Planeta Japonia – Intro – Drumul spre Tokyo și o escală lungă la Doha

 

Japonia a fost mult timp pentru mine o destinație de vis, un loc unde mi-am dorit foarte mult să ajung și din diverse motive nu am reușit. S-a întâmplat asta în sfârșit primăvara aceasta, când am planificat în preajma vacanței de Paște un concediu în țara soarelui răsare. Nu am mers în Japonia în orice moment ci am căutat special să fim acolo în preajma Sakura, festivalul cireșilor infloriți. Mai departe o să vă povestesc de vacanță care s-a dovedit a fi una din cele mai frumoase petrecute vreodată. Serialul acesta l-am numit “Planeta Japonia” pentru că statul insular din estul Asiei este cu adevărat o lume aparte care nu seamă absolut deloc cu niciun alt stat.

Din variantele de zbor spre Tokyo, cea mai convenabilă a fost de departe cea cu Qatar Airways via Doha. De asemenea cei de la Qatar aveau cel mai bun orar. La dus aveam o escală de 2 ore, numai bine pentru a ne dezmorți puțin iar la întors aveam două variante: escală o oră(cam puțin timp) sau o escală foarte lungă ore. Am preferat a doua variantă pentru întoarcere ca să vedem și Doha cu ocazia asta.

Am planificat în total 10 zile în Japonia, probabil insuficient pentru o vizită, dar cam atât ne-a permis concediul. Le-am împărțit cam așa: 3 nopți la Tokyo, 5 la Osaka și ultimele 2 înapoi la Tokyo. Am ales Osaka ca bază datorită locației foarte convenabile față de alte locuri pe care ne doream să le vedem (Kyoto, Nara sau Hiroshima). Pentru transportul în Japonia ne-am luat un Rail pass care asigură biletele gratuite cu faimosul tren de mare viteză Shinkansen. O să revin cu mai multe informații despre Japan Rail Pass mai târziu, dar pot spune că este indispensabil unei călătorii în Japonia

A sosit și ziua plecării la finalul lunii martie. Am plecat pe la miezul nopții din București și am sosit dis-de-dimineață la Doha. 2 ore au fost nu mai bune ca să dăm o tură prin modernul aeroport și să prindem zborul următor relaxat. Spre Tokyo am zburat cu un Airbus A350 nou. Fiind zi, nu am prea reușit să închid ochii, dar am reușit să mă mai pun la curent cu ultimele filme. Zborul a durat 9 ore, a fost foarte lin, iar pe la 11 seara ora locală din Japonia am aterizat. Diferența de fus orar față de România este de 6 ore(pe durata orei de vară).

La aeroportul Haneda din Tokyo totul a fost foarte rapid. Bagajele au venit imediat, un minut la controlul pașapoartelor (nu se cere viză pentru români) și la scurt timp eram deja ieșiți din aeroport.  Haneda se află la vreo 20 de kilometri sud de centrul Tokyo unde aveam noi cazarea. Am ajuns cu puțin timp înainte de miezul nopții și astfel am prins unul din ultimele trenuri spre oraș. Trenul monorail merge până la stația Hamamatsucho aproape de centru de unde se poate lua convenabil un taxi până la hotel (altfel un taxi direct e vreo 100 de dolari). Am avut yeni schimbați din țară astfel că n-a fost nevoie să mai pierdem timpul cu vreun exchange. După 30 de minute eram deja la hotel în centrul Tokyo.

———————————–

O să scriu mult și bine despre Japonia, am atâtea de povestit din Tokyo și din celelalte locuri vizitate. Pentru articolul acesta o să mă rezum la drum și de-asta m-am gândit că s-ar potrivi bine să vorbesc în continuare și despre drumul de întoarcere când am trecut tot prin Doha, dar am făcut și un tur de oraș.

Trebuie să spun mai întâi că am descoperit la Qatar Airways un program foarte interesant – numit + Qatar prin care se oferă cazare gratuită la câteva hoteluri de lux din Doha pentru zboruri cu escală de peste 12 ore . Escala noastră era vreo 9 ore si nu era clar dacă ne încadram, dar am rezervat online și rezervarea s-a confirmat. Condițiile detaliate sunt  AICI și am văzut că programul este valabil până la sfârșitul 2018. Mai mult, de la 1 ianuarie 2018 Qatar-ul a eliminat vizele pentru români astfel că formalitățile vamale au fost mult mai simple.

Am sosit la Doha tot dimineața devreme după un zbor peste noapte din Tokyo. După ce am fost de peste 20 de ori pe aeroport doar pentru tranzit a fost prima dată când am ieșit afară. Controlul pașapoartelor a fost lejer și câteva minute mai târziu eram sosiți în Qatar. Dincolo de agitația tranzitului din HIA am găsit la sosiri un loc foarte liniștit, aproape pustiu. Aeroportul este unul de tranzit și minim 90% dintre pasageri nu vin sau pleacă din Qatar. Am schimbat niște bani în riali locali și apoi am luat un taxi spre hotel.

Am rezervat cazarea gratis la Westin Doha, un hotel de 5 stele aflat la vest de centru. La check-in am prezentat voucher-ul de la +Qatar și nu am avut nicio problemă. E drept, nu am stat la hotel decât 4 ore dimineața, dar a prins excelent după un drum lung. Puțină destindere în camera luxoasă de hotel, un duș răcoritor și un mic dejun bun la piscină – timpul petrecut la hotel a mers la fix.

Dacă tot ajunsesem la Doha pentru prima oară am zis că e păcat să stăm doar la hotel. Pe la prânz ne-am decazat și am luat un taxi spre centrul vechi. Am găsit acolo bazarul, o moschee veche și un parc la malul mării. Era totuși o problemă – era mult prea cald. 32 de grade dar umiditatea greu de suportat. După vreo jumătate de oră de transpirat am luat un alt taxi cu care am făcut de la confortul aerului condiționat un tur mai lung de oraș. Am mers pe Corniche (bulevardul de la malul mării) până în zona modernă din West Bay, am mers printre zecile de zgârie nori recent construiți iar apoi am revenit în centru și la scurt timp după am mers la aeroport pentru o ultimă sesiune de cumpărături înainte de zborul spre casă.

 

 

Spre Japonia cu Qatar Airways

 

Hamad International Aiport din Doha (HIA)

 

Eternul urs pe care-l vedem de fiecare dată

 

Alte sculpturi simbolice

 

Am ieșit pentru prima dată din terminal. Pustiu pe-afară

 

Cu taxiul spre Doha

 

Westin Hotel – cazare gratis

 

Camera, foarte spațioasă

 

Baia la fel de mare

 

La masă lângă piscină

 

După prânz am luat un taxi în oraș

 

Prin Souq Waqif

 

Magazine de suveniruri

 

Localnicii preferă tablourile cu chipul șeicului 

 

Terase prin centrul vechi

 

Centrul Islamic

 

Zidurile palatului guvernamental

 

Parcul de lângă Corniche

 

Deja nu mai suportam căldura

 

Turnurile se văd prin norul de praf dincolo de Pearl Monument

 

Mai bine în tur cu taxiul

 

Turnurile din West Bay

 

 

Doha din avion

 

Decolarea peste deșert

 

Am zburat cu un A350 nou-nouț

 

Pe aeroportul Haneda. Pregătiri de olimpiada din 2020

 

Cu monorail spre Tokyo. Am sosit la hotel pe la miezul nopții

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.