Toamna trecută am ajuns pentru un weekend prelungit în nordul Germaniei, o zonă pe care nu prea o vizitasem până atunci. Am ales Hamburg ca bază și cel mai mult timp l-am petrecut în portul de pe Elba, dar de acolo am făcut și câteva scurte excursii către alte orașe din regiune, fiind vorba aici de Lubeck, Bremen și Hanovra.
Am povestit deja despre experiența de la Hamburg, iar aici voi continua cu aceste excursii în 3 orașe foarte interesante din punct de vedere turistic ce și-au cunoscut faima în istorie pe vremea Ligii Hanseatice la jumătatea mileniului trecut.
O să încep chiar cu orașul care avea cea mai mare importanță în perioada medievală, fiind chiar capitala Ligii Hanseatice. Mă refer aici la Lubeck, unul din cele mai pitorești locuri din Germania.
Am fost la Lubeck cu trenul, plecând din Hamburg dimineața devreme și revenind puțin după ora prânzului. Nu am stat așadar foarte mult timp, dar a fost suficient pentru a face un circuit pe jos prin tot centrul vechi din oraș și a vedea cele mai interesante atracții.
Cum spuneam, am plecat cu trenul din Hamburg în zorii zilei. Cel mai convenabil a fost să iau un pass regional pentru landul Schwerin-Holstein care includea trenurile dintre orașe dar și transportul local. A costat 24 de euro pentru 24 de ore. Drumul cu trenul la Lubeck a durat 45 de minute.
Mergând de la gară pe jos către orașul vechi, prima atracție care apare în drum este chiar simbolul orașului Lubeck, poarta Holstentor. Construcția în stil gotic datează din secolul 15 și este una din cele două porți rămase ale vechiului oraș fortificat.
Centrul vechi din Lubeck este circular, înconjurat de apă pe toate părțile, practic o insulă pe râul Trave. Tot orașul vechi face parte din patrimoniul mondial UNESCO, iar aproape și sunt sute de clădiri vechi din cărămidă, care mai de care mai frumoase. De asemenea, în micul centru istoric sunt vreo 8 mari catedrale care au scăpat de distrugerile războiului. Am început plimbarea prin Lubeck dimineața devreme, în weekend și după ploaie. Astfel, orașul era complet pustiu iar oamenii au apărut abia după vreo oră.
Cea mai impozantă construcție din oraș este biserica Marienkirche. A trebuit să așteptăm puțin până la ora deschiderii (la 10), vizitând apoi imediat muzeul amenajat la interior.
O altă clădire deosebită este cea a primăriei, Rathaustreppe. Se organizează tururi cu ghid ale clădirii, iar interiorul este de o frumusețe unică.
Ultimul loc vizitat la Lubeck a fost biserica evanghelică St. Petri. Clădirea în sine nu este de mare interes, dar am mers acolo pentru a urca în turn. Se urcă cu liftul până în turnul bisericii (un bilet este 5 euro), iar de sus se văd cele mai frumoase priveliști peste acoperișurile cărămizii din Lubeck.
Dincolo de malurile estice ale râului Trave se poate vedea o zonă de blocuri mai puțin pitorească. Înainte de căderea zidului Berlinul, Lubeck era chiar pe graniță iar acele blocuri erau pe atunci în Germania de Est comunistă.
Revenind agale spre gară, am mai văzut alte clădiri pitorești pe malul Trave.
O ultimă oprire la Holstentor înainte de revenirea la Hamburg. Am povestit deja anterior, acolo
Am petrecut apoi restul zilei la Hamburg pentru ca dimineața următoare să iau trenul. Aveam zbor seara din Hanovra spre București, astfel că planul a fost de a vizita două orașe în acea zi: Bremen și Hanovra. Am luat un alt pas regional pentru transport (Niedersachsen, 20 de euro pe zi) care este valabil în toate cele 3 regiuni și orașe, iar tot restul zilei nu am mai plătit nimic pe trenuri, tramvaie sau autobuze. Dimineața am plecat așadar din Hamburg în direcția Bremen. Trenul, punctual ca întotdeauna, a sosit la Bremen după o oră.
De la gara din Bremen am luat tramvaiul spre centrul vechi. O dată acolo nu am mai avut nevoie de alt mijloc de transport pentru că mai toate atracțiile din oraș se află în apropierea pieței centrale Marktplatz.
Am dat o tură mai întâi prin cartierul vechi, Schnoorviertel. Este o zonă foarte pitorească cu mici alei întortocheate și case parcă desprinse din povești.
Am revenit apoi la Marktplatz, superba piață centrală unde se află cele mai frumoase clădiri din Bremen – catedrala St. Petri, Primăria, parlamentul regional, casa Schutting sau clădirile bursei din vremea Ligii Hanseatice. Toate aceste au fost păstrate perfect, iar piața este, zic eu, cea mai frumoasă din Germania.
La Marktplatz se pot vedea mai multe statui impozante. Cea mai mare este cea din mijlocul pieței a lui Roland, dar de departe cea mai fotografiată este cea a muzicanților din Bremen. Măgarul, câinele, pisica și cocosul, eroii basmelor de Frații Grimm constituie un adevărat simbol pentru oraș.
Era duminică și pe la 11 lumea se strângea la slujbă la Domul St. Petri. M-am alăturat și eu pentru parte din ceremonie dar neștiind atât de bine germana nu am rămas până la final.
Serbări ale copiilor în Marktplatz
Tot aproape de piață am mers pe strada Bottcherstrase, unde erau pe vremuri (și chiar și azi) magazinele bijutierilor. Clădirile de cărămidă sunt decorate frumos cu sculpturi iar unele fațade sunt aurite.
Aleea se termină la malul râului Wesse. De acolo se pot face plimbări cu vaporașul
Pe la prânz am luat tramvaiul înapoi spre gară pentru a merge la Hannover, ultima oprire din itinerarul german. Drumul cu trenul a durat tot cam o oră.
Am sosit la Hanovra pe un soare splendid. După două zile înnorate am apreciat mai mult vremea. Hanovra mi s-a părut un oraș modern, cu puține clădiri istorice, dar elegant și bine organizat.
Hanovra a fost totuși un oraș important în istorie, fie că vorbim de perioada ligii Hanseatice, fie independent ca centru al regatului de Hanovra. Războiul a afectat serios mare parte din clădirile vechi dar unele din ele au fost reclădite precum frumoasele Markthalle și Marktkirche.
Am vizitat la Hannover, eleganta clădire a Primăriei unde accesul este liber. Se poate urca și pe acoperișul cupolei de unde se vede frumos orașul de sus.
După ce am urcat pe acoperișul clădirii a urmat o așteptare la coadă mai lungă. Accesul în vârf se face doar cu un lift care permit maxim 5 persoane o dată și din această cauză am avut puțin de așteptat. Liftul este interesant având un traseu curbat pe cupola rotundă a clădirii.
Vederile de sus cu orașul sunt foarte frumoase, dar pe mine cel mai mult m-au impresionat imaginile cu parcul din fața Primăriei ai căror copaci erau îmbrăcați în culorile toamnei.
Înapoi la nivelul solului am mai zăbovit pe malul lacului hrănind lebedele.
Restul după amiezii la Hanovra l-am petrecut la Schloss Herrenhausen, palatul elegant din vestul orașului. Acolo locuiau pe regii-electori conducătorii din perioada de glorie a orașului. Muzeul din castel nu mi s-a părut cine știe ce, dar vastele grădini de la Herrenhausen sunt impresionante.
Am nimerit la Herrenhausen un mare târg de Crăciun care tocmai se deschise iar mii de localnici veniseră în vizită. Erau standuri amenajate în toate curțile interioare de la castel dar și în câteva din pavilioane. Am încheiat astfel ziua asemenea localnicilor gustând vin fiert sau cârnați și cumpărând câteva suveniruri de sărbători pentru acasă.
Seara am sosit cu autobuzul la aeroportul Hanovra aflat nu foarte departe de oraș, iar pe la miezul nopții eram înapoi acasă.