Vara trecută ne-am hotărât destul de târziu unde să petrecem concediul de vară din luna august. Am fi vrut un loc la mare, dar ne-ar fi plăcut și poate să descoperim un oraș sau locuri noi. Pentru că august este cea mai scumpă lună pentru zboruri, prin iunie deja era târziu și nu mai aveam prea multe variante. Am găsit un zbor ieftin la dus spre Grecia: București – Heraklion (insula Creta) via Atena și l-am rezervat  imediat. Aveam o săptămână de concediu luată deja și cu tot cu weekenduri erau 10 zile în total. Parcă nu am fi stat 10 zile pe aceeași insulă și astfel am zis că ne mai gândim pe unde mai mergem, poate pe alte insule grecești.

Până ne-am hotărât noi, tarifele au crescut mult. Dacă pe zborul dus dădusem doar 50 de euro, întoarcere nu mai găseam pentru mai puțin 200 de euro de oriunde din Grecia la București. Atunci am venit eu cu o idee neașteptată. Ce-ar fi să mergem la Moscova? Zboruri din Creta la Moscova erau o grămadă și foarte ieftine, iar drumul Creta – Moscova – București costa mai puțin decât direct spre România. Oricum, ne doream să ajungem în capitala Rusiei de foarte mult timp, iar vara era un moment ideal pentru a o vizita. Zis și făcut, am rezervat zborurile. Aveam să stăm 6 zile pe insula Creta (la Rethymno în centrul insulei și la Kissamos în vest) și 4 zile la Moscova. Era un concediu cel puțin ciudat, dar foarte rezonabil ca și costuri, iar eu eram foarte incantat de ce urma să vedem.

Sigur, a trebuit să ne ocupăm să luăm viză pentru Rusia, să facem mai multe pregătiri și planuri pentru Moscova, dar la final a ieșit un concediu grozav. Despre partea asta voi scrie mai târziu, pentru început o să vă spun despre insula Creta, mai precis despre sosirea la Heraklion și sejurul în stațiunea Rethymno.

Cum spuneam, am luat la plecare un zbor spre Heraklion via Atena. Nu era chiar o escală, ci zboruri separate cu o noapte de cazare în capitala Greciei. Am ajuns la Atena seara cu un zbor Wizz Air, iar spre Creta am plecat după prânz a doua zi cu un zbor Elin Air, o companie locală.

Zborul de la București a durat doar o oră, iar pe la 8 seara am sosit pe aeroportul Eleftherios Venizelos la sud-est de Atena. La vizita mea precedentă, taxiul și autobuzul erau singurele variante de transport, dar între timp s-a inaugurat linia de metrou spre aeroport. Astfel, am luat trenul spre centru și în 35 de minute eram la Monastiraki, la doi pași de hotel. Am mâncat de seară la un restaurant tradițional iar apoi am mers la somn.

 

Vederea dimineața de la balconul hotelului

 

Zborul spre Creta decola abia pe la ora 2. Astfel am avut timp de o plimbare matinală prin centru pentru a revedea câteva locuri. Era foarte cald la Atena (maxima 40 de grade) dar dimineața era încă acceptabil. Am mers la pas prin cartierul Plaka, am trecut pe la piața centrală Varvakios, am stat la o cafea, am intrat în câteva magazine și am văzut de aproape Acropole și Agora.

 

La plecare am mai dat o tură pe la Monastiraki.

 

Pe la prânz am sosit la aeroportul internațional. La îmbarcare am avut surpriza să ne îmbarcăm într-un avion al companiei bulgare Bulair, despre care am aflat că era închiriat grecilor. Era un 737-300 destul de vechi, dar zborul a decurs lin și fără nicio întârziere.

 

Am zburat spre Heraklion 45 de minute, iar de la fereastra avionul am putut admira insulele Ciclade. Nu se vede prea clar, dar în imaginea de mai jos este Santorini.

 

De la aeroportul Heraklion am plecat spre autogară de unde am luat autocarul spre hotelul nostru din Rethymno. Drumul a durat o oră și ceva, pe autostrada șerpuită de la malul mării. Pe la ora 5 eram deja la hotel, cazați, gata de relaxare.

 

Am stat la Rethymno într-un hotel nou, elegant, aflat la 50 de metri de plajă. Pentru un apartament spațios am plătit 60 de euro pe noapte.

 

Următoarele două zile le-am petrecut relaxat prin Rethymno. Ne-a plăcut mult stațiunea. Plaja de la est de centru, unde am stat noi, era foarte întinsă. Avea peste 5 kilometri lungime, iar nisipul era fin și marea se adâncea încet la mal. Existau plaje amenajate cu umbrele și șezlonguri contra cost și altele erau zone libere. Singurul minus erau valurile foarte mari, astfel că noi nefiind prea buni înotători nu ne-am aventurat prea departe de țărm. De-a lungul plajei este o faleză lungă plină de terase și restaurante, iar prețurile sunt rezonabile, comparabile cu cele de la noi.

 

Imagini de la plaja din Rethymno

 

Stațiunea este foarte curată, elegant decorată cu palmieri și flori multicolore la tot pasul.

 

Rethymno are și câteva atracții turistice interesante. Portul vechi a fost construit de navigatorii Venețieni cu multe secole în urmă și cele mai multe clădiri s-au păstrat bine.

Portul Venetian este locul preferat de vizitatori pentru o plimbare seara, mai ales că acolo se află cele mai bune restaurante. Alte atracții interesante sunt farul, moscheea, castelul Fortezza și labirintul de străduțe din centrul vechi unde se află zeci de clădiri frumoase.

 

Mai toate clădirile din centrul vechi sunt transformate în magazine de suveniruri. Cele mai căutate produse din Creta sunt săpunurile și uleiurile cosmetice, uleiul de măsline sau produsele artizanale făcute din scoici sau corali.

 

O seară prin orașul vechi nu se poate încheia decât cu o cină la un restaurant în Venetian Harbour. Am mers și noi în una dintre seri la Zefyros, cel mai căutat restaurant, unde am comandat un platou cu pește și fructe de mare. Peste tot prin Rethymno porțiile sunt uriașe. Masa a fost delicioasă dar nu am reușit să terminăm decât jumătate din platou.

 

Singurul mijloc de transport care l-am folosit în Rethymno a fost trenulețul turistic. Cu el am făcut un tur al orașului, chiar înainte de apus, una dintre seri.

 

Castelul Fortezza la apus

 

După două zile de relaxare totală la Rethymno ne-a venit și dorul de plimbare. Din moment ce transport în comun pe Creta nu prea există iar excursiile disponibile nu se prea potriveau cu programul nostru, rent a car era singura variantă viabilă. Astfel, pentru restul sejurului, am închiriat o mașină pentru a putea descoperi mai multe locuri de pe insulă.

Am închiriat de la o companie locală (Venus) care o recomand și altora. I-am sunat pentru a rezerva o mașină seara, iar dimineața la prima oră erau la hotel. Pentru 4 zile am plătit 120 de euro (adică 30 pe zi). Plata a fost cash, fără alte garanții cu cardul sau asigurări necesare.

 

Am făcut plimbări mai lungi prin Creta, dar o să încep cu locurile apropiate pe care le-am vizitat. Prima ar fi Mănăstirea Arkadi, aflată la doar 25 de kilometri sud-est de Rethymno.

 

Mănăstirea Arkadi este cea mai veche și mai importantă biserică ortodoxă din Creta. Datează din secolul 16 iar arhitectura sa este neobișnuită pentru zonă, având influente ale Renașterii. Biserica este înconjurată de ziduri înalte iar curtea este decorată cu flori și viță de vie.

 

Arkadi are și un loc important în istoria insulei. Mănăstirea a fost centrul luptei partizane împotriva Otomanilor. În perioada revoltei Cretane, biserica a fost locul unde sute de localnici s-au adăpostit și au rezistat asaltului turcilor mai multe zile, iar văzându-se fără sorti de izbândă au preferat să-și ia viața decât să se predea.

 

Un alt loc din apropiere pe care l-am vizitat a fost lacul Kournas, aflat tot la 25 de kilometri, dar înspre vest. Acesta este cel mai mare lac din Creta, aflat într-un peisaj frumos la poale munților. Lacul nu este foarte adânc, iar din cauza nisipului de la fund are o culoare specială, un bleu-turcoaz asemenea plajelor tropicale.

 

La Kournas se poate face plajă, se poate mânca la restaurantele de la mal sau se pot închiria bărci de agrement. Noi am ales o hidrobicicletă și ne-am plimbat mai mult de o oră spre malul opus al lacului. La întoarcere, când am obosit de pedalat, am coborât în lac și am împins barca până la debarcader.

 

Pe parcursul vacanței în Creta am mai vizitat foarte multe locuri. Am făcut o drumeție montană prin cheile Samaria, am văzut câteva din cele mai frumoase plaje ale Mediteranei și am vizitat cele mai mari orașe de pe insulă, Chania și Heraklion.