După ce am petrecut prima jumătate din luna de miere în paradisul tropical din insulele Seychelles a urmat o altă săptămână, foarte diferită, în care am văzut câteva din locurile cele mai frumoase din Africa de Sud.

Africa de Sud e o țară întinsă cu foarte multe locuri interesante și atracții turistice, imposibil de vizitat în doar o săptămână. Noi ne-am limitat la două locuri: Cape Town (probabil cel mai frumos oraș de pe tot continentul) și Sun City (un resort de lux la nord de Johannesburg de unde se poate face safari). Zborul nostru cu Etihad era la Johannesburg, iar pentru a ajunge la Cape Town am mai luat un zbor local dus-întors cu compania africană Kulula.

Harta Africa de Sud

Pentru a merge în Africa de Sud am avut nevoie de viză luată din țară. Am obținut viza de la ambasada statului din București după plata unei taxe de 40 de euro și aducând o grămadă de acte necesare (cerere completată, rezervări avion și cazare, extras de cont, scrisoare de la angajator). Altfel, nu am avut alte dificultăți și am primit viza la vreo 10 zile după ce am depus actele.

După un zbor de 5 ore din Mahe cu Air Seychelles am sosit la Johannesburg. Acolo am trecut relativ repede de controlul pașapoartelor și am primit o stampilă de ședere pe fix 7 zile (nicio zi mai mult decât aveam rezervările). După o scurtă escală de două ore am mers spre terminalul domestic și ne-am îmbarcat la zborul spre Cape Town. Kulula este o companie locală care colaborează cu British Airways. Experiența cu ei a fost una bună. Avioanele sunt noi iar biletele (care pornesc de la vreo 30 de euro pe segment) includ bagaje de cală și o gustare. Din aer am văzut pământul roșu al Africii dar și cartierele foarte sărace de la periferia Cape Town. Zborul a durat două ore.

Am rezervat o cazare în Camps Bay, zona de plajă, aflată destul de departe de oraș. De la aeroport aveam cam 25 de kilometri de mers. Am ales să închiriem o mașină, pentru că un taxi ar fi fost foarte scump și oricum aveam de gând să mai facem excursii prin zonă, multe atracții fiind foarte răspândite geografic.

Camps Bay este zona rezidențială de lux a Cape Town, unde se află o mulțime de vile și hoteluri, într-un cadru natural splendid: la poalele Table Mountain și deasupra unei din cele mai frumoase plaje din Africa. Am stat la o vilă superbă numită Boutique @10 unde am fost întâmpinați de gazdele noastre extraordinar de călduros. Am petrecut 3 zile frumoase care ne-au făcut să îndrăgim Cape Town extrem de mult (eu de-abia aștept să revenim cândva acolo).

 

 

Am ajuns cu mașina închiriată la pensiune înainte de lăsarea serii. Imaginile de pe drum, ne-au lăsat o impresie puternică. Am găsit un oraș foarte dezvoltat (chiar peste așteptările noastre) cu autostrăzi moderne, turnuri înalte iar vilele din Camps Bay ne-au amintit cumva de Monaco. Ce e drept, pe drumul de la aeroport am văzut și cartiere sărace care contrastau puternic.

Cum am ajuns la cazare am vrut să mergem la un restaurant. Gazdele noastre ne-au recomandat cel mai bun restaurant din zonă și ne-au făcut și o rezervare. Am fost foarte fericit la masă să aflu că restaurantul avea specific sud-african (adică vită ca fel principal). După o săptămână de mâncat numai pește și fructe de mare prin Seychelles, aveam o poftă fantastică un T-bone bine pregătit, iar un vin roșu local a mers perfect.

Micul dejun la pensiune a fost zilnic un moment special. Eram trei cupluri cazați acolo, culmea toți în luna de miere. Gazdele noastre, Jennifer și Beach au petrecut de fiecare dată diminețile cu noi și ceilalți, stand la povesti, dându-ne sfaturi ce să facem în ziua respectivă și pregătind masa pentru noi alături de bucătărese. Meniul a fost mereu deosebit – comandam orice doream: ouă Benedict, omlete cu orice, salate de fructe, șampanie sau fresh-uri. Noi suntem obișnuiți în vacanțe să luăm masa dimineața și să plecăm la drum dar la Boutique @10 am stat mai mereu până spre prânz, relaxați.

Era august adică mijlocul iernii în Africa de Sud, dar nu era prea frig. Maximele ajungeau la 20 de grade, iar vremea a fost schimbătoare alternând perioadele de soare, nor și puțină ploaie. Prima zi a fost o vreme mai mohorâtă și atunci am dat o tură prin Cape Town.

Am mers mai întâi prin Downtown, zona centrală a orașului, unde se află mai multe clădiri de birouri moderne. Am trecut mai întâi pe la catedrala St. George iar apoi am mers în Greenmarket square, o piață comercială unde se poate găsi cam orice. Acolo se adună în fiecare zi vânzători de prin toate statele Africii care vând produse artizanale specifice țării lor. Se pot găsi suveniruri foarte interesante acolo, obiecte chiar deosebite hand-made, nimic nu e adus din China. Altfel, zona Downtown nu ni s-a părut cel mai sigur loc, am văzut multă poliție dar și personaje mai dubioase. Chiar dacă politica Appertheid a fost abrogată de peste 20 de ani, discrepanțele sociale și rasiale rămân încă foarte mari, iar în marile orașe se poate vedea cel mai bine diferența dintre bogați și oamenii săraci, care din păcate sunt foarte mulți.

Am trecut apoi prin portul turistic din Cape Town, mai precis la Victoria Wharf. Este unul dintre cele mai pitorești locuri din oraș și locul unde se află cel mai mare mall. De altfel, am rămas la cumpărături și la cină la Victoria Mall până spre seară.

Am spus că Cape Town ar fi unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, dar asta nu se datorează deloc părții sale urbane, ci cadrului natural spectaculos în care se află. Orasul este scăldat din două părți de apele oceanului iar peisajul este dominat de Table Mountain și de munții din apropiere (masivul Twelve Apostles).

Ne-am dorit mult să urcăm pe Table Mountain, dar vremea înnorată nu prea ne-a ajutat. Într-o dimineață mai senină ne-am decis totuși să urcăm pe munte. Am luat mașina până la baza muntelui (la scurtă distanță de Camps Bay) iar de acolo am urcat cu telecabina spre vârf. Din păcate în vârf am găsit un frig pătrunzător și o ceață densă. Am petrecut mai mult timp pe la cafenea și pe la magazinul cu suveniruri unde era cald. Înainte de a reveni la telecabină am avut norocul ca pentru câteva secunde ceața să dispară și să putem vedea priveliștea minunată peste Cape Town, Camps Bay și vârful Lion’s Head din apropiere. Table Mountain este una din cele 7 minuni naturale ale lumii, iar vederea de sus este absolut fantastică, atât timp cât muntele nu este acoperit de nori.

Înapoi la nivelul mării am mai făcut o plimbare cu mașina la grădina botanică Kirstenbosch. Aceasta este una dintre cele mai vaste grădini botanice ale lumii acoperind o suprafață de aproape 600 de hectare. Parcul e un loc perfect pentru plimbări fiind amenajat cu pavilioane, lacuri sau poduri suspendate. Varietatea plantelor de la Kirstenbosch include mai toată flora Africii de Sud, inclusiv câteva specii unice. Nu era chiar sezonul florilor, dar și așa am petrecut câteva ore frumoase prin parc.

Din Camps Bay am făcut și o excursie de o zi spre Capul bunei Speranțe. Acesta este cel mai frumos traseu de făcut din Cape Town. Am multe de povestit din plimbarea asta așa că am lăsat-o pentru articolul următor.

 

Zburând peste pământul roșu african

 

Escala la Johannesburg

 

Am zburat cu compania locală Kulula

 

Aterizarea la Cape Town

 

Direcția: Camps Bay

 

Am parcat mașina închiriată la pensiune

 

Cum am sosit am mers la restaurant. Meniul pe gustul meu

 

Vai cum a mers o bucată de vită bună după o săptămână de mâncat numai pește

 

Boutique @10, o frumusețe de pensiune

 

Vederea de pe terasă spre plaja din Camps Bay

 

La micul dejun

 

Munții Twelve Apostles

 

Am mers spre Table Mountain cable car

 

Cu telecabina spre vârf

 

Erau nori la înălțime

 

Vedere din nori

 

Platoul de la 1000 de metri

 

În cabană focul e aprins

 

Afară era frig tare

 

La un moment dat s-au disipat norii

 

și a apărut vederea spre Ocean

 

Table Mountain este una din cele 7 minuni naturale ale lumii

 

Vegetație de pe munte

 

Înapoi la telecabină

 

Am revenit la pensiune la căldurică

 

Am dat o tură la Kirstenbosch

 

Vedere din grădina botanică

 

Nu era tocmai sezonul florilor, dar și așa am descoperit multe plante rare

 

Câteva din plantele specifice regiunii

 

Podul suspendat care traversează parcul peste coroanele copacilor

 

Am văzut și mai multe păsări la Hirstenbosch

 

La plimbare prin parc

 

Sera cu plante

 

Prin CT Downtown

 

Catedrala St. George

 

Greenmarket square

 

Victoria Wharf

 

Cel mai mare mall din Cape Town

 

Prin magazinele din mall. Un bun suvenir este vinul sud-african

 

Cape Town Harbour

 

Spre seara venea ploaia și am plecat spre cazare