24 de ore la Roma

Există orașe în care te întorci de oricâte ori e nevoie, locuri de care prinzi drag și nu mai simți nevoia neapărat să le vizitezi ca un turist ci mai degrabă să revezi locuri speciale de care te leagă amintiri frumoase. Pentru mine, Roma este unul dintre acele locuri. De obicei caut să merg mereu într-un loc nou, dar la Roma am revenit deja de multe ori de la prima vizită și sigur o să mai ajung pe-acolo din nou.

Pe mine și pe Cristina, soția mea, ne leagă amintiri foarte frumoase din Cetatea Eternă. Ne-am cunoscut în Italia pe timpul unei burse de studiu și Roma e locul unde ne-am îndrăgostit. Am fost atunci pentru un weekend cu trenul din Torino și un deceniu mai târziu suntem în continuare fericiți împreună. A fost o zi de neuitat în care de dimineața până seara am vizitat toată Roma. Am avut totuși o amintire mai puțin plăcută atunci, în 2007, când la întoarcerea cu trenul de noapte de la Roma la Torino am fost jefuiți în timp ce dormeam. Ni s-au furat ceva bani, dar mult mai important eu am rămas fără camera foto și fără toate pozele pe care le făcusem în acea zi tare frumoasă. Am mers la poliție atunci, dar nu am mai recuperat camera și imaginile niciodată.

Doi ani mai târziu am revenit pentru o zi la Roma cu gândul de a reedita acel weekend și de a vizita exact aceleași locuri și să rămânem și cu fotografii de data asta. Ziua la Roma a făcut parte dintr-o plimbare mai lungă în care am trecut prin Milano, Bologna și Florența și am lăsat ce cel mai special la final. Am sosit atunci la Roma cu trenul Freccia Rossa și eram deja dimineața la gara Termini pregătiți pentru o zi plină.

Am luat un day pass valabil pe toate mijloacele de transport în comun din Roma (metrou și autobuz), fiind varianta cea mai convenabilă de transport prin oraș. Turul nostru a început de la Vatican, primul loc pe care îl vizitasem cu doi ani în urmă. Am trecut pe lângă zidurile de la Musei Vaticani, pe la porțile păzite de garda elvețiană iar apoi ne-am pus la coada la intrare în catedrala San Pietro.

Întotdeauna este coadă la bilete acolo și timpul de așteptare este de minim jumătate de oră. Se poate vizita catedrala, criptele și se poate urca în turn. Interiorul de la San Pietro este impresionant. Cea mai mare catedrală a lumii uluiește prin dimensiunile gigantice și prin capodoperele de artă expuse. Locul nostru preferat este turnul catedralei. Pentru a ajunge acolo se urcă vreo 500 de scări, jumătate din drum putând fi făcut cu liftul. Vederea de sus este probabil cea mai frumoasă din Roma, peste piața San Pietro și peste întregul centru istoric al orașului de pe 7 coline. După efortul de pe scări ni s-a făcut foame. Numai bine, nu departe de piață se află o terasă unde se poate mânca o pizza excelentă cu vedere la Vatican.

De la San Pietro am luat metroul până la Colloseum. Marele stadion al antichității rămâne cea mai mare atracție din Roma și singura dintre cele 7 noi minuni ale lumii aflată în Europa. Am vizitat Colloseum și în interior unde se simte încărcătura istorică a locului unde cândva se țineau luptele cu gladiatori. La doi pași de Colloseum se află Foro Romano, adică ruinele marii capitale ale Imperiului. Există un bilet de acces combinat pentru ambele. Pentru pasionații de arheologie poate fi un loc fascinant. Pentru noi, poate cel mai interesant de văzut este Columna lui Traian cea de care am învățat la școală că expune inclusiv scene din istoria daco-romană.

Plimbarea a continuat apoi pe la monumentul lui Vittorio Emanuelle II, pe lângă Foro Palatino și după ce am mers până am obosit ne-am oprit să ne odihnim pe iarba de la Circus Maximus. Acesta era locul unde se țineau cursele cu care, iar astăzi este doar o groapă ovală acoperită de verdeață. Pentru mine însă este locul meu preferat din Roma pentru relaxare, de care mă leagă multe amintiri frumoase. Am trecut apoi pe la Bocca della Verita. Acolo este o tradiție ca îndrăgostiții să bage mină în gura sculpturii iar dacă mint aceasta va fi mușcată. Locul perfect pentru a face promisiuni și declarații romantice.

După apus am revenit în centrul orașului. Am mers pe la Piazza Spagna în zona cea mai aglomerată de turiști. La cină am mâncat o gustare la McDonalds-ul chiar lângă scările pieței  – primul fast food din Italia (nu că as fi fan Mc dar am respectat întocmai programul primei vizite când eram totuși pe buget de student).

Seara am încheiat-o la Fontana di Trevi. Legenda spune că dacă arunci o monedă în fântână pe după umăr vei reveni cândva la Roma. Ne-am asigurat că urmăm tradiția, iar dorințele ni s-au împlinit și desigur am mai ajuns la Roma din nou împreună.

 

 

 

Ca un traseu similar cu ziua noastră și pentru mai multe sfaturi de ce e frumos să faci la Roma puteți urmări și comedia romantică Roman Holiday care a fost un fel de inspirație pentru noi. Las și un trailer aici.

 

Am sosit cu trenul la gara Termini

Prima oprire, Vatican

Garzile Elvetiene de la palatul papal

Piazza San Pietro

Peste tot ceremonii și pelerinaje

Uriașa catedrală San Pietro

Interiorul este impresionant

Marea cupolă

Papii sunt înmormântați în criptă

Am urcat pe acoperiș

Vedere splendidă peste piață

Centrul Romei

Palatul Vatican

Gradinile Vaticanului

Am luat mai departe metroul

Până la Colloseum

Hărțile imperiului roman

Marele stadion al antichității

Arcul de triumf

Forul Roman

Rămășitele marii capitale antice

Excavările continuă și în prezent

Columna lui Traian

Monumentul lui Vittorio Emanuele II

Dedicat unirii Italiei

La Foro Palatino

Bocca della Verita

Locul meu preferat din Roma, Circus Maximus

Unde e perfect să te întinzi pe iarbă

Piazza Spagna

Fântâna Barcaccia

La Fontana di Trevi

Un bănuț pentru noroc

Fericiți sa fim din nou la Roma

Am stat la Trevi până la lăsarea nopții

 

 

 

Leave a Reply