Un zbor cu balonul a fost pentru mine un vis foarte mult timp, una dintre acele dorințe „bucket list”, lucruri pe care trebuie să le faci măcar o dată în viață. Am fost aproape de un zbor acum ceva ani când eram în Bagan, Myanmar dar m-am rezumat să privesc baloanele la răsărit de pe acoperișul unui templu din cauza prețurilor mari. Am rămas de atunci cu gândul că voi face asta cândva. Cea mai bună variantă, ceva mai aproape de casă mi s-a părut Turcia, în locul unde zilnic zboară cele mai multe baloane din lume – Cappadocia. Au trecut mai mulți ani de atunci până când am putut îndeplini acest vis într-un weekend pe care l-am petrecut în regiunea din centrul Anatoliei.

Există două aeroporturi în apropiere de Cappadocia – Kayseri și Nevsehir. Pe ambele se poate ajunge via Istanbul cu Pegasus sau Turkish Airlines. Din pricina orarului mai convenabil eu am preferat zborul cu Pegasus la Kayseri, aeroport aflat la 70 de kilometri. Nevsehir este mult mai aproape dar timpul nu diferă foarte mult pentru că drumul spre Kayseri este mai bun. Cappadocia este o regiune de 5000 de kilometri pătrați cu un relief foarte ciudat și orașe săpate în stâncă. Principalele orașe turistice sunt Goreme, Uchisar și Urgup unde se află majoritatea hotelurilor. Am ales o cazare la Goreme, orașul fiind chiar în centrul regiunii, și am rezervat un hotel de 3 stele în centru pentru doar 25 de euro pe noapte.

Am sosit pe aeroportul Kayseri la miezul nopții iar de acolo am fost luați de un shuttle care ne-a dus direct la hotel în Goreme. Drumul a durat o oră. Nu am avut prea mult timp de somn acea noapte pentru că la răsărit chiar dimineața următoare rezervasem zborul cu balonul. Am închis ochii vreo 2 ore iar pe la 5 și ceva am fost luați de un microbuz pentru a pleca în plimbare.

Am fost duși mai întâi la centrul de primire a turiștilor unde am fost repartizați în baloane (capacitatea lor variază între 8 și 20 de persoane) și am servit micul dejun. Am rezervat zborul prin compania Kapadokya Balloons, cea mai mare din Goreme. Costul de persoană a fost 120 dolari (tarif redus, fiind în afara sezonului). După o cafea și o gustare am fost transportați mai departe separat, fiecare către balonul său.

Locul de decolare variază în fiecare zi în funcție de curenți. Am oprit într-o zonă pustie la vreo 5 kilometri nord de Goreme de unde urma să plecăm. Pe traseu am văzut câteva zeci de baloane care se pregăteau de decolare. Zilnic zboară peste 150 de baloane în Cappadocia când vremea este bună. Se pleacă mereu dimineața, înainte de răsărit, motivul fiind că baloanele sunt mai ușor de controlat când nu este foarte cald (în special vara).

Mai departe am asistat la montarea și umflarea balonului, o procedură executată foarte eficient de 3 oameni. Nu a durat mai mult de 15 minute și totul era pregătit pentru îmbarcarea noastră. Am avut un balon de dimensiuni medii, pentru 14 persoane, cu mai mult compartimente în care încăpeau 2 sau 3 persoane. Am nimerit în compartimentul din mijloc, aproape de pilot. Partea bună a fost că de acolo aveam o vedere foarte bună, doar că eram fix sub aprinzător, iar căldura și zgomotul sunt puțin deranjante. Recunosc că mă temeam puțin de zbor, dar imediat ce am decolat am uitat de orice teamă. Vederea de sus este uluitoare iar balonul se mișcă lin fără să se clatine deloc (e drept aveam și vreme foarte frumoasă).

Tot zborul a durat cam o oră. Imediat ce ne-am ridicat la câteva zeci de metri am putut admira răsăritul soarelui și valea întreagă s-a luminat. Priveliștea peste Cappadocia este uluitoare, te lasă fără cuvinte. Dincolo de peisaj, la fel de frumos este să vezi zecile de baloane colorate care plutesc. De-a lungul plimbării am urcat cel mai sus până la 1000 de metri și am coborât atât de aproape de stânci că le puteam atinge cu mâna. Am zburat peste centrul vechi din Goreme, peste casele săpate în stâncă și printre formațiunile ciudate din Love Valley. Ne-am și ciocnit în joacă cu alte baloane și ne-am strecurat printre văi înguste. A fost o oră de vis pe care nu o s-o uit vreodată. Imaginile de mai jos arată parcă doar puțin din cât de frumos a fost.

La finalul plimbării am făcut o poză de grup, am ciocnit un pahar de șampanie și am primit un certificat de zbor cu balonul. Pe la ora 9 eram deja înapoi la hotelul din Goreme. Ziua plină în Cappadocia nu s-a încheiat aici. Mai târziu am făcut turul regiunii în care am văzut multe din acele locuri de la sol dar și altele noi la fel de frumoase, dar despre această excursie voi povesti într-un articol următor.

 

Am zburat la Kayseri cu Pegasus

 

Noaptea la aeroport, mai departe ne-a luat un microbuz

 

Camera de hotel din Goreme

 

Dimineața la 5 am mers la centrul de primire unde am servit micul dejun

 

Unele baloane pleacă deja din zorii zilei

 

Am fost duși la punctul de plecare la vreo 5 kilometri de Goreme

 

Începe montarea balonului

 

Vecinii noștri sunt deja gata de zbor

 

Începe să se contureze balonul nostru

 

Montarea legăturilor în interior

 

Apoi se umple cu aer cald

 

Balonul s-a ridicat și e gata

 

La decolare

 

Am stat chiar sub flacără

 

Pilotul nostru

 

Răsăritul din balon

 

 

Vederea de sus cum s-a luminat. Te lasă fără cuvinte…

 

Cum se vede în jos

 

Am urcat cel mai sus la 1000 de metri

 

Zeci de baloane pe cer

 

Zburând peste Goreme

 

 

Castelul Uchisar în depărtare

 

Vederi peste regiune

 

Casele săpate în piatră

 

Un vis împlinit pentru mine

 

 

Un balon al aceleiași companii

 

Zburând peste Love Valley

  

 

Vă dați voi seama de ce se cheamă așa

 

Piloții se distrează ciocnindu-se cu alte baloane

 

Ne înălțăm deasupra celorlalți

 

No comment

 

La finalul plimbării

 

Am aterizat direct pe remorcă

 

 

Alt balon transportat la fel ca noi

 

Sărbătorim cu șampanie la final

 

Am mai făcut o poză de grup după ce s-a strâns balonul

 

Microbuzele revin în Goreme

 

Centrul Goreme… mai multe în articolul următor