Tbilisi era următoarea destinație în Georgia, dar de la Kutaisi era drum lung – 230 de kilometri (o bună parte din ei drum de munte) adică vreo 3-4 ore de mers cu mașina. Puteam luat un autocar direct dar m-am gândit că o excursie ar fi mai plăcută, mai ales că pe traseu erau mai multe orașe interesante: Gori – locul natal al lui Stalin, Uplistsikhe – un oraș antic săpat în stâncă sau Mtskheta – un important centru istoric.
Am rezervat astfel un transfer one-way către Tbilisi cu opriri în locurile mai sus menționate. A costat în total 50 de dolari de la firma care ne-a organizat anterior mini-excursia prin Kutaisi. Am pornit la drum dimineața din Kutaisi iar spre seară am sosit la hotelul din capitala Georgiei.
Mașina a fost confortabilă: un Mercedes vechi dar foarte spațios. Șoferul nu știa o boabă de engleză dar prin semne am reușit să ne înțelegem pe parcursul drumului. De altfel, asta este o problemă generală în Georgia unde mai nimeni nu vorbește engleza, majoritatea învățând rusa în școală.
După o scurtă oprire în care am luat o cafea și khachapuri (tradiționalele pateuri) în orășelul Zestafoni am continuat pe drumul de munte spre Gori. Șoseaua aceasta este în general bună dar apar deseori blocaje în trafic pe la intersecții. Georgienii conduc ca nebunii și nu respectă de niciun fel regulile de circulație.
După două ore am sosit la Gori și am mers direct în centrul orașului unde se află muzeul lui Stalin. Iosep Jugashvili cunoscut mai târziu ca Iosif Visarionici Stalin s-a născut în orășelul din centrul Georgiei în 1878. Pasionat de mic de cărțile lui Carl Marx și de doctrina comunistă, Stalin a fost un activ luptător împotriva țarismului organizând mai multe proteste și atacuri contra regimului. Și-a petrecut mulți ani din tinerețe la închisoare sau în exil pentru a avea mai târziu un rol important în căderea imperiului și înființarea URSS. Apropiat al lui Lenin, chiar dacă se știe că aveau multe diferențe de opinie, Stalin a preluat conducerea Uniunii după moartea acestuia în 1924.
Locuitorii din Gori se confruntă cu un fel de dilemă patriotică – între a onora pe Stalin cel mai cunoscut om născut vreodată în oraș și a se alinia politic cu direcția Georgiei – un stat care a avut mult de suferit pe vremea URSS și care este într-un conflict deschis cu Rusia. Muzeul lui Stalin din oraș rămâne în continuare deschis și este cea mai importantă atracție turistică.
Muzeul este interesant și foarte bine organizat prezentând viața lui Stalin din perioada sa de tânăr activist până în ultimele sale zile ca dictator al Sovietelor. Explicații există doar în georgiană și rusă dar se organizează și tururi în engleză de câteva ori pe zi.
Casa părintească a lui Stalin se află chiar în curtea muzeului. Peste ea s-a construit un impunător mausoleu.
Tot la muzeu se mai poate vizita și vagonul personal al dictatorului în care călătorea prin URSS.
La finalul turului. Erau 36 de grade la Gori și deja nu mai puteam de cald.
Dintre celelalte locuri de interes din Gori, merită menționate și citadela de pe deal și marile clădiri specific comuniste construite în perioada lui Stalin. M-am rezumat să le văd din mașină.
Am revenit apoi la aerul condiționat din mașina pentru a mai merge încă 20 de kilometri până la Uplistsikhe, orașul săpat în piatră.
Intrarea în complex; casa de bilete
Orașul săpat în piatră cu nume imposibil de pronunțat m-a impresionat prin frumusețea și dimensiunile sale. Primele urme umane din zonă datează încă din epoca fierului. Mai târziu locul a cunoscut o mare dezvoltare servind ca refugiu pentru creștinii prigoniți din zonele vecine ale imperiului și a cunoscut apogeul în jurul secolului 4 și mai târziu după ce Tiflis (Tbilisi de azi) a fost ocupat de musulmani între secolele 8 și 9. Am suferit din nou de caniculă, dar peisajele splendide de pe stânci au fost răsplata. Vă las mai departe cu imaginile.
Ieșirea din complex se face printr-un tunel
O bere rece la umbră după turul făcut prin caniculă.
Mai departe am ajuns pe autostradă. Georgia are vreo 100 de kilometri de autostradă între Tbilisi și Gori.
O oră mai târziu am oprit la Mtskheta, un foarte important oraș istoric al Georgiei, al cărui centru vechi face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Mtskheta a fost cândva capitala regatului Iberia, unul dintre statele componente ale regatului gruzin ce s-a înființat mai târziu. Am parcat aproape de centru iar apoi am luat-o la pas pe străduțele pietonale pitorești unde este amenajat un bazar în aer liber.
Cea mai importantă clădire din oraș este catedrala Svetitskhoveli construită în secolul 11. Este considerat locul unde se află roba lui Hristos și este cel mai important loc de pelerinaj al Georgiei. Structura în sine este impunătoare, fiind reprezentativă pentru arhitectura bisericilor din regiune. Interiorul este decorat cu icoane vechi iar în centru se află tronul pe care erau cândva încoronați regii alături de mormintele multora dintre ei.
Cea mai veche biserică din Mtskheta este mănăstirea Jvari cocoțată pe un deal din apropiere.
Șoferul nu mai avea chef de condus și m-a întrebat dacă nu vreau să mergem direct la Tbilisi dar am refuzat așa că bosumflat a trebuit să conducă cei 5 kilometri de serpentine care duc sus la biserică.
Mănăstirea datează din secolul 6 și tradițional reprezintă locul unde sfânta Nino a ridicat o cruce de lemn făcătoare de minuni în jurul anului 300. Jvari era pe atunci cel mai important loc de pelerinaj pentru creștinii din Caucaz. Biserica are o arhitectură frumoasă iar interiorul adăpostește crucea de lemn simbolică dar urcarea până la mănăstire merită făcută în primul rând pentru priveliștea splendidă peste Mtskheta și confluența râurilor din vale.
Aceasta a fost ultima oprire a zilei după care ne-am îndreptat spre capitala Tbilisi
Țin să mai povestesc tot aici despre un alt loc din zonă pe care l-am vizitat într-o altă zi ca excursie din Tbilisi. Este vorba de Ananuri, o cetate la poalele munților Caucaz.
Ananuri este mai degrabă un popas la jumătate drumului dintre Tbilisi și stațiunea de ski principală a Georgiei, Gudauri. Nu am ajuns tocmai până la munte pentru că mai sus se anunțau ploi.
Cetatea se află pe malul lacului Zhinvali într-un cadru natural deosebit. Biserica din centrul cetății este considerată una din cele mai frumoase din țară iar imaginile cu turnul bisericii și lacul în fundal sunt printre cele mai comune pe pliantele turistice ale Georgiei.
La ieșire din cetate nu am ratat o sesiune foto călare îmbrăcat în hainele tradiționale ale luptătorilor din Caucaz. 🙂
Drumul spre Tbilisi. Mai multe despre frumoasa capitală a Georgiei în articolul următor