O zi la Milano

 

 

Articolul de aici l-as putea numi și “Amintiri din copilărie” pentru că este dintr-o vizită la Milano de acum 10 când începeam să descopăr plăcerea de a călători. Eram foarte tânăr și Milano era unul din primele mari orașe pe care le vizitam. Eram în facultate și avusesem oportunitatea să prind o bursă de studiu la Torino pentru 4 luni în primăvara lui 2007. Acea primăvară m-a schimbat ireversibil și m-a făcut să ador călătoriile. Mi-am făcut prieteni noi și aproape weekend de weekend făceam împreună o excursie pe undeva. Am văzut mai toată Italia, am mers prin sudul Franței, la Paris sau la Londra. Prima dintre aceste excursii a fost la Milano, pentru o zi la începutul lui Aprilie. Era chiar în ziua de Paște din 2007 (a picat cel catolic în același timp cu cel ortodox). Am mers cu trenul din Torino și plimbarea asta de dimineața până seara a fost practic primul meu city-break.

Milano, capitala statului Lombardia, este cel mai important oraș din nordul Italiei și în același timp polul central al economiei italiene cu o industrie locală dezvoltată mult peste Roma care generează 10% din tot PIB-ul Italiei. Milano are aproximativ două milioane de locuitori, dar zona metropolitană are peste 6 milioane, fiind astfel cea mai populată metropolă din Uniunea Europeană care nu este capitală. Multe companii importante ale Europei au sediul la Milano iar FieraMilano este unul dintre cele mai mari complexe expoziționale ale lumii, unde recent a avut loc, Expo 2015, pe care Milano a avut onoarea să-l găzduiască. Cu toate astea nu cred că se poate spune că este un oraș industrial; Milano este un loc turistic cunoscut pentru clădirile istorice, pentru artă, pentru sport și poate cel mai mult, pentru modă – fiind locul unde o săptămână pe an se strâng toți marii creatori mondiali.

Am sosit la gara Centrale din Milano după o călătorie cu trenul de o oră. Centrale este una din cele mai impozante gări ale Europei, uriașa construcție fiind realizată în 1913 după modelul Union Station din Washington. De la ieșirea din gară se văd cele câteva turnuri înalte ale orașului, din care se remarcă clădirea Pirelli. Cel mai bun mod pentru a te deplasa prin Milano este metroul. Rețeaua este amplă și trenurile circulă des și rapid iar biletele costă foarte puțin (1,50 euro o călătorie sau 4,50 pentru 24 de ore)  De la gară am luat metroul direct spre inima orașului: Piazza Duomo.

Metroul și trenurile locale din Milano:

RETE METRO ATM_A2_12_2012

Marea piață Duomo este centrul orașului – locul unde localnicii se întâlnesc la terasă pentru a bea un espresso sau a servi cina și unde turiștii se adună pentru a merge la cumpărături sau pentru a vizita marea catedrală. Noi nu venisem la cumpărături așa că ne-am pus la coada de bilete la Duomo. Am cumpărat bilete pentru acoperiș dar mai întâi am asistat la slujba de Paște în catedrală. A fost o ceremonie impresionantă la care au asistat mii de persoane. Am mers apoi pe acoperiș de unde se poate vedea una din cele mai frumoase priveliști peste oraș. Domul din Milano este unul din cele mai impresionante exemple de arhitectura gotică, iar cele mai impresionante detalii ale construcției se pot observa pe acoperiș. Se poate urca pe scări sau cu liftul (cost suplimentar) iar de sus se vede bine toată piața și orașul până la mare depărtare. Era senin și se vedeau și vârfurile Alpilor.

Revenind în piață am mers prin galeriile Vittorio Emanuele II, o construcție opulentă care astăzi adăpostește cele mai luxoase magazine de modă din oraș. Am rămas atunci uimiți uitându-ne în vitrinele care prezentau rochii sau genți cu prețuri de mii sau zeci de mii de euro. Tot în apropiere se află teatrul La Scala. Opera construită în secolul 18 a găzduit de-a lungul secolelor cei mai mari artiști ai muzicii clasice, iar sala mare este renumită pentru frumusețe. Am vizitat muzeul, putând vedea spectaculoasa sală decorată cu catifea roșie dar și costumele folosite în opere.

După amiaza am mers la castelul Sforzesco, vechiul palat medieval al Lombardiei, construit în secolul 15 de ducele Sforza. Castelul era pe atunci în renovare și nu am putut vizita interiorul dar am putut să ne relaxăm în parcul verde din apropiere – Parco Sempione, un loc preferat de localnici pentru relaxare și plimbări de weekend. Am mai vizitat nu departe bazilica San Ambrozio una din cele mai vechi biserici milaneze a cărei construcție a început în secolul 4. O altă biserică importantă din Milano este Santa Maria delle Grazie care adăpostește capodopera “Ultima cină” a lui Leonardo da Vinci. Aceasta se poate însă vizita doar cu o rezervare făcută cu săptămâni sau chiar luni înainte.

Milano este un important centru pentru fotbalul italian, fiind gazda a două mari echipe iubite în Italia și pe întreg globul – AC Milan și Internazionale, care împart stadionul San Siro. Ca un fan al clubului AC Milan ce sunt nu puteam să nu merg la San Siro. Am nimerit să fie un meci în acea seară și am găsit și bilete, așa că am putut asista la AC Milan – Empoli, primul meci pe care am avut ocazia să-l văd peste hotare. Era o echipă mare a Milanului cu Nesta, Cafu, Pirlo, Ronaldo, Seedorf, Kaka și Inzaghi în echipă. După un meci foarte spectaculos Milanul avea să câștige cu 3-1. În acel sezon echipa nu lua decât locul 4 în Serie A, dar reușea un mare succes european, câștigând Liga Campionilor după o victorie cu Liverpool în finală.

După meci am revenit în Piazza Duomo. Ne așteptam să vedem o mare adunare de Paște cu mii de oameni strânși la slujba de înviere. Am fost surprinși atunci să vedem că e foarte diferit la catolici, că pe la 11 seara totul se terminase și nu mai era nimeni pe străzi, foarte diferit față de ce se întâmplă la noi. Neavând ce mai vedea am plecat la gară pentru a reveni la Torino.

La final vreau să vă amintesc că avem zboruri directe din București către toate trei aeroporturile din apropiere de Milano: Malpensa, Linate și Bergamo iar preturile fi foarte mici (încep de la 10 euro dus-întors), competiția fiind mare între companiile low cost (Wizz Air, Ryan Air și Blue Air) pe destinație. Cazările nu sunt scumpe în general, iar două zile pot fi suficiente pentru a explora orașul. Este așadar o destinație foarte accesibilă pentru noi, un loc foarte potrivit pentru un city-break.

 

Sosind la gara Milano Centrale

dsc03538

 

Turnul Pirelli din fața gării

dsc03539

 

Piața centrală

dsc03542

 

Simbolul orașului – Domul

dsc03616

 

Turul pe acoperișul domului

dsc03593

 

Vedere de sus

dsc03590

 

Cum ziceam…amintiri din copilărie

dsc03598

 

Galeriile Vittorio Emanuele II

dsc03617

 

Unde se află magazinele cele mai scumpe

dsc03623

 

Nu departe este teatrul La Scala

dsc03659

 

Sala mare de spectacole

dsc03634

 

Din muzeul Scala

dsc03656

 

Castello Sforzesco

dsc03660

 

Curtea palatului (pe atunci în renovare)

dsc03667

 

Zidurile vechi ale castelului

dsc03688

 

Parcul din apropiere este locul preferat de relaxare pentru milanezi

dsc03672

 

Bazilica San Ambrogio

dsc03679

 

Una din cele mai vechi biserici din Milano

dsc03680

 

Seara nu putea merge decât la San Siro

dsc03690

 

Ca un fan rosso nero ce sunt nu puteam rata un meci al lui AC Milan

dsc03700

 

Ce echipă avea Milan pe atunci

dsc03711

 

A fost 3-1 la final

dsc03712

 

Aveam să mai revin de mai multe ori pe San Siro

dsc03708

 

Era Paște dar la Dom pe la 11 noaptea era liniște totală

dsc03732

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.