Cea mai frumoasă excursie făcută în Africa de Sud a fost cea petrecută pe Cape Peninsula când am mers până la capătul continentului. Am văzut în acea zi câteva peisaje fantastice prin parcul natural Table Mountain, am urcat la Cape Point, am descoperit o vegetație unică și animale speciale precum pinguinii africani pe plaja Boulders. A fost și o zi însorită cu vreme frumoasă ce ne-a permis să ne bucurăm și mai mult de plimbare.
Cape Point este un loc special pentru Africa, locul unde vechii navigatori treceau prin curenți puternici pentru a ajunge din Oceanul Atlantic în cel Indian. Chiar dacă nu e cel mai sudic punct de pe continent (acesta este Cape Agulhas aflat la 100 de kilometri), este recunoscut ca și cel mai extrem punct al Africii. De la Camps Bay până la Cape Point sunt vreo 70 de kilometri iar drumul trece prin câteva locuri foarte frumoase.
Harta Cape Peninsula
Am plecat pe la prânz de la pensiunea noastră și la dus am mers pe coasta estică. Am condus pe autostradă pe lângă Constantia, regiune renumită pentru vinul de calitate produs iar apoi am trecut munții și am ajuns la ocean. Prima oprire am făcut-o la Simon’s Town un orășel de coastă turistic care adăpostește o mică rezervație foarte specială.
Pe plaja Boulders din Simon’s Town trăiesc câteva sute de pinguini africani. Chiar dacă peninsula este cel mai apropiat punct de Antarctica al Africii, continentul înghețat este totuși foarte departe. Mai mult temperaturile sunt mai mereu mari și nu e tocmai locul unde te-ai aștepta să găsești pinguini. După ce am cumpărat bilete de intrare în parc a apărut plaja și de peste tot au început să apară micuții pinguini. Imaginea a fost una chiar deosebită cu pinguinii relaxați la soare pe nisipul alb sau pe stâncile din mare. Boulders Beach nu arată rău deloc, dar plaja este închisă turiștilor pentru a fi protejată, accesul fiind permis doar pe treptele de lemn suspendate. Am făcut multe poze cu simpaticii pinguini și am admirat peisajul frumos. Înainte de plecare am trecut pe la magazinele cu suveniruri de la intrare și am ascultat un cor de băieți care cântau foarte frumos muzică locală.
De la Simon’s Town am continuat spre sud și nu după mult timp am sosit la intrarea în Table Mountain National Park. Am primit mai multe informații utile de la rangeri, am plătit o taxă și apoi ne-am continuat mai departe drumul cu mașina. De acolo parcă peisajul s-a schimbat complet. Vegetația era una mai ciudată cu arbuști și flori care nu semănau cu nimic din ce am mai văzut. Prin parc am văzut și struți sau zebre.
Drumul se încheie aproape de Cape Point. Acolo se pot vizita două locuri: farul din vârful stâncii Cape Point și vârful făcut celebru de navigatori – Capul Bunei Speranțe, cel mai sud-vestic punct al Africii. Ne-am îndreptat mai întâi spre primul. De la parcare la far se poate urca cu un funicular care duce aproape de vârf. La Cape Point trăiesc și câțiva babuini care pot fi zăriți sărind pe stânci. Vedere de la far este grozavă. Se pot vedea valurile oceanului cum se izbesc cu mare putere de roca abruptă modelând parcă fără pauză forma peninsulei. După ce am revenit jos cu funicularul am mai trecut pe la centrul de informații unde am aflat mai multe lucruri despre rezervație. Despre sud-africanii în general pot spune că sunt foarte primitori și amabili cu turiștii, iar mai toată lumea vorbește perfect engleza chiar dacă limba oficială afrikaans seamănă mai degrabă cu olandeza.
Am condus apoi o distanță scurtă pentru a ajunge la Cape of Good Hope. Acesta era cunoscut pe vremuri de către navigatori ca și Cape of Storms (Capul furtunilor) pentru că vântul este mereu foarte puternic iar vremea imprevizibilă. Mai târziu, portughezii i-au dat un nume mai frumos punctului de cotitură în ruta spre Indii: Cabo da Boa Esperanca. Noi am prins o briză destul de plăcută doar că din când în când mai venea câte o rafală care efectiv te zbura de pe picioare. La Cape of Good Hope am făcut o mini-drumeție până în vârful stâncii de unde am putut admira peisajul iar înainte de plecare, asemenea tuturor vizitatorilor, am făcut o poză cu semnul care indică cel mai sud-vestic punct al Africii. Nu am mai stat mult pentru că norii se strângeau la orizont și venea o furtună amenințătoare. Drumul de întoarcere l-am făcut pe un alt traseu, pe coasta vestică pe un drum șerpuit pe coastă care a fost o adevărată plăcere de condus iar seara târziu am revenit la pensiunea din Camps Bay.
După câteva zile deosebite la Cape Town a sosit și ziua plecării. Ne-am luat la revedere de la gazdele noastre dragi de la Boutique @10 cu promisiunea că vom reveni și ne-am îndreptat spre aeroport. Destinația următoare: resortul Sun City la nord de Johannesburg.
La drum spre sud
Mai departe spre munți
Popas cu mașină
Vedere peste Constantia
Simon’s Town, unul din cele mai vizitate locuri din peninsulă
Acolo se află colonia de pinguini Boulders
Suveniruri locale
Un cor din Simon’s town. Cantau frumos băieții
Urma să întâlnim pinguinul african
Boulders Beach
Pinguinii la relaxare pe plajă
sau pe stânci
Simpaticii pinguini africani
Love is in the air
Nu speram să avem vreme chiar așa de frumoasă
Ne-am luat la revedere de la simpaticii pinguini
Mai departe spre rezervația naturală
Intrarea la Cape of Good Hope
Vegetația este unică în lume
Parcarea de la „capătul Africii”
Capul Bunei Speranțe în depărtare
Am urcat pe deal cu funicularul
Farul din Cape Point.
Capul văzut din vârf
Mai era ceva de urcat pe jos
Cape Point
Farul și distanțele spre alte continente
La coborâre
La magazinul de suveniruri
Am mers apoi chiar la renumita stâncă
Struți la malul mării
Mai departe de aici e doar Antarctica
Mii de păsări pe stânci
Cel mai „sud-vestic” punct
Am făcut și o mini-drumeție
Ne-am cățărat un pic pe stânci
Vedere de sus
O ultimă amintire
Ne-am grăbit să plecăm pentru că venea furtuna
Apusul de pe drum
Ultima dimineață în Camps Bay
Alături de gazdele noastre dragi
La plecare spre aeroport
O ultimă vedere peste Cape Town din avion