Am fost de mai multe ori prin Anglia, dar mai mereu am mers la Londra sau în împrejurimi. Nu am ajuns niciodată mai departe, până în toamna lui 2019, când într-un weekend prelungit am vizitat câteva din celelalte orașe de interes dincolo de capitală: Liverpool, Manchester și York.
Am mers în Anglia cu două zboruri separate, pe rute care fuseseră lansate recent de Wizz Air. La dus am zburat din București direct la Liverpool iar întoarcerea a fost de pe aeroportul Doncaster-Sheffield, nu foarte departe de York. Astfel am putut profita de timpul scurt pentru a vedea mai mult locuri. Am ajuns inclusiv la un meci de Premier League la Manchester și am vizitat stadionul Anfield din Liverpool și am avut ocazia de a vedea cele mai interesante locuri din 3 din cele mai frumoase orașe engleze: Liverpool, Manchester și York.
Era final de luna noiembrie când am vizitat Anglia. Am sosit la Liverpool seara târziu după un zbor de 3 ore și jumătate. La fața locului am dat de o vreme foarte urâtă, vânt și ploaie puternică.
Am ales o cazare la un B&B din zona Wavertree unde am petrecut două nopți. Cel mai bun mod de deplasare prin oraș este autobuzul, iar locația a fost foarte convenabilă pentru că mai multe linii principale treceau prin zonă. Vremea era mai bună. Se potoliseră ploaia și vântul plus că temperaturile erau de peste 10 grade, mai cald decât acasă.
Primul loc vizitat a fost Liverpool Cathedral. Aceasta este cea mai biserică din Marea Britanie și una din cele mai mari construcții religioase din lume. Clădirea impresionează prin dimensiune dar nu la fel de mult prin frumusețea arhitecturii. Interiorul catedralei, în schimb, este splendid.
Inima orașului Liverpool este portul. Cel mai mare și important port în vremurile vechi ale Imperiului Britanic este astăzi doar un loc de atracție pentru turiști. Din acest port, plecau cândva vapoarele comerciale ale marilor companii britanice dar și emigranții în căutarea unei vieți mai bune în America.
Inima portului turistic este Albert Docks. Vechile hale industriale au fost transformate în muzee, restaurante și magazine, transformând locul în principala oprire pentru turiștii din Liverpool.
Sunt o mulțime de muzee interesante precum Museum of Liverpool sau Merseyside Maritime Museum.
Toate vechile clădiri din port și-au găsit noi scopuri, precum această fabrică transformată în pub.
Cel mai vizitat muzeu de la Albert Docks este dedicat The Beatles, iconica formație rock & roll apărută în Liverpool. Nu m-au interesat celelalte muzee foarte mult, dar nu puteam rata o vizită la Beatles Museum.
Muzeul este foarte bine organizat și fascinant pentru fanii trupei și nu numai. Este o călătorie interactivă în timp în istoria Beatles. Povestea începe din momentul în care tinerii s-au cunoscut și au format trupa, continuă cu primele concerte susținute în baruri din Hamburg și continuă cu primele mari hituri care le-au adus faima mondială și turneele în SUA și alte colțuri ale planetei, creând fenomenul Beatles-Mania.
The Yellow Submarine și faimoasele costume folosite pentru albumul Sgt. Pepper…
De-a lungul turului de o oră am ascultat un audio-ghid foarte informativ acompaniat tot timpul de acordurile muzicii rock&roll.
Turul se încheie cu destinele diferite ale membrilor formației după separare. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr sunt nume care au schimbat definitiv istoria muzicii și vor rămâne mereu simboluri pentru genul lor muzical dar și pentru Liverpool, orașul de unde a început tot.
La final, obligatoriu am trecut pe la magazinul de suveniruri
Statuia Beatles-ilor este unul din cele mai fotografiate locuri din Liverpool.
O amintire cu Beatles
Am făcut această plimbare prin Liverpool dimineața. La prânz am mers în direcția gării pentru a lua trenul spre Manchester. Urma momentul mult așteptat al weekendului – un meci de Premier League.
Era ziua națională a forțelor armate (sau ceva de genul) și în timpul cât am așteptat trenul la gară am putut urmări o paradă militară.
Am făcut doar 40 de minute cu trenul până la Manchester
Până la meci, mai aveam ceva timp de explorat orașul. Manchester este un oraș modern, cu puține atracții turistice. Una dintre ele este Manchester Cathedral, una din cele mai frumoase biserici în stil gotic ale Angliei.
Am prins slujba la biserică
La plimbare prin Manchester
Am mai vizitat un alt loc de interes din oraș: John Rylands Library
Biblioteca include o colecție impresionantă de cărți și manuscrise rare, dar eu am fost mai atras de arhitectura splendidă a clădirii.
Chiar dacă mai era o lună până la Crăciun, târgul de sărbători din piața centrală se deschise deja.
Târgul a fost locul ideal pentru a servi prânzul și a degusta câteva preparate tradiționale.
Nu mai era mult până la ora meciul și am mers spre stația de tramvai. Tramvaiele spre stadion veneau toate arhipline, însă circulau foarte des, fiind suficiente cât să transporte miile de suporteri.
Meciul pe Old Trafford a fost apogeul weekendului pentru mine și principalul motiv pentru care am mers în Anglia.
Planul inițial era altul. Tot în acel weekend se juca derbiul campionatului englez: Liverpool – Manchester City. Acela era meciul pe care îmi doream să-l văd în mod special, dar am renunțat total când am văzut prețurile exorbitante la bilete. Ultimele bilete rămase la acel meci erau peste 300 de lire. M-am reorientat așadar și am ajuns să văd Manchester United, echipa cu care țineam în copilărie.
Desigur, ca afiș, un meci United – Brighton nu părea nicidecum la fel de interesant, dar a fost fantastic pentru mine să descopăr atmosfera din Premier League pe un stadion fantastic cum este Old Trafford.
Nu a fost ușor să găsesc bilete nici la Manchester. Am găsit într-un final ultimele bilete nevândute, începând de la 50 de lire și a fost nevoie să aplic și pentru un membership la United pentru a le putea cumpăra. A meritat pentru că experiența a fost de neuitat.
Eram super-încântat să fiu acolo, la stadionul lui United
Înainte de meci am trecut pe la magazinul suporterilor
Gata de primul meu meci în Premier League. Atmosfera pe stadion era fantastică. Au asistat la meci peste 75.000 de spectatori
Am stat la peluza în primele rânduri și am avut o vedere grozavă, tribunele fiind foarte aproape de teren
Urmărindu-i îndeaproape pe starurile lui United: Rashford, Maguire sau De Gea. Jocul din Premier League mi s-a părut extraordinar de fizic și rapid, incomparabil cu alte meciuri pe care le-am mai urmărit pe viu.
Bucurie la golul gazdelor
La pauză toate lumea merge la o bere la barurile din stadion
Mascota diavolilor roșii animează atmosfera
S-a terminat 4-1 pentru United, cu Rashford într-o zi mare. Am avut noroc să prind un meci foarte spectaculos
După meci am mers direct la gara și am luat trenul înapoi spre Liverpool
Seara am găsit orașul Liverpool complet pustiu. Motivul? Se juca Liverpool – City și toată lumea se uita la meci.
N-am ajuns la meci, dar am urmărit partida într-un pub faimos alături de cei mai înfocați fani ai lui Liverpool. Echipa locală a câștigat, astfel că a urmat o noapte lungă de sărbătoare în tot orașul.
Dacă nu am ajuns la meciul lui Liverpool, tot mi-am dorit să vizitez faimosul stadion de pe Anfield Road. Am mers așadar dimineața următoare la un tur ghidat al stadionului.
La casa de bilete a stadionului. Tururile ghidate se organizează din oră în oră, dimineața zilelor fără meci
Turul a durat mai mult de o oră și a inclus accesul în toate zonele stadionului de la tribunele oficiale, la zona presei și de la vestiare la peluza fanilor.
La tribuna oficială de pe Anfield
Mi s-a părut interesant că stadionul rivalei de moarte, Everton, este vecin cu Anfield
Sala de conferințe
Vestiarul gazdelor
Faimosul semn “This is Anfield” la intrarea jucătorilor pe teren
Banca de rezerve. Am testat fotoliile și nu e deloc rău să fii rezervă – sunt super confortabile
Peluza “The Kop” unde stau fanii lui FC Liverpool
Am părăsit stadionul în acordul celebrului refren “You’ll never walk alone”
De la stadion am plecat direct la gară. Aveam de data asta un drum ceva mai lung de parcurs: 2 ore până la York
York este unul din cele mai frumoase orașe istorice din Anglia. Multă lume îl consideră chiar cel mai frumos. Sunt 3 mari atracții turistice la York: centrul istoric cu case splendide vechi de sute de ani, York Minster – marea catedrală din nordul Angliei și Railway Museum – cel mai important muzeu britanic al căilor ferate.
Pentru că se afla chiar vizavi de gară, primul loc unde am mers a fost Muzeul trenurilor.
Muzeul este extraordinar de interesant. Îmi plac trenurile și am văzut mai multe muzee în lume, dar niciunul comparabil ca dimensiune cu cel din York. Sunt sute de locomotive și trenuri expuse în colecția muzeului – locomotive rare de epocă, trenuri folosite de familia regală și trenuri moderne.
Trenurile nu sunt doar expuse de frumusețe ci pot fi vizitate la interior iar unele locomotive au simulatoare interactive pentru vizitatori
Muzeul include și o colecție uriașă de trenuri în miniatură
Muzeul era un paradis pentru “train-geeks”. Mi-ar fi plăcut să mai rămân dar era deja târziu și voiam să explorez și restul orașului.
York se află pe malurile râului Irwell. Poate această vedere le-a amintit coloniștilor englezi din America de casă și au hotărât să numească cel mai important oraș din State New York.
Cea mai faimoasă clădire din oraș – York Minster
Catedrala din York este impunătoare și este sediul arhiepiscopiei din York, cea mai importantă pentru Biserica Angliei, după Canterbury. Catedrala a fost inaugurată în 1472 după secole de construcție, iar la acea vreme era considerată cea mai mare biserică din lume.
Am intrat în catedrală cu puține minute înainte de ora închiderii
York Minster este una din cele mai frumoase construcții religioase pe care le-am văzut vreodată. Interiorul este decorat foarte frumos iar dimensiunile clădirii sunt impresionante.
Subteranul din Minster adăpostește un muzeu modern
Acesta prezintă în detaliu istoria Anglia și evoluția creștinismului în insulele Britanice.
Dezvoltarea catedralei a durat sute de ani până s-a ajuns la imensa construcție din prezent.
Când am ieșit afară se lăsase deja întunericul
Am mers apoi la plimbare pe străzile din orașul vechi, o bijuterie vizuală cu case medievale care mai de care mai frumoase
Bradul din piața centrală a orașului
Am văzut câteva vitrine superb decorate de sărbători
Castelul din York și vechiul său turn
Am încheiat ziua la unul din puburi din centrul vechi cu un tradițional fish & chips și o bere.
Mai târziu în acea noapte, după încă un drum scurt cu trenul am sosit la aeroportul Robin Hood.
Am decolat spre București după miezul nopții la finalul unui weekend plin în care am făcut o grămadă de lucruri în doar două zile.