Anul trecut, fix pe vremea asta la final de octombrie, am dat o fugă de weekend la barajul Vidraru. Am văzut atunci cele mai frumoase culori ale toamnei prin pădurile argeșene și am făcut pentru prima oară o plimbare cu vaporașul pe lac.
Fiind originar din Pitești, Vidraru a fost pentru mine cea mai obișnuită destinație de weekend, iar în copilărie nu trecea un an fără să ajung o dată sau de două ori pe acolo. Nu mai ajunsesem în ultima vreme, iar anul trecut am mers într-un moment special: în perioada când frunzele își schimbă culoarea.
Am trecut mai întâi pe acasă la părinti, iar mai departe de la Pitești am făcut o oră și jumătate cu mașina. Ne-am cazat la hotelul de 4 stele Posada Vidraru, cel mai deosebit din zonă datorită locației sale speciale, la câteva sute de metri de baraj. O noapte de cazare cu mic dejun a costat 200 de lei, iar condițiile au fost excelente.
Cum am sosit, eram hotărâți să facem o plimbare cu vaporașul pe lac. Hotelul are debarcader propriu iar rezervările se fac chiar la recepție. Un bilet costă doar 15 lei. Problema era că ne strânsesem 4 persoane dar vaporul pleca cu minim 6 la bord. N-a mai apărut altcineva și ca să nu ratăm plimbarea am plătit și biletele extra. De la hotel se coboară pe niște scări abrupte până la debarcader unde ne aștepta o șalupă.
Plimbarea a durat 40 de minute și a fost excepțional de frumos. Era soare iar nuanțele roșiatice și galbene din pădurile de la mal erau incredibile. Puteți vedea și imaginile de mai jos, culorile toamnei au transformat mica noastră excursie într-o amintire de neuitat.
Am petrecut restul weekendului la relaxare la hotel unde am mâncat foarte bine și ne-am bucurat de priveliștile peste lac. A doua zi am revenit spre casă. După un scurt popas la cetatea lui Vlad Țepeș de la Poienari, am făcut o oprire mai de durată la Curtea de Argeș.
Fosta capitală a Valahiei rămâne un oraș turistic foarte frumos unde cea mai importantă atracție este Mănăstirea ridicată de Neagoe Basarab în 1517. Aceasta este considerată cea mai importantă mănăstirea a Munteniei, fiind locul unde se odihnesc mai mulți domnitori ai Țării Românești și cei mai importanți regi ai României – Carol și Ferdinand. Detaliile arhitectonice ale construcției cu ale sale dantelării exterioare sunt unice iar icoanele din interior sunt printre cele mai deosebite. Pe fațada sudică este marcat peretele unde conform legendei ar fi fost zidită Ana lui Manole. Complexul mai include un parc, un muzeu și noua necropolă regală unde acum se odihnește regele Mihai.
Închei aici acest mini-articol. Vederea copacilor de afară mi-a amintit de weekendul petrecut la Vidraru, toamna fiind momentul când imaginile din pădurile noastre sunt mai frumoase decât oricând.
La drum spre munte
Șoseaua spre baraj
Frumoasele culori ale pădurii
Traversând barajul
Ne-am cazat la hotelul Posada Vidraru
Camera noastră
Vederea de la balcon
Treptele coboară spre malul lacului
Spre debarcader
Am fost preluați de o șalupă
La scurt timp am plecat în croazieră
Sub baraj
Statuia lui Prometeu
Relaxare pe lac
Cabana Valea cu Pești
Vederi minunate de pe Vidraru
Înapoi la debarcader
Încântat de plimbare
Priveliști de la terasa hotelului
Dimineața la micul dejun
Drumul înapoi spre Pitești
Popas la cetatea Poienari
Am mai oprit la Curtea de Argeș
Cea mai importantă mănăstire a Munteniei
Detaliile arhitecturii
Despre istoria locului
Interiorul bisericii
Mormintele regilor
Noua necropolă regală unde se odihnește regele Mihai
Muzeul bisericesc
Culorile toamnei apăruseră și în parcul mănăstirii