Am petrecut prima parte din vacanța în Tanzania într-un safari superb prin parcurile naturale Serengeti și Ngorongoro. A fost genul de experiență pe care o faci o dată în viață, 3 zile pe care nu le voi uita niciodată. Pentru continuarea concediului planificasem mai departe ceva total diferit – câteva zile la soare pe plajele de vis de la Oceanul Indian din Zanzibar. Urma să ajung acolo cu avionul din Arusha.

Am sosit la hotelul din Arusha după amiaza încă pe lumină. Puteam petrece seara explorând orașul, dar tot ce îmi doream în momentul acela, după două nopți dormite la cort era un duș lung. Am preferat relaxarea la hotel și confortul camerei care mi se părea chiar luxoasă după condițiile avute anterior.

 

O bere Kilimanjaro pe terasa hotelului

 

Dimineața am prins o zi senină și am urcat pe acoperișul hotelului admira vederea splendidă a Muntelui Meru care la peste 4500 de metri domină peisajul peste Arusha.

 

Cu două ore înainte de ora decolării am fost preluat de un șofer pentru transferul spre aeroport. Cu ocazia asta am și văzut puțin din împrejurimi.

N-am apucat să vizitez deloc orașul, dar nu cred că am pierdut mare lucru

Piața centrală din Arusha

 

Vârful Meru se vede de pe orice stradă într-o zi senină

 

Nu Meru este cel mai faimos munte din apropiere de Arusha. La 80 de kilometri de oraș se află cel mai înalt munte de pe continentul african, marele Kilimanjaro

 

Mi-aș fi dorit să urc pe Kilimanjaro inițial, dar nu aveam cum din lipsă de timp. O ascensiune a vârfului durează minim 4-5 zile. Am ales Serengeti și cred că a fost o alegere foarte bună.

M-am mulțumit să-l rog pe șofer să oprească puțin pentru o fotografie cu mărețul vulcan.

 

Aeroportul Kilimanjaro este la 60 de kilometri de Arusha. Drumul cu mașina a durat o oră. Am sosit cu o oră înainte de decolare, timp arhisuficient pentru toate formalitățile.

 

Companiile aeriene din Tanzania nu sunt printre cele mai bine cotate. Singura companie care are o reputație ceva mai bună este Precision Air. Cu ei am zburat spre Zanzibar la bordul unui Dash 8.

 

Zborul a durat 75 de minute. La aterizarea am privit satele de pe insulă. De sus, Zanzibar nu arăta deloc ca un paradis tropical.

 

Zanzibar este o regiune autonomă a Tanzaniei. Pentru a intra a trebuit să completăm un formular și să trecem printr-un control al pașapoartelor. Senzația a fost că am intrat în altă țară.

Aceeași senzație am avut-o și vizitând insula. Clima este complet diferită, peisajul nu se asemăna deloc, oamenii nu seamănă deloc iar feelingul e de 2 lumi total diferite.

Zanzibar de altfel a fost un stat complet separat până în 1964. Atunci, partea continentală a Tanzaniei de azi, numită atunci Tanganika s-a unit cu arhipelagul de insule din Oceanul Indian. Din Tan și Zan s-a născut Tanzania. Cele 2 state nu împărtășeau însă mai nimic în comun în afară de vecinătatea geografică și interese economice. Tanganika făcuse parte din coloniile britanice din Estul Africii, avea o populație de culoare, cu origini majoritare în triburile Bantu iar religia dominantă era creștinismul (protestant). Zanzibar făcuse parte din Sultanatul Oman, avea locuitori un amestec de arabi și africani iar marea majoritate a locuitorilor erau musulmani.

Cumva cele 2 state au rămas unite până în ziua de astăzi în ciuda mai multor mișcări politice și sociale separatiste în Zanzibar. Ele au prosperat totuși împreună din punct de vedere economic dar și demografic. Tanzania avea în 1964 zece milioane de locuitori iar astăzi sunt peste 44 de milioane. Vârsta medie a locuitorilor Tanzaniei este 17 ani (printre cele mai mici din lume); cu alte cuvinte, peste jumătate din locuitorii Tanzaniei sunt minori. Zanzibar are doar 1,3 milioane de locuitori dar ținând cont de teritoriul mic are o densitate chiar mai mare decât continentul.

 

La ieșire din aeroport am fost așteptat de șoferul de la hotel. Aeroportul se află în sudul insulei iar hotelul pe care l-am rezervat era în Pwani Mchangani în nord-est. Erau 45 de kilometri iar drumul a durat o oră. Am admirat din mașină vegetație densă de pe insulă și satele pitorești.

 

Am stat la hotelul AHG Waridi, un resort pe plajă de 4 stele. Condițiile erau de lux iar preturile foarte rezonabile. Am plătit 80 de dolari pe noapte pentru o cameră cu demipensiune inclusă.

 

Hotelul este împărțit în mici vile, fiecare cu 4 camere – 2 jos și 2 la etaj. Am solicitat special o cameră la etaj.

 

Camera din resort

 

Vederea superbă de la terasă

 

Vederi din resort

 

Plaja hotelului arăta fantastic

 

Vremea în Zanzibar era mult mai călduroasă decât am prins în restul Tanzaniei. Minima era 26 de grade iar maxima 32, dar se simțea mult mai mult din pricina umezelii. La prânz efectiv nu se putea sta afară dar dimineața și după amiaza era foarte plăcut.

 

Coasta de est a insulei Zanzibar este afectată de una din cele mai puternice maree din lume. Diferența dintre nivelul mării la flux și la reflux este de peste 3 metri. Ținând cont că panta malului plajelor este foarte lină asta înseamnă că distanța până la apă poate varia cu sute de metri între flux și reflux. Este imposibil să faci baie când mareea este joasă și asta îi face pe mulți turiști să evite coasta de est și să stea în nord un mareea nu este foarte puternic. Eu unul mi-am dorit în mod special să stau acolo. Plajele sunt extraordinar de frumoase iar spectacolul naturii este impresionant. Oricum fluxul era la prânz când era mult prea cald să stai la soare.

Mai jos sunt 2 poze din același loc, la diferență de 4 ore.

 

Am avut în fiecare seară la hotel spectacole cu muzică și dansuri tradiționale

 

Hotelul avea un restaurant mare cu bufet iar mâncarea era pe alese. Am găsit la fiecare masă o mulțime de preparate pe gustul meu.

 

Bucătarul pregătea pește proaspăt și caracatiță la cină

 

Răsăritul peste Oceanul Indian

 

Fructele tropicale nu au lipsit de la niciun mic dejun

 

Am plecat în explorare pe plajă dimineața

 

În vizită la resortul vecin. Sunt multe hoteluri splendide în nord-estul Zanzibar

 

Dacă proprietățile resorturilor sunt private, plajele sunt publice și accesul e liber.

Pe toate plajele din apropierea resorturilor mari se găsesc Beach Boys, localnicii insistenți care încearcă să vândă orice turiștilor – de la excursii cu barca la suveniruri tradiționale și de la masaje pe plajă la coafuri africane pentru doamne. Orice ai nevoie ei pot procura la un tarif rezonabil (mult mai ieftin decât la resort). Unii turiști sunt deranjați de ei și se poartă foarte urat. Pe mine nu m-au deranjat deloc, ba chiar m-am împrietenit cu unii dintre ei când veneam la plajă.

De la ei am învățat inițial expresiile de bază in swahili, pe care le-am tot auzit apoi pe insulă, precum:

  • Karibu – „Bun venit” sau „Cu plăcere”
  • Hakuna Matata – „Fără griji” sau „Don’t worry be happy”
  • Asante Sana – „Mulțumesc mult”
  • Jambo – „Salut/Bună ziua/Bună seara”.
  • Habari gani – „Ce faci””
  • Pole Pole – „Ușor, usor” e expresia care descrie cel mai bine stilul de viață din Zanzibar

 

 

La momentul mareei joase apa se retrage multe sute de metri. Apa joasă expune la lumină toate vietățile de pe fundul mării. Este momentul ideal pentru o drumeție unică, o explorare a fundului mării. Se poate face asta pe cont propriu dar cel mai bine este să-i plătești pe Beach Boys să fie ghid.

 

Am făcut o astfel de „excursie cu ghid” și a fost una din cele mai frumoase experiențe din Zanzibar.

 

Ghidul meu prin apa joasă a oceanului

 

Plantațiile de alge sunt o tradiție pentru localnici. Algele culese se pun la uscat și din ele se face mâncare, medicamente sau produse cosmetice

 

La câteva sute de metri de mal a început să apară fauna marină. Aici un arici de mare

 

Țărmul era departe dar apa abia ajungea până la genunchi

 

O piatră plină de arici de mare

 

Descoperirile continuă: un buretele de mare

 

Buretele când este presat emană o substanță roșiatică pentru a se auto-apăra

 

Un castravete de mare

 

Păianjeni de mare

 

Un crab foarte simpatic

 

Tot mergeam și apa nu se mai adâncea

 

Puteam să mai mergem un kilometru și apa tot nu ajungea până la brâu. Câțiva băieți au venit din depărtare cu o mare surpriză.

 

Au strâns o mulțime de stele de mare

 

Am mai văzut stele de mare dar niciodată atât de frumoase

 

O poză unică

 

Toate vietățile „culese” în tur au fost aruncate înapoi în mare. Pentru efortul lor timp de o oră prin soarele arzător, băieții au cerut doar 15 dolari.

 

Înapoi la hotel, căldura de afară era deja insuportabilă și era nevoie mare de aerul condiționat din cameră.

 

Ultimele două zile am părăsit resortul. Am făcut câteva din cele mai faimoase excursii din Zanzibar: Blue Safari (plimbare cu barca pe insulele din sud în golful Menai), Spice Garden (turul unei grădini cu mirodenii) și am vizitat Stone Town (capitala insulei, un loc încărcat de multă istorie). Despre toate acestea veți putea citi în ultima parte a Aventurii în Tanzania.