Există orașe vizitate și cunoscute de foarte multă lume și există locuri unde foarte puțini au ajuns pe care le numim “off the beaten path”. Dincolo de această categorisire mai există și alte orașe pe care toată lumea le cunoaște fie că au ajuns acolo, fie că nu. New York, cel mai mare oraș din State, este probabil cel mai bun exemplu. Din filme, de la știri, din seriale sau din muzică, cu toții știm New York-ul – unde măcar virtual, dacă nu fizic au ajuns foarte mulți dintre noi. Cine n-a auzit de Manhattan, Brooklyn, Queens, de Statuia Libertății, Fifth Avenue, Turnurile Gemene, Central Park, Empire State sau Wall Street? Mergând prima oară pe străzile din Big Apple, am realizat că New York e un oraș care îl cunoaștem deja foarte bine.
Eu am ajuns prima oară în State prin 2009 și am revenit acolo de câteva ori. Am fost de cele mai multe ori cu treabă dar am încercat să îmi iau și o zi, două libere pentru a mai vizita cate ceva. Între timp am văzut o mulțime de orașe Americane dar New York rămâne de departe preferatul meu.
Orașul New York este împărțit în cinci mari cartiere: Five Boroughs – Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens și Staten Island. Populația din city este de 8,5 milioane, iar zona metropolitană depășește 20 de milioane de locuitori. Chiar dacă New York este cel mai mare oraș din statul cu același nume, nu este capitală, aceasta fiind Albany, un oraș mult mai central din punct de vedere geografic. Sufletul orașului este insula Manhattan, unde se regăsesc cele mai multe din simbolurile cunoscute în jurul lumii.
Manhattan este numele insulei din inima New York-ului delimitată de Hudson River și East River. Numele a fost dat de indienii Lenape care au fost păcaliți de comercianții olandezi să renunțe la pământ în schimbul câtorva bunuri de mică valoare. Atunci, în secolul 17, s-a înființat pe insulă prima așezare numită New Amsterdam. Englezii l-au redenumit mai târziu New York ajungând să devină unul din cele mai mari orașe ale lumii, dezvoltarea fiind datorată imigranților care soseau aici pe vapoarele din Europa. Manhattan a fost locul unde toate marile culturi ale lumii cu cea au ele mai bun (dar și mai rău) s-au contopit creând astfel prima metropolă globală a lumii. Orașul s-a extins apoi mult peste limitele insulei iar Manhattan, rămas fără spațiu a început să crească pe verticală, cu peste 200 de zgârie-nori construiți în prima jumătate a secolului 20.
Harta Manhattan
Vă mai pot povesti multe despre istoria locului și a Americii, dar o să păstrez asta și pentru alte articole viitoare. În cele ce urmează o să vă spun despre ultima mea vizită, dintr-un weekend pe care l-am petrecut la NY în 2014. Am petrecut atunci două zile prin oraș revăzând locuri cunoscute dar și descoperind altele pentru prima oară.
Am stat la un hotel în Brooklyn. Chiar dacă distanța e mare de downtown a fost mai rentabil așa. Prețurile la cazare în Manhattan pot fi astronomice (multe sute de dolari pe noapte) iar un hotel foarte bun în Brooklyn poate fi mult mai ieftin decât unul prost pe insulă. Am ales un hotel unde aveam metroul în apropiere iar deplasarea spre centru a fost destul de ușoară.
Am aterizat pe JFK pe la ora prânzului iar de acolo am mers la hotel unde am rămas câteva ore pentru odihnă, obligatorii pentru acomodarea la cele 7 ore de diferență de fus orar. După amiaza am ieșit la o scurtă plimbare. Am luat metroul până la Times Square iar acolo am ieșit într-o ploaie torențială. Cât am servit noi masa la un restaurant din apropiere s-a terminat și cu ploaia și am putut face o scurtă plimbare de seară. Nu am stat totuși prea mult și am revenit înapoi în Brooklyn.
Ziua următoare am avut complet altă vreme cu un soare puternic. Era prin luna mai și afară erau peste 25 de grade, o vreme ideală. Am mers cu mașina spre partea de sud a insulei Manhattan în apropiere de districtul financiar. Parcarea pe insulă e foarte complicat de găsit și extrem de scumpă. Am găsit cu greu o parcare subterană unde am plătit vreo 30 de dolari pentru câteva ore. De acolo am luat-o la pas spre extremitatea sudică de unde pleacă feribotul spre Staten Island.
Staten Island Ferry e un alt simbol al orașului făcând legătura cu insula de la sud de Manhattan. Este și o mare atracție turistică pentru că biletele sunt gratuite (subvenționate de primăria New York). Cele mai multe vapoare circulă pline iar biletele se dau pe principiul primul venit-primul servit. Nu am mers cu feribotul neapărat pentru a ajunge pe Staten Island ci mai mult pentru plimbarea pe golful Hudson. De pe apă se vede una din cele mai frumoase panorame ale turnurilor din Manhattan. Feribotul trece pe lângă Statuia Libertății, pe lângă Ellis Island și aproape de portul din Brooklyn. Drumul durează cam 30 de minute. Staten Island este o insulă chiar mai mare decât Manhattan, dar nici pe departe la fel de aglomerată. Sunt multe spatii verzi și foarte multe vile ale rezidenților înstăriți din zonă. Nu am zăbovit prea mult acolo și am luat primul ferry înapoi.
Înapoi în Manhattan am luat-o la pas pe malul East River până la Brooklyn Bridge – cel mai vechi pod din New York (circa 1880) care leagă estul Manhattan de Brooklyn. Podul are trei niveluri pe care trec respectiv metrourile, mașinile și pietonii pe o pasarelă superioară. Podul e un loc preferat de newyorkezi pentru o alergare ușoară dar și de turiști pentru priveliștile peste oraș pe care le oferă.
Am continuat apoi plimbarea prin Lower Manhattan, trecând pe la uriașa clădire a primăriei – City Hall și pe lângă Bryant Park, o mică oază de verdeață din sudul insulei. De acolo am mers la Freedom Tower, noul turn construit pe locul unde au căzut turnurile gemene. Pe atunci, turnul încă nu se deschisese dar fusese inaugurat Memorialul 9/11 dedicat celor peste 1700 de victime care și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie 2001. Pe amprenta fundației celor două turnuri de la World Trade Center au fost construite două monumente din marmură pe care sunt inscripționate la exterior numele victimelor iar pe interior curg râuri continue de ape reprezentând lacrimile Americii pentru cei care au pierit.
Se făcuse ora prânzului și am mers să mâncăm în Little Italy. Vechiul cartier italian este una din puținele străzi pietonale din New York unde vara sunt deschise mai multe terase și restaurante. Mâncarea nu este tocmai specifică italiană, ca mai peste tot a fost “americanizată”, dar atmosfera de pe stradă păstrează mai mult din specificul european. După masă am mai dat o tură prin districtul financiar, am trecut pe la Bursa (NYSE) de pe faimoasa Wall Street și pe lângă magazine faimoase în toată lumea precum Macy’s General Store sau magazinul de bijuterii Tiffany’s.
Am revenit apoi la mașină pentru a merge în Upper Manhattan. Navigarea prin Manhattan e foarte ușoară. Cu excepția capătului sudic unde străzile au nume (Wall St, Main St, Canal St. etc) și sunt mai întortocheate, în rest toate străzile sunt paralele. De la sud la nord sunt bulevardele mari (Avenues) numerotate de la 1 la 9 iar perpendicular pe ele sunt străzile de la est la vest, numerotate până la 200 și ceva. Atât timp cât știi adresa unde trebuie să mergi (de exemplu 5th Avenue & 110th Street) e foarte ușor să te descurci. Spațiul delimitat de două străzi și două bulevarde vecine este numit de newyorkezi un “block” folosit și ca unitate de măsură pentru distanțe: “mergeți înainte <<8 blocks>>”. Am reușit cu mare noroc să găsim un loc de parcare gratuit (era weekend) în Upper West Side, una din zonele cele mai scumpe din oraș, de unde se ajunge ușor la Central Park.
Central Park este inima verde a Manhattanului, o adevărată oază în mijlocul junglei de beton. Este un parc uriaș, amenajat cu alei pietonale, piste de bicicliști și câteva lacuri artificiale. E locul preferat de localnici pentru relaxare, iar liniștea de acolo te poate face să uiți de haosul urban. Am petrecut amiaza prin parc, iar pentru cină am mers la un local simplu dar foarte cunoscut. Tom’s Restaurant se află în partea de nord și a fost făcut faimos de serialul Seinfeld. Este restaurantul care apare pe genericul serialul, dar trebuie știut că episoadele nu au fost filmate acolo ci într-un studio. Restaurantul mai este cunoscut și datorită unui hit celebru al anilor 80 – Tom’s Diner al lui Suzanne Vega.
Seara am nimerit într-o petrecere de cartier. Nu mai știu ce era, ziua națională a portoricanilor sau a cubanezilor. Fiind un oraș global, cam toate zilele importante ale lumii se serbează și e greu să nu fie o zi unde pe o stradă din New York nu este o petrecere locală. Orașul nu este degeaba poreclit “The City that Never Sleeps”. Noaptea târziu am mai făcut o oprire pe malul East River de unde se vedea orașul luminat precum în poza care am ales-o la începutul articolului.
Cam atât pentru un prim articol din călătoriile americane. O să mai revin altă dată cu povestiri atât despre New York cât și despre alte atracții turistice pe care am avut ocazia să le vizitez în State.
Pe drum de la aeroportul JFK
Cu metroul spre Manhattan
Am ieșit pe o ploaie torențială
Am mers la masă până s-a mai potolit
Times Square, oamenii reapar după ploaie
Empire State Bulding
Macy’s Store
Street food favorit la New York: hot dog și pretzel
Înapoi spre hotel
A doua zi am revenit cu mașina în Manhattan
Parcarea în centru e un coșmar. Tarifele sunt de 10-20 de dolari pe oră
Oriunde te uiți, numai zgârie-nori
La capătul sudic al Manhattan este feribotul spre Staten Island
Ne-am îmbarcat
Vederea de pe vas
Staten Island Ferry
Liberty Island
Statuia Libertății
Bryant Park
New York City Hall
Freedom Tower, construcția care a înlocuit turnurile gemene
Vedere mai de aproape
La memorialul victimelor 9/11
Memorialul este construit exact pe baza unui turn vechi
Sunt puține parcuri, dar multe veverițe și porumbei
La pas pe malul East River
Vasul cu vele Peking
Mai departe la Brooklyn Bridge
Nivelul superior al podului este o promenadă pietonală
Vedere spre oraș
Parcări supra-etajate prin Tribeca
Cartierul Little Italy
Una din puținele străzi pietonale din New York
Nu e Beijing sau Hong Kong – e Chinatown, USA
Wall Street și una din multele clădiri ale lui Trump
NY Stock Exchange (bursa de valori)
Nuntă de bancheri
Renumitul magazin Tiffany’s
Zona rezidențială Upper West Side
Central Park, inima orașului
Vedere din mijlocul parcului
Lacul Jackie Kennedy
Blocuri din Upper Manhattan în nord
Tom’s Diner – restaurantul din Seinfeld
Din interior
E greu de găsit loc de parcare și mai greu de înțeles semnele
Seara pe malul din Brooklyn al East River
Holland Tunnel face legătura cu New Jersey pe sub râul Hudson
Vederea orașului dinspre Jersey
1 thought on “New York, New York”