Budapesta este unul dintre orașele mele preferate. De prima dată când am văzut-o acum vreo 20 de ani am îndrăgit-o mult și am revenit de multe ori între timp în capitala Ungariei. O văd alături de Praga în topul celor mai frumoase capitale ale Europei centrale și cea mai deosebită metropolă de pe Dunăre.

Cele două vechi așezări de pe malurile fluviului Buda și Pesta au o frumusețe unică și în același timp sunt foarte diferite. Buda este o zonă deluroasă cu multe monumente pe dealuri, inclusiv palatul regal și citadela. Pesta e vastă, întinsă pe câmpie cu o arhitectură deosebită, clădiri vechi și cartiere moderne și o mulțime de cafenele și restaurante. Cele două sunt separate de Dunăre și unite de 8 poduri, fiecare cu specificul său. Ungurii sunt foarte călduroși și primitori. În ciuda unor preconcepții pe care le au poate unii, ospitalitatea maghiară e renumită și întotdeauna am fost primiți bine la Budapesta ca români și ne-am simțit excelent.

Am vizitat ultima oară recent Budapesta într-o călătorie de weekend în luna noiembrie. Am petrecut două nopți acolo și am revăzut multe locuri dragi și am descoperit altele pentru prima oară. Nu o să vă povestesc neapărat despre călătoria aceasta, puteți vedea imaginile mai jos, dar am preferat să structurez articolul ca un mic ghid turistic.

 

Când să mergem?

Vremea la Budapesta nu e foarte diferită de București, cu mențiunea că vara e puțin mai rece iar iernile mai blânzi. Se poate merge oricând în timpul anului, dar multe atracții sunt închise iarna și e de evitat. Eu nu știu cum am făcut dar am ajuns numai toamna și primăvara și am prins de mai multe ori ploaie dar și zile însorite.

Cum ajungem?

Cu mașina drumul poate dura 10-12 ore din București. Sunt 800 de kilometri în total. Avem acum mult mai multe autostrăzi construite și nu lipsesc decât bucățile Pitești – Sibiu și Deva – Lugoj dar e totuși încă mult. Eu unul după o experiență foarte neplăcută acum câțiva ani am zis că nu mai merg cu mașina în Ungaria până nu e gata tot A1. Dacă locuiți în vestul țării e altceva, se ajunge mult mai repede. Eu prefer avionul, e doar o oră de mers. De când a falimentat compania maghiară Malev, Tarom a avut monopol pe rută operand 3-4 zboruri Otopeni – Budapesta zilnic. Wizz Air a redeschis ruta recent iar preturile acum sunt mai competitive. Noi am plătit sub 50 de euro dus-întors.

Transport și bani

Dacă ajungeți cu mașina poate fi ceva mai complicat de găsit un loc de parcare legal. La Budapesta se ridică mașini și se dau amenzi foarte repede. O dată parcați, nu veți avea nevoie să mai mișcați mașina pentru că transportul în comun e unul excelent cu o rețea vastă și punctuală de metrouri, tramvaie și autobuze. Există abonament pe o zi sau pe trei zile individuale sau de grup care sunt foarte convenabile – detalii pe Siteul BKK. Automate de bilete se găsesc la tot pasul și au traducere chiar și în limba română.

De la aeroportul Ferihegy se ajunge cel mai rapid cu taxiul, dar sunt destul de scumpe. Cel mai ieftin și relativ rapid (30-40 de minute) este combinația autobuz + metrou. Se ia autobuzul 200E chiar de la ieșirea din aeroport până la capăt la autogara Kobanya-Kispest iar de acolo pleacă metroul 3 care ajung la Kalvin Ter în centrul orașului.

Moneda locală este forintul. La momentul când scriu articolul 1 leu romanesc e egal cu 70 de forinți. Cea mai bună idee e să scoateți bani de la bancomat. De preferat o sumă mare de la început ca să nu mai plătiți alte comisioane. Altfel, casele de schimb din aeroport și din centru au un curs prost și comisioane mari. La bănci se poate schimba cu un curs mai bun dar sunt închise seara și în weekend.

Cazare și mâncare

Opțiuni de cazare există nenumărate și de toate tipurile. Preturile sunt în general foarte mici la cazare. Se poate găsi un apartament mare și luxos la 40-50 de euro pe noapte sau o cameră la un hotel central de 4-5 stele sub 100 de euro. Eu prefer apartamentele. Ultima dată am stat într-o clădire istorică la doi pași de Dunăre și cu transportul public la scară, într-un apartament mare, spațios unde am găsit tot ce aveam nevoie.

Mâncarea ungurească e extraordinar de bună. Varietatea este foarte mare dar tema comună este că peste tot porțiile sunt mari. Specialitățile sunt cunoscute și pe la noi – gulaș de vită, papricaș de pui, ciorbă gulaș cu găluști, sarmale, ardei umpluți, ciolan cu fasole, carnați cu varză călită. Diversitatea deserturilor e la fel de mare – puteți încerca la un restaurant tort Doboș, palacsinta (sună ca plăcinta dar de fapt sunt clătite) sau rulada tradițională bejgli iar pe stradă puteți încerca un langos cu brânză dulce sau kurtos kalacs. Alături merge bine o palincă tradițională sau un pahar de vin Tokaj.

Oriunde am mâncat la Budapesta, masa a fost excelentă, dar dacă e să recomand un loc vă invit să mergeți la New York Cafe, cel mai luxos restaurant din oraș. Prețurile sunt mari, dar deserturile și cafelele sunt fantastice.

Ce e de văzut?

Foarte multe, o să mă limitez la cele mai importante:

  • Parlamentul. Clădirea de pe malul Dunării este fără doar și poate simbolul orașului. Construcția în stil neo-gotic a fost inaugurată în 1904 și adăpostește azi parlamentul unicameral maghiar. Se organizează tururi zilnice cu ghid într-o varietate de limbi, cu excepția zilelor în care se întrunesc politicienii. Un tur durează 40 de minute și costă 2000 de forinți, dar mare atenție, dacă nu rezervați cu mai multe zile din timp (online sau la fața locului) nu veți găsi bilete disponibile.
  • Podurile peste Dunăre. Fiecare are frumusețea lui aparte. Poate că cel mai deosebit este Szechenyi Hid, podul cu lei, cel mai vechi dintre toate. Szabadsag Hid (podul libertății) arată deosebit cu structura sa metalică vopsită în verde. Mai sunt Margit Hid și Arpad Hid care leagă insula Margit (Margareta) de pe Dunăre de cele două părți ale orașului sau Erszebet Hid (podul Elisabeta), unul dintre cele mai moderne.
  • Dealul Buda. Aici sunt o mulțime de atracții turistice individuale. Se poate ajunge acolo cu funicularul care pleacă de lângă podul cu lei. Cele mai frumoase priveliști ale orașului se pot vedea de pe Buda Hill. Cea mai mare construcție de acolo este castelul regal care poate fi vizitat, iar curtea veche a palatului (încă locuită) e o zonă foarte plăcută pentru o plimbare. Tot acolo se află biserica Matias, o frumusețe de construcție atât la interior cât și la exterior. Sub castel se poate merge prin catacombele din Buda, o ramificație de tuneluri lungă de câțiva kilometri. Bastionul pescarilor, fortificația exterioară arată la fel de deosebit și oferă priveliști foarte frumoase peste Dunăre.
  • Centrul vechi din Pesta. Este zona cea mai activă a orașului, înțesată de clădiri cu arhitectură deosebită. Aici se găsesc mai multe clădiri guvernamentale dar și hoteluri luxoase. Catedrala Sf. Ștefan, cea mai mare a Ungariei, merită și ea vizitată. Strada Vac e zona ideală pentru cumpărături sau pentru cafenele și restaurante. Dacă ajungeți de sărbători puteți merge la Târgul de Crăciun care se ține în piața Vorosmarty.
  • Altele:
    • Citadela de pe dealul Gellert oferă și ea vederi deosebite ale orașului, în special noaptea, iar casele vechi ale cetății au fost transformate în ateliere pentru meșteșugari.
    • Piața centrală (Grand Hall) este una din cele mai frumoase piețe urbane ale Europei. E un loc ideal de cumpărat suveniruri, dar și produse alimentare proaspete.
    • Piața Eroilor la est de centru a găzduit târgul mondial în 1896 ocazie cu care s-au construit mai multe clădiri impozante. Piața în sine merită văzută pentru Milenium monument iar în apropiere se află castelul Vajdahunjad, o replică a castelului de la Hunedoara.

Ce mai e de făcut?

  • Băi termale. Resursele termale ale solului au contribuit mult la dezvoltarea orașului din vremurile romanilor până astăzi. Băile termale fac parte din cultura localnicilor și nu pot lipsi dintr-o vizită la Budapesta. Sunt câteva sute de băi în oraș dar cele mai renumite sunt:
    • Băile Gellert, aflate în Buda la poalele dealului omonim. Aflate în interiorul hotelului Danubius sunt poate cele mai renumite băi din oraș. Arhitectura interioară este cea de pe timpul habsburgicilor și arată deosebit. Băile interioare au temperaturi intre 30 și 40 de grade și există și facilități de saună și masaj. Există și o piscină exterioară mare deschisă doar vara. Intrarea pentru o zi costă 5.500-5.700 de forinți cu vestiar sau cabină de schimb.
    • Băile Szechenyi se află în apropiere de Piața Eroilor. Similar ca la Gellert sunt mai multe piscine iar aici se poate face și saună și masaj. Diferența este că zona cea mai amplă de la Szechenyi este la exterior unde se găsesc 3 piscine mari cu temperaturi de 32-38 de grade Celsius și acestea sunt deschise tot timpul anului. Un bilet costă 5.200 de forinți sau 10.000 cu masaj inclus.
  • Croaziere pe Dunare. Sunt câteva zeci de companii care operează croaziere iar costurile variază între 10 și 30 de euro. Există croaziere de zi, de seară, cu muzică clasică sau atmosferă de discotecă. Pe lângă acestea, vara se poate merge cu mult mai ieftin cu vaporasele BKK care fac parte din rețeaua de transport în comun.

De ce Budapesta?

Pentru că nu există oraș mai frumos atât de aproape de noi. Sunt o mulțime de locuri minunate de văzut la Budapesta – eu am vizitat de orașul de vreo 5 ori și mai am multe locuri unde nu am ajuns. Pentru că se poate ajunge repede iar costurile sunt destul de reduse. Pentru că mâncarea e excelentă iar băile foarte relaxante. Cred că sunt motive suficiente. Mai departe vă las cu imagini din ultima noastră călătorie.

 

De la aeroport am luat metroul spre centru

dsc08615

 

Vineri seara pe malul Dunării

dsc08558

 

Hotelul Gellert luminat noaptea

dsc08556

 

Am revenit la un loc drag pentru cină. Pubul For Sale

dsc08582

 

Masă ca la Budapesta

dsc08579

 

Castelul Buda luminat

dsc08587

 

Sâmbătă, zi ploioasă. Numai bine de mers la piața centrală

dsc08594

 

Halele sunt uriașe

dsc08612

 

Magazin cu fructe

dsc08599

 

Mezeluri

dsc08598

 

Produse din paprika

dsc08603

 

Kalvin ter e un fel de Unirii al Budapestei

dsc08613

 

Am mers la parlament

dsc09000

 

Am făcut rezervare din timp pentru vizită

dsc08652

 

Scara ceremonială a palatului

dsc08660

 

Bijuteriile coroanei maghiare

dsc08678

 

Sala de adunări

dsc08693

 

Ascultând informațiile de la ghid

dsc08698

 

O sală mică dar foarte elegantă

dsc08700

 

Suporturi numerotate pentru trabucurile parlamentarilor. Nu se mai folosesc acum, fumatul e interzis

dsc08710

 

De la muzeu, macheta clădirii 

dsc08711

 

Ceva nu prea e în regulă cu harta asta

dsc08715

 

Târgul de Crăciun

dsc08623

 

După amiaza am petrecut-o la Băile Gellert

dsc08828

 

Relaxare totală

dsc08748

 

Pe o zi mohorâtă, lumea se înghesuie la Gellert

dsc08745

 

Seara am luat cina la un restaurant deosebit, New York Cafe

dsc08775

 

Cina delicioasă

dsc08781

 

Desertul e adevărata specialitate

dsc08785

 

La New York Cafe

dsc08769

 

Dimineața la podul Szechenyi

dsc08836

 

Sau podul cu lei

dsc08952

 

Am luat funicularul spre Buda Castle

dsc08842

 

Vedere din funicular

dsc08846

 

Vederi de sus, de la castel

dsc08867

 

Castelul Buda

dsc08865

 

Se vede în depărtare și insula Margit

dsc08861

 

Pe dealul Buda – camera lui Dracula (aici a fost deținut Vlad Țepeș)

dsc08889

 

Bastionul pescarilor

dsc08902

 

Priveliștea de pe ziduri spre Dunăre

dsc08943

 

Dar și spre curtea castelului

dsc08934

 

Zoom pe parlament

dsc08913

 

Biserica Matias

dsc08938

 

Am coborât dealul. Tunelul pe sus Buda Hill

dsc08947

 

Băile Szechenyi

 

Piscinele cu apă caldă sunt deschise tot anul

 

Ultima plimbare: croaziera pe Dunăre

dsc08976

 

Vaporul de croazieră

dsc08977

 

Interiorul vasului

dsc09025

 

De pe Dunăre

dsc09028

 

O bere ascultând muzica lui Strauss . „Dunărea Albastră”

dsc09003

 

Parlamentul văzut de pe apă

dsc08998

 

Am revenit la târgul de Crăciun pentru ultimele cumpărături

dsc09040

 

Decorații frumos mirositoare

dsc09044

 

Dulciuri din marțipan

dsc09043

 

Metroul spre aeroport

dsc09050