Norvegia este una dintre cele mai fascinante țări ale lumii. Puține alte state se mai pot lăuda cu un peisaj atât de divers și de frumos. După ce am vizitat Norvegia de mai multe ori, pot spune că nu există țară cu o natură mai spectaculoasă. Sunt și puțin subiectiv aici pentru că personal prefer peisajele montane, iar statul scandinav le are din plin: piscuri înzăpezite, pajiști verzi, râuri și cascade învolburate, lacuri alpine și păduri dese într-un ținut brăzdat de sute de fiorduri.

Cea mai frumoasă excursie pe care am făcut-o în Norvegia a fost anul acesta, la final de mai. Am planificat un traseu foarte lung care cuprindea multe din cele mai frumoase locuri ale țării .

Am sosit cu avionul la aeroportul Sanderfjord de unde am și închiriat mașina. Am început din sud, de la capul Lindesnes, apoi am mers la Stavanger de unde am făcut o croazieră pe fiordul Lyse. Mai departe a început drumul propriu zis prin fiorduri – am traversat coasta de la sud la nord pe un traseu plin de tuneluri, viaducte, feriboturi și peisaje senzaționale. Am revăzut apoi frumosul oraș Bergen și am ajuns pentru prima oară la Alesund, un alt oraș minunat al Norvegiei. Traseul a continuat tot prin fiorduri, spre Geiranger, poate cel mai pitoresc loc al țării pentru a reveni la aeroport via Lillehammer și Oslo.

A fost un drum extrem de lung pentru 6 zile, dar ceva mai ușor de făcut vara când ziua este lungă iar soarele apune abia înainte de miezul nopții. Pe lângă orașele frumoase și peisajele naturale, drumul în sine merită tot efortul și pot spune că este cel mai frumos traseu cu mașina pe care l-am făcut vreodată. Mai mult, în Norvegia nu există trafic aproape deloc, calitatea șoselelor este fantastică iar feriboturile pleacă întotdeauna la timp.

 

Am sosit seara târziu pe aeroportul Torp aflat la sud de capitala Oslo. Vremea era închisă iar ploaia se potolise după multe zile. De altfel, era cât pe aci să anulăm concediul și să ne schimbăm planurile pentru că prognoza arăta înfiorător. Ploile necontenite s-au oprit totuși la fix chiar când am sosit în Norvegia. Am avut în zilele ce au urmat mare noroc și ne-am bucurat aproape numai de soare.

 

Planul era să nu zăbovim prea mult la Torp și să plecăm direct pe traseul nostru. Am închiriat o mașină de la aeroport și am plecat spre sud pentru a câștiga timp. Am avut 3 ore și ceva de condus până la prima noastră cazare.

 

Am făcut un popas în orășelul Kristiansand după vreo două ore de condus. Acolo am făcut o plimbare scurtă noaptea prin centru pentru a ne mai dezmorți.

 

La hotel am ajuns după miezul nopții.

 

Am stat la Hav Hotel, într-o locație splendidă pe malul apei în Lindesnes. A fost un loc ideal pentru a ne încărca bateriile după drumul obositor din prima seară.

 

Dimineața pe terasa apartamentului admirând peisajul. Hotelul Hav este faimos în Norvegia prin facilitățile ample pe care le oferă dar și pentru că adăpostește cel mai mare restaurant subacvatic din lume (https://www.youtube.com/watch?v=QDzvyj9fw20 ).

 

Gata de drum. Destinația zilei era Stavanger, dar până atunci mai planificasem câteva opriri inclusiv Farul din apropiere.

 

Cel mai vizitat loc din regiunea de sud a Norvegiei este farul Lindesnes. Farul este construit în cel mai sudic punct al țării într-un cadru natural splendid cu stânci ciudate sculptate de valuri și vânt.

 

Accesul în complex nu este liber, trebuie cumpărate bilete. Acestea se iau de la un automat și nu sunt verificate de absolut nimeni. E ceva specific pentru Norvegia unde nu prea există controale pentru nimic, totul se bazează pe seriozitatea oamenilor.

 

Farul se poate vizita în întregime, inclusiv se poate urca până în vârf pentru a admira panorama

 

Vederile din vârful farului

 

Vedere cu Lindesnes. Dincolo de Marea Nordului se află Danemarca și capul Skagen

 

La final am poposit la o cafea la centrul pentru vizitatori.

 

La drum spre Stavanger, aveam 180 de kilometri de mers.

 

Cu cat ne apropiam de Stavanger cu atât peisajul devenea mai frumos. O dată ce am ajuns pe coasta vestică norvegiană am avut tot drumul mai departe muntele pe o parte a drumului și apa pe cealaltă – intrasem în tărâmul fiordurilor.

 

Am mers mai întâi la cazare la hotelul nostru din zona modernă a Stavanger. Am zăbovit puțin în cameră iar mai târziu spre seară am plecat la o tură prin oraș.

 

Stavanger este al patrulea cel mai mare oraș al Norvegiei, după Oslo, Bergen și Trondheim. Este unul din cele mai bogate orașe ale Scandinaviei, fiind sediul central al companiei Equinox(fosta StatOil), principalul exploatator de petrol din Norvegia, un gigant energetic mondial. De asemenea, Stavanger este un mare centru universitar al Norvegiei.

 

Lebede în Byparken

 

Am continuat plimbarea prin centrul vechi din oraș. În ciuda dezvoltării masive a orașului, Stavanger și-a menținut intact centrul istoric cu clădiri vechi de lemn construite acum două-trei sute de ani.

 

Cel mai pitoresc loc din oraș este Fargegaten, o stradă pietonală plină de terase și restaurante cu case foarte colorate.

 

N-am fi zis că o să stam la o terasă la soare în Norvegia, după ce cu numai 2 zile în urmă ne gândeam să anulăm excursia din pricina vremii.

Vederi cu Fargegaten, Stavanger.

 

Portul din Stavanger. Multe case pitorești și pe acolo

 

Era ziua finalei Champions League iar microbiștii începeau deja să umple terasele. Majoritatea localnicilor țineau cu Liverpool în disputa cu Real Madrid.

 

Noi am revenit la hotel și am văzut meciul în cameră. Spaniolii aveau să câștige trofeul

 

Dimineața următoare am revenit în portul din Stavanger. Rezervasem o excursie cu vaporul pe Lysefjord, unul din cele mai pitorești fiorduri ale Norvegiei.

 

Mai aveam puțin timp până la plecare, suficient pentru o plimbare prin Gamle Stavanger, zona cea mai veche din oraș cu case vechi albe de lemn.

 

Casele minunate din Gamle Stavanger

 

Croaziera noastră pe fiorduri pleca la ora 10. Ne-am îmbarcat pe un catamaran electric foarte confortabil și la fix am plecat la drum. Toată excursia avea să dureze 4 ore.

 

Harta fiordurilor din preajma Stavanger. Lysefjord intră adânc între munții de la este de oraș.

 

La drum pe mare, lăsăm în urmă portul din Stavanger

 

Navigând pe Hogsfjorden

 

Zona este renumită pentru crescătoriile de somon

 

După vreo 40 de minute pe mare am intrat în Lysefjord și au început să apară peisajele impresionante

 

Satul Forsand la intrarea în Fiord

 

Trecem pe sub podul Lysefjord

 

Cu cât înaintam, malurile deveneau mai abrupte iar fiordul mai îngust.

 

Au început să apară peisaje uluitoare. Stâncile de granit sculptate de apă aveau forme care mai de care mai ciudate. Granitul lucios reflectă lumina soarelui puternic, de aici vine și numele Lysefjord – Fiordul luminii.

 

Am făcut un popas la mal pentru a hrăni caprele sălbatice. Echipajul de pe vapor îngrijește zi te zi o turmă de căprițe care trăiesc pe malurile abrupte ale fiordului

 

Caprele coboară la masă

 

Pe culmile abrupte ale Lysefjord se află Preiksolten (Pulpit Rock) – o platformă naturală considerată una din cele mai frumoase atracții naturale ale Norvegiei.

 

N-am avut timp să facem drumeția spre Preiksolten (durează 2-3 ore) dar am admirat de jos stânca suspendată.

 

Am pus un videoclip să vă faceți o idee cum arată locul.

 

Mai departe intrăm în adâncul fiordului

 

Punctul culminant al croazierei a fost Hengjanefossen, o cascadă impresionantă de pe malul nordic al fiordului

 

Am intrat cu vaporul sub cascadă pentru o baie în toată regula

 

Vedere cu Hengjanefossen

 

De acolo am făcut cale întoarsă spre Stavanger

 

Drumul de întoarcere la confortul cabinei vasului

 

Vaporul a mai făcut o oprire la Forsand pentru a îi debarca pe cei care doreau să facă drumeția spre Pulpit Rock

 

Înapoi la Stavanger am găsit portul schimbat pentru Turul ciclist al Norvegiei.

 

Circuitul se încheia la Stavanger în acea seară. Până aveau să sosească cicliștii faimoși aveau loc diverse concursuri pentru copii.

 

Ne-am luat la revedere de la Stavanger și am pornit la drum spre Bergen. Ne aștepta un drum cu o impresionant, cu zeci de tuneluri și viaducte și mai multe feriboturi, pe E39 – poate cel mai spectaculos drum din Europa.