Revelion elvețian la Basel

Că tot se apropie Anul Nou și nu am făcut încă vreun plan, m-am gândit să rememorez pe unde am făcut ultimele revelioane. Unul despre care nu am mai povestit, este revelionul 2019 pe care l-am petrecut în Elveția.

A fost atunci o plimbare scurtă, de doar 3 zile după, o decizie luată chiar în ultima clipă la sfârșit de an. Nu am fost hotărați să plecăm din timp iar când ne-am decis, opțiunile rămase erau foarte limitate. Nu se punea problema de destinații exotice iar la noi în țară nu se mai găsea disponibilitate pe nicăieri.

Căutând zboruri last minute am găsit o variantă la Basel foarte ieftină dar și cazare foarte rezonabilă la un hotel bun astfel că am luat hotărârea așa pe ultima sută. A costat în total 400 de euro pentru 3 nopți, pentru 2 persoane – zbor și cazare cu mic dejun. Culmea, nu găseam acasă revelion la fel de ieftin ca în una din cele mai scumpe țări ale Europei.

Chiar dacă Basel nu este cel mai interesant oraș din punct de vedere turistic, am putut face o excursie mai departe spre munți lângă Lucerna, iar cel mai frumos a fost că s-a nimerit ca niște prieteni vechi stabiliți acolo să fie acasă iar împreună cu ei am făcut o petrecere romanească de anul nou.

Am zburat direct cu Wizz Air, iar după 2 ore și jumătate de la plecare din București, am aterizat pe aeroportul din Basel (EuroAirport)

 

Vorba vine “din Basel” pentru că aeroportul se află în Franța la 15 kilometri de granița elvețiană. Terminalul de sosiri este împărțit în două, iar din partea elvețiană se poate lua autobuzul direct spre oraș.

Drumul cu autobuzul a durat 30 de minute. Interesant de știut – cine are o rezervare la un hotel din Basel poate călători gratuit de la aeroport la hotel, pe baza dovezii rezervării. De asemenea, apoi mai toate hotelurile oferă un card de transport pentru toată durata șederii. Astfel, pentru vizitatorii care se cazează în Basel, transportul public este gratis. Nu e puțin lucru, ținând cont că un bilet costă 3-5 franci elvețieni, iar infrastructura de autobuze și tramvaie e excelentă.

 

Autobuzul ne-a lăsat la gara centrală din Basel, iar de acolo am mai luat tramvaiul două stații.

 

Am stat la hotelul Ibis Styles

 

Camera de hotel, nu foarte mare dar confortabilă

 

Seara am ieșit la plimbare prin centrul orașului. Pe la 8 seara străzile erau aproape pustii. Am admirat totuși decorațiile și luminile frumoase de sărbători.

 

Am mers la cină la un restaurant recomandat din centru

 

Am servit la masă ceva ce eu îmi doream de mult să gust – una din cele mai specifice mâncăruri elvețiene – Cheese Fondue

 

Nota de plată a durut, dar fondue a fost delicios

 

Piața centrală noaptea

 

Micul dejun a fost delicios, numai bun pentru a prinde energie pentru o zi lungă

 

Am plecat în acea zi în excursie la Lucerna. A fost o plimbare grozavă pe care o să păstrez pentru un articol separat.

Astfel, o să sar la ultima zi în Basel, chiar cea de 31 decembrie

 

Am petrecut ultima zi a anului vizitând principalele atracții turistice din oraș.  Vremea era destul de caldă pentru final de decembrie, 6-8 grade doar că soarele nu prea s-a arătat dintre nori. Plimbarea a început de pe malul Rinului care străbate orașul de la nord la sud.

 

Primul loc vizitat a fost Papiermuhle (Moara de Hartie), un muzeu dedicat hârtiei și modurilor de a o imprima. Clădirea este veche de peste 500 de ani, fiind una dintre primele fabrici de hârtie/imprimerii din Elvetia.

 

Muzeul este considerat una din principalele atracții din oraș. Nu neapărat datorită exponatelor care includ câteva manuscrise vechi și tiparnițe, ci datorită modului interactiv în care este prezentat.

 

Totul este interactiv la Papiermuhle iar pentru copii este o mare distracție.

Ne-am simțit și noi precum copiii acolo, învățând cum să facem hârtie din celuloză, să o punem la uscăm, să desenăm sau să imprimăm pe ea sau cum să creăm tot felul de tipare.

 

Nu departe de muzeu este Rheinfahre, o mică ambarcațiune folosită pentru a traversa Rinul de pe un mal pe celălalt

 

Interesant este că barca nu este motorizată, ci se folosește de un sistem de sfori și scripeți pentru a traversa râul

 

 

Pe mal, deasupra fortificațiilor se află catedrala orașului, Basel Munster

 

În vizită la Munster

 

Clădiri din centrul vechi

 

Vitrinele magazinelor iți iau ochii

 

…în special magazinele cu ciocolată

 

Clădirea primăriei, cea mai frumos colorată

 

Bradul din curtea primăriei

 

Târgul din Marktplatz cu produse tradiționale locale

 

După transportul public, mijlocul de deplasare preferat prin Basel este bicicleta

 

După amiază am vrut să mergem la un hipermarket la cumpărături și după ce ne-am interesat am ajuns la Rheincenter. Magazinul unde majoritatea localnicilor își fac cumpărăturile este… în Germania.

Rheincenter este un centru comercial aflat chiar pe graniță unde se poate ajunge cu tramvaiul din Basel. Este destinat în special elvețienilor, preturile din Germania fiind cu 20-30% mai mici.

 

Traversăm granița spre Germania cu tramvaiul

 

Centrul comercial Rheincenter

 

Hipermarketul este imens, iar prețurile sunt mult mai mici decât în Elveția.

 

Rheincenter este la granița a 3 state. Pe malul celălalt al râului este Franța

 

Podul către Franța

 

Noaptea am revenit în oraș, pregătiți de petrecere

 

Am mers la apartament unde s-a nimerit să ne strângem un grup mai mare de români și am făcut o petrecere grozavă. Cu câteva minute înainte de ora 12 am coborât în stradă în apropierea podului Mittlere

 

Artificiile la Basel sunt lansate tradițional de pe o barjă a primăriei. La miezul nopții, aceasta sosește aproape de Mittlere Brucke și începe spectacolul.

 

Focul de artificii a durat aproape jumătate de oră

 

Spre dimineață așteptând tramvaiul spre hotel

 

Am avut zborul de întoarcere a doua zi după amiaza. A fost bine pentru că am putut să ne trezim târziu, cu timp suficient pentru a sosit la EuroAirport.

 

După decolare, avionul s-a ridicat deasupra norilor și au început să se vadă munții

 

Un început perfect de an, admirând piscurile Alpilor de la fereastra avionului

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.