Barcelona a fost în ultimele decenii întotdeauna în topul destinațiilor turistice ale lumii. An de an, capitala provinciei Catalonia a atras milioane de vizitatori internaționali, mereu din ce în ce mai mulți. Asta a făcut ca orașul să fie extrem de aglomerat în sezon iar prețurile la cazări și alte servicii turistice să atingă niveluri astronomice. De aceea perioada verii e de evitat pentru un city break la Barcelona. Iarna este mult mai frumos, mai liber și mai ieftin, iar clima este blândă, de obicei este mult mai cald ca la noi.
Am mers și eu la Barcelona vara și știu cum e. Am vizitat de data aceasta orașul iarna, pe pandemie și m-am putut bucura de marile atracții turistice fără cozi și cu costuri mai rezonabile. Am petrecut două zile în Catalonia. Una am rămas în oraș, vizitând câteva din marile capodopere ale lui Gaudi iar cealaltă am vizitat împrejurimile, de la Montserrat până la Figueres.
Există mai multe zboruri spre Barcelona pe zi, operate de mai multe companii. Opțiunile sunt multe și se poate alege orarul cel mai convenabil de zbor pentru fiecare. Eu am zburat spre Barcelona cu Tarom la dus și cu Wizz Air la întors.
Am găsit mașină de închiriat foarte ieftină, la 18 euro/zi cu tot cu asigurare. Cred că numai taxiul până în centru ar fi costat mai mult. Un Fiat 500 a fost mai mult decât suficient pentru mine.
Autostrada spre Barcelona. De la aeroport până în centru am făcut 20 de minute pentru că nu am prins deloc trafic.
Dacă o mașină este foarte utilă pentru drumul de la aeroport și pentru a explora împrejurimile orașului, în Barcelona este mai degrabă o povară. Parcările din oraș sunt foarte puține iar cele disponibile sunt extrem de scumpe. Am parcat prima noapte în parcarea subterană a hotelului pentru 25 de euro iar a doua noapte am preferat să las mașina departe, la Montjuic într-una din puținele parcări gratis.
Am stat la un hotel de 4 stele foarte cochet, nu departe de centrul orașului, aproape de Passeig de Gracia. Am plătit 60 de euro pe cameră, pe noapte. Acesta era tariful de iarnă; în sezon la același hotel o cameră costă de 5-6 ori mai mult.
Am primit chiar și un upgrade la un apartament penthouse. Pe lângă camera confortabilă, m-am putut bucura de o terasă foarte spațioasă.
Prima zi nu am mai mișcat mașina din parcare. Am plecat la pas prin oraș pentru a descoperi câteva din atracțiile orașului. Temperatura în decembrie era de 16 grade, ideal pentru plimbare.
Barcelona este unul dintre orașele lumii cu cea mai impresionantă arhitectură. Centrul modern a fost proiectat complet în anii 1900 cu bulevarde paralele care se întretaie și formează dreptunghiuri perfecte de clădiri. Majoritatea clădirilor din zonă au un design deosebit și toate sunt renovate și bine întreținute.
Sunt multe clădiri frumoase la Barcelona dar cele mai renumite sunt creațiile lui Antoni Gaudi. Acesta s-a născut în 1852 în Catalonia și și-a câștigat renumele ca un arhitect care iese din tipar cu creațiile sale moderniste. A fost apreciat de mai multe familii înstărite din oraș care l-au contractat pentru a le construi palate impresionante. Dintre aceștia, Eusebi Guell, un antreprenor din Barcelona, l-a apreciat mult oferindu-i mai multe proiecte. Până s-a stins din viată în anii 20, Gaudi a creat multe clădiri fascinante în oraș iar toate acestea fac acum din Barcelona o mare atracție turistică.
Probabil cel mai spectaculos palat creat de Gaudi este Casa Battlo. Este cea mai ciudată și neobișnuită casă din Barcelona, fiind o uriașă atracție turistică.
Biletul de intrare la muzeul Battlo este cel mai scump din toate atracțiile din Barcelona. Tarifele încep de la 35 de euro. Dar merită. Clădirea este absolut impresionantă.
Casa Battlo (cea din dreapta imaginii) este o clădire construită la sfârșitul secolului 19 într-una din zonele cele mai de lux din Barcelona. A fost cumpărată de familia Battlo datorită locației, dar aceștia voiau să o transforme într-o clădire mai deosebită, mai luxoasă. Pentru asta l-au contractat pe Gaudi iar acesta a transformat clădirea într-una din cele mai neobișnuite din lume, construcția fiind gata în 1906.
Turul clădirii mi-a depășit toate așteptările. Dincolo de arhitectura fascinantă, audio-ghidul este foarte interesant și informativ (și disponibil în română) iar casa este mult mai mare decât ar putea părea de afară. Sunt 6 etaje care pot fi vizitate plus subsolul și terasele. Un tur poate dura între jumătate de oră și 2 ore în funcție de cât de repede se mișcă fiecare.
Am început cu o cameră cu proiecții grafice ale creațiilor geniului care a fost Gaudi.
Am mers apoi prin iluminatorul clădirii. Este fascinant cum culorile se schimbă în degrade de la un etaj la altul iar ferestrele sunt din ce în ce mai mici spre acoperiș. Ca un aspect interesant, nu există 2 ferestre sau uși identice în toată clădirea.
Salonul principal de la primul etaj
Șemineul din living. Orice detaliu arhitectural aduce cu elemente din natură – de exemplu, șemineul în formă de ciupercă, ferestrele-scoică sau pereții decorați asemenea solzilor de pește.
Oglinzile din muzeu sunt de fapt televizoare care se pornesc când te apropii de ele și prezintă imagini cu recreeri ale camerelor acum 100 de ani. Mai jos Gaudi și domnul Battlo discutând lângă semineu.
Sunt multe asemenea elemente interactive, precum menajera care povestește de pe fundul chiuvetei
Terasa din spatele casei
Iluminatorul văzut de la etajele superioare
Culoarele de la etaj
Terasa de pe acoperiș este la fel de unică.
De la rezervorul de apă la aerisiri și coșurile casei, toate aceste detalii sunt decorate în stilul propriu al lui Gaudi.
Această cameră de la ultimul etaj a fost numită burta dragonului
Acolo se poate accesa balconul pentru a face fotografii profesioniste. O poză (în format fizic + digital) costă 12 euro și face un suvenir grozav.
Coborârea se poate face cu liftul sau pe aceste scări ciudat decorate
Ultima cameră din tur este la subsol și include un spectacol fascinant de sunet și lumini
Ieșirea se face – normal – prin magazinul de suveniruri
Gaudi a gândit acoperișul să se asemene cu un dragon cățărat pe clădire
Am continuat plimbarea pe Avenida Diagonal. În imagine este o altă clădire deosebită din oraș – Casa de les Punxes
De departe cel mai faimos proiect al lui Gaudi este catedrala Sagrada Familia. Nu am vizitat biserica de data asta, dar am trecut pe acolo pentru a vedea stadiul construcției. Se estimează finalizarea lucrărilor undeva în 2026, la centenarul morții arhitectului.
Sagrada Familia, poate cea mai ciudată și în același timp impresionantă biserică din lume
Las Ramblas este principalul bulevard pietonal din Barcelona, locul preferat de localnici și turiști pentru plimbări. Am fost pe Ramblas vara și îmi amintesc că nu aveam loc să mergem pe stradă, atât de multă lume era. Am fost șocat să văd bulevardul aproape pustiu de data aceasta.
Cea mai îndrăgită piață alimentară din Barcelona se află pe Ramblas, este vorba de Mercat La Boqueria.
Acolo se găsesc cele mai proaspete produse locale de la jamon și cărnuri la fructe și legume. De asemenea, Boqueria este un loc foarte bun pentru a mânca bine și ieftin.
Plaza Real, una din mulțimea de piețe elegante din oraș
Am continuat plimbarea prin orașul vechi (Barri Gothic), iar următoarea oprire a fost Catedral de Barcelona
Interiorul imensei catedrale
Fațada clădirii
Cea mai deosebită clădire din tot Barri Gothic este Palau de la Musica Catalana, sala de concerte.
Palatul a fost construit în 1908 și a fost proiectat în stilul modernist catalan de către arhitectul Lluis Domenech. Este o capodoperă a arhitecturii și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Palatul poate fi văzut serile la concerte dar și pe timpul zilei pentru tururi cu ghid (un bilet este 12 euro).
Decorurile interioare ale clădirii sunt impresionante.
Balconul palatului cu decoruri Art Nouveau
Sala mare de spectacole este o bijuterie
Am continuat apoi turul caselor lui Gaudi. Nu am mers de data asta la Casa Milla (La Pedrera) sau la parcul Guell, ci am vizitat două dintre creațiile sale mai puțin faimoase – Palau Guell și Casa Vincens.
Mai întâi am mers la Palatul Guell, aproape de Las Ramblas.
Palatul Guell a fost contractat la finele secolului 19 de magnatul industriei catalane Eusebi Guell iar Antoni Gaudi a fost ales pentru a realiza proiectul, fiind inaugurat în 1888.
Biletul de intrare la palatul Guell este ceva mai ieftin decât la celelalte atracții (6 euro). Se pot vizita toate cele 5 etaje ale palatului și terasa de pe acoperiș.
Palau Guell mi s-a părut foarte diferit de celelalte opere ale lui Gaudi. Este mult mai sobru, iar decorurile folosesc mult culori închise cu fier și granit.
Luminatorul de la Palau Guell
Saloanele de recepție ala palatului
La ultimul etaj am vizitat un muzeu dedicat lui Montserrat Caballe, marea soprană născută la Barcelona
Dacă interiorul clădirii nu semănă prea mult cu stilul Gaudi, acoperișul este clar o operă a sa
Dealul Montjuic văzut de pe acoperiș
Monumentul lui Columb (Colon), la capătul Las Ramblas
Ultimul loc pe care l-am vizitat la Barcelona a fost Casa Vincens, aflată aproape de hotelul meu în Passeig de Gracia.
Casa Vincens este prima creație importantă a lui Gaudi. Este clădirea care l-a făcut faimos în Barcelona și l-a transformat în arhitectul cel mai căutat al orașului. Clădirea a fost proiectată în 1883, iar stilul arhitectural denotă multe influențe din Orientul Apropiat, de care Gaudi era foarte interesat în acea perioadă.
Casa Vincens este un loc subapreciat la Barcelona. Nu este nici pe departe la fel e cunoscută precum Casa Battlo sau La Pedrera dar, după părerea mea, este la fel de deosebită precum cele 2.
Un bilet de intrare la Casa Vincens a fost 16 euro. Casa are 4 etaje si similar se pot vizita majoritatea încăperilor și terasa de pe acoperiș.
Salonul principal
Terasa în stil arăbesc
Detalii ale ferestrelor
Acoperișul din salon cu motive florale
Foaierul domnilor
Foaierul doamnelor
Scara interioară a casei
La ultimul etaj se pot admira detalii ale proiectului original
Acoperișul de la Casa Vincens decorat în același stil specific lui Gaudi.
Plaza d’Espanya este locul unde a avut loc târgul mondial din 1929, prilej cu care s-a construit un ansamblu de clădiri impresionante în jurul dealului Montjuic.
Am găsit la turnurile pieței o coadă imensă. Nu era o coadă la atracții turistice, ci mii de oameni care își așteptau rândul la vaccinare.
Seara m-a prins în fața palatului de pe Montjuic. Acolo am lăsat mașina peste noapte pentru a evita taxele de parcare din centru.
Vederi de sus cu Plaza d’Espanya
Fântânile Magice din Barcelona sunt și ele o mare atracție. Mii de turiști veneau aici în fiecare seară pentru a admira spectacolul de sunet și lumini. Acestea erau închise din cauza pandemiei pentru a evita aglomerațiile.
Am revenit în centru, la hotel, cu metroul
Aceasta a fost revederea cu Barcelona, unul din cele mai frumoase orașe ale lumii. A fost o plăcere să vizitez orașul iarna, în afara sezonului, când nu este luat cu asalt de turiști. Închei aici doar prima parte din weekendul petrecut în Catalonia. A urmat plimbarea prin împrejurimile orașului cu mașina, spre câteva locuri fascinante – Montserrat, Figueres sau Sitges.