New York, New York

 

Există orașe vizitate și cunoscute de foarte multă lume și există locuri unde foarte puțini au ajuns pe care le numim “off the beaten path”. Dincolo de această categorisire mai există și alte orașe pe care toată lumea le cunoaște fie că au ajuns acolo, fie că nu. New York, cel mai mare oraș din State, este probabil cel mai bun exemplu. Din filme, de la știri, din seriale sau din muzică, cu toții știm New York-ul – unde măcar virtual, dacă nu fizic au ajuns foarte mulți dintre noi. Cine n-a auzit de Manhattan, Brooklyn, Queens, de Statuia Libertății, Fifth Avenue, Turnurile Gemene, Central Park, Empire State sau Wall Street? Mergând prima oară pe străzile din Big Apple, am realizat că New York e un oraș care îl cunoaștem deja foarte bine.

Eu am ajuns prima oară în State prin 2009 și am revenit acolo de câteva ori. Am fost de cele mai multe ori cu treabă dar am încercat să îmi iau și o zi, două libere pentru a mai vizita cate ceva. Între timp am văzut o mulțime de orașe Americane dar New York rămâne de departe preferatul meu.

Orașul New York este împărțit în cinci mari cartiere: Five Boroughs – Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens și Staten Island. Populația din city este de 8,5 milioane, iar zona metropolitană depășește 20 de milioane de locuitori. Chiar dacă New York este cel mai mare oraș din statul cu același nume, nu este capitală, aceasta fiind Albany, un oraș mult mai central din punct de vedere geografic. Sufletul orașului este insula Manhattan, unde se regăsesc cele mai multe din simbolurile cunoscute în jurul lumii.

Manhattan este numele insulei din inima New York-ului delimitată de Hudson River și East River. Numele a fost dat de indienii Lenape care au fost păcaliți de comercianții olandezi să renunțe la pământ în schimbul câtorva bunuri de mică valoare. Atunci, în secolul 17, s-a înființat pe insulă prima așezare numită New Amsterdam. Englezii l-au redenumit mai târziu New York ajungând să devină unul din cele mai mari orașe ale lumii, dezvoltarea fiind datorată imigranților care soseau aici pe vapoarele din Europa. Manhattan a fost locul unde toate marile culturi ale lumii cu cea au ele mai bun (dar și mai rău) s-au contopit creând astfel prima metropolă globală a lumii. Orașul s-a extins apoi mult peste limitele insulei iar Manhattan, rămas fără spațiu a început să crească pe verticală, cu peste 200 de zgârie-nori construiți în prima jumătate a secolului 20.

 

Harta Manhattan

manhattan_new_york_city

 

Vă mai pot povesti multe despre istoria locului și a Americii, dar o să păstrez asta și pentru alte articole viitoare. În cele ce urmează o să vă spun despre ultima mea vizită, dintr-un weekend pe care l-am petrecut la NY în 2014. Am petrecut atunci două zile prin oraș revăzând locuri cunoscute dar și descoperind altele pentru prima oară.

Am stat la un hotel în Brooklyn. Chiar dacă distanța e mare de downtown a fost mai rentabil așa. Prețurile la cazare în Manhattan pot fi astronomice (multe sute de dolari pe noapte) iar un hotel foarte bun în Brooklyn poate fi mult mai ieftin decât unul prost pe insulă. Am ales un hotel unde aveam metroul în apropiere iar deplasarea spre centru a fost destul de ușoară.

Am aterizat pe JFK pe la ora prânzului iar de acolo am mers la hotel unde am rămas câteva ore pentru odihnă, obligatorii pentru acomodarea la cele 7 ore de diferență de fus orar. După amiaza am ieșit la o scurtă plimbare. Am luat metroul până la Times Square iar acolo am ieșit într-o ploaie torențială. Cât am servit noi masa la un restaurant din apropiere s-a terminat și cu ploaia și am putut face o scurtă plimbare de seară. Nu am stat totuși prea mult și am revenit înapoi în Brooklyn.

Ziua următoare am avut complet altă vreme cu un soare puternic. Era prin luna mai și afară erau peste 25 de grade, o vreme ideală. Am mers cu mașina spre partea de sud a insulei Manhattan în apropiere de districtul financiar. Parcarea pe insulă e foarte complicat de găsit și extrem de scumpă. Am găsit cu greu o parcare subterană unde am plătit vreo 30 de dolari pentru câteva ore. De acolo am luat-o la pas spre extremitatea sudică de unde pleacă feribotul spre Staten Island.

Staten Island Ferry e un alt simbol al orașului făcând legătura cu insula de la sud de Manhattan. Este și o mare atracție turistică pentru că biletele sunt gratuite (subvenționate de primăria New York). Cele mai multe vapoare circulă pline iar biletele se dau pe principiul primul venit-primul servit. Nu am mers cu feribotul neapărat pentru a ajunge pe Staten Island ci mai mult pentru plimbarea pe golful Hudson. De pe apă se vede una din cele mai frumoase panorame ale turnurilor din Manhattan. Feribotul trece pe lângă Statuia Libertății, pe lângă Ellis Island și aproape de portul din Brooklyn. Drumul durează cam 30 de minute. Staten Island este o insulă chiar mai mare decât Manhattan, dar nici pe departe la fel de aglomerată. Sunt multe spatii verzi și foarte multe vile ale rezidenților înstăriți din zonă. Nu am zăbovit prea mult acolo și am luat primul ferry înapoi.

Înapoi în Manhattan am luat-o la pas pe malul East River până la Brooklyn Bridge – cel mai vechi pod din New York (circa 1880) care leagă estul Manhattan de Brooklyn. Podul are trei niveluri pe care trec respectiv metrourile, mașinile și pietonii pe o pasarelă superioară. Podul e un loc preferat de newyorkezi pentru o alergare ușoară dar și de turiști pentru priveliștile peste oraș pe care le oferă.

Am continuat apoi plimbarea prin Lower Manhattan, trecând pe la uriașa clădire a primăriei – City Hall și pe lângă Bryant Park, o mică oază de verdeață din sudul insulei. De acolo am mers la Freedom Tower, noul turn construit pe locul unde au căzut turnurile gemene. Pe atunci, turnul încă nu se deschisese dar fusese inaugurat Memorialul 9/11 dedicat celor peste 1700 de victime care și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie 2001. Pe amprenta fundației celor două turnuri de la World Trade Center au fost construite două monumente din marmură pe care sunt inscripționate la exterior numele victimelor iar pe interior curg râuri continue de ape reprezentând lacrimile Americii pentru cei care au pierit.

Se făcuse ora prânzului și am mers să mâncăm în Little Italy. Vechiul cartier italian este una din puținele străzi pietonale din New York unde vara sunt deschise mai multe terase și restaurante. Mâncarea nu este tocmai specifică italiană, ca mai peste tot a fost “americanizată”, dar atmosfera de pe stradă păstrează mai mult din specificul european. După masă am mai dat o tură prin districtul financiar, am trecut pe la Bursa (NYSE) de pe faimoasa Wall Street și pe lângă magazine faimoase în toată lumea precum Macy’s General Store sau magazinul de bijuterii Tiffany’s.

Am revenit apoi la mașină pentru a merge în Upper Manhattan. Navigarea prin Manhattan e foarte ușoară. Cu excepția capătului sudic unde străzile au nume (Wall St, Main St, Canal St. etc) și sunt mai întortocheate, în rest toate străzile sunt paralele. De la sud la nord sunt bulevardele mari (Avenues) numerotate de la 1 la 9 iar perpendicular pe ele sunt străzile de la est la vest, numerotate până la 200 și ceva. Atât timp cât știi adresa unde trebuie să mergi (de exemplu 5th Avenue & 110th Street) e foarte ușor să te descurci. Spațiul delimitat de două străzi și două bulevarde vecine este numit de newyorkezi un “block” folosit și ca unitate de măsură pentru distanțe: “mergeți înainte <<8 blocks>>”. Am reușit cu mare noroc să găsim un loc de parcare gratuit (era weekend) în Upper West Side, una din zonele cele mai scumpe din oraș, de unde se ajunge ușor la Central Park.

Central Park este inima verde a Manhattanului, o adevărată oază în mijlocul junglei de beton. Este un parc uriaș, amenajat cu alei pietonale, piste de bicicliști și câteva lacuri artificiale. E locul preferat de localnici pentru relaxare, iar liniștea de acolo te poate face să uiți de haosul urban. Am petrecut amiaza prin parc, iar pentru cină am mers la un local simplu dar foarte cunoscut. Tom’s Restaurant se află în partea de nord și a fost făcut faimos de serialul Seinfeld. Este restaurantul care apare pe genericul serialul, dar trebuie știut că episoadele nu au fost filmate acolo ci într-un studio. Restaurantul mai este cunoscut și datorită unui hit celebru al anilor 80 – Tom’s Diner al lui Suzanne Vega.

Seara am nimerit într-o petrecere de cartier. Nu mai știu ce era, ziua națională a portoricanilor sau a cubanezilor. Fiind un oraș global, cam toate zilele importante ale lumii se serbează și e greu să nu fie o zi unde pe o stradă din New York nu este o petrecere locală. Orașul nu este degeaba poreclit “The City that Never Sleeps”. Noaptea târziu am mai făcut o oprire pe malul East River de unde se vedea orașul luminat precum în poza care am ales-o la începutul articolului.

Cam atât pentru un prim articol din călătoriile americane. O să mai revin altă dată cu povestiri atât despre New York cât și despre alte atracții turistice pe care am avut ocazia să le vizitez în State.

 

Pe drum de la aeroportul JFK

dsc05696

 

Cu metroul spre Manhattan

dsc05766

 

Am ieșit pe o ploaie torențială

dsc05715

 

Am mers la masă până s-a mai potolit

dsc05732

 

Times Square, oamenii reapar după ploaie

dsc05725

 

Empire State Bulding

dsc05747

 

Macy’s Store

dsc05750

 

Street food favorit la New York: hot dog și pretzel

dsc05746

 

Înapoi spre hotel 

dsc05753

 

A doua zi am revenit cu mașina în Manhattan

dsc05777

 

Parcarea în centru e un coșmar. Tarifele sunt de 10-20 de dolari pe oră

dsc05779

 

Oriunde te uiți, numai zgârie-nori

dsc05781

 

La capătul sudic al Manhattan este feribotul spre Staten Island

dsc05784

 

Ne-am îmbarcat

dsc05796

 

Vederea de pe vas

dsc05807

 

Staten Island Ferry

dsc05839

 

Liberty Island

dsc05851

 

Statuia Libertății

dsc05840

 

Bryant Park

dsc05873

 

New York City Hall

dsc05915

 

Freedom Tower, construcția care a înlocuit turnurile gemene

dsc05905

 

Vedere mai de aproape

dsc05888

dsc05890

 

La memorialul victimelor 9/11

dsc05898

 

Memorialul este construit exact pe baza unui turn vechi

dsc05902

 

Sunt puține parcuri, dar multe veverițe și porumbei

dsc05914

 

La pas pe malul East River

dsc05863

 

Vasul cu vele Peking

dsc05866

 

Mai departe la Brooklyn Bridge

dsc05920

 

Nivelul superior al podului este o promenadă pietonală

dsc05932

 

Vedere spre oraș

dsc05936

 

Parcări supra-etajate prin Tribeca

dsc05949

 

Cartierul Little Italy

dsc05953

 

Una din puținele străzi pietonale din New York

dsc05961

 

Nu e Beijing sau Hong Kong – e Chinatown, USA

dsc05704

 

Wall Street și una din multele clădiri ale lui Trump

dsc05971

 

NY Stock Exchange (bursa de valori)

dsc05972

 

Nuntă de bancheri

dsc05977

 

Renumitul magazin Tiffany’s

dsc05979

 

Zona rezidențială Upper West Side

dsc05988

 

Central Park, inima orașului

dsc05992

 

Vedere din mijlocul parcului

dsc05999

 

Lacul Jackie Kennedy

dsc05995

 

Blocuri din Upper Manhattan în nord

dsc06003

 

Tom’s Diner – restaurantul din Seinfeld

dsc06007

 

Din interior

dsc06009

 

E greu de găsit loc de parcare și mai greu de înțeles semnele

dsc06015

 

Seara pe malul din Brooklyn al East River

dsc06037

 

Holland Tunnel face legătura cu New Jersey pe sub râul Hudson

dsc06047

 

Vederea orașului dinspre Jersey

dsc06126

1 thought on “New York, New York”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.