New Jersey este unul dintre cele mai cunoscute State ale Americii. New Jersey are o mare importanță istorică fiind parte din primele 3 state fondatoare care au format uniunea în 1787 dar și principalul loc unde soseau imigranții europeni – cei mai mulți dintre ei fiind debarcați pe Staten Island. Este o mare putere economică, fiind unul din cele mai industrializate state dar și locul unde au domiciliul o bună parte din milionarii din SUA. De asemenea, este statul American cel mai dens populat – sunt aproape 10 milioane de locuitori pe o suprafață de 22.500 km2(o zecime din România).

Cu toate astea, New Jersey se confruntă cu o criză de identitate, din pricina așezării geografice în apropierea a două dintre cele mai mari orașe ale Americii: New York și Philadelphia. New Jersey nu are o metropolă comparabilă ca importanță cu cele 2 iar cele mai mari localități ale statului sunt considerate de multă lume periferii ale celor două – Jersey City, Newark și Elizabeth (pentru New York) respectiv Trenton și Camden (învecinate cu Philadelphia). New York este supranumit The Garden State. Numele este creditat lui Ben Franklin care compara N.J. cu o mare grădină cu bunătăți din care se servesc cele 2 mari orașe.

Harta New Jersey, statul dintre cele 2 mari orașe

 

Din punct de vedere turistic New Jersey are multe de oferit. Atlantic City este probabil cea mai faimoasă destinație – căutat pentru cazinouri și viața de noapte. Statul se bucură de o linie lungă de coastă la Oceanul Atlantic – celebrul Jersey Shore cu multe stațiuni la plajă precum Ocean City sau Point Pleasant. Staten Island este un loc istoric cu o mare semnificație la fel ca și Princeton, unde se află una din cele mai recunoscute universități din lume. Parcul de distracții Six Flags Great Adventure merită și el vizitat, precum și multitudinea de centre comerciale aliniate de-a lungul New Jersey Turnpike, autostrada care traversează statul de la nord la sud. Despre toate aceste locuri o să încerc să povestesc puțin în cele ce urmează.

 

O să încep cu Atlantic City, orașul supranumit „Vegasul Estului” datorită multitudinii de cazinouri, de altfel singurul loc de pe Coasta de Est unde jocurile de noroc sunt permise.

Atlantic City nu este faimos doar pentru cazinouri. AC este orașul Monopoly. Pentru cei care nu știu asta, jocul de societate Monopoly în varianta sa cea mai cunoscută a fost inventat de Charles Darrow iar numele de pe hartă au fost inspirate din străzile din Atlantic City.

Boardwalk este aleea (literalmente din scânduri) de la malul mării, Park Place este una din cele mai importante piețe din oraș, iar Pennsylvania, Virginia, North Carolina și toate celelalte sunt străzi și bulevarde din oraș.

Locațiile cele mai scumpe din joc sunt și cele mai centrale în realitate. Prima dată când am fost la Atlantic City am rămas peste noapte la unul din cele mai ieftine hoteluri din oraș care deloc întâmplator se afla pe Vermont Avenue, cartierul de pe zona bleu din joc.

 

Acesta este faimosul Boardwalk, promenada de la malul oceanului

 

Take a walk on the Boardwalk!

 

La Park Place

 

Panoramă cu Atlantic City de pe faleză

 

Plaja de pe malul Atlanticului

 

Noaptea, orașul se schimbă la față când se aprind luminile cazinourilor

 

Trump Taj Mahal era pe atunci unul din cele mai luxoase cazinouri. Astăzi nu mai există iar compania Trump Entertaintment Resorts a dat faliment. Investițiile nereușite în cazinouri din Atlantic City sunt considerate cel mai mare eșec în afaceri ale lui Donald Trump.

 

O poză făcută pe furiș la cazinou. Sălile sunt imense putând adăposti multe mii de vizitatori.

Noi am trecut doar pe la slot machines, am stat departe de jocurile serioase unde se pierd bani buni.

 

Un alt cazinou faimos este Caesar’s Palace

 

Clădiri mai mult sau mai puțin „kitsch” de-a lungul boardwalk

 

Rainforest Cafe e un restaurant unde am mâncat foarte bine

 

Vedere de pe Central Pier

 

Autostrada spre Atlantic City e mereu aglomerată în weekendurile de vară

 

La 50 de kilometri sud de AC, se află o altă stațiune faimoasă – Ocean City

 

Ocean City are și el propriul Boardwalk

 

Plaja din Ocean City

 

 

Coasta statului – cunoscută sub numele făcut faimos de serialul MTV, Jersey Shore nu pot spune că se bucură neapărat de plaje extraordinare. Nisipul nu este grozav, iar unele dintre ele (inclusiv la Atlantic City) sunt murdare. Dacă există o stațiune la mare în Jersey care chiar mi-a plăcut, aceea ar fi Point Pleasant Beach aflată mai la nord spre New York

Am găsit la Point Pleasant multe case de vacanță decorate frumos cu flori, probabil aparținând newyorkezilor înstăriți.

 

La plajă în Point Pleasant

 

Drumuri din Garden State

 

Six Flags Great Adventure este cel mai faimos parc de distracții din New Jersey și unul dintre cele mai mari din lume. Parcul se află aproape de orășelul Jackson, în centrul statului.

 

Există zeci de roller coastere și tot felul de atracții încât poți petrece zile întregi în parc

 

Six Flags este în primul rând un parc destinat adulților. Multe dintre atracții fiind extreme. Dintre ele nu o să uit niciodată două roller coastere: El Toro și Kingda Ka

 

El Toro, cel mai mare roller coaster din lemn din lume

 

O filmare din El Toro.

 

Cel mai faimos roller coaster din Six Flags este însă Kingda Ka. A fost inaugurat în 2005 ca cel mai rapid și mai înalt roller coaster din lume. Am așteptat la coadă mai mult pentru a intra la Kingda Ka și recunosc că era să renunț de frică. Cu mândrie totusi pot să spun că am avut curajul să mă dau în el. Experiența nu durează mult dar este foarte intensă.

 

Six Flags a fost unul din primele parcuri de distracții în care am ajuns și am rămas de acolo cu amintiri grozave.

 

Un ultim loc din New Jersey pe care l-aș mai menționa este orașul universitar Princeton.

 

Centrul cochet din Princeton

 

Am vizitat faimoasa universitate și clădirile sale istorice. Princeton University a fost fondată în 1746 iar în ultimul secol și-a creat prestigiul mondial având multe personalități printre absolvenți și profesori, cercetători de renume, laureați Nobel, președinți ai SUA sau vedete internaționale. Alan Turing, părintele calculatorului modern și faimosul matematician John Nash (cunoscut și din A Beautiful Mind). Dintre personalitățile mai recente, un alt absolvent de notat este Jeff Bezos, CEO Amazon și cel mai bogat om din lume.

Astăzi în afară de bursieri, foarte putini își permit să studieze la Princeton. Taxa anuală (tuition fee) este în prezent aproximativ 70.000 de dolari.

 

Am nimerit la o ceremonie anuală a absolvenților la Princeton, iar campusul era plin de foști studenți din toate generațiile.

 

Cea mai frumoasă priveliște din New Jersey este de pe malul râului Hudson… cu New York