Mi-am dorit de mult timp să ajung la Munchen în perioada Oktoberfest. Faimosul festival al Bavariei m-a atras foarte tare, pentru ce am citit online dar și din ce am auzit de la prieteni. Am trecut de mai multe ori prin Munchen dar niciodată cu ocazia festivalului, până toamna trecută. Atunci, am făcut un circuit prin Alpi iar prima oprire a fost chiar la Oktoberfest.
Înainte de a povesti mai multe despre turul nostru, aș începe cu niște informații despre festival. Oktoberfest durează de obicei 2 săptămâni începând din a doua parte a lunii septembrie, ultima zi fiind tradițional prima duminică din octombrie. Amplasamentul festivalului este în parcul Theresienwiese la vreo 2 kilometri vest de centrul Munchen. Sunt zeci de mii de mese amenajate, vasta lor majoritate în corturi încălzite, astfel că vremea nu afectează prea mult distracția de la festival.
Fiind un eveniment de mare renume internațional, atrage anual sute de mii de turiști străini, ceea ce face ca prețurile la cazare să explodeze în această perioadă. Ca să înțelegeți cât de scump poate fi: o noapte la un hotel de 3-4 stele începe de la 300 de euro, iar chiar și în condiții de hostel sau cort nu se găsește cazare sub 150 de euro pe noapte. Cu toate astea, mai toate cazările bune se epuizează cu multe luni în avans. De aceea am și făcut alegerea să petrecem doar o zi la festival, fără a înnopta la Munchen.
Zborul la Munchen a fost cu Tarom, cu un tarif prins la una dintre oferte acelea „de la 99 euro”. Am plătit puțin mai mult de atât, dar a fost oricum bine pentru perioadă, iar orarul de zbor era unul excelent – de vineri dimineața până luni seara.
Aveam astfel 4 zile pline. Prima o petreceam prin Munchen la festival, apoi urma să facem un circuit cu mașina închiriată prin Alpi – începând din sudul Bavariei, de la Garmisch-Partenkirchen, pentru a trece apoi în Tirolul Austriac spre Innsbruck, mai departe Zell Am See și înapoi în Germania, la Berchtesgaden și lacul Konigsee pentru a reveni la Munchen. A fost un traseu foarte frumos, cu locuri minunate vizitate. Pentru început, despre ziua petrecută în capitala bavareză…
Am aterizat așadar la Munchen pe la 10 dimineața după zborul de 2 ore din București. Am găsit o vreme mohorâtă în Germania la început de octombrie, cu un cer complet înnorat. Temperatura era plăcută, cu maxime în jur de 15-20 de grade.
Am închiriat o mașină direct de la aeroport. Am nimerit un Ford Mondeo nou și foarte spațios, pentru care am plătit 150 de euro pentru cele 4 zile de plimbare.
La drum spre Munchen – aeroportul se află la 35 de kilometri la nord de centru
Știam deja că în centrul orașului va fi foarte aglomerat, iar parcările sunt scumpe și de obicei ocupate. Astfel am parcat la o locație Park+Ride de la marginea orașului. Am ales parcarea Frottmaning din apropiere de stadionul Allianz Arena. Parcarea pe zi costă doar 1 euro iar stația de metrou (U-Bahn) este la câteva minute de mers pe jos.
De la Frottmaning se ajunge cu metroul direct în centrul orașului în mai puțin de 20 de minute. Nu am mers direct la festival ci mai întâi ne-am oprit la Marienplatz, pentru a revedea centrul vechi din Munchen.
Am ajuns la Marienplatz fix la ora 12 când se declanșează „glockenspiel”, ceasul muzical din turnul primăriei. Pentru acest spectacol se strâng zilnic mii de turiști în piața centrală.
Am intrat puțin în clădirea primăriei pentru a urca în turn. Urcarea se face cu liftul iar un bilet este 5 euro. Coada nu a fost prea mare, iar în 10 minute eram deja sus.
Vederi peste Marienplatz și centrul din Munchen
Înapoi la sol, prin Marienplatz
Am continuat plimbarea mai departe prin centrul vechi
Hofbrauhaus este cea mai renumită berărie din Munchen. Se întinde pe 3 etaje iar construcția sa inițială datează din secolul 16. Interiorul arată grozav și localul este de obicei plin la orice oră din zi.
Se simțea atmosfera de festival în oraș, mulți trecători erau îmbrăcați în costume tradiționale
Muzicanți stradali
Magazin cu haine de Oktoberfest
După plimbare, am revenit la metrou. Spre Theresienwiese trenurile erau extrem de aglomerate, dar accesul se făcea ordonat. Cam pe la al treilea tren ne-am urcat și noi.
De la stația de metrou până la parcul unde se ține festivalul mai sunt 10 minute de mers pe jos
Intrarea în parc este liberă, dar se face după un control de securitate destul de amănunțit. La prima impresie am zis că am intrat într-un parc de distracții, asta pentru că majoritatea corturilor se aflau ceva mai departe.
Să vă explic mai întâi cam care e treaba cu Oktoberfest și cum se poate ajunge la petreceri.
Pe parcursul celor două săptămâni de festival, parcul Theresienwiese își schimbă fața radical. Acolo se ridică peste 40 de corturi, reprezentând diverse fabrici de bere sau restaurante. Aproximativ 15 dintre corturi sunt cele mari – adică pot adăposti la un moment dat între 5.000 și 10.000 de oaspeți. În celelalte pot lua loc odată „doar” 1.500 – 3.000 de oameni.
Dacă credeți că asta înseamnă că e loc suficient să știți că nu e deloc așa. Există multe site-uri care oferă sfaturi pentru a prinde o masă la Oktoberfest, iar informațiile acestea pot fi extrem de utile.
În primul rând, nu prea aveți șanse să rezervați o masă. Mesele se rezervă cu multe luni înainte (uneori chiar ani!), fiind de obicei adjudecate de localnici la festival pentru anul următor. Dacă totuși prindeți una, costurile pentru a rezerva o masă (de 8-10 persoane) trec în general de mia de euro.
Exceptând mesele rezervate, fiecare cort are un procent (25-50%) de mese „la liber”, adică pot fi ocupate de primul venit. Chiar și acelea se iau de la primele ore ale zilei. Corturile se deschid pe la 9-10 dimineața și se închid în jur de miezul nopții. Dacă ajungeți în weekend după prânz, seara în timpul săptămânii sau într-o zi ploioasă aveți toate șansele să nu găsiți loc în niciun cort.
Două persoane mai găsesc spațiu de obicei, alipindu-se altora la o masă, dar pentru un grup mare e foarte greu spre imposibil să găsească un loc împreună.
Presupunând că ați găsit o masă, ultimul lucru care trebuie să-l știți e că prețurile la mâncare și băutură sunt extrem de mari. Spre exemplu anul trecut o halbă mare de bere era 12-15 euro iar un fel de mâncare (cârnați, pui sau coaste) era 20-30 de euro.
Am început prin a face un tur al corturilor. Era vineri puțin trecut de prânz iar 99% din locuri erau deja ocupate. Se poate intra liber în toate corturile, dar există bounceri care atunci când se aglomerează prea rău opresc accesul.
Fiecare cort are fanfară și muzică live. La fiecare jumătate de oră, se intonează imnul „Ein Prosit” iar toată lumea dă noroc și bea.
Ca să înțelegeți ce se întâmplă când se cântă „Ein Prosit” 🙂
Cortul Braurosl
Hacker Festzelt, unul dintre cele mai aglomerate
Hacker-Pschorr este unul dintre cele mai frumoase corturi de la Oktoberfest
Cortul berăriei Hofbrau
Cortul Lowenbrau
Dulciuri la festival
Suveniruri de la Oktoberfest
Într-un final, ne-am așezat și noi la o masă. Am mâncat bine și ne-am alăturat distracției.
După mai multe ore la Oktoberfest am plecat mai departe la drum. Sfat personal: Nu mergeți la festival dacă sunteți șofer! 😦
Mai târziu am revenit tot cu metroul la parcare pentru a părăsi Munchen cu mașina
Pe drum spre cazarea noastră din Alpi
Am înnoptat la Oberammergau, un sătuc foarte pitoresc aflat la 100 de kilometri de Munchen. Am putut astfel avea o cazare bună la un preț rezonabil și am descoperit un loc extrem de pitoresc la poalele munților.
Oberammergau este renumit pentru casele sale pictate colorate, specific regiunii de munte a Bavariei. De asemenea, meșteșugarii locali sunt faimoși pentru sculpturile și figurinele din lemn, centrul satului fiind plin de magazine cu asemenea suveniruri.
Frumoasele vitrine din Oberammergau
Dimineața la hotel, pregătiți de următoarea parte a călătoriei noastre. Aveam să explorăm Oberammergau și regiunea de la poalele munților, pentru ca apoi să traversăm Alpii către Tirolul Austriac.