O excursie anuală împreună cu părinții este o tradiție pe care am ținut-o cu drag de mulți ani încoace. Pentru că în 2020 nu am putut pleca nicăieri cu toții din pricina pandemiei, anul trecut am avut de recuperat. Una dintre plimbările făcute împreună a fost în Sicilia la mijlocul verii când am zburat la Palermo și de acolo am făcut un circuit cu mașina prin vestul insulei. În traseul nostru de 3 zile am vizitat templele antice din Agrigento și Selinunte, ne-am bucurat de plajele la Mediterană și am descoperit câteva orășele extrem de frumoase, precum Cefalu sau Erice. Vă invit mai departe la un foto-reportaj din turul nostru sicilian.

 

Am zburat direct din București la Palermo cu Ryanair iar pentru cazare am ales un hotel pe plajă din stațiunea Selinunte din sud-vest. Cam așa a arătat traseul nostru prin Sicilia:

 

După un zbor lin de 2 ore am început coborârea spre Palermo. Era senin și am putut admira de la geam vederile peste coasta Siciliei.

 

Am închiriat o mașină pe toată durata șederii. Am luat-o de la aeroport și am plecat direct la drum. Era ora prânzului și aveam timp de câteva opriri înainte de a merge la cazare la Selinunte.

 

Vedere de la un popas de pe drum, peste Castellamare del Golfo

 

Mai departe am oprit la Scopello, la una din cele mai frumoase plaje de pe insulă

 

Mica plajă din Scopello, plină de lume

 

Scopello nu este o atracție doar pentru plajă ci și pentru clădirile istorice care alcătuiesc Tonnara di Scopello. Este vorba despre un complex de pescuit vechi de sute de ani unde tonul care venea vara din Atlantic era capturat.

Am făcut un scurt tur cu ghid al locurilor și am învățat despre cum se pescuia tonul în Sicilia acum sute de ani, cu sisteme de plase legate de stâncile înalte din larg (faraglioni). Pescarii au învățat să se folosească de curenții mării și de peisajul natural pentru a captura bancuri întregi de pește.

 

Vederi cu peisajul splendid din Scopello

 

La plecare am avut un eveniment mai neplăcut când ne-am trezit cu o amendă în parcare. Se pare că asemenea altor zeci de mașini parcasem ilegal iar poliția a trecut între timp și a aplicat amenzi tuturor. N-a fost o sumă mare, dar am pierdut ceva timp până am plătit-o pentru a pleca mai departe.

 

După ce-am rezolvat, am mers mai departe, următoarea oprire fiind Erice. Acesta este un sat așezat într-un loc ciudat, în vârful unui deal foarte abrupt.

 

Se spune despre Erice că este mereu acoperit de nori. Sub nori am vizitat și noi satul chiar dacă cerul peste tot restul Siciliei era senin.

 

Vederi din Erice, un loc extrem de pitoresc

 

Duomo, cea mai mare biserică din oraș

 

Castello di Venere din vârful dealului

 

Vedere de pe ziduri spre coastă.

 

Mai târziu am plecat spre Trapani, cel mai mare oraș de pe coasta de vest a Siciliei. Centrul din Trapani a fost construit pe vârful unei peninsule. Am oprit pe drum să admirăm vederea cu orașul de sus.

 

Se făcuse târziu, astfel că la Trapani am mers direct la un restaurant de pe faleză pentru a servi cina.

 

Am mâncat bine, urmărind un apus de vis peste mare

 

Mai pe seară am oprit la salinele de la sud de Trapani. Toată coastă de vest este renumită pentru producția de sare, iar pe lângă bazinele de decantare întinse pot fi zărite și o mulțime de mori de vânt.

 

Norul de peste Erice nu dădea semne că s-ar mișca

 

Ne-am cazat la un hotel cochet din Selinunte, aflat chiar pe malul mării

 

Am petrecut bună parte din sejur la relaxare pe plaja frumoasă din Selinunte

 

Următoarea excursie pe care am făcut-o a fost spre centrul insulei. Am mers în primul rand pentru a vizita templele din Agrigento, una din cele mai mari atracții turistice din Sicilia, dar în acea zi am mai descoperit multe alte locuri frumoase ale Siciliei

 

Am făcut un prim popas la Scala dei Turchi (Scara turcilor). Acesta este un monument natural, un deal din calcar alb la malul mării săpat în trepte de secole de valuri.

 

Pe plaja de la Scala dei Turchi

 

Următoarea oprire a fost cea mult așteptată, la Valle dei Templi din Agrigento. Acesta este unul dintre cele mai mari situri arheologice, unde s-au excavat ruinele unei uriașe colonii grecești fondate acum peste 2500 de ani. Circuitul turistic se întinde pe mai multe coline pe distante de mai mulți kilometri. Nu a fost ușor să vizităm imensul sit la pas, pentru că era o zi fierbinte de iulie cu temperaturi de 35 de grade.

 

Valle dei Templi este un sit arheologic uluitor prin dimensiuni. Câteva din templele imense sunt foarte bine păstrate. Dintre acestea merită neapărat văzute templele lui Junona, Concordia și Hercule.

Mai jos este templul lui Junona.

 

Pe drumurile lungi care leagă templele umbra era la mare căutare. Existau și mașini electrice care transportau pasageri dar cozile de așteptare la ele erau prea mari.

 

Necropolele orașului antic

 

Cel mai impresionant dintre toate este templul Concordia

 

Grădinile din complex

 

Templul lui Hercule

 

Nu departe este orașul modern Agrigento

 

Am continuat apoi drumul spre centrul insulei, în direcția Enna

 

Următoarea oprire a fost un alt sit arheologic de mare importanță. Am vizitat Villa Romana del Casale, un palat roman ce datează din secolul 4 i.e.n unde arheologii au descoperit cea mai vastă și impresionantă colecție de mozaicuri din lume.

Palatul are un acoperiș artificial construit pentru a proteja capodoperele de capriciile naturii.

 

Ce am văzut înauntru a fost uluitor. Zeci de mozaicuri vechi de 2500 de ani, perfect păstrate. Nu degeaba, locul este faimos în lumea întreagă.

 

Mozaicuri de la Villa del Casale. Comentariile nu-și au rostul

 

În continuare am parcurs un drum lung tocmai până pe coasta nordică a insulei, la Cefalu

 

Coasta de nord a Siciliei

 

Am găsit cu greu parcare la Cefalu pentru că centrul vechi este ZTL (zona de trafic limitat). Într-un final am pornit la pas prin oraș.

 

Zidurile orașului vechi din Cefalu

 

Străzile înguste din orașul vechi sunt extrem de pitorești

 

Inima orașului vechi este frumoasa Piazza del Duomo

 

Am zăbovit acolo la una din terase pentru un aperitiv și un desert tradițional italian

 

Apoi am mers în vizită la catedrală

 

Am vizitat mai întâi domul iar apoi am urcat scările către turnurile catedralei

 

Vederi cu Cefalu din turnul bisericii

 

Cefalu nu are doar un centru vechi superb ci și o plajă grozavă

 

O ultimă vedere din Cefalu, un oraș care mi-a plăcut mult de tot. Fără exagerare, cred că este cel mai frumos loc din toată Sicilia.

 

Am plecat în grabă din Cefalu pentru că se lăsa seara și aveam mult de condus până la cazare. Urma un eveniment mult așteptat: finala campionatului European de fotbal Euro 2020, Anglia – Italia

Am urmărit finala alături de suporterii înfocați italieni. A fost un meci palpitant cu final dramatic la penaltiuri, iar italienii au câștigat la final. Imediat s-a declanșat sărbătoarea.

 

Sărbătoarea a durat toată noaptea pe faleza din Selinunte

 

Cealaltă excursie pe care am făcut-o a fost la Palermo și împrejurimile sale. Am mers mai întâi la Monreale, un orășel cocoțat pe munții din apropierea capitalei siciliene.

 

Monreale este faimos pentru catedrala de pe munte, una din cele mai mari biserici din Italia.

 

Interiorul uriașei catedrale

 

Curtea interioară a bisericii

 

Am coborât apoi spre coastă către centrul Palermo. Mai fusesem la Palermo cu mulți ani în urmă și a fost foarte plăcut să-l revăd. Palermo este cel mai important oraș al Siciliei, cu o populație metropolitană de peste un milion de locuitori. Este orașul palmierilor și un amestec divers de culturi și stiluri arhitectonice.

 

La plimbare prin centrul istoric din Palermo

 

Cea mai recunoscută clădire din Palermo este catedrala sa veche de nouă secole.

 

Piațeta Quatro Canti

 

Chiesa San Cataldo, vechea moschee transformată în biserică

 

Palermo are o mulțime de biserici care mai de care mai frumoase

 

Ultima vizită a zilei a fost la Mondello, cocheta plajă din apropiere de Palermo. Mondello este renumită ca o plajă de fițe, loc preferat de bogații Siciliei

 

Mondello e frumusețe de plajă

 

Înapoi la Selinunte, mai aveam un ultim loc pe care voiam să-l vedem înainte de a părăsi Sicilia. E vorba chiar de parcul arheologic Selinunte aflat la doi pași de hotelul nostru

 

După ce am fost impresionați de templele din Agrigento, nu aveam mari așteptări să ne surprindă situl arheologic din Selinunte, dar chiar asta s-a întâmplat. Parcul este aproape la fel de întins și include o mulțime de temple bine păstrate peste milenii.

 

Templul lui Zeus

 

Uriașele coloane prăbușite ale vechilor temple

 

Complexul include și un muzeu arheologic unde sunt expuse o mulțime de artefacte descoperite în zonă

 

Mai departe, pe un alt deal este vechiul Acropolis din Selinunte

 

Acropolis se află chiar la malul mării

 

Situl arheologic Selinunte ne-a impresionat aproape la fel de mult precum cel din Agrigento.

 

Acesta a fost ultimul loc pe care l-am vizitat în Sicilia înainte de a pleca spre aeroport. Am văzut o grămadă în cele 3 zile petrecute acolo. A fost o mini-vacantă plină și foarte frumoasă. Am fost impresionați de siturile arheologice și am descoperit câteva locuri splendide și mai puțin cunoscute, precum Erice sau Cefalu.