulă dintre acestea și pentru a ajunge acolo se trece prin 3 alte insule și 3 tuneluri submarine. Este ceva absolut incredibil. Nu îmi imaginez cât a putut costa asemenea infrastructură.
Am considerat că Godoya este locul perfect pentru a încheia această zi minunată cu un picnic la malul oceanului. Am cumpărat mâncare la pachet din centrul Alesund și am pornit spre farul din Godoya, din vestul insulei, despre care se spune că este locul perfect pentru a vedea apusul.
Coborând în primul dintre tunelurile pe sub mare.
20 de minute mai târziu soseam pe insula Godoya
Satul pescăresc Alnes se află pe partea vestică a insulei, dincolo de muntele masiv care împarte Godoya în două. Nicio problemă pentru norvegieni care au mai construit un tunel de 2 kilometri prin munte. Un tunel care leagă vreo 20 de case de restul orașului!
Farul din Godoya sub culorile asfințitului
Erau mai multe mașini cu turiști strânse acolo pentru a vedea apusul
Apusul peste Atlantic a fost magic. Am servit masa urmărindu-l, modul perfect pentru a încheia o zi perfectă.
Culorile cerului din apropierea cercului Arctic mi se par unice în lume
Cerul din Alesund după apus, la miezul nopții.
Închei aici acest episod unde am prezentat o zi de neuitat pentru mine. A fost fantastică revederea cu Bergen după 10 ani, am fost profund impresionat de drumurile construite de norvegieni prin fiorduri și a fost o plăcere să conduc pe ele. Alesund a fost cireașa de pe tort. Excursia noastră nu se termina aici. Ziua următoare ne-am îndreptat spre Geiranger, cel mai frumos fiord al Norvegiei.