Costiera Amalfitana – de la Positano la Ravello

Prin vara lui 2014 am făcut o plimbare de weekend până pe coasta Amalfi. Am stat doar două zile atunci dar am vizitat câteva din cele mai frumoase locuri ale Italiei. După ce am aterizat la Napoli ne-am întâlnit cu niște prieteni dragi și împreună am plecat la drum cu mașina spre sud cu destinația Positano.

Înainte de a ajunge pe coasta Amalfi am făcut o oprire la poalele vulcanului Vezuviu. Era a doua oară când urcam până la crater, despre care am mai povestit anterior în articolul de mai jos. Revederea a fost una frumoasă mai ales că cerul era senin și se vedea frumos tot golful Napoli.

Golful Napoli, Vezuviu și insula Capri

De acolo am mai făcut două scurte opriri – una la Ercolano unde am servit masa de prânz și una la Sorrento unde am admirat panorama frumoasă de deasupra stațiunii litorale. Apoi am traversat munții și la două ore de când am plecat soseam la Positano pe coasta Amalfi.

Drumurile de pe coasta Amalfi sunt foarte șerpuite, abrupte și înguste. Ne-am trezit de câteva ori cu autobuze venind din sensul opus și a trebuit să ieșim de pe drum ca să le facem loc. Altfel, drumul e o plăcere de condus iar peisajele sunt foarte frumoase.

Cazarea noastră era aproape de Positano într-un sat foarte liniștit aflat sus pe munte, numit Nocelle. Am lăsat mașina într-o parcare la marginea satului iar de acolo am pornit pe scări spre pensiune. Am stat acolo la Villa Antica Macina care s-a dovedit una din cele mai deosebite cazări pe care le-am ales vreodată. Am avut un apartament spațios și o vedere panoramică peste Positano, dar ce a fost mai deosebit a fost cum am fost tratați de gazda noastră Amalia. Am primit o grămadă de sfaturi utile, cadouri din partea casei și mai mult am fost invitați la cină cu familia. A fost una din acele cazări unde te simți ca acasă și pleci având prieteni noi.

Ziua următoare ne-am trezit cu noapte în cap pentru a merge în drumeție. Din Nocelle, chiar din fața pensiunii noastre pleca un traseu montan renumit în zonă – Sentiero degli Dei (drumul zeilor). Se merge cam 45 de minute pe o potecă amenajată către niște grote iar vederile de pe crestele munților sunt splendide. Am revenit la pensiune fix la micul dejun care a mers numai bine după efortul depus.

După masă am coborât spre Positano. Am luat autobuzul până acolo iar drumul a fost încărcat de adrenalină cu viteză mare pe serpentine și depășiri la limită. Ne-am plimbat puțin prin centrul Positano care era plin de flori multicolore, am trecut pe la catedrală iar apoi ne-am îndreptat spre plajă. Era căldură mare așa că am închiriat șezlonguri sub umbrele și apoi ne-am răcorit în mare. Plaja din Positano are nisip fin doar că mare se adâncește foarte repede; mare plus sunt vederile frumoase ale orașului cocoțat pe dealuri.

După amiază am luat un vaporaș spre localitatea Amalfi, cea care dă numele regiunii. Plimbarea pe mare a fost foarte plăcută și ne-a oferit ocazia de a vedea întreaga coastă și satele sale pitorești. Am ancorat după vreo jumătate de oră la Amalfi, orășel pe care l-am găsit asaltat de turiști. Amalfi a fost în istorie sediul central al ducatului independent cu același nume, una dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei. Centrul mic din Amalfi include câteva străduțe pitorești pline de magazine de suveniruri și o piațetă cochetă unde se află marea catedrală din localitate, aceasta din urmă fiind cea mai mare atracție turistică. Am stat acolo până seara când am revenit la Nocelle cu autobuzul.

Dimineața următoare am petrecut-o relaxat la pensiune alături de gazda noastră. Pe la prânz am plecat la drum; seara aveam zbor spre casă tocmai din Bari și drumul era destul de lung. Înainte de a părăsi coasta Amalfi am mai oprit la o altă stațiune renumită din zonă. E vorba despre Ravello – oraș unde se află foarte multe vile și palate care datează de pe vremea episcopiei de Ravello. Am vizitat unul din cele mai importate domenii – Villa Rufio, un vechi palat care include o grădină extrem de frumoasă aflată pe un deal la malul mării. Am mai servit prânzul la o terasă din piața centrală iar apoi ne-am continuat drumul spre Bari pentru a reveni acasă.

A fost o plimbare foarte scurtă prin Amalfi dar am descoperit câteva locuri speciale Cu siguranță vom reveni acolo în viitor pentru o vacanță mai lungă poate chiar la pensiunea din Nocelle de care ne leagă amintiri foarte frumoase.

 

După ce am aterizat la Napoli am mers mai întâi spre Vezuviu

 

Am revăzut vulcanul după vreo cinci ani

 

Traseul din jurul craterului

 

Napoli văzut de sus

 

La prânz… pizza de la mama ei

 

Pe drum spre Amalfi

 

Sorrento văzut de sus

 

Plaja din Sorrento

 

Trafic spre Positano

 

Ne-am cazat la Nocelle

 

La o frumusețe de pensiune

 

Ne-am trezit cu noaptea în cap să mergem în drumeție

 

Pensiunea noastră văzută de pe munte

 

Traseul montan

 

Vedere peste coasta Amalfi

 

Positano de sus

 

La întoarcere ne aștepta micul dejun

 

Am luat autobuzul până în vale la Positano

 

O vilă din Positano acoperită de flori

 

Centrul din Positano

 

Biserica Santa Maria Assunta

 

Positano – casele de pe deal

 

Am mers la plajă

 

Era căldură mare

 

Admirând vederea de pe șezlong

 

Spre amiază ne-am îmbarcat pe un vaporaș spre Amalfi

 

Bărcile ancorate în port

 

Lăsând în urmă Positano

 

Pe mare

 

Satele cocoțate de pe coastă

 

Am sosit la Amalfi

 

Străzile din Amalfi pline de turiști

 

Catedrala Amalfi

 

Interiorul bisericii

 

Vedere peste piața centrală

 

Seara înapoi în Positano

 

A doua zi am părăsit Nocelle în direcția Bari

 

Mici golfuri de pe drum

 

Am oprit la Ravello

 

Grădinile de la Villa Rufio

 

Imagini frumoase cu grădinile de la malul mării

 

Villa Rufio

 

Terasele din centrul Ravello

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.