Nu există niciun oraș pe lumea asta care are atât de multe muzee de artă, catedrale impozante, construcții moderne, clădiri istorice și alte atracții turistice variate precum are Parisul. Multe orașe mari ale lumii se pot vizita în 2-3 zile, dar Parisul probabil că necesită cel puțin o săptămână, două. Am fost de mai multe ori la Paris, dar mai departe o să vă povestesc de un weekend în care am încercat să vizitez toate marile muzee și atracții ale orașului, pe care l-am numit maratonul muzeelor.
Era prin 2008 când am fost plecat cu studiile pentru câteva luni la Nancy, în estul Franței. De la Nancy la Paris erau 400 de kilometri, dar cu TGV-ul nu se făceau decât o oră și jumătate iar prețurile pentru studenți erau reduse consistent – astfel am putut face mai multe plimbări de weekend în capitală. Unul din acele weekend-uri mi-am cumpărat un „Paris Museum Pass” și mi-am propus să vizitez cât mai multe, timp de două zile.
Paris Museum Pass oferă acces liber la peste 50 de locații pariziene inclusiv muzeele Luvru, Orsay, Pompidou, bisericile Notre Dame, Sainte Chapelle și St. Denis, castelele Versailles și Fontainbleu sau alte atracții turistice precum Arcul de Triumf, Pantheon sau Conciergerie. Pe scurt oferă acces gratuit la tot ce e de văzut prin Paris mai puțin turnurile Eiffel și Montparnasse. Este disponibil pentru durate de 2,4 sau 6 zile. Pentru două zile costă doar 48 de euro, iar intrarea numai la locurile pe care le-am enumerat mai sus costă mai mult de 150 de euro. Deci chiar merită. Mai mult, la majoritatea atracțiilor dacă aveți pass-ul săriți peste coada la bilete și asta poate însemna multe ore salvate. Spre exemplu la Luvru se poate sta lejer 2-3 ore la casele de bilete. Mai multe detalii puteți găsi pe Site-ul oficial. PMP nu include transport. Există alt card (Paris Pass) care include pe lângă muzee acces la transportul în comun, vapoare pe Sena și autobuze turistice cu etaj dar la un tarif de 135 de euro pentru două zile nu cred că merită banii.
Revenind, am petrecut în acel weekend două zile întregi la Paris. Am ajuns la Gare de l’Est sâmbătă dimineața iar de acolo am luat metroul până la Ile de la Cite – mica insulă de pe Sena unde se află multe dintre clădirile vechi din oraș.
Prima mea vizită a fost la Conciergerie, vechea închisoare de pe malul Senei. Clădirea a făcut parte inițial din vechiul palat regal din inima orașului și a fost transformată în închisoare după ce Carol al V-lea și-a mutat palatul pe malul celălalt al râului, unde acum este Luvrul. După revoluția franceză, Conciergerie a fost sediul tribunalului revoluționar care în perioada Regimului Terorii (finalul secolului 18) a trimis la ghilotină mii de prizonieri. Astăzi are rol de palat al justiției, dar mare parte din clădire a fost transformată în muzeu. Am vizitat la Conciergerie sălile de judecate, pivnițele întunecate dar și celula reginei Marie Antoinette, locul unde și-a petrecut ultimele zile înainte să fie condamnată la ghilotină de revoluționari.
Am mers apoi nu departe la biserica Sainte-Chapelle, tot în complexul vechiul palat regal. Sincer nu aveam de gând să o vizitez, dar intrarea era la doi pași, aveam și pass-ul și am zis să arunc o privire. Am avut surpriza să descopăr un interior extraordinar de frumos. Am fost fascinat de capela regală începută la jumătatea secolului 13. Interiorul cu vitralii colorate, catifea albastră și mult aur nu seamănă cu nicio altă biserică pe care am mai vizitat-o, iar Sainte-Chapelle este una din cele mai deosebite construcții ale lumii… la interior; exteriorul nu e ceva grozav.
La nici 200 de metri se află catedrala renumită a Parisului – Notre Dame. Fațada vestică a bisericii cu cele două turnuri este una din imaginile iconice ale Parisului. Am vizitat mai întâi interiorul catedralei iar apoi m-am pus la coadă la urcarea în turnuri. Acesta e unul din cele câteva locuri unde nu se poate sări coada cu museum pass. După o așteptare destul de lungă și vreo 300 de scări urcate am ajuns în vârful turnurilor. Vederea este una din cele mai frumoase din Paris. Turnurile sunt „protejate” de mai mulți gargoyle (statui de piatră înfricoșătoare) care probabil l-au inspirat pe Victor Hugo să scrie povestea cocoșatului.
Am părăsit insula apoi și am mers în cartierul latin. Acolo am vizitat clădirea Panteonului, monumentul impozant dedicat marilor oameni ai Franței. Acolo sunt criptele lui Voltaire, Rousseau, Emile Zola, Victor Hugo sau Alexandre Dumas. Agățat de cupola uriașă a domului se află pendulul lui Foucault, instrument cu care fizicianul a demonstrat rotația Pământului la jumătatea secolului 19.
Maratonul meu a continuat cu grădinile Luxembourg, un loc favorit pentru parizieni de relaxare într-o zi însorită. Pentru a ajunge apoi la Musee d’Orsay, al doilea mare muzeu de artă al Parisul. Muzeul Orsay adăpostește cea mai mare colecție de picturi impresionistă din lume inclusiv picturi renumite semnate de Manet, Renoir, Cezanne sau Van Gogh. Printre cele mai faimoase tablouri sunt cele ale pictorului olandez precum Autoportret sau Noapte înstelată peste Ron. Muzeul Orsay nu este foarte aglomerat comparativ cu Luvrul și poate oferi o vizită mai plăcută unde pot fi admirate operele în liniște.
Am vizitat apoi Domul Invalizilor. Clădirea adăpostește un impresionant muzeu al armatei franceze cu expoziții de arme de foc sau medievale și uniforme militare. Cupola domului este dominată de impunătorul mormânt al lui Napoleon sculptat din granit. Tot acolo mai sunt înmormântați cei mai importanți mareșali și generali din istoria armatei franceze.
Nici pe departe să se încheie ziua aici. Am mers apoi pe Champ de Mars pentru a revedea turnul Eiffel. Nu am urcat în turn din mai mult motive: o mai făcusem în trecut iar coada la bilete era foarte lungă și turnul nu este inclus în Museum Pass. Am mers apoi în est unde am trecut puțin pe la cimitirul Pere Lachaise, unde se odihnesc francezi renumiți precum Balzac, Moliere sau Edith Piaf sau străini care s-au îndrăgostit de Paris ca Oscar Wilde, Chopin, Maria Callas sau George Enescu. Unul dintre morminte a devenit un adevărat loc de pelerinaj – e vorba de cel al lui Jim Morisson, unde deseori au loc diverse ceremonii ale fanilor vedetei rock.
După ce am zis că am văzut destule morminte pentru o zi am mers în Montmarte. Am petrecut ultimele ore ale zilei pe scările de la Sacre Coeur ascultând muzică bună alături de o priveliște minunată a Parisului.
Pass-ul meu era valabil încă o zi așa că dimineața următoare am luat-o de la capăt. Am început cu Luvrul, fiindcă știam că voi pierde acolo câteva ore bune. Ce e drept, o vizită „grăbită” la cel mai mare muzeu al lumii durează minim 3-4 ore. De la sosire m-am bucurat de avantajele oferite de pass-ul meu pentru că am putut sări peste coada la bilete de mii de persoane. Luvrul este dispus pe 4 etaje. Etajul inferior (de sub piramida de sticlă) adăpostește sculptură franceză și italiană medievală dar și fundația vechiului palat excavată de arheologi. La parter sunt afișate mai mult sculpturi antice, din Grecia sau Roma și vestigii din Egiptul antic sau din Mesopotamia și Levant. Printre cele mai faimoase opere sunt Venus din Milo, statuia lui Ramses II sau codul lui Hammurapi. Etajul 1 este cel mai aglomerat. Acolo sunt expuse antichități grecești, romane și etrusce dar mai ales picturi italiene inclusiv renumita Mona Lisa a lui Da Vinci unde permanent este o aglomerație de nedescris. La același etaj se mai pot vizita bijuteriile coroanei franceze și apartamentele regale ale lui Napoleon. Al doilea etaj include picturi franceze, flamande și germane începând cu secolul 16 iar cea mai impresionantă este sala picturilor lui Rubens. Jumătate din etaj este dedicată expozițiilor temporare care se schimbă de 2-3 ori pe an.
De la Luvru am mers la un alt muzeu de artă, unul foarte diferit. Centrul Pompidou este muzeul de artă modernă al Franței. Clădirea în sine este una impresionantă cu un design deosebit. Operele din interior sunt foarte variate. Nu sunt un pasionat de artă, dar arta modernă parcă îmi spune ceva mai mult, transmițând un mesaj mai clar. Muzeul adăpostește opere ale lui Picasso, Dali, Matisse sau artiști contemporani precum Andy Warhol. Sunt totuși niște limite pe care arta contemporană le depășește după părerea mea. Spre exemplu m-am uitat amuzat la una dintre expoziții care includea tablouri complete albe, sau alte picturi cu o dungă albastră sau un pătrat verde. „Ce o fi vrut să spună artistul oare?”. Nu pot să înțeleg. Piața din apropiere de Pompidou este una foarte animată cu fântâni ciudate și cu o mulțime de artiști stradali, în special mimi.
Am luat apoi metroul spre Etoile unde se află Arcul de Triumf. Place de L’Etoile este una dintre cele mai nebune intersecții ale lumii cu zece bulevarde care se întâlnesc acolo. Traficul este un haos. În mijloc se află arcul. Am trecut rapid prin muzeu care nu mi s-a părut foarte interesant pentru a urca scările spre terasa de pe acoperiș. Priveliștea din vârf este motivul pentru care merită vizitat. Așezat strategic, arcul oferă cele mai frumoase vederi peste Champs Elyseess sau către cartierul Defense. Se lăsa amiaza iar eu mai aveam un tren de prins înapoi spre casă. Am revenit astfel la Gare de l’est și am ajuns la fix să prind ultimul TGV spre Nancy.
Astfel s-a încheiat maratonul meu petrecut în două zile la Paris. Niciun caz nu vă recomand să faceți doar asta la Paris. Eu am lăsat un weekend exclusiv pentru muzee pentru că am avut multe altele în care am putut să mă bucur de alte locuri din oraș. Dincolo de muzee, farmecul parizian se descoperă mai bine cunoscând localnici la un vin rosu pe o terasă din Montmartre, la plimbare pe Champs Elysees sau la un restaurant din St. Michel alături de persoana iubită (doar e orașul dragostei), nu neapărat vizitând muzee, dar toate acestea creează un tot care face Parisul să fie unul din cele mai îndrăgite orașe ale lumii.
Am adăugat la finalul articolului câteva imagini dintr-o altă călătorie când am vizitat palatul Versailles. Intrarea la palat este și ea inclusă în Museum Pass. Versailles se află în sudul Parisul și se poate ajunge acolo un un tren RER. Principala reședință a regilor Franței este o construcție uluitoare cu sute de camere luxos decorate și grădini care se întind pe kilometri cu fântâni, statui și labirinturi. Cele mai impresionante sunt apartamentele regale ale lui Ludovic XIV și somptuoasa cameră a oglinzilor. Grădinile în schimb sunt de o frumusețe incomparabilă și de acolo am rămas cu cele mai deosebite imagini din Versailles.
Am sosit cu TGV-ul la Gare de l’Est
De acolo am luat metroul spre Ile de la Cite
Pe malul Senei
Conciergerie – vechea închisoare, prima oprire
Celula Mariei Antoinette
Apoi biserica Sainte Chapelle
Interiorul este impresionant
Decorat cu aur, marmură roșie și catifea albastră
Peste drum este Notre Dame
Place Jean Paul II
Gata de coada de urcare în turnuri
Am urcat în turnul catedralei
Gargoyles protejează clădirea
Vederi de sus
Panteonul
Pendulul lui Foucault
Criptele marilor scriitori francezi
Place de Pantheon
Sloganul faimos „Liberte, egalite, fraternite” este pe toate clădirile oficiale
Jardins de Luxembourg
Cu palatul Luxembourg
Grădinile sunt un loc preferat de relaxare pe o zi călduroasă
La Musee d’Orsay
Interiorul muzeului
Muzeul este relativ aglomerat, dar în niciun caz ca Luvrul
Nu e imposibilă o fotografie cu una din capodopere
Esplanade des Invalides
Am vizitat domul invalizilor
Care adăpostește muzeul armatei
Dar și mormântul lui Napoleon
Acoperișul domului
Nu departe este turnul Eiffel
Aglomerație mare sub turn
Cimitirul Pere Lachaise
Adăpostește mormintele unor mari oameni ai istoriei mondiale
Am mers apoi la biserica Sacre Coeur
Unde se urca cu funicularul
Scările de la Sacre Coeur – locul unde se ascultă muzică bună privind panorama orașului
Se lasă seara peste Paris
A doua zi am mers la Luvru
Intrarea în muzeu. Am economisit cu pass-ul o oră de stat la coadă
Zona sculpturilor
Sculpturi celebre ale lumii
Zona Egiptul Antic
Zona de pictură
Nebunie în sala Giocondei
Faimoasa Mona Lisa
Revenind afară, piramida Luvrului
Am mers apoi în zona Les Halles
Pentru a vizita centrul Pompidou, muzeul de artă modernă
Oare ce o fi vrut artistul cu tabloul complet alb să transmită? 🙂
Alte opere chiar au un mesaj mai evident
La arcul de triumf
Focul etern pentru comemorarea eroilor căzuți
Urcând pe scări spre acoperișul arcului
Champs Elysees văzut de sus
O privire spre La Defense
Clădirile moderne din Defense
Grande Arche
Imagini din vizita la Versailles
Harta palatului
Turul camerelor
Camera oglinzilor
Curtea de la Versailles
Fântâna lui Apollo
Grădinile Mariei Antoinette
Panoramă cu tot domeniul
Un articol foarte utile Multumesc mult! 🙂