Din Manhattan la Cascada Niagara

Mai departe am ales să scriu despre prima vizită pe care am făcut-o în State acum aproape zece ani. Am stat atunci mai mult timp și am făcut plimbări prin câteva din locurile cele mai interesante de pe Coasta de Est. Voi povesti aici despre un weekend extins la New York în care după o zi în Manhattan am făcut o excursie tocmai până la cascada Niagara.

Am mai povestit despre New York deja și nu vreau să insist foarte mult aici. Despre cele mai interesante locuri din Manhattan în articolul de mai jos:

New York, New York

 

Am fost în acel weekend la câteva dintre locurile cele mai cunoscute din New York – Times Square, Fifth Avenue, Empire State Building, am văzut Manhattan Skyline, am mers ziua și noaptea de pe malul din New Jersey iar seara am petrecut până târziu în zona universitară East Village. Pentru că vreau să vă spun mai multe despre turul la Niagara, o să mă rezum la câteva cuvinte despre Empire State Building – pentru că a fost singura dată când am urcat în turn.

Empire State este clădirea simbol pentru Manhattan, poate cel mai ușor de recunoscut zgârie nor din întreaga lume. A fost construită 1931 și de atunci timp de aproape 40 de ani a deținut recordul de cea mai înaltă clădire din lume fiind detronat de Sears Tower din Chicago în 1970 și de World Trade Center în Manhattan. După căderea turnurilor gemene a redevenit cea mai înaltă din New York până la inaugurarea Freedom Tower. Totuși Empire State e numai una și rămâne principala atracție turistică din Manhattan.

Am vizitat Empire State într-o dimineață de weekend relativ devreme dar chiar și așa a fost foarte aglomerat. Am stat la coadă cam o oră până am luat liftul spre platforma de observație. Se poate vizita platforma de la etajul 86 și terasa de la etajul superior 102 la baza antenei radio. Biletele variază ca preț între 35 și 55 de dolari. Vederea de la 380 de metri înălțime, de la etajul 102 este impresionantă. Pe o zi senină se pot vedea toate turnurile din Manhattan și cartierele și orașele înconjurătoare din New Jersey și Long Island.

 

Harta statului New York. Niagara și Manhattan la extreme

 

Dimineața următoare plecam foarte devreme spre Niagara. Am găsit atunci o excursie de două zile foarte ieftină care la 100 de dolari includea transportul cu autocarul, cazare o noapte la Buffalo și intrarea la toate atracțiile de la Niagara. Mergeam cu compania GoToBus iar plecarea era la 6 din Chinatown.

Drumul cum spuneam este foarte lung. Sunt vreo 6 ore din New York până la cascadă. După 3 ore de somn pe autocar am făcut o primă oprire la Corning. Acolo se află muzeul sticlei, un loc preferat de mai toate autocarele care merg la Niagara pentru o pauză pe traseu. Am vizitat Glass Museum despre care nu pot spune că este cel mai interesant loc, cu excepția părții interactive în care un maestru sticlar ne-a demonstrat cum se produc câteva obiecte din porțelan. Am mai stat pentru o gustare iar apoi ne-am continuat drumul spre Niagara.

Cascada Niagara se află la capătul nord-vestic al statului New York pe granița dintre S.U.A. și Canada pe râul Niagara care leagă două din marile lacuri americane – Erie și Ontario. Este vorba de fapt de un ansamblu de 3 mari cascade alăturate – Bridal Veil Falls, American Falls și Horseshoe Falls – aceasta din urmă fiind cea mai mare cascadă de pe continentul nord-american. Puterea cascadei este exploatată pentru potențialul său energetic dar rămâne în primul rând o mare atracție turistică.

Am ajuns cu autocarul după amiaza la Niagara. Am fost lăsați acolo pentru câteva ore de timp liber să admirăm cascada. Cum ne-am apropiat am simțit vuietul aproape asurzitor al căderii de apă iar prima vedere cu Niagara a fost cu adevărat de neuitat. Mă refer aici la Horseshoe, de departe cea mai impresionantă cascadă aflată chiar pe granița dintre cele două state. Frontiera era la doi pași și parcă ne bătea gândul să traversăm dar pe atunci era necesară viza în Canada. Am mai trecut pe la magazinele de suveniruri, am servit cina la un restaurant iar seara am mers la hotelul din Buffalo, oraș aflat la vreo 20 de kilometri de cascade.

Dimineața am revenit la Niagara și am avut ocazia să vedem cascada mult mai îndeaproape având rezervări pentru două dintre cele mai faimoase tururi de pe partea Americană: Maid of the Mist (plimbarea cu vaporașul până sub cascadă) și Cave of the Winds (o vizită în care se ajunge în spatele cascadelor).

Maid of the Mist este turul cel mai cunoscut al cascadelor, care apare în zeci de filme și seriale americane. Vaporașul cu etaj face un tur de jumătate de oră din care apogeul este apropiere sub Horseshoe Falls și implicat dușul prin care trece orice pasager. Toată lumea primește pelerine de ploaie, dar chiar și așa e imposibil să cobori uscat de pe Maid of the Mist. Experiența este una memorabilă.

Nu ne-a ajuns o singură baie și am făcut și al doilea tur, la Cave of the Winds. E vorba de o mică peșteră vizitabilă de sub Bridal Veil Falls de pe partea americană. Vizitatorii primesc din nou pelerine, se urcă pe niște scări suspendate iar apoi se trece la propriu prin cascadă. Dacă pe vapor ne-am stropit puțin, de la peșteră am ieșit uzi leoarcă. Pe poteca ce duce la Bridal Veil se poate vedea un peisaj frumos, cu multe flori primăvara și o mulțime de păsări. La finalul turului se urcă cu liftul în turnul de observație de unde se vede cel mai bine de sus amploarea cascadelor.

Cam atât se poate face pe parte americană, plus mult shopping în mall-urile din zonă. Partea canadiană este mult mai dezvoltată și oferă turiștilor mult mai multe atracții și activități și aparent o vedere mai frumoasă peste cascade, dar de asta o să mă conving când o să ajung pe acolo.

 

Vedere spre Manhattan din Jersey City

 

Zoom pe Empire State

 

Aglomerația din Times Square

 

Turiștii fac poze cu politia călare

 

Sau cu exhibiționiști de stradă

 

NYPD

 

Renumitul magazin Macy’s

 

Vizită la Empire State Building

 

Am stat mult la coadă dar pentru vederea asta a meritat

 

Manhattan de sus

 

Chrysler building, primul mare turn al Americii

 

Vedere spre Jersey

 

La plimbare pe Fifth Avenue: Rockeffeler Center

 

Vedere de noapte peste Manhattan

 

Barul Coyote Ugly

 

Noaptea în Times Square

 

Dimineața devreme am plecat în excursie spre Niagara

 

Autocarele companiei chineze

 

La jumătatea drumului am făcut pauză la Corning

 

Acolo se află muzeul sticlei

 

Cel mai interesant a fost la demonstrația artizanală

 

Drumul spre Niagara e destul de anost. 6 ore în total

 

Într-un sfârșit am sosit

 

Niagara la lăsarea serii

 

Close-up cu cascada

 

Dincolo e partea canadiană

 

Dimineața am revenit la cascadă. Bătea un vânt de abia te țineai pe picioare

 

Niagara Falls

 

Echipați cu pelerine pentru plimbarea cu vaporul

 

Direcția: Horseshoe Falls

 

Am intrat aproape sub cascadă

 

Ne-am făcut leoarcă până la final

 

Cam atât de aproape am mers și noi

 

Turnul de observație

 

Vedere de sus către Maid of the Mist

 

și peste cascade

 

Am mers apoi la Cave of the Winds

 

De data asta am intrat la propriu sub cascadă

 

O nouă repriză de duș

 

Zona era plină de păsări

 

Survived Niagara

 

Gata de drumul lung înapoi la New York

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.