Dintre toate locurile vizitate în Georgia, Tbilisi a fost de departe cel care mi-a plăcut cel mai mult. Capitala are un aer cu adevărat european și este un oraș foarte interesant din punct de vedere turistic. A fost mult peste așteptările mele și l-as pune acum pe lista orașelor preferate.

Am ajuns la Tbilisi într-o după amiază cu mașina după transferul de la Kutaisi. De la sosirea în oraș am văzut o altă lume comparativ cu imaginile pe care le aveam din alte orașe: zgârie-nori și clădiri moderne, bulevarde largi, mașini noi și oameni elegant îmbrăcați. Tbilisi arată ca un oraș modern iar nivelul de trai este mult peste restul Georgiei. Implicit prețurile din capitală sunt și ele mai mari față de restul țării dar chiar și așa este un oraș ieftin pentru noi.

Am stat la un hotel foarte elegant relativ aproape de centru. Nu am petrecut decât o zi și jumătate și nu am apucat nici pe departe să văd toate atracțiile din oraș, dar mai departe o să vă spun despre câteva dintre ele.

Pentru deplasarea prin oraș am ales metroul – pentru că aveam și hotelul aproape de o stație de pe linia roșie care traversează centrul. Altfel, taxiurile sunt ieftine dar sunt de evitat la orele de vârfuri când apar blocaje majore în trafic. Metroul din Tbilisi este construit la mare adâncime, la fel ca prin alte orașe din fosta URSS. Un bilet costă doar 0,5 lari (adică mai puțin de 1 leu). Nu trebuie să înțelegeți alfabetul complicat georgian pentru că toate afișajele sunt traduse și în engleză.

Tbilisi este construit de-a lungul râului Mtkvari într-o vale relativ îngustă. Astfel orașul are pe lungime (de la nord la sud) peste 25 de kilometri, dar în zonele mai înguste ale văii are și mai puțin de 2 kilometri. Este un oraș atipic în acest sens care datorită dealurilor înalte și spatiilor verzi ce încadrează valea dă impresia unui orășel de munte cu toate că este casa a peste 1.2 milioane de locuitori.

Am ieșit prima oară din metrou la stația Freedom Square la capătul bulevardului Rustaveli, cea mai elegantă stradă a orașului unde se află multe magazine de lux, hoteluri și clădiri frumoase. Freedom Square este înconjurată de mai multe hoteluri mari de 5 stele dar și de clădirea primăriei. În centrul pieței este statuia lui Sf. Gheorghe poleită cu aur.

Mai departe, am părăsit bulevardul și am luat-o pe străduțele laterale din centrul vechi. Zona este plină de baruri și restaurante iar vara când am vizitat eu toate terasele erau pline. E o plăcere să te pierzi pe străzile din orașul vechi. Pe orice stradă poți avea surpriza de a întâlni o clădire cu arhitectură deosebită sau o biserică veche de sute de ani.

Sus pe deal, deasupra centrului este vechea cetate de apărare Narikala. La ea se poate ajunge luând telecabina cu plecare din parcul Rike. Aceasta e una din cele mai aglomerate atracții din Tbilisi – coada fiind permanentă, în special spre seară la apus. Un bilet dus întors costă 5 lari (7 lei). Din telecabină și de sus se pot admira vederile splendide peste oraș. Dincolo de priveliștile de pe zidurile cetății, se poate vizita o biserică, se poate vedea uriașa statuie din fier „Mother Georgia” și mai departe se poate merge la grădina botanică din apropiere.

Revenind jos în parcul Rike sunt câteva clădiri moderne interesante de văzut precum sala de concerte recent inaugurată cu arhitectura ei futuristă sau frumosul pod pietonal (Peace Bridge). Tot în parc se poate vedea seara spectacolul de la fântânile muzicale. După lăsarea nopții, tot tineretul din oraș se strânge în centrul vechi, unde într-o zi de vară nu prea ai șanse să găsești o masă fără rezervare. Tbilisi e un oraș cu o viață de noapte activă.

Ziua următoare am făcut o scurtă plimbare până pe dealul Mtsatsminda. Acolo se ajunge cu un funicular care pleacă aproape de bulevardul Rustaveli. Dealul acesta este chiar mai înalt decât cel de la cetatea Narikala. De la cei 770 de metri se vede o panoramă peste tot orașul și văile din jur. Funicularul a fost construit în 1905 (nu vă faceți griji, a fost renovat recent) pentru a lega biserica de pe deal de oraș. Mai târziu, pe platou a fost construit un mare parc de distracții, care este unul din locurile preferate pentru locuitorii orașului de a petrece timpul liber, în special în weekend.

La finalul șederii în Tbilisi nu puteam rata o vizită la băile termale. Tbilisi s-a dezvoltat în jurul izvoarelor sale cu sulf din zona numită Abanotubani. De altfel numele orașului înseamnă „loc cald/termal”. Arabii au construit în zonă încă din secolul 7 numeroase băi termale, Emiratul Tiflis fiind unul din cele mai căutate locuri pentru tratament din imperiu. La Abanotubani se pot întâlni multe clădiri colorate cu balcoane suspendate sau cu fațade decorate cu mozaic, specifice stilului otoman.

Complexul de băi termale a fost împărțit între mai multe hoteluri și proprietari privați astfel că opțiunile de a merge la hammam sunt multiple. Am ales și eu una dintre acestea (Gulo’s Thermal Spa) și am făcut rezervare pentru ultima seară în Georgia. Experiența hammam este similară celor turcești – vizitatorii beneficiază de o cameră luxoasă privată cu băi calde și reci, dușuri și vestiar, iar o sesiune de hammam include o spălare, masaj și scrubbing. Costul variază între 40 și 100 de lari în funcție de mărimea băilor și servicii și face toți banii. Am ieșit de la spa complet relaxat și apoi după cină am dormit „lemn” până dimineața.

Pentru a reveni la aeroportul din Kutaisi am ales varianta autocarului – este un shuttle direct oferit Georgian Bus. Drumul a fost confortabil, la fel și zborul spre casă, încheind aici excursia noastră în Georgia.

Cum spuneam, am prins drag de Tbilisi și cu siguranță voi mai reveni acolo. Sunt multe alte locuri interesante pe unde nu am ajuns în Georgia: stațiunea de ski Gudauri, munții Kazbegi care depășesc 5000 de metri înălțime, regiunea viticolă Kakheti sau de ce nu, plajele din Batumi de la Marea Neagră. Mai departe, îmi doresc cândva să ajung și prin celelalte două state caucaziene: Armenia și Azerbaijan. Toate acestea vor fi curând mult mai aproape datorită noilor zboruri din București lansate de Tarom către Tbilisi, Erevan și Baku.

 

Sosirea la Tbilisi

 

Traficul din capitală

 

Micul dejun la hotel

 

Metroul din Tbilisi. Stațiile sunt foarte adânci

 

Metroul este cel mai rapid mod de deplasare

 

Freedom Square

 

Statuia aurită Sf. Gheorghe

 

Am descoperit un centru mult mai modern decât mă așteptam

 

Semne si panouri turistice la tot pasul

 

Tbilisi City Tour

 

Centrul vechi și cetatea Narikala

 

Rike Park

 

Râul Mtkvari împarte orașul în două

 

Am luat telecabina spre cetate

 

Vederi grozave cu orașul de sus

 

Zona modernă de birouri

 

Marea catedrală Sf. Treime

 

 

Podurile peste râu

 

Statuia Mama Georgia

 

Apusul peste Tbilisi

 

Coborârea înapoi spre centru

 

Traversând râul

 

Muzeul de artă modernă

 

Bridge of Peace

 

Catedrala Sioni

 

Plin de terase și restaurante prin centru

 

Unul din cele mai bune restaurante din oraș

 

Aglomerație noaptea în centrul vechi unde se află toate cluburile

 

Am plecat iar la plimbare cu metroul

 

Bulevardul comercial Rustaveli, cea

 

Opera națională

 

Funicularul Mtatsaminda

 

Din nou vederi cu orașul de sus

 

Harta parcului Mtsatsaminda

 

Fântâna centrală

 

Sus este unul din cele mai bune restaurante din oraș

 

 

Vederea de la masă

 

Coborârea cu funicularul

 

Am mers seara în zona băilor termale

 

Arhitectură specifică otomană

 

Fațadă din vremea emiratuluiTiflis

 

Cartierul Abanotubani sau Sulphur Baths

 

Acoperișurile de la băile termale

 

Nu puteam să nu trec pe la una

 

Baia privată

 

Seara la Abanotubani

 

Dimineața am părăsit Tbilisi cu autocarul. Drum lung până la aeroportul din Kutaisi