Am fost în Kuwait la final de 2019 într-o scurtă plimbare făcută în regiunea Golfului Persic care a mai inclus și statul Bahrain. Ambele au fost țări pe care le-am vizitat pentru prima dată.
După nici două zile petrecute la Manama am decolat spre aeroportul din Kuwait City. Zborul a durat o oră. Mi-am dat seamă că am ajuns în Kuwait când am început să văd de la fereastra avionului câmpuri petrolifere și uriașe rezervoare de petrol.
La fel ca și în Bahrain, viza pentru Kuwait am obținut-o la sosire contra cost. Visa on arrival tocmai ce se introdusese pentru cetățenii români astfel că am putut face formalitățile de intrare în țară foarte rapid.
La sosiri am fost întâmpinat de șoferul de la hotel. Aeroportul se află la doar 15 kilometri de centru, dar am prins ceva trafic pe autostradă, astfel că am făcut mai mult de jumătate de oră pe drum.
Înainte de a povesti despre scurta mea vizită, vreau să vă spun câte ceva despre statul Kuwait.
Statul are o populație de 4,6 milioane de locuitori, dintre care doar 1,5 milioane sunt localnici kuwaitieni. Restul populației este alcătuită din expați proveniți mai ales din alte state arabe sau din sudul Asiei, aceștia fiind lucrători în diversele ramuri ale economiei. Mai mult de trei sferturi din populație locuiește în aglomerata capitală Kuwait City.
Economia statului se bazează într-o proporție foarte mare pe exportul de petrol, statul deținând aproximativ 10% din producția lumii.
Kuwait este independent începând cu 1962 iar de atunci a cunoscut un progres rapid cu excepția anilor 80 când statul a fost la mijloc în conflictul dintre Irak și Iran, fiind atacat pe rând de ambele. Irakul a ocupat Kuwait-ul în 1990, ceea ce a dus la primul război din Golf, când după un război greu coaliția condusă de SUA a eliberat țara. La retragere, irakienii au incendiat câmpurile de petrol, infrastructura fiind reparată abia după câțiva ani.
Astăzi Kuwait este unul dintre cele mai bogate state ale lumii, fiind a doua țară din regiune ca venit pe cap de locuitor după Qatar.
Harta statului Kuwait
Am stat la City Tower Hotel în centrul orașului. Cazarea nu a fost foarte scumpă (sub 50 de euro pe noapte), iar condițiile au fost excelente.
Vedere de la fereastra camerei. În depărtare se vedeau Kuwait Towers
Am schimbat bani la recepția hotelului. Nu m-am ales cu mare lucru pentru 100 de dolari americani – am primit mai puțin de 30 de dinari! Dinarul din Kuwait este cea mai valoroasă monedă a lumii.
M-am deplasat prin oraș cu Uber. Majoritatea mașinilor care vin la comandă sunt taxiuri normale, dar avantajul este la plata online și faptul că nu trebuie să explici adresa de destinație.
La prima impresie am văzut un centru foarte modern și destul de pustiu. Era o zi „răcoroasă” de iarnă cu temperaturi puțin sub 30 de grade. Probabil din cauză că nu se poate merge pe afară de căldură 6-8 luni, localnicii nu au un obicei de a se plimba pe jos. Drumurile însă sunt pline de mașini.
Am început plimbarea din portul vechi. Am văzut acolo mai multe ambarcațiuni pescărești care tocmai își descarcau captura de pe mare
Într-un loc unde temperatura medie trece deseori de 40 de grade, vegetația e un lux. Pentru a ține plantele din oraș verzi e nevoie de foarte multă irigare
Piața de pește din apropiere e una dintre atracțiile din oraș
Am apreciat piața ca unul din locurile cele mai autentice și vii din oraș. Am asistat fascinat la licitații zgomotase, fie că era vorba de lăzi pline cu pește proaspăt capturat sau de pești mari care se vindeau individual.
Mai departe am mers spre principala atracție turistică din oraș – Kuwait Towers.
Cele 3 turnuri simbolice pentru Kuwait au fost construite în 1979 și renovate mai recent în 2016. Nu sunt doar turnuri construite de frumusețe ci sunt folosite la depozitarea apei. Fac parte dintr-un ansamblu de pete 30 de turnuri de apă construite în oraș, dar acestea aflat în centrul orașului se bucură de o arhitectură deosebită.
Cel mai înalt dintre turnuri se poate vizita. În interiorul „globului” superior se află o platformă rotativă care oferă cele mai frumoase vederi cu orașul.
Am vizitat turnul la momentul ideal al zilei – înainte de apus. Spre surprinderea mea, nu am prins aglomerație deloc. Nu era deloc coadă la lift și erau maxim 10 vizitatori în turn.
Intrarea a costat 3 dinari (adică vreo 10 euro).
Vederea de sus este chiar deosebită și pot spune că acesta a fost locul meu favorit din Kuwait.
Soarele apune pe mare chiar dincolo de oraș, oferind o priveliște splendidă în fiecare seară.
Localnicii se bucură și ei de priveliștile de la Kuwait Towers
Am revenit la nivelul solului chiar înainte de lăsarea nopții.
Mai departe am chemat un Uber pentru a merge la Mall-ul Avenues, cel mai mare din oraș.
Am mai văzut și alte turnuri de apă pe drum (nu la fel de arătoase), precum cele din imaginea de mai jos.
Când mai aveam vreo 3 kilometri de mers până la Avenues a început haosul. Am dat de un blocaj total în trafic și a durat mult timp până ne-am mai mișcat. Nu era vreun accident pe autostradă, ci pur și simplu toată lumea mergea la Mall. Ultimii 500 de metri i-am parcurs pe jos, pentru că nu am mai suportat.
The Avenues Mall este unul dintre cele mai mari centre comerciale de pe planetă și de departe cel mai mare din Kuwait. Adăpostește peste 1100 de magazine împărțite în 12 regiuni tematice. Toate brandurile de lux faimoase din lume sunt prezente la Avenues.
Avenues a fost construit pentru a reproduce senzația unei plimbări stradale. Magazinele luxoase sunt adăpostite în clădiri ce se aseamănă caselor din diverse regiuni ale lumii iar acoperișul imită cerul. Toate sub confortul aerului condiționat.
Am mers vreo 3 kilometri prin Avenues și nu cred că am parcurs jumătate din el. Despre magazine, nu pot spune că m-au impresionat. Se pot regăsi aici toate brandurile mari din Europa, America sau Japonia dar preturile sunt mai mari. La prima vedere, prețul în dinari iți ia ochii dar după ce faci conversia realizezi că nu e deloc mic. Am observat totuși că localnicii plecau încărcați cu multe sacoșe de cumpărături.
Înapoi la hotel, vedere cu turnurile noaptea
Am urmărit la televizor tragere pentru Campionatul european de fotbal – în direct de la București.
Micul dejun la restaurantul de pe acoperișul hotelului
După prânz aveam zborul spre casă, dar mai era timp pentru o scurtă plimbare matinală
Am mers la Grand Mosque of Kuwait, principalul așezământ religios din oraș
Moscheea se poate vizita în afara orele de rugăciune într-un tur ghidat. Turul este gratuit și are plecări la ore fixe
Nu am așteptat foarte mult până am început. Turul a durat aproximativ o oră incluzând o prezentare a elementelor din construcție dar și o incursiune în principiile Islamului.
Mihrabul moscheii orientat spre Mecca
Coranul folosit de imam
Arhitectura construcției este impresionantă, la fel și bogăția materialelor folosite. Pereții sunt decorați cu aur și pietre prețioase iar covorul persan realizat manual este unul din cele mai mari din lume.
Am mers și la sala privată de rugăciune rezervată emirului
La finalul turului am vizitat curtea moscheii care poate adăposti peste zece mii de oameni
Pe la prânz am revenit la hotel și am plecat spre aeroport.
Nu pot spune că Kuwait este unul din cele mai frumoase state pe care le-am vizitat. Am văzut un oraș luxos, modern dar lipsit de atmosferă și autenticitate. Nu cred că voi mai reveni, dar a fost foarte interesant să descopăr și să înțeleg această zonă a lumii îmbogățită aproape peste noapte din veniturile aduse de petrol.
La aeroportul internațional în drum spre îmbarcare
Am zburat de data asta cu Qatar Airways. Drumul până la Doha a durat o oră și jumătate.
A urmat un tranzit scurt la aeroportul Hamad din Doha.
Apusul din avion văzut la decolarea spre București.
Salut. Mulțumesc pt articol. Cautam sa vad dacă merita vizitat.
Eu am 5 zile la dispoziție și deja bilete luate pt Oman.
Ma gândeam sa împart cele 5 zile în doua și sa merg și în Kuweit. Ar ieși. Am 2 în Oman și 2 în Kuweit. Ar putea fi chiar 3 în Oman, dar as plăti un pic în plus( vreo 20 e) și as avea doar 4 ore între avioane.
Tu. Ce ma sfătuiești sa fac? Sa merg în ambele sau doar în Oman 5 zile. Mulțumesc
Salut,
Dacă ar fi sa aleg intre cele doua tari cu siguranță Oman e mai interesant. Depinde și ce te gândești sa vezi in Oman, dacă e vorba doar de Muscat sau și de alte locuri mai îndepărtate. Eu as opta pentru un traseu cu mai multe locuri prin Oman dar dacă vorbim doar de cele 2 capitale, Muscat si Kuwait City, atunci 2 zile în fiecare sunt mai mult decât suficiente.
Mersi,
Cristi