Italia rămâne pentru mine țară unde am învățat să îndrăgesc călătoriile și locul unde am revenit de cele mai multe ori. După ce am petrecut 4 luni la Torino pe timpul facultății și am văzut multe dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, am avut o primă reîntoarcere în Italia pentru un weekend cu ocazia unei vizite la Bologna și Florența, fiind prima dată când am vizitat cele două orașe. Sunt aproape zece ani de atunci, dar îmi amintesc încă destul de bine acel weekend.

Am zburat atunci în Italia cu Easy Jet la Milano, pe acea vreme britanicii zburau de la București având niște prețuri foarte competitive. După o zi petrecută la Milano am luat trenul spre Bologna iar spre după amiaza am ajuns în Emilia Romagna. Am petrecut doar seara în Bologna, pe care am părăsit-o dimineața.

Bologna are un centru vechi frumos cu multe clădiri și piețe interesante. Inima orașului este Piazza Maggiore, unde se află catedrala San Pietronio, primăria, Pallazzo dei Banchi și Palazzo Podesta. Toate clădirile din piață se remarcă prin fațadele cu cărămidă, roșiaticul acesteia fiind culoarea dominantă în tot centrul orașului. Am găsit piața într-o zi de sărbătoare – era 1 mai iar primăria organiza mai multe spectacole și concursuri de ziua muncii. Terasele și restaurantele erau pline – cu turiști dar și cu localnici.

Un alt loc interesant aflat puțin mai departe de piață este la Due Torri. Este vorba de două turnuri înalte din cărămidă unul lângă altul care ajung la 50 de metri înălțime. Sunt peste 20 de astfel de turnuri prin  Bologna și se spune că în evul mediu erau peste 180 – un fel de New York al zilelor noastre. Motivul construcției lor era de apărare dar era și un semn de bogăție al familiilor care dețineau un turn cât mai înalt. Due Torri sunt cele mai înalte și datează încă de la finalul secolului 11. Când am vizitat noi erau degradate și începuse renovarea lor, accesul nefiind permis dar astăzi se pot vizita din nou.

Dincolo de centrul vechi Bologna este un oraș modern, extins și cu o industrie bine dezvoltată. Comparativ cu alte orașe importante italiene, nu este chiar atât de interesant din punct de vedere turistic, dar are o viață de noapte iar gastronomia este excepțională (și nu mă refer aici la pastele bolognese, fiind un oraș care se laudă cu 4 restaurante Michelin).

Dimineața am plecat cu trenul din Bologna. Am mers atunci spre Florența cu Freccia Rossa, fiind prima dată când am luat trenul de mare viteză în Italia. Drumul a durat doar 35 de minute. De la gară am mers la hotel pentru a ne lăsa bagajul și apoi am plecat la plimbare prin oraș. Eram pe atunci încă student iar bugetul era destul de limitat. Îmi amintesc că tarifele la cazare în Florența erau imense și singura variantă ok a fost un hotel de o stea cu condiții minimaliste ca să spun frumos. Avea totuși o locație bună, în centru.

Despre o altă vizită mai recentă făcută la Florența am povestit deja în articolul de mai jos și nu as vrea să mă repet. Mai ales despre importanța și istoria orașului puteți citi acolo.

https://crisgrig.wordpress.com/2014/04/15/weekend-in-toscana-florenta-orasul-artei/

Pentru mine Florența a fost atunci cel mai frumos oraș pe care-l vizitasem. Am îndrăgit capitala Toscanei de la prima întâlnire, iar farmecul său a fost exact pe gustul meu.

Într-o zi plină am vizitat mai toate locurile interesante din oraș. Primul a fost marele dom unde am urcat pe acoperiș după o așteptare de vreo jumătate de oră la coadă la bilete (asta nu e rău deloc, pentru că se poate sta și cu orele acolo). Din interior am putut admira fresca lui Vasari de pe cupolă, o pictură comparabilă poate doar cu Capela Sixtina din Vatican, pentru ca apoi să admirăm priveliștile peste Florența de pe acoperiș. Ansamblul bisericii este cel puțin la fel de frumos la exterior, fațadele celor 3 clădiri – Duomo, Baptisterio și Torre Giotto sunt de o frumusețe rară.

Nu am intrat atunci la Muzeul Uffizi pentru că ar fi trebuit să stăm vreo două ore la coadă dar am admirat Palazzo Vecchio și Loggia della Signoria unde sunt expuse copii ale celor mai importante sculpturi realizate la Firenze.

Plimbarea a continuat pe malul râului Arno, cel care împarte orașul în două, pe Ponte Vecchio. Acest pod este unul din cele mai neobișnuite și frumoase ale lumii. Pe el se află tunelul care lega Palatul Uffizi de Palatul Pitti pe unde treceau conducătorii departe de ochii oamenilor de rand. La primul nivel este zona unde se află bijutierii, vânzătorii de aur cu o tradiție

După prânz am mers să vizităm Santa Croce – o biserică poate nu la fel de frumoasă ca Duomo dar cu o mai mare importanță istorică. Cele 16 capele ale sale sunt decorate cu picturi ale marilor artiști florentini în frunte cu Giotto, Donatello sau Vasari iar în criptele bisericii se află mormintele marilor artiști și oameni de știință ai locului precum Michelangelo, Raffaelo sau Galileo Galilei și monumente funerare dedicate altora precum Dante sau Leonardo da Vinci. Santa Croce amintește cel mai bine de rolul uriaș al Florenței în perioada renașterii.

Am mai trecut pe la Palatul Pitti și seara pe la galeriile comerciale cu care am încheiat vizita în Toscana. Excursia noastră nu s-a terminat aici, pentru că mai departe am mers la Roma.

 

Alpii văzuți din avionul Easy Jet

 

După amiaza prin Bologna

 

Piazza Maggiore și fațadele cu cărămidă

 

Catedrala San Pietronio

 

Prin Bologna am găsit restaurante cu mâncare excelentă

 

Era 1 mai și am asistat la o petrecere locală

 

Due Torri, simbol pentru Bologna

 

Le-am prins în renovare și nu am putut urca

 

 

Vedere mai de departe

 

Am luat trenul rapid Freccia Rossa spre Florența

 

Pe tren, am stat foarte confortabil

 

La gara Firenze

 

La doi pași, marele dom

 

Baptisterio

 

Turnul lui Giotto

 

Urcând spre acoperișul domului

 

Pictura în dom

 

Vederi peste Florența

 

Turnul lui Giotto de sus

 

Santa Croce

 

Galeriile comerciale

 

Loggia della signoria

 

Acolo sunt expuse copii ale celor mai faimoase statui

 

Fântâna lui Neptun

 

Palazzo Vecchio

 

La Uffizi era coada prea mare. N-am mai intrat

 

Râul Arno traversează centrul

 

Ponte Vecchio

 

Unul din cele mai ciudate poduri ale lumii

 

Pe pod, magazine de bijuterii din aur

 

Balcoanele suspendate

 

Vedere de pe malul opus

 

Palatul Pitti

 

Terasa din față e numai bună pentru relaxare

 

Prin centrul Florenței

 

Biserica Santa Croce

 

Statuia lui Dante la intrare

 

La Santa Croce sunt înmormântați mari oameni din istoria Toscanei

Mormântul lui Michelangelo și monumentul funerar lui Dante

 

Curtea bisericii

 

Piazza di Santa Croce

 

Domul la lumina apusului

 

Seara peste Florența