Sakura este pentru japonezi unul dintre cele mai importante momente ale anului. Festivalul cireșilor este așteptat de toți localnicii care vin să facă cele mai deosebite fotografii cu florile de cireș sau să facă picnic la umbra lor. Sakura marchează începutul primăverii dar și al anului financiar sau academic care în Japonia începe de la 1 aprilie.
Pentru noi a fost o mare dorință să ajungem în Japonia de Sakura, pentru că știam că va fi ceva deosebit. Totuși festivalul durează doar o săptămână iar data la care infloresc cireșii nu este niciodată sigură și depinde mult de vreme și de cât de aspră este iarna. Perioada 30 Martie – 10 Aprilie este cea mai probabilă pentru a vedea florile în zona centrală din Honshu, doar că „Full Blossom” durează doar 2-3 zile iar datele diferă de la an la an și în funcție de regiunea din Japonia, Sakura venind logic de la sud la nord.
Chiar dacă am planificat bine datele călătoriei (am plecat pe 29 martie), noi am avut norocul fantastic să prindem cireșii complet înfloriți absolut peste unde am fost (de la Tokyo la Osaka și de la Kyoto la Hiroshima). A fost ceva incredibil și recomand oricui să încerce să aleagă acea perioadă pentru o călătorie.
Japonezii au o adevărată pasiune pentru Sakura și există și departamente meteo care se ocupă efectiv cu calculul prognozei înfloririi cireșilor. Am pus mai jos o hartă cum a arătat în 2018. Mai trebuie spus că cireșii în Japonia sunt peste tot. Să nu credeți că este vorba de câteva parcuri din centrele orașelor – ei pot fi întâlniți de-a lungul bulevardelor, pe la temple, prin sate sau chiar pe dealuri nelocuite. Mai mult, există peste 200 de specii de cireși cu flori de culori și forme diferite.
Tokyo a fost primul loc unde am văzut Sakura. Orașul abundă de locuri unde pot fi văzuți cireșii și există mai multe site-uri unde locațiile pot fi găsite (inclusiv Google Maps le prezintă într-un mod special). Primul loc unde am văzut cireșii infloriți a fost în parcul Chidorigafuchi, în zona Akasaka, la doi pași de hotelul unde ne-am cazat noi. Acolo am observat câteva din tradițiile locale pentru prima dată.
Primăria organizează hanami parties (adică picnic-uri sub florile de cireș). Localnicii vii cu pături și mâncare de acasă, se așează în locurile special amenajate sub cireșii infloriți și admiră peisajul. Alții vin la sesiuni foto. Se știe cât de pasionați sunt japonezii de fotografii, iar la un hanami se poate observa asta cel mai bine. Multe fete aleg să vină în kimono sau alte costume tradiționale pentru a face poze cât mai reușite. Trebuie menționat că în urma vizitatorilor nu rămâne nici cea mai mică hârtiuță, cu toții își iau gunoaiele acasă și au grijă să lase parcul așa cum l-au găsit.
Un loc special care trebuie văzut la Tokyo de Sakura este Palatul Imperial. Părți din palat (grădinile de vest sau podul Nijubashi) pot fi vizitate oricând, dar zona centrală din grădini, inclusiv palatul unde trăiește împăratul Akhihito este deschisă doar 2-3 zile pe an de Sakura. Am avut din nou norocul să mergem la palat chiar într-una din acele zile și să putem vedea locurile restricționate.
După o tură la pas pe malul râului artificial care înconjoară palatul din centrul Tokyo am sosit la intrare. Am găsit acolo fără exagerare o sută de mii de oameni care așteptau la coadă să intre în palat. Cei mai mulți erau localnici care visau să îl întâlnească pe împăratul lor iubit – Akhihito apare public cel mult de 2-3 ori pe an. În orice țară normală din lume mulțimea aceea de oameni ar fi însemnat că vom sta multe ore la coadă. Japonia totuși nu este o țară normală. Poliția dirija mulțimea ordonat, reorganizând cozile mari în zeci de linii paralele iar mulțimea respecta întru totul indicațiile. La controlul de securitate toată lumea avea lucrurile pregătite și nimeni nu piuia la scanerele de metale. Ordinea asta a făcut ca noi să intrăm în palat în 20 de minute, lucru care ar fi fost imposibil oriunde altundeva.
La fel a fost și în palat, politia dirija, iar nimeni nu zăbovea mai multe de câteva secunde la poze sau selfie-uri într-un loc pentru a da și altora ocazia să se bucure de vederi. Am văzut pe lângă multe sute de cireși înfloriți, palatul imperial vechi dar și reședința nouă care se remarcă plin simplitate. Tot turul prin palat a durat o oră la finalul căruia am poposit pe pajiștea din fața vechiul castel Edo pentru odihnă. Tot acolo am văzut și cel mai încărcat și frumos cireș alb, chiar pe zidurile castelului.
Cel mai vizitat loc din Tokyo cu ocazia Sakura este parcul Ueno aflat în nordul capitalei unde se găsesc multe sute de cireși. Pentru a ajunge acolo am luat metroul până la gara cu același nume. Parcul Ueno l-am descoperit efectiv invadat de vizitatori. Mii de oameni stăteau la malul lacului pe păturile obișnuite albastre și alte mii se plimbau pe aleile șerpuite sub copacii multicolori. La Ueno am găsit și o zonă cu standuri cu mâncare de unde am putut gusta niște preparate excelente. Am mai întâlnit la Ueno o mulțime de oameni în porturi populare, foarte eleganți și frumos îmbrăcați, veniți tot pentru fotografii fie pe malul lacului, fie chiar pe apă în bărcile colorate
Am început serialul despre Japonia puțin atipic dar nici nu am cum să vorbesc doar despre locuri și orașe când vine vorba de un concediu atât de special. Mai departe o să vă spun despre transportul din Japonia, despre mâncare, dar și despre atracțiile din uriașa metropolă care este Tokyo.
Primul loc unde am văzut cireșii, aproape de hotel
Parcul Chidorigafuchi
Multă lume venise să vadă cireșii infloriți
Poze cu cireșii
De Sakura, localnicilor le place să facă picnic sub florile roz
Palatul Akasaka
La spectacolul de culori participă și alte flori
Cireșii infloriți se găsesc peste tot, nu doar în parcuri
Turnurile din Akasaka
Am mers în vizită la palatul imperial
Pe malul canalului artificial
Ziua porților deschise la palatul imperial. Zeci de mii de oameni la cozi
Politia se asigură că totul se întâmplă ordonat
După doar 20 de minute am intrat la palat
La palatul imperial
Zeci de mii de oameni impresionați să vadă palatul regal
Reședința împăratului Akhihito. Simplă și practică
Are și vedere spre downtown
Culori minunate la palat
Castelul Edo
Cel mai inflorit cireș pe care l-am văzut vreodată
Frumusețea culorilor
Pajiștea de la palatul imperial
Cu metroul la Ueno
Parcul Ueno este cel mai vizitat cu ocazia Sakura
Plimbări cu lebăda pe lac
Sute de japonezi la picnic
Multe fete vin în kimono să facă sesiune foto
La final vă las cu imaginile cireșilor infloriți de toate soiurile