Fiecare stat se mândrește cu parcurile și rezervațiile sale naturale, dar în cele mai multe dintre ele e vorba de arii protejate mici, locuri care nu au fost alterate de dezvoltarea așezărilor umane. Nicio țară nu se poate compara din acest punct de vedere cu Costa Rica, stat care are 30 de parcuri naționale ce ocupă peste 25% din suprafață.

Senzația când vizitezi Costa Rica este că efectiv te plimbi printr-un parc natural plin de tot felul de plante, păsări și animale iar localitățile cu oameni par să fie acele arii protejate. Este un loc unde natura este cu adevărat respectată iar biodiversitatea este fantastică. Pentru a explora toate aceste minuni naturale e nevoie de multe săptămâni. În scurtul timp pe care l-am avut în Costa Rica, am selectat 3 parcuri, cele mai accesibile: Manuel Antonio, Monteverde și Arenal Volcano – în apropierea cărora am rezervat cazările.

Harta parcurilor naturale din Costa Rica

Costa Rica Map of National Parks, Wildlife Refuges and Reserves

 

Mai departe vreau să vă spun despre parcul național Monteverde. Acesta a fost al doilea loc pe care l-am vizitat în Costa Rica după zilele petrecute pe malul Pacificului. Zona este faimoasă pentru jungla tropicală densă acoperită permanent de nori unde au fost amenajate trasee turistice și o mică stațiune cu hoteluri și cabane la poalele muntelui.

Monteverde Cloud Forest este numele rezervației. Aceasta se află a 1500 de metri înălțime pe vârful crestei montane care separă continentul american de la nord la sud. Acolo se întâlnesc curenții dintre Pacific și Marea Caraibelor care creează un fenomen unic: norii acoperă crestele tot timpul anului. Sub umiditatea din nori s-a dezvoltat o vegetație extraordinar de densă, casă pentru mii de specii de animale – așa numita Cloud Forest.

Am sosit la Monteverde spre seară, după un drum lung cu autocarul dinspre Puntarenas. Am avut o cazare foarte bună la Monteverde – Camino Verde B&B, o pensiune luxoasă, condusă de oameni foarte primitori.

 

De la terasă aveam priveliște direct spre norul care acoperă muntele.

 

După check-in, mi s-a recomandat un restaurant bun pentru a servi cina. Am luat-o la pas prin stațiune pentru a ajunge acolo. Totul la Monteverde pare făcut special pentru turiștii americani, ce reprezintă cam 90% din vizitatori. Majoritatea restaurantelor și hotelurile au specific similar celor din State, toate semnele sau meniurile sunt în engleză iar magazinele au numai prețuri în dolari (care sunt și ele mari, precum în SUA).

 

Restaurantul Morpho’s unde am luat cina are o poziție perfectă pentru a privi apusul. Este foarte interesantă senzația când te apropii de munte. Dinspre nori vine o umezeală puternică ce se aseamănă cumva cu o ploaie orizontală, care cu cât te apropii mai mult cu atât e mai puternică.

 

De-abia ce am găsit loc pe terasa la asfințit

 

Burger de vită cu avocado și fresh de banane

 

Culorile splendide ale apusului peste Pacific, fără cuvinte

 

La întoarcere spre hotel am dat o tură prin magazine și pe la un supermarket.

 

Așa arată banii costaricani, Colones. Pentru o țară unde natura e cea mai importantă, nu e de mirare că pe bancnote sunt reprezentate animale și plante.

 

Am continuat și ziua următoare programul matinal. Deja pe la 6 savuram o cafea de la terasa hotelului. Rezervasem o excursie cu ghid în rezervația Cloud Forest iar după amiaza plecam mai departe spre vulcanul Arenal.

 

Un mic dejun îndestulător pentru o zi lungă – omletă și gallo pinto (orez tradițional cu fasole) și nelipsitul platou de fructe.

 

La 7 a sosit microbuzul pentru a ne lua în excursie. Din centrul stațiunii până la intrarea în rezervație sunt 5 kilometri.

 

Intrăm în nori

 

O familie de coati traversează strada

 

Intrarea în rezervație

 

Parcul se intinde pe 11 hectare și adăpostește peste 2500 de specii de plante și peste 1000 de specii de păsări, mamifere mici sau reptile, multe dintre ele fiind endemice.

 

Fiecare ghid are un telescop pentru grupul său. Se uită atenți spre vârfurile copacilor iar când zăresc păsări rare le montează pentru ca turiștii să le poată vedea mai bine. Încă de la intrare am zărit câteva zeci de păsări.

 

Cea mai interesantă a fost de departe quetzal, o pasăre multicoloră cu o coadă lungă de un metru. Pasărea este un simbol pentru costaricani, iar pentru vechi azteci era considerată sfântă – din penele sale fiind făcute coroanele regilor. Am zărit cu mult noroc câteva, dar nu le-am și prins în poze. Am pus un video mai jos pentru a vedea cum arată.

 

Pe potecile din pădurea virgină

 

Close-up cu o tarantulă

 

Ghidul ne-a prezentat o mulțime de informații interesante de-a lungul turului de 2 ore

 

Câte plante pot crește pe metru pătrat în parcul Monteverde? 10? 100? Răspunsul corect este peste un milion! Explicația este că fiecare copac secular este gazda a sute de mii de alte plante.

 

Vederi de pe traseele din Monteverde. Nu am mai văzut nicăieri o vegetație atât de densă.

 

Harta traseelor amenajate din rezervație

 

Podul suspendat din inima parcului este o mare atracție

 

Jungla văzută de sus, de pe pod

 

Pot trece maxim zece persoane o dată, iar la fiecare pas tot podul vibrează

 

Verde cât vezi cu ochii

 

Nu era chiar sezonul pentru flori, dar tot am prins câteva zeci de orhidee înflorite

 

Traseul până la cascadă a fost ultimul pe care l-am făcut

 

Revenind la lumină la intrarea in parc

 

La plecare am poposit la cafenea unde de la masă am putut admira sute de păsări colibri. Proprietarii au montan niște recipiente cu apă cu miere unde păsările vin să se hrănească. Astfel am putut prinde câteva poze cu păsărelele rapide.

 

Turul s-a încheiat pe la ora prânzului. Am mai avut timp de o tură pe la ferma de lângă hotel înainte de a părăsi Monteverde.

 

Pentru a ajunge la vulcanul Arenal din Monteverde, cea mai bună variantă este un tur jeep-boat-jeep. Arenal nu este foarte departe de Monte, doar că traseul direct ar trece printr-o junglă densă impenetrabilă. Cel mai rapid drum pe șosea ocolește mult și durează peste 5 ore.

Ținând cont că aceste două locuri sunt printre cele mai vizitate de turiști în circuitele lor prin țară, operatorii locali au găsit o soluție pentru ei – un transfer care traversează lacul Arenal cu barca. Până acolo se merge pe un drum accidentat cu jeepul iar dincolo turiștii sunt preluați de microbuze și transportați la hoteluri. Turul are 2 avantaje – durează mai puțin (3,5 ore) și traversează un peisaj splendid.

 

Pe prima parte din drum am mers mai mult pe șosele neasfaltate printre plantații de cafea și ferme cu vaci.

 

Am fost lăsați la un ponton pe malul lacului în pustietate

 

Gata de îmbarcare

 

La drum pe lacul Arenal, cel mai mare din Costa Rica

 

Vederi de pe lac. Traversarea a durat jumătate de oră

 

Vulcanul Arenal cu vârful acoperit de nori

 

Am sosit pe malul celălalt. De acolo am fost preluați de microbuze pentru ultimii 20 de kilometri până la hotel

 

Încă pe lumină am sosit în La Fortuna, locul unde am petrecut restul zilelor în Costa Rica la poalele vulcanului