Mahe a fost a doua bază din vacanța noastră în Seychelles. După 6 zile de vis petrecute pe Praslin, am revenit pe insula mare din arhipelag. Principalul motiv pentru care am ales să stăm și pe Mahe a fost inițial faptul că zborul de plecare spre Africa de Sud era dimineața și eram obligați să rămânem măcar ultima noapte pe insulă pentru a ajunge la aeroport. Am stat până la urmă 3 nopți la o pensiune din zona Takamaka din sudul insulei. A fost o decizie foarte bună pentru că după aproape o săptămână de vacanță pe insulele aproape pustii, pe Mahe am avut mult mai multe lucruri de făcut și am descoperit locuri mai variate și la fel de speciale.
Am părăsit Praslin cu avionul. Am zburat cu un mic avion DHC 6 cu doar 19 locuri. A fost cel mai mic avion cu care zburasem până atunci. La îmbarcare am fost conduși de o stewardesă care ne-a făcut instructajul de zbor iar la final a părăsit aeronava și ne-a urat călătorie plăcută pentru că nu era loc și pentru ea. Cabina piloților era deschisă și puteam vedea panoul de control iar din când în când unul din piloții se mai întorcea către noi zâmbitor. A fost un zbor foarte scurt, de mai puțin de 20 de minute, iar de sus am putut vedea culorile bleu-turcoaz ale apei.
De la aeroportul din Mahe am închiriat o mașină. Aveam de mers cam 20 de kilometri până la cazare iar un taxi ar fi costat cam 40 de euro. Mașina pentru 3 zile ne-a costat 90 de euro, fiind evident mult mai convenabilă pentru că ne permitea să mai facem și alte plimbări pe perioada sejurului. N-am mai avut o super mașină decapotabilă ca pe Praslin, ci un mic Hyundai destul de vechi, dar mașină ne-a dus unde am avut nevoie.
Am stat la o pensiune nou nouță din sud, numită Captain’s Villa. Plaja era la doi pași iar vila era înconjurată de flori și de o pădure de palmieri densă. Gazdele noastre au fost foarte primitoare, ne-au ajutat cu mai multe recomandări despre ce putem face pe insulă și au pregătit pentru noi o masă delicioasă la sosire.
Prima zi am vizitat două plaje din apropiere. Am mers mai întâi la Anse Forbans care era la 10 metri de noi, o altă plajă splendidă cu apă turcoaz și pustie. Am stat acolo ceva timp la umbra palmierilor iar mai târziu am luat mașina și am mers la Anse Intendance pe coasta de vest. Aceasta este considerată cea mai frumoasă plajă de pe Mahe. După ce văzut pe Praslin și Digue câteva din cele mai renumite plaje din lume era greu de crezut că Anse Intendance ne mai poate impresiona, dar am avut o surpriză plăcută.
Am lăsat mașina într-o parcare în pădure iar de acolo am mers cam 10 minute pentru a ajunge la țărm. Prima vedere cu plaja a fost un moment de uimire. Locul este înconjurat de un peisaj sălbatic aflat între două dealuri și înconjurat de o junglă deasă. Valurile sunt mai mari aici, fiind ideale pentru surfing dar și o provocare pentru curajoșii care se aventurează în ocean. Plaja este orientată spre vest fiind un loc perfect pentru a privi apusul. Asta am făcut și noi, nu am mai intrat în apă ci ne-am așezat confortabil pe nisip pentru a urmări spectacolul naturii.
A doua zi pe Mahe am avut o vreme mai urâtă cu nor și ceva ploaie. August este sezonul mai uscat în Seychelles dar oricând pe insule vremea e imprevizibilă. Am fost foarte mulțumiți să avem 7 zile cu vreme superbă și una mai mohorâtă. Ne-am gândit că o idee bună pe vremea rea ar fi o vizită în capitala Victoria. Am parcurs cei 25 de kilometri în vreo 45 de minute și după câteva ture am găsit un loc de parcare în oraș. Victoria era pentru noi o reîntâlnire cu mediul urban după o săptămână stil Robinson Crusoe. Orașul are 25.000 de locuitori dar este imens comparativ cu orice altă localitate din arhipelag.
Harta Mahe
Am trecut mai întâi pe la Eden Island, un complex rezidențial, unde se află singurul mall din Seychelles. A fost un loc bun de cumpărat câteva produse locale pentru acasă. Am mers mai apoi tot la shopping, de data asta pe strada mare din Victoria și prin piața agro-alimentară, un loc unde se simte cel mai bine cultura tradițională. Am vizitat câteva din cvasi-atracțiile turistice din oraș, ceasul Big Ben (construit în cinstea vizitei reginei Angliei care de altfel dă și numele orașului) și coloratul templu hindus Vinayagar.
Dacă nu v-ați dat seama deja până acum din ce am mai povestit, peste tot prin Seychelles se simte influența celor două state europene care au controlat insulele de-a lungul istoriei: britanicii și francezii. Mahe a fost inițial o colonie franceză iar numele arhipelagului este dat de ministrul francez Jean Moreau de Sechelles pe vremea lui Ludovic XV. Aceștia au adus pe insule sclavi de culoare din Africa sau Caraibe și au denumit majoritatea localităților (toate plajele se numesc „Anse…” adică golf mic în franceză). Britanicii au preluat controlul peste Seychelles în 1814 după tratatul de la Paris. Au instituit limba engleză ca limbă oficială și au adus muncitori în special din India. Statul și-a obținut independența de sub coroană în 1976 iar astăzi este cel mai bogat stat african cu o populație care își are rădăcinile în unul din cele 4 popoare (creole, indian, francez și englez).
Să nu uit de fabrica de rom Takamaka, loc care nu trebuie ratat în Mahe. Aceasta se află la sud de aeroport. Noi am vizitat fabrica la întoarcerea din Victoria. Se poate face un tur al fabricii, cu mai multe informații utile despre cum se produce romul, se poate vizita vechea plantație de trestie și cel mai important la final se face o sesiune de degustare. Romul este de o calitate excepțională, aș putea spune cel mai bun pe care l-am gustat vreodată. Din acest motiv am făcut cumpărături masive de la fabrică umplându-ne apoi bagajele cu mai multe sticle pentru acasă. Pot spune că este suvenirul #1 de luat din Seychelles.
Ultima noastră zi în Seychelles a revenit soarele. Gazdele noastre ne-au spus că în Beau Vallon, la extremitatea opusă a insulei are loc un târg lunar, o sărbătoare de neratat, chiar în acea seară. Am decis să ne ducem la târg iar până ajungem acolo să mai vedem și alte locuri de pe coasta de vest și din centrul Mahe. Condusul pe curbele care traversează dealurile din zona centrală a fost o adevărată plăcere pentru mine. Mai departe am trecut pe coasta de vest unde am mers pe un drum drept de la malul mării printr-un peisaj de vis. Ne-am oprit tocmai unde se termina șoseaua la Cap Ternay.
La Ternay este o rezervație naturală marină, de unde se pot face plimbări cu barca pentru snorkeling. Peisajul submarin este grozav (conform spuselor barcagiilor de acolo) dar noi ne-am mulțumit să rămânem să ne relaxăm pe plajă. După amiază am plecat de la plajă și am început urcare spre munte în direcția Beau Vallon. Înainte să ajungem acolo am urcat pe cel mai înalt drum de pe insulă. Șoseaua trece pe lângă Morne Seychellois cel mai înalt munte din Seychelles care are aproape 1000 de metri. Sus este o temperatură mult mai răcoroasă. Dacă pe plajă temperatura nu coboară sub 26 de grade niciodată, la înălțime ajungea pe la 20.
Am trecut pe lângă câteva locuri interesante. Mai întâi a fost fabrica de ceai SeyTe unde am făcut un tur informativ, am observat procesul de producție și ni s-au explicat mai multe despre calitatea diferitelor tipuri de ceai. La final am cumpărat o grămadă de cutii de ceai pentru acasă. Mai departe, printre plantațiile de ceai am oprit la misiunea catolică din vârful muntelui. Acolo se află ruinele misiunii construite pentru a adăposti copii orfani după abolirea sclaviei în Seychelles. Locul este interesant de văzut, decorat cu mai multe panouri informative care explică istoria locului. De la platforma de observație de la Mission Lodge se spune că se vede cea mai frumoasă priveliște din Seychelles.
După drumul splendid prin munți am sosit la Beau Vallon, cea mai mare stațiune de pe Mahe, unde se găsesc câteva zeci de hoteluri. Acolo am găsit târgul de care ne spuseseră gazdele care era organizat chiar lângă plajă. Atmosfera a fost grozavă – muzică reggae, suc proaspăt de cocos, pește și carne pe grătare și multe tarabe cu suveniruri. Mai stăteam pe plajă, mai beam un suc de cocos, mai făceam o baie și mai luam o gustare de pe grătar. Am rămas la Beau Vallon pe plajă până după apus iar înapoi la pensiune am ajuns noaptea târziu. A fost chiar locul perfect pentru a încheia o vacanță minunată în Seychelles.
Dimineața următoare ne-am luat la revedere de la Mahe. Dar nu era sfârșitul concediului, ci doar al primei părți din luna de miere. Urma o nouă destinație de vis: Africa de Sud.
Am părăsit Praslin cu avionul
Cel mai mic avion cu care zburasem până atunci
Aterizarea pe Mahe, după 20 de minute
De la aeroport am închiriat o mașină
Spre pensiunea noastră
Am stat la Captain’s Villa, o pensiune fermecătoare
De la terasa camerei
După amiaza am dat o tură la plajă
După atâtea plaje frumoase văzute era greu să mai fim uimiți
Totuși Anse Intendance a reușit să ne impresioneze
Plaja arată splendid
Am stat până după apus
Micul dejun la pensiune
Trecând podul spre complexul Eden
Unul dintre puținele centre comerciale din Seychelles
Am mers apoi în capitala Victoria
Big Ben (sau Small Ben)
La piața mare
Corali și cochilii suvenir
Templul hindus din Victoria
Biserica evanghelistă
Am oprit la fabrica de rom Takamaka
Butoaiele cu rom
Plantația de trestie Plaine st. Andre
Sticle la magazin
Partea doua a zilei am stat la plajă lângă cazare
Anse Forbans
Ziua următoare am mers spre nordul insulei
O plajă cu multă umbră
Baie Ternay
De acolo se fac excursii cu barca în rezervația naturală
Mai departe cu mașina spre munți
Am oprit la fabrica de ceai
Turul fabricii
Plantațiile de ceai
Mission Lodge, sus pe munte
Misiunea a fost înființată după abolirea sclaviei
Vederea de pe platou
Am traversat mai departe munții spre nord
Ne-am oprit tocmai la Beau Vallon
Am prins zi de târg
Beau Vallon e cea mai mare stațiune de pe Mahe
Merge un suc de cocos
Ultima zi la plajă în Seychelles
A venit și ziua plecării. Check in la aeroport
Am zburat tot cu Air Seychelles, dar cu un avion mai măricel
La revedere Seychelles. Africa de Sud, venim!