Insula Zanzibar este în primul rând o destinație de plajă. Țărmurile sale cu nisip fin alb, apă turcoaz, faună marină multicoloră și vegetație deasă sunt principala atracție pentru turiștii care ajung acolo. Zanzibar are însă mult mai multe de oferit: forturi, biserici și moschei încărcate de secole de istorie, o zonă rurală unde se cultivă tot felul de plante tropicale și mai ales niște oameni veseli și foarte prietenoși.
Sunt câteva excursii pe care majoritatea celor care vizitează insula le fac. Este vorba de Spice & Coffee Tour (turul unei plantații), Stone Town & Prison Island (turul capitalei și a insulei vecine cândva închisoare), Safari Blue (un așa numit safari pe mare cu barca pe lagune) și Mbemba Island (tur de snorkelling în jurul unei insule din nor). Cam astea sunt toate excursiile și sunt oferite la fel de toate agențiile din Zanzibar. Singurul lucru care diferă sunt prețurile și eventual dimensiunea grupului de turiști – la băieții de pe plajă e cel mai ieftin, la agenții locale e mai mult, la tur-operaturi e și mai scump iar la hoteluri prețul e proporțional cu numărul de stele.
Am făcut primele 3 excursii menționate mai sus și pentru asta am apelat la aceeași agenție cu care mersesem în safari prin Tanzania. Ei mi-au găsit un ghid local care mi-a aranjat un tur privat la un tarif rezonabil. Am plătit în jur de 130 de dolari pentru toate 3 excursiile. La hotel numai Blue Safari costa tot atât.
Harta insulei și principalele puncte de interes. Capitala Stone Town și Golful Menai sunt în sud, iar plantațiile și grădinile cu mirodenii sunt în centrul insulei. Cea mai mare distanță este 110 kilometri de la Nungwe din nord până la Mtende în sud-est. Drumurile sunt bunicele astfel că orice drum se poate face în maxim două ore cu trafic cu tot.
Revenind la cele 3 excursii pe care le-am făcut, o să le iau pe rând:
- Spice & Coffee Tour
Zanzibar a fost supranumită Grădina Africii. Din acest motiv a fost un loc de mare interes pentru negustorii arabi care duceau condimentele de aici mai departe în Peninsula Arabă sau în Europa. Clima din Zanzibar și solul fertil sunt ideale pentru o mulțime de plante tropicale, iar agricultura este una din principalele ocupații.
Zona centrală a insulei este principala regiune agrară, acesta fiind locul unde se află cele mai multe plantații și ferme. Principale produse sunt condimentele (piper, scorțișoară, nucșoara, ghimbir, vanilie), cafeaua și fructele tropicale (ananas, banane, papaya, mango). Multe din aceste ferme oferă tururi cu ghid unde turiștii au ocazia să vadă pentru prima oară cum arată toate aceste plante.
Am plecat dimineața la drum în turul privat. De la hotel până la una dintre aceste ferme am făcut jumătate de oră cu mașina.
Am oprit într-un loc cu vegetație foarte densă la ferma Tangawizi.
Ghidul a fost un puști care vorbea foarte bine engleza. Am văzut pe parcursul a două ore peste o sută de plante iar la fiecare am aflat câteva informații interesante.
Jackfruits sunt printre fructele cele mai des întâlnite în Zanzibar
Durianul este un fruct faimos pentru cât de urât miroase. Gustul nu este pentru toată lumea, dar pentru unii este o delicatesă.
Starfruit însă sunt niște fructe foarte dulci și gustoase (și aspectuoase)
Bananierul l-am mai văzut și prin alte părți. Interesant e că o tulpină crescută face fructe o singură dată fiind tăiată după ce se culeg fructele.
Banane roșii în schimb n-am mai văzut nicăieri
Plantele de ananas
Fructele de lychee
Condimente locale
A mai venit cu noi un copil din sat care ne-a mai arătat cum se pot folosi diverse plante, inclusiv pentru vopsea
Foarte simpatic, băiatul
Fructul de nucșoară (nutmeg)
Planta de scorțișoară. Aceasta se extrage din coaja tulpinii
Copacul de bumbac
Un alt om de la fermă a făcut o demonstrație cum se culeg nucile de cocos
…cu mâinile goale
După cules, degustăm
O amintire cu băieții. Cel mic mi-a împletit din frunze niște cadouri
La final, am degustat fructele produse la fermă. Pot să vă spun că gustul de ananas, banane, papaya sau mango de la noi nu are nicio legătură cu cel al fructelor proaspete.
Am încheiat turul după 2 ore. Tot la fermă am servit și masa de prânz
2. Stone Town & Prison Island Tour
Am făcut acest tur în aceeași zi. După vizita la fermă, după amiaza am plecat mai departe spre Stone Town, capitala insulei. Până acolo am mai făcut încă jumătate de oră. Prin Stone Town am dat prima oară de trafic prin Zanzibar.
Vederi cu Stone Town din mașină. Orașul nu m-a atras deloc la prima vedere
Am oprit pe malul oceanului. Turul avea să înceapă chiar cu o plimbare pe mare spre Changu (Prison) Island
De acolo am luat o barcă de pe plajă pentru a merge pe insulă
Traversarea cu barca a durat 20 de minute
Pe mare – un dhow (barca tradițională) încărcat cu atât de multă marfă că nici nu știu cum plutea
Debarcarea pe Prison Island
O plajă superbă pe insulă. Nu se putea sta însă la soare pentru că era prea cald
Din fericire, prin centrul insulei pe unde ne-am plimbat era multă umbră.
Insula Changu se mai numește și Quarantine Island. Asta pentru că în vremea ocupației britanice era folosit ca centru de carantină pentru persoanele care soseau din Africa suspecți de febră galbenă. Pe micuța insulă de 800 de metri lungime a fost inițial construită o închisoare în 1893. Clădirea nu a ajuns niciodată să găzduiască prizonieri ci pentru a-i carantina pe bolnavi.
Interiorul vechii închisori
Vedere de pe ziduri
Tot pe Changu am mai vizitat un adăpost pentru broaște țestoase
Centrul deține câteva zeci de țestoase uriașe Aladabra aduse din Seychelles
Hrănind bătrânele țestoase. Aceasta avea 80 de ani
O ultimă vedere pe Insula Changu
Revenim în Stone Town
Faleza orașului cu palmieri la malul mării și câteva dintre clădirile istorice
Înainte de a prezenta Stone Town, vreau să vă spun mai mult despre istoria orașului.
Zanzibar a făcut parte secole întregi din sultanatul Oman și are puternice influențe arabe. Oman-ul a preluat insula de la portughezi în secolul 15 și a deținut controlul până la finalul secolului 19 când au venit britanicii. Insula a cunoscut o dezvoltare și o bogăție atât de mare încât în 1840 sultanul a decis să mute capitala din Muscat în Stone Town. Bogăția insulei a venit din două tipuri de comerț: cel cu mirodenii produse pe insulă și cel cu sclavi. Zanzibar a fost principalul centru de comerț cu sclavi aduși din estul Africii și vânduți mai departe spre Lumea Nouă. Zanzibar s-a prăbușit economic o dată cu abolirea sclaviei. Au rămas însă o mulțime de clădiri istorice, precum Palatul Sultanului sau Vechiul fort din perioadă arabă sau catedralele și casele coloniale construite de britanici.
Stone Town (orașul de piatră) se numește astfel datorită multitudinii de case și clădiri. Ironic este că niciuna din acestea nu au fost construite din piatră, ci din coral extras din ocean. Trecerea timpului a făcut coralul alb să se asemenea la culoare cu piatra.
Curtea vechiul fort adăpostește azi mai multe magazine cu suveniruri
Casele “de piatră” din oraș sunt foarte înghesuite. Printre ele trec alei pietonale foarte înguste ce se intersectează compunând un labirint unde e foarte ușor să te pierzi. Majoritatea caselor sunt transformate în magazine de suveniruri.
Una dintre aceste case este faimoasă în lumea întreagă. Este casa unde a copilărit fiul unor imigranți Parsi din India, pe numele lui Farrokh Bulsara. Acesta a devenit mai târziu un superstar mondial iubit de sute de milioane de fani. E vorba de solistul trupei Queen, Freddie Mercury. Casa adăpostește azi un mic muzeu dedicat vieții cântărețului.
Centrul Stone Town este un loc haotic și aglomerat. Fotografiile nu pot arăta mirosul care se schimba deseori de la unul oribil de canalizare la unul atrăgător de condimente sau cafea proaspătă și nici zgomotul, un vacarm continuu aproape obositor.
Am găsit o oază de liniște la un roof top terrace la etajul 5 al unui hotel din centrul Stone Town.
Acolo am savurat un ice coffee la umbră admirând vederea peste oraș de la etaj
Vechea moschee din Stone Town. Chiar dacă arabii au plecat de mult, Stone Town a rămas majoritar musulman, la fel ca toată insula Zanzibar.
Îmi place street food, dar în Stone Town nu aș fi încercat
Cel mai important muzeu din Stone Town este dedicat istoriei sclaviei, adăpostit de clădirea în care cândva se ținea târgul de sclavi
Muzeul prezintă cu multe imagini și informații istoria dureroasă a comerțului cu sclavi din Africa
La subsolul clădirii sunt celule terifiante unde erau ținuti sute de sclavi
Monumentul ce comemorează viețile pierdute ale sclavilor
Nu departe se află Catedrala Anglicană, cea mai impunătoare construcție din oraș
Altarul bisericii
Am încheiat plimbarea prin Stone Town cu o ultimă doză de haos, o vizită în bazarul central
Părăsind Stone Town. Aceste două blocuri care mi-au dat mai degrabă impresia de ghetou sunt considerate cele mai scumpe proprietăți din oraș.
Am revenit la hotel înainte de lăsarea serii la finalul unei zile pline când am descoperit multiplele fațete ale insulei Zanzibar
3. Blue Safari
Dimineața următoarea am fost preluat de același șofer și am plecat la drum spre sudul insulei. Urma Blue Safari, cea mai frumoasă excursie pe mare din Zanzibar. Excursia pleacă dintr-un mic port din apropiere de Jazuni. Am făcut până acolo am făcut o oră cu mașina.
Câteva bărci așteptau în port sosirea turiștilor pentru excursiile zilnice
La scurt timp am plecat în croazieră
Golful Menai unde apa are o culoare splendidă
Am oprit mai întâi la o plajă pustie pe o mică insulă. Baia în ocean a fost minunată, mai ales pentru că apa se adâncea destul de repede, spre deosebire de plajele din Zanzibar unde mergi sute de metri și apa nu trece de genunchi.
Culorile lagunei
Am revenit apoi pe barcă iar următoarea oprire a fost undeva în mijlocul golfului în apropierea unui recif cu corali.
Am întâlnit alte câteva bărci acolo și toată lumea s-a aruncat în apă pentru snorkelling. Peisajul submarin era minunat.
Erau acolo atât de mulți pești colorați încât nici nu era nevoie să te arunci în apă să-i vezi
După baie, o gustare cu fructe tropicale pe barcă
Mai departe, am navigat până pe o altă mică insulă, de fapt un banc de nisip.
Mărimea insulei este puternic influențată de maree. Variază de la 200 de metri la reflux la mai puțin de 10 metri când nivelul apei crește.
Vederi de pe bancul de nisip
Locul este superb pentru fotografii, dar are o mare problemă. Nu există umbră, iar în Zanzibar la ora prânzului căldura este deja insuportabilă. N-am putut să stăm mai mult de 15 minute în soare acolo.
Gata să mergem mai departe la drum
Am mers apoi pe insula Kwale, unde urma să servim masa. Pentru că mareea era joasă am debarcat departe de plajă și am luat-o la picior ultima sută de metri.
La plaja din Kwale am găsit câteva restaurante și o mulțime de magazine cu suveniruri
A fost ultima ocazie de cumpărături din vacanță, astfel că am luat mai multe pentru acasă de pe insulă
Marele baobab răsturnat este un monument al naturii pe Kwale.
Am revenit apoi la restaurant. Masa era pregătită
Mâncarea pe insulă a fost fabuloasă, am avut chiar și homar la grătar
Am avut parte de un spectacol pe cinste cu muzică și dans
După amiază am revenit la bărci. Mai jos e același loc care cu puține ore în urmă era uscat, acum mareea revenise și acoperise tot golful
Drumul de întoarcere spre golful Menai
Aici s-a încheiat excursia pe mare. Era ultima zi în Zanzibar și Safari Blue a fost modul perfect pentru a încheia vacanța
Am părăsit Zanzibar cu avionul. Zborul spre Dar es Salaam cu Precision Air a fost unul din cele mai scurte pe care le-am luat vreodată. A durat mai puțin de 20 de minute.
Orașul Dar Es Salaam din avion
Nu am avut timp de vizitat cel mai mare oraș al Tanzaniei, dar nu cred că am pierdut mare lucru. Văzusem deja destule într-o săptămână de vis în Africa. Am petrecut restul serii până la îmbarcare la terminalul nou al aeroportului.
Dimineața eram la Amsterdam de unde mai aveam doar puțin până acasă