La Digue este cea mai mică dintre cele 3 insule pe care le-am vizitat în Seychelles. Este destinația turistică cea mai liniștită din arhipelag, o insulă unde nu prea există mașini și unde se găsesc câteva din cele mai frumoase plaje din lume. Cel mai renumit loc din La Digue este Anse Source d’Argent, votată ani la rând de vizitatori drept cea mai frumoasă plajă din lume.

Am mers pe La Digue într-o excursie de zi de pe Praslin. Am plecat dimineața cu vaporul și ne-am întors seara petrecând o zi la plajă vizitând câteva dintre locurile cele mai deosebite. Un bilet dus-întors a costat aproximativ 30 de euro iar călătoria pe mare durează cam 20 de minute.  Vaporul acostează la terminalul Jetty în nord-vestul insulei. De acolo se pot închiria biciclete pentru a face turul insulei. Pe La Digue există 3-4 taxiuri, câteva camionete pentru transport și puține mașinuțe electrice ale hotelurilor. În rest, toată lumea se deplasează cu bicicletele.

Pentru că nu aveam timp oricum să vizităm toată insula am preferat să mergem la pas. Din port am luat-o la dreapta spre sud cu direcția clară spre ferma L’Union unde se află renumita plajă Source d’Argent. Am făcut mai întâi o plimbare prin satul La Reunion. Acolo se află cele mai multe pensiuni și hoteluri de pe insulă. Am mai trecut apoi pe la supermarket și pe la un restaurant pentru o gustare si am observat că prețurile de pe La Digue sunt semnificativ mai mici comparativ cu Praslin. Era duminică și am văzut că localnicii se strângeau la slujbă la biserică. Am zis să ne alăturăm și noi. Am mers la biserica adventistă unde am asistam la slujbă. A fost o experiență foarte plăcută mai ales că pastorul a ținut slujba cu cântece la chitară iar noi am dansat și am cantat împreună cu localnicii.

După vreo jumătate de oră de plimbare am ajuns la L’Union Estate. Acolo se plătește intrare (vreo 6 euro) pentru a vizita ferma și a ajunge la plajă. L’Union Estate este o fostă plantație transformată astăzi în muzeu pentru turiști. Sunt multe lucruri interesante de văzut acolo. Am trecut pe la bar de unde am luat o nucă de cocos de băut proaspăt culeasă din copac, iar apoi am admirat plantațiile de cocotieri galbeni și de vanilie. Există câteva mici ateliere unde se poate observa cum se fabrică diverse uleiuri și parfumuri și de unde se pot și cumpăra pentru acasă. Se mai poate vizita fosta vilă de pe plantație iar în centrul fermei am putut vedea și hrăni câteva zeci de broaște țestoase uriașe.

După turul pe domeniu am a ajuns în sfârșit la plajă. Anse Source d’Argent (sursă de bani) iți taie răsuflarea de la prima vedere. Apa are o culoare fantastică iar peisajul de la mal cu bolovani de granit uriași și un nisip alb ca făina este unic. Ne-am așezat pe plajă și am mers direct în apă. Source d’Argent este practic un atol protejat de o barieră de corali aflată cam la un kilometru de mal. Datorită barierei valurile sunt inexistente. Apa se adâncește extrem de lin, trebuind să mergi minute bune pentru a fi acoperit măcar până la brâu. Nu e cel mai grozav loc pentru înotat, dar imaginile sunt fantastice. Am văzut în apă mii de pești colorați inclusiv câțiva mari, care de-abia i-am cuprins în brate. Peștii stau aproape și nu fug și te poți chiar juca cu ei. Cel mai frumos e să te așezi în fund în apă și te uiți în jur cum zeci de pești colorați te înconjoară.

La ora prânzului am mers la restaurantul Lambousine din apropiere unde am gustat din bucătăria creolă. Am luat cate un fresh de banane, un curry de pește iar la desert mini-banane caramelizate. După masă am făcut siesta într-un din hamacurile de pe plajă. Rezervasem inițial feribotul de întoarcere la 3, dar nu ne venea deloc să plecăm. Am zis să mai stăm câteva ore pe plajă și apoi să încercăm să prindem ultimul vapor al zilei spre Praslin. În cel mai rău caz rămâneam pe La Digue o noapte. Ne-am bucurat așadar de plaja minunată până spre seară stand la umbra palmierilor. Ar mai fi fost o plajă frumoasă unde puteam merge – Anse Cocos aflată în partea de est (unde se poate intra în mare mai ușor) dar era totuși prea frumos să plecăm.

Cu vreo jumătate de oră înainte de plecarea ultimului vapor ne-am decis până la urmă să ne urnim. Am ajuns în port la limită pentru a prinde vaporul iar echipajul a fost foarte draguț să ne îmbarce pe baza biletului care îl aveam la cursa de mai devreme. Seara am revenit pe Praslin la finalul unei zile memorabile.

 

 

Harta La Digue

 

Spre port gata de îmbarcare

 

Am primit și Boarding Pass

 

Vaporul spre La Digue

 

Pe mare

 

Apa din jurul La Digue are o culoare incredibilă

 

Bicicleta e principalul mijloc de transport de pe insulă

 

Drumurile din La Digue

 

Am trecut pe la biserică unde am dansat și am cântat cu enoriașii la slujba de duminică

 

Catedrala catolică

 

Intrarea la L’Union Estate

 

Aleea care duce spre domeniu

 

Barul cu suc de cocos

 

Sursa de cocos e aproape

 

Aleea cocotierilor

 

Vechea plantație

 

Pe drum spre renumita plajă

 

Anse l’Union și Praslin în depărtare

 

Am întâlnit țestoase și pe La Digue

 

Am mai dat frunze la broaște

 

Plantația de vanilie

 

Flori colorate

 

Era căldură mare, merge o pauză la umbră

 

Accesul spre plajă se face printre niște bolovani imenși

 

Anse Source d’Argent, după multă lume e cea mai frumoasă plajă din lume

 

Anse Source d’Argent. Imagini fără alte comentarii

 

Foișorul din frunze de palmier

 

La prânz am mers la restaurant în apropiere

 

Locul plin de turiști străini

 

Fish curry

 

La desert banane caramelizate

 

Siesta după masă

 

Ne-am întors la plajă, am renunțat la vaporul de 3

 

Apa e plină de pești, iar unii din ei sunt foarte mari

 

Cu greu am plecat de pe plajă

 

După amiaza am revenit cu vaporul

 

Înapoi pe Praslin