Călătorind de cele mai multe ori în vacanțe spre locuri îndepărtate, am lăsat la o parte alte destinații mai ușor accesibile, știind că putem merge acolo foarte ușor oricând. Un exemplu bun este Viena unde am ajuns prima dată abia săptămânile trecute. Sigur, am mai trecut prin Viena – fie cu mașina în drum spre altă destinație, fie pentru o escală între două zboruri. Am și înnoptat o dată în oraș pe drum spre Innsbruck, dar niciodată nu am vizitat capitala Austriei. Până acum…

A fost o decizie de moment să mergem la Viena, principalul motiv fiind orarul de zbor potrivit și tariful ieftin cu doar câteva zile înainte de plecare. Am găsit bilete la compania națională Austrian, la doar 70 de euro cu 4-5 zile înainte de plecare, iar asta chiar e un lucru rar. Un avantaj important e că luând zborul în ultimul moment știam sigur că vom avea vreme frumoasă. Am petrecut acolo un weekend scurt la început de iunie, cu plecare vineri seara și întoarcere după două zile, în seara de duminică.

Mai departe, m-am gândit să fac un mic ghid de călătorie, cu câteva sfaturi utile despre Orașul Imperial al Austriei.

 

Când să mergem?

Nu cred că există o perioadă a anului când Viena e de evitat. Clima nu este foarte diferită față de acasă, poate doar verile sunt puțin mai răcoroase iar iernile mai blânde. Cele mai aglomerate perioade sunt vara, mai ales iulie-august și perioada de sărbători când vin turiștii pentru târgurile de Crăciun. Eu unul le-aș evita fiindcă nu îmi place prea mult să stau la cozi și prețurile la cazare spre exemplu sunt pe măsura. Astfel, cred că ideal e de mers în mai-iunie sau septembrie-octombrie. Noi am mers la început de iunie și a fost perfect.

 

Cum ajungem?

Viena este aeroportul cu cele mai multe zboruri directe din București. Momentan sunt aproape 50 pe săptămână, operate de Austrian, Tarom și Laudamotion. Asta înseamnă opțiuni de zbor multiple, orare pentru toate preferințele și în general un preț bun datorită competiției. Se poate găsi aproape oricând un zbor sub 150 de euro dus-întors. Atenție, doar Tarom (încă) are bagajul de cală inclus în tariful standard.

 

Transport și pass-uri

Viena nu este tocmai un oraș ieftin, dar există mai multe variante de pass-uri și abonamente care pot reduce costurile. Alegerea cardului cel mai potrivit depinde de cât timp petreceți în oraș, cum vă deplasați și cât de multe atracții se vizitează.

Transportul cu trenul, metroul sau tramvaiul este foarte eficient. Toate au un program bine știut care este respectat. Un bilet în oraș costă aproximativ 2,40 euro iar pentru drumul de la/spre aeroport se adaugă un supliment de 2,20. Există abonamente de transport valabile 24, 48 sau 72 de ore care merită cumpărate dacă vă deplasați cu transportul în comun. Noi am luat un abonament simplu pe 48 de ore cu drumul de la aeroport inclus care a costat 18,5 euro și am făcut o economie bună cu el atât de bani cât și de timp.

Merită menționat că accesul la trenuri, metrouri etc este liber – nu există turnichete la intrări – dar și controalele sunt frecvente. Biletele se cumpără de la automate, iar la stațiile principale sunt deseori cozi.

Vienna Pass este un abonament scump care oferă acces gratuit la toate atracțiile importante din oraș precum Palatele Schonnbrunn, Hofburg si Belvedere, Turnul TV, roata mare de la Prater, grădina zoo și zeci de muzee. Sunt vreo 60 de atracții în total, plus autobuzul hop-on/off. Pentru două zile costă 80-90 de euro. Se merită doar pentru un weekend extrem de intens cu minim 6-7 locații vizitate. Un avantaj este că se evită cozile, dar pass-ul nu include transportul în comun. Noi voiam un weekend mai relaxat astfel că nu își justifica costul.

O altă variantă este Vienna City Card. Acest card include tot transportul în comun (cu excepția aeroportului) și reduceri la mai toate atracțiile de la Vienna Pass. Este disponibil la fel, în mai multe variante, iar pentru 48 de ore costă 25 de euro. Reducerile nu sunt foarte mari – 1,2 sau 3 euro per atracție. Se merită dacă folosiți transportul în comun, dar la fel ca Vienna Pass se face o economie semnificativă doar într-un tur foarte intens. Pentru noi, spre exemplu cred că am fi economisit maxim 2-3 euro comparativ cu abonamentul simplu de transport.

 

Cazare și mâncare

Tarifele la cazare pot varia foarte mult în funcție de perioada călătoriei. Se poate găsi un hotel de 4 stele central la 50 de euro în extra-sezon sau se poate să nu existe cazări sub 200 de euro pe noapte în săptămâna de Crăciun spre exemplu. E o idee bună să rezervați din timp o cazare rambursabilă și să re-verificați tarifele mai târziu pentru că prețurile fluctuează. O locație centrală este de preferat, dar nu obligatorie.

Noi ne-am cazat la un hotel de 4 stele mai departe de centru, dar cu o locație bună, pe traseul trenului direct de la aeroport și la 15 minute de centru cu tramvaiul. A costat 75 de euro pe noapte iar o cazare similară chiar în centru ar fi fost dublu sau triplu.

Restaurantele și cafenelele din Viena sunt la tot pasul, mai ales în apropierea atracțiilor turistice. Mâncarea este bună și serviciile sunt de calitate peste tot. Prețurile nu variază foarte mult și mi s-au părut doar cu puțin mai mari față de București. Se pot găsi restaurante cu specific din orice zonă a lumii, dar dacă vreți să încercați tradițional asta înseamnă șnițel vienez sau cârnați cu varză. Nu trebuie ratat nici un ștrudel cu mere sau un capuccino savurat la o terasă cu priveliște.

 

Ce e de văzut?

Foarte multe… să aleg doar câteva din locurile care mi s-au părut că merită văzute:

  • Palatul Schonbrunn este de departe principala atracție turistică din Viena. Acesta era palatul de vară al dinastiei de Habsburg. Se află în zona de vest a orașului la 5 stații de metrou de centru. Este un complex imens, incluzând aici palatul propriu-zis, dar și clădirile vecine, vastele grădini și grădina zoo. Am petrecut la Schonbrunn 5 ore dar am fi putut sta lejer o zi întreagă pentru că mai aveam ce vedea.
    • Interiorul palatului se poate vizita doar la ore fixe în funcție de disponibilitate. Se recomandă o rezervare online pentru zile de weekend. Turul include apartamentele regale, sălile de bal, camerele împărătesei Sissi și ale lui Franz Iosef și opțional apartamentele împărătesei Maria Tereza. Un bilet pentru turul complet este 20 de euro
    • Grădinile de la Schonbrunn se pot compara doar cu cele de la Versailles. Sunt impresionante prin aspect și dimensiuni. Accesul este liber în majoritatea zonelor iar dacă obosiți de atâta mers puteți lua un trenuleț sau o trăsură cu cai. Grădinile se întind pe aproape 200 de hectare și sunt îngrijite atent până la cel mai mic detaliu. La început de iunie am putut vedea încă trandafirii infloriți și o mulțime de alte flori multicolore.
    • Schonbrunn Zoo este cea mai mare grădină zoologică a Austriei și una dintre cele mai bogate din Europa. Spatiile pentru animale sunt mari iar senzația mea a fost că sunt foarte bine îngrijite. Am putut vedea la zoo ursi panda, pinguini, lei, tigri, hipopotami, rinoceri sau elefanți. Este o atracție excelentă pentru copii, iar pentru a vedea tot sunt necesare minim 3-4 ore.
    • Mai sunt și alte atracții interesante în complex. Ar fi de menționat Privy Gardens (Grădinile private ale lui Sissi), Orangeria și serele sale, palatul Gloriette de unde se vede cea mai bună priveliște peste grădini, Palmenhaus (grădina botanică cu plante exotice) sau Maze (labirintul din mijlocul grădinilor). Toate acestea au un bilet de intrare separat (fiecare 3-6 euro). Noi am avut de la început un bilet Classic Pass Plus care includea accesul la toate cele menționate pentru 40 de euro. Cel mai mult ne-am distrat la Maze unde după ce ne-am rătăcit de câteva ori am reușit să ieșim din labirint.
  • Mai sunt multe alte palate importante în oraș din vremea Imperiului Austro-Ungar. Hofburg este palatul „de iarnă” din centrul orașului. O clădire vastă cu zeci de aripi și sute de camere care nu impresionează foarte mult ca aspect exterior dar adăpostește o mulțime de camere și muzee interesante. Se pot vizita și aici Apartamentele Imperiale și colecția de argintării a lui Sissi. Un bilet standard e 15 euro și există și alte combinații de bilete cu alte palate. După orele petrecute la Schonbrunn, aveam satisfăcut apetitul de palate și muzee, astfel că nu am intrat – poate data viitoare.
  • De la Hofburg pleacă multe tururi ale centrului vechi, fie pe jos, cu mașini de epocă sau caleașcă. O plimbare cu trăsura cu cai este ceva deosebit la Viena. Este costisitoare (50 de euro pentru jumătate de oră) dar pentru o plimbare romantică merită încercată.
  • Belvedere ar fi al treilea palat ca importanță din Viena compus din două castele în stil baroc unite de o grădină mare frumos decorată. Palatul de sus adăpostește o colecție importantă de picturi aparținând pictorului simbolist Gustav Klimt. La Belvedere am vizitat grădinile iar apoi am poposit la cină la Salm Breu – un restaurant excelent la doi pași de intrarea în palat.
  • Viena are câteva sute de muzee pentru pasionații de artă sau de istorie spre exemplu. Cel mai important este Kunthistorisches Museum (Muzeul Istoriei artelor) unde sunt expuse capodopere ale picturii sau sculpturii mondiale din colecția regală
  • După ce vă săturați de palate și muzee, cel mai bun loc pentru a petrece timpul este parcul de distracții Prater. Acesta este unul dintre cele mai vechi parcuri de gen din lume. La Prater se ajunge cel mai ușor cu trenul. Intrarea este liberă iar fiecare atracție are un cost separat. Se pot găsi „rides” pentru toate gusturile de la trenulețe și bărcuțe pentru copii la roller coastere și atracții nebune pentru adulți. Cea mai căutată atracție este Giant Ferris Wheel, uriașa roată veche de peste un secol, devenită între timp un adevărat simbol al orașului. La roată este întotdeauna coadă dar așteptarea merită pentru a vedea una din cele mai frumoase priveliști din Viena.
  • Vorbind de priveliști, cel mai înalt punct de observație din oraș este Donau Turm, aflat pe insula dintre brațele Dunării. Parcul din Donau Insel este o zonă plăcută de plimbare, în apropiere fiind o zonă cu clădiri moderne și câțiva zgârie-nori. Dunărea în schimb nu este o mare atracție la Viena – spre deosebire de Budapesta, Bratislava sau Belgrad, fluviul curge departe de centrul orașului, zona fiind mai degrabă una industrială.
  • Centrul vechi (Innere Stadt) este o zonă grozavă pentru plimbări. Vara e grozav. Sunt cafenele și terase la tot pasul, iar atmosfera e mai degrabă de vacanță. Sunt multe clădiri elegante, monumente și biserici care merită văzute – cea mai impresionantă fiind marea Catedrala St. Ștefan, piața adiacentă Stephansplatz fiind inima orașului unde mereu se întâmplă ceva – târguri tradiționale sau concerte ad-hoc.

 

De ce Viena?

Pentru că este un mare oraș al Europei cu multă istorie și atracții interesante care merită văzut la un moment dat. Pentru că este aproape iar multitudinea de zboruri permite o flexibilitate foarte bună de călătorie după programul fiecăruia. Pentru că deși în aparență este un oraș elegant, sobru și foarte liniștit – nu este deloc așa când ajungi să îl descoperi. E un oraș viu, activ care oferă o multitudine de distracții și opțiuni de a petrece timpul pentru toate gusturile.

 

Imagini din weekendul petrecut la Viena

 

Sosirea seara pe aeroportul Schwechat după 75 de minute de zbor

 

Cu trenul se fac 20 de minute până în centru

 

Hotelul Austria Trend

 

Tramvaiul și metroul au fost mijloacele noastre de transport

 

La plimbare prin centrul Vienei pe o vreme însorită

 

Un capucino la o terasă din Karlsplatz

 

Cel mai mult timp am petrecut la palatul Schonbrunn

 

Am rezervat online astfel că am putut intra la palat aproape imediat. Alții cu bilete pe loc stăteau cu orele să aștepte.

 

Audio-ghidul este inclus în bilet și disponibil în română

 

Turul a durat o oră. Am doar imagini de la intrare – mai departe fotografiatul este interzis.

 

Vizitarea grădinilor implică o distanță mare de parcurs. Se poate merge cu trăsura sau trenulețul prin complex. Noi am preferat să o luăm la pas.

 

Harta uriașului complex

 

Trandafiri și alte flori în grădinile Schonbrunn

  

 

Am mers kilometri întregi prin labirintul verde

Palmenhaus – Grădina botanică

Intrarea la grădina zoologică

Acvariul cu pești exotici

 

Vederi de la Schonbrunn Zoo

 

 

După tura pe la zoo, am urcat în punctul cel mai sus, la Gloriette de unde se vede panorama peste tot complexul

 

Revenind jos în grădina centrală, vederi de la Fântâna lui Neptun

 

Cel mai tare ne-am distrat la Maze & Labyrinth

 

N-a fost deloc ușor, dar până la urmă am ieșit

 

 

Am stat la Schonbrunn până la 5 la ora închiderii

 

Pe drum spre hotel am poposit pe la Naschmarkt, piața centrală unde se pot găsi alimente aduse din toate colțurile lumii.

 

Seara mai târziu am ieșit la parcul de distracții

 

Intrarea la Prater

 

Vienna Giant Ferris Wheel

 

Am stat mult la coadă până am urcat în roată

 

… dar vederile au meritat să fie așteptate

 

 

Am stat la Prater până spre miezul nopții

 

A doua zi am trecut pe la Parlament care era în renovare

 

Peste stradă am descoperit o grădină splendidă plină cu trandafiri

 

Kunthistorisches Museum

 

La palatul Hofburg, unde se pot închiria mașini de epocă sau calești

 

Nu am putut rata o plimbare romantică cu trăsura prin curtea palatului. Nu e deloc o distracție ieftină dar dacă soția și-a dorit mult am făcut-o și pe-asta

 

 

 

Am revenit după jumătate de oră de plimbare cu căluții Charlie și Radu (??)

 

La plimbare pe elegantele alei pietonale din centrul vechi

 

Era deja prea cald, iar o bere la umbră a picat bine

 

Stephansdom – marea catedrală a Vienei

 

 

Stephanslplatz este inima orașului. Am dat acolo de un târg cu produse tradițională un spectacol cu muzică din Tirol

 

După vizita la catedrală am urcat cu liftul în turn

 

Muzeul Albertina și Opera Națională

 

 

Ultimul loc vizitat a fost palatul Belvedere

 

Am mers la Salm Brau pentru cină la doi pași de Belvedere. Am mâncat coaste de porc, specialitatea casei și o selecție de bere artizanală

 

Seara am revenit acasă la finalul unui weekend foarte frumos