Insula Curieuse și parcul Vallee de Mai sunt cele mai importante două rezervații naturale din Praslin. Acestea sunt și două dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut în Seychelles. Vallee de Mai se află în mijlocul Praslin, pe dealurile cu vegetație densă și este locul unde cresc celebre Coco de Mer. Curieuse se află la nord de Praslin la o distanță mică. Este insula unde trăiesc zeci de țestoase uriașe dar și unde se regăsește o vegetație unică în lume.

Harta Praslin

 

Vallee de Mai este o rezervație naturală care se întinde pe 20 de hectare și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. În parc se poate găsi o pădure deasă de palmieri dar și multe plante endemice, unice în lume, precum coco de mer. Acesta din urmă este renumit pentru fructele sale uriașe cu forma lor erotică asemănătoare corpului feminin. Nucile de coco de mer au devenit un simbol al Seychelles numai potrivit pentru un loc care se dorește a fi destinația romantică numărul 1 în lume.

Pentru a ajunge la Vallee de Mai am luat autobuzul local. Din Anse Volbert am făcut cam 25 de minute, gonind nebunește pe serpentinele din centrul insulei. Un bilet de intrare în parc este 350 de rupii (aproximativ 20 de euro). Parcul este amenajat cu mai multe trasee de dificultăți diferite. Cel mai lung traseu este de 4 ore. Am ales să facem traseul mediu și am mers vreo 2 ore prin parc. De la intrare se pot vedea nucile coco de mer expuse pentru vizitatori. Acestea dețin un record mondial pentru a fi cele mai mari semințe existente în lume.

Mergând pe traseul amenajat am văzut imagini unice – cascade și râuri, fructe ciudate, papagali colorați, șopârle și alte mici vietăți. Cel mai impresionant este să vezi palmierii coco de mer. Copacii au mulți metri înălțime iar frunzele sunt uriașe (unele ating 3-4 metri). Prin zonele unde vegetația era mai densă aproape că era întuneric chiar dacă soarele strălucea sus pe cer. La jumătatea traseului am urcat pe un platou de unde se poate vedea tot parcul de sus. Am revenit la centrul de vizitatori înainte de lăsarea serii pentru ca apoi să revenim cu autobuzul la vila noastră.

O altă excursie care am făcut-o a fost pe insula Curieuse, unde se află celălalt parc natural. Excursiile în Seychelles, mai ales cele pe mare, sunt extrem de scumpe. Am întrebat la o agenție turistică din sat unde ni s-a oferit prețul de 250 de euro pentru 4 ore pe Curieuse! Din fericire, gazda noastră avea o barcă cu motor și s-a oferit să ne ducă acolo pentru „doar” 60 de euro. Asta ținând cont că drumul pe mare durează cel mult 10 minute. Ne-am îmbarcat pe barcă chiar de pe plaja din fața vilei și am plecat la drum.

La scurt timp am sosit pe Curieuse, iar chiar de pe plajă am fost întâmpinați de zeci de broaște țestoase gigantice. Acesta fac parte din specia cu risc de dispariție Aladabra. Există un centru de protecție al țestoaselor pe insulă unde sunt hrănite și îngrijite. Sunt câteva zeci de țestoase acolo din care câteva au vârsta trecută de un secol. Țestoasele sunt foarte prietenoase. Le poți mângâia sau hrăni. Mâncarea lor preferată sunt frunzele uscate. Insula Curieuse a fost folosită din secolul 18 ca centru medical pentru leproși. Asta a ajutat ca fauna să fie bine păstrată spre deosebire de alte insule unde s-a defrișat pentru a face agricultură. Centrul de la Anse St. Joseph și cabinetul doctorului au fost transformate azi în muzeu. Populația insulei este de 7 persoane, toate lucrând pentru a avea grijă de parcul natural.

Pe Curieuse se poate face un traseu frumos prin pădurea de mangrove. Se pleacă de la centrul de conservare și apoi se urcă pe muntele de granit pe lângă fostul cabinet medical. La jumătatea drumului, în punctul cel mai înalt, se poate vedea o panoramă frumoasă peste toată insula. De acolo începe pădurea de mangrove, un loc fascinant. Zona este inundabilă, putând fi acoperit de apă la maree. Asta a permis creșterea mangrovelor, arbori și ei unici în lume. Traseul durează cam o oră și se încheie la Anse St. Joseph, o altă plajă grozavă pe care am descoperit-o în Seychelles. După drumul de o oră prin căldură baia în mare a mers la fix. Am mai stat acolo o oră pe nisip și am trecut și pe la restaurantul din apropiere unde se servește pește proaspăt la grătar.

Nu am mai făcut traseul de întoarcere, pentru că barca noastră ne-a așteptat acolo. Am părăsit apoi Curieuse, dar am mai făcut o pauză pentru snorkeling în apropiere de insula St. Pierre. Este vorba de o mică insuliță de vreo 20 de metri unde se găsesc câțiva palmieri și niște stânci de granit care arată fantastic. St. Pierre este și imaginea care am ales la începutul articolului. Apa este plină de pești colorați și de țestoase de mare care se pot vedea chiar și de la suprafață. După pauza scurtă am revenit înapoi pe Praslin unde am rămas pe plajă până seara.

 

Cu autobuzul spre centrul insulei

 

Aici ne-a lăsat autobuzul

 

Intrarea în rezervație

 

Centrul pentru vizitatori

 

Coco de Mer cu forma lor aparte

 

Sunt mai multe trasee de drumeție amenajate

 

Cele mai mari frunze pe care le-am văzut vreodată

 

Cel mai înalt punct din parc

 

Vedere peste Vallee de Mai

 

Plante neobișnuite

 

Cocotierii uriași

 

Spre ieșirea din parc

 

Înapoi în Cote d’Or

 

Mai toate casele sunt decorate frumos cu flori

 

40 de ani de independență pentru Seychelles

 

Elevii se întorc de la școală

 

Pe drum spre hotel

 

Când se lasă seara, ies din pământ crabii

 

Altă zi altă plimbare. Am închiriat o barcă

 

și am plecat spre insula Curieuse

 

Cum ar fi să ai insula ta și să arate așa?

 

De pe mare

 

Debarcarea pe Curieuse

 

Insula Curieuse este locuită de zeci de țestoase uriașe

 

Zâmbește și ea la cameră

 

Harta insulei

 

Drapelul Seychelles

 

Coco de Mer, nucile care se găsesc doar în Seychelles

 

Țestoase peste tot

 

Le place să mănânce frunze

 

Prim plan. Doamna avea peste o sute de ani

 

La umbra cocotierilor

 

Asemenea stânci sunt specifice zonei

 

Am plecat în drumeție pe insulă

 

Traseul trece prin pădurea de mangrove

 

Mangrovele pot fi acoperit de ape la flux

 

Un crab mai ciudat

 

Vedere de sus

 

Mangrove la malul oceanului

 

La finalul drumului ne aștepta barca, dar și o plajă grozavă

 

Urmele noastre pe nisip

 

Am părăsit apoi Curieuse

 

Stânci pe mare

 

Am oprit la snorkeling lângă insulița St. Pierre

 

Peștii mari se vedeau și cu ochiul liber

 

Vedere cu St. Pierre

 

Înapoi spre Praslin

 

Pe plajă la Cote d’Or