După ce am petrecut o zi frumoasă pe insula Zealand din estul Danemarcei, vizitând capitala Copenhaga și împrejurimile sale, urma să continuăm vacanța noastră daneză descoperind celelalte regiuni ale țării. Am ales baza în mijlocul insulei Fyn la o frumoasă pensiune într-un sat din apropiere de Odense, iar de acolo am plecat în excursii în zilele ce au urmat. O zi am petrecut-o explorând regiunile cele mai îndepărtate, pornind din Aarhus, spre Aalborg și până la Skagen, capul nordic al peninsulei Jutland, iar cealaltă am vizitat cele mai pitorești locuri din insula Fyn – sate, porturi, orașul Odense și nu am ratat o după amiază la frumosul castel Egeskov.

Harta Danemarcei.

 

Dimineața la pensiunea noastră între câmpurile cu rapiță. Ne-am trezit pe o vreme splendidă. Timp de 3 zile am avut numai soare și temperaturi trecute bine de 20 de grade – un lucru mai rar în Danemarca pentru luna mai.

 

La drum pe autostrăzile daneze. Cu excepția podurilor Oresund și Storebaelt care leagă Zealand de Suedia și respectiv de restul țării, toate șoselele din Danemarca sunt gratuite și de foarte bună calitate.

 

Prima oprire a zilei a fost în orașul Aarhus, după două ore de condus. Aarhus este al doilea oraș ca mărime din Danemarca având o populație de 300.000 de locuitori. Este un port major la mare și un important centru universitar.

 

Catedrala din Aarhus, cu al său turn de aproape 100 de metri

 

După o scurtă plimbare prin centrul modern am poposit pentru masa de prânz la una dintre terasele de pe malul râului.

 

Cea mai importantă atracție turistică din Aarhus este orașul vechi, reconstruit într-un parc tematic. Den Gamle By este unul din parcurile cele mai vizitate din Danemarca.

 

Den Gamle By înseamnă „orașul vechi” și este un fel de muzeu al satului în aer liber. Sunt câteva sute de case la muzeu, toate adăpostind diverse expoziții și colecții. Prin parc există mai mulți animatori care prezintă diverse meșteșuguri tradiționale. Se pot face plimbări cu trăsura cu cai sau se pot observa meșterii olari, țesători sau fierari în acțiune.

 

Am prins parcul aproape gol pentru că abia ce se redeschisese. Ne-am bucurat din plin de imaginile superbe cu case tradiționale fără prea multă lume prin jur.

 

Toate casele se pot vizita la interior. Unele prezintă meșteșuguri locale iar altele decorurile vechi tradiționale.

 

Parcul este și o călătorie în timp. Se începe cu casele tradiționale daneze de acum multe sute de ani până la zone mai noi și chiar moderne

 

O ultimă vedere înainte de plecare. Recomand din plin Gamle By oricui ajunge în Danemarca

 

Mai departe a urmat o nouă repriză mai lungă de condus. Am mers 120 de kilometri până la Aalborg – cel mai important oraș din nordul peninsulei Jutland.

 

Aalborg este un oraș pitoresc unde clădirile vechi se îmbină elegant cu cele ultra-moderne. Vechile case ale ghildelor din centrul vechi și catedrala albă sunt cele mai importante atracții din oraș.

 

Catedrala din Aalborg

 

Limfjord împarte orașul (dar și nordul peninsulei Jutland) în două

 

Nu departe de centru am mai vizitat muzeul viking Lindholm

 

Muzeul prezintă artefacte descoperite in regiune si aspecte din obiceiurile vikingilor

 

Complexul de la Lindholm include câteva din cele mai importante vestigii funerare ale vikingilor din Danemarca.

 

După ce am părăsit Aalborg, am mai condus o oră spre punctul cel mai îndepărtat al călătoriei noastre, Skagen – cel mai nordic loc din Danemarca.

 

La farul din Skagen

 

Peninsula este faimoasa pentru rezervația naturală splendidă din capătul său. Limba lungă de nisip este casă pentru multe specii de pești și plante unice, iar peisajele sunt absolut superbe.

 

Aici la parcare se termină drumul danez. Mai departe se merge pe jos până în capătul peninsulei.

 

Am avut vreo 3 kilometri de mers de-a lungul mării printr-un peisaj splendid.

 

La drumeție pe nisipul fin

 

Marea era deosebit de clară iar la mal se putea găsi ușor chihlimbar

 

Finalul drumeției din Skagen – punctul cel mai nordic din Danemarca. Aici se vede ușor cum se ciocnesc valurile mărilor Skagerrak (strâmtoarea ce face legătura cu Marea Nordului) și Kattegat (care se continuă mai departe cu Marea Baltică)

 

Drumul la întoarcere a fost parcă mai rapid

 

Localitatea Skagen se află la câțiva kilometri de rezervația naturală. Portul pescăresc de acolo cu case roșii colorate e și el un loc splendid.

 

Portul a fost locul perfect pentru a servi o masă cu pește proaspăt savurând o priveliște minunată.

 

Cea mai bună masă pe care am luat-o în Danemarca.

 

A urmat un drum lung – peste 3 ore de condus înapoi la Odense, dar a meritat din plin. Skagen rămâne locul meu preferat din Danemarca.

Dimineața, la pensiune eram pregătiți de o nouă zi de plimbări. Una ceva mai scurtă și relaxantă. Am vizitat câteva atracții și orășele aflate în împrejurimi.

 

Am poposit mai întâi la Vejle. În imagine este The Wave un complex rezidențial faimos în toată lumea pentru stilul său arhitectonic unic.

 

Kolding, mai la sud este un alt orășel foarte pitoresc

 

Catedrala din Kolding

 

Vedere de pe zidurile catedralei

 

Am revenit mai târziu la Odense, un alt oraș mare al Danemarcei (al treilea ca mărime)

 

Odense este faimos ca orașul unde s-a născut și a copilărit Hans Christian Andersen. Mai jos sunt cele două case unde a trăit marele autor de povești pentru copii.

 

Portul Keterminde este un alt loc foarte pitoresc de pe insula Fyn

 

O cafea la plimbare prin orașul vechi

 

Casa lui Johanes Larsen (pictor) este o importantă atracție din Keterminde.

 

Nu știu nimic despre pictor și nu m-a interesat muzeul în sine, am mers acolo mai ales pentru moara splendidă din fața casei. A fost prima oară când am vizitat o moară de vânt tradițională.

 

Ultimul loc pe care l-am vizitat a fost castelul Egeskov aflat la sud de Odense.

 

Egeskov a fost cea mai mare surpriză dintre toate locurile vizitate. Nu știam nimic despre acest castel, dar ce am văzut ne-a întrecut toate așteptările. Castelul de pe lac arată grozav iar camerele impresionante, grădinile întinse pe multe hectare sunt minunate iar muzeele adăpostesc uriașe colecții de mașini, avioane, motociclete și multe altele. Castelul aparține familiei de nobili Bille de multe sute de ani și acum că l-am vizitat îl consider printre cele mai spectaculoase din Europa.

Egeskov, cel mai bine păstrat castel pe apă din Europa

 

Turul palatului a fost impresionant. Proprietarii au fost pe semne unii din cei mai bogați nobili europeni.

 

Una din camere include Titania’s Palace – un întreg castel în miniatură (un fel de casă de păpuși gigantică) realizat în 15 ani la începutul secolului trecut într-un faimos atelier din Irlanda. N-am mai văzut niciodată așa ceva – o capodoperă de detalii.

 

Am mers apoi la plimbare prin domeniul uriaș.

 

Grădinile de la Egeskov se întind pe multe hectare. Ne-am plimbat vreo oră și nu cred că am acoperit nici 20% din ele.

 

Turul la Egeskov nu s-a încheiat aici. Am văzut mai departe colecțiile impresionante ale familiei

Sunt câteva mii de mașini rare de epocă. Sunt și zeci de avioane, motociclete și tot felul de vehicule. Cred că este una din cele mai mari colecții din lume și bănuiesc că valorează multe milioane.

 

Sunt și colecții de mașini de politie sau pompieri

 

Colecția de motociclete se întinde și ea pe mai multe etaje. Nu am acoperit nici jumate din muzeele cu colecții.

 

Am plecat de la Egeskov uluiți de ce-am văzut. Am stat 3 ore, dar puteam petrece lejer și o zi întreagă.

 

Mai târziu, am părăsit cazarea și ne-am îndreptat spre aeroportul din Copenhaga de unde am decolat spre casă la lăsarea nopții.

 

Cateva impresii din Danemarca la final… Țara nu are locuri naturale extraordinare, aproape tot teritoriul este o câmpie întinsa separată de mare în mai multe insule și peninsule. Țărmurile mării sunt uneori frumoase, iar dacă ai mare noroc să prinzi o vreme bună vara, te poți bucura chiar și de plajă. Orașele sunt însă splendide, începând cu Copenhaga pe care aș numi-o lejer cel mai frumos oraș al Nordului. Sunt câteva castele absolut splendide care nu trebuie ratate precum Egeskov, Frederiksborg, Rosenborg sau Kronborg. Sunt o mulțime de muzee interesante și bine organizate, la fel și multe parcuri de distracții și activități. Infrastructura este excelentă și țara poate fi vizitată ușor cu mașina. Nivelul de trai este foarte înalt iar prețurile sunt pe măsura. Trebuie rezervat un buget serios pentru a vizita Danemarca, dar merită din plin.