Spania este țara despre care am scris de cele mai multe ori până acum. E normal să fie așa pentru că acolo am petrecut cele mai multe vacanțe mai lungi, fiind locul ideal după părerea mea pentru un sejur la soare. Motivele pentru care cred asta sunt multe dar pot enumera vremea frumoasă de care unele locuri se bucură multe luni pe an, cei 5000 de kilometri de coastă cu plaje foarte variate, serviciile hoteliere excelente și rezonabile ca preț, multitudinea și variația de atracții turistice și nu în ultimul rând atmosfera de fiesta care se regăsește la tot pasul. Nu te poți plictisi în Spania. Nu v-am povestit până acum despre prima mea vacanță în Spania petrecută pe Costa Brava în nordul Cataluniei și nici despre orașul pe care multă lume îl consideră cel mai frumos din țară, Barcelona.
Costa Brava înseamnă coasta sălbatică și își ia numele de la peisajele verzi și malurile stâncoase din zonă. Coasta se întinde pe 100 de kilometri de la nord de Barcelona până spre granița cu Franța. Turismul este foarte dezvoltat în zonă existând zeci de stațiuni la Mediterană și o mulțime de hoteluri. Dintre stațiuni cele mai cunoscute sunt Malgrat de Mar, Tossa de Mar, Lloret de Mar sau Blanes, dar mai sunt multe altele.
Am fost pe Costa Brava în 2008 în luna octombrie. Am luat un pachet turistic cu zbor charter la Barcelona și o săptămână de cazare la un hotel de 3 stele din Lloret de Mar, stațiune aflată la 80 de kilometri nord de capitala Cataluniei. La noi prin octombrie era frig bine, dar în Spania am găsit o vreme frumoasă cu 20-25 de grade și mult soare. Nu a fost mereu chiar vreme de plajă, dar timpul a fost ideal pentru plimbări.
Am zburat noaptea cu Air Europa sosind pe aeroportul El Prat dimineața devreme. De acolo am fost luați cu autocarul și o oră mai târziu eram cazați la hotel. A fost primul nostru sejur lung la un hotel afară și îmi amintesc că am fost impresionați de hotel. Dacă mă uit acum nu mi se pare hotelul cine știe ce, dar țin minte că am mâncat foarte bine (aveam demipensiune inclusă), că hotelul era curat iar angajații foarte prietenoși și că am plătit destul de puțin. Hotelul Don Juan era în mijlocul stațiunii Lloret la vreo 10 minute de mers de plajă iar prin zonă erau multe restaurante, baruri și alei cu magazine. Ne-am bucurat de plajă o zi sau două din săptămâna petrecută la Lloret de plajă dar mai mult am preferat să facem plimbări la Barcelona și în stațiunile din jur.
O să încep cu Barcelona, mai ales că nu am mai povestit niciodată de oraș până acum. Noi am mers la Barcelona de două ori în acel sejur. Din Lloret se ajungea foarte ușor cu trenul. Drumul dura sub o oră iar traseul era o plăcere de urmărit pe geam, fiind chiar pe malul Mediteranei. Am petrecut o zi vizitând monumentele Gaudi și alta la stadionul Camp Nou și pe bulevardul Ramblas.
Barcelona este al doilea oraș al Spaniei ca mărime dar și economic, aflat într-o continuă rivalitate cu Madrid. Barcelona este capitala Cataluniei, un stat care nu are multe în comun cu restul Spaniei: se vorbește altă limbă, cultura și tradițiile sunt foarte diferite iar de câțiva ani se cere tot mai vehement independența. Populația orașului este de aproape 2 milioane de locuitori iar economic Barcelona este unul din cele mai importante orașe ale UE, mult peste media Spaniei ca produs intern pe cap de locuitor – venituri obținute mai ales din comerț, industrie grea, transporturi și nu în ultimul rând din turism. Barcelona atrage anual peste 5 milioane de turiști fiind cel mai vizitat oraș spaniol.
Orașul are foarte multe atracții turistice. Situat pe malul Mediteranei beneficiază de una din cele mai extinse plaje urbane, cea mai renumită dintre ele fiind zona Barceloneta. Barcelona impresionează prin arhitectură. Dincolo de micul centru vechi cu ale sale străzi întortocheate, restul orașului e un exemplu de urbanism modern, cu străzi aliniate perfect paralel și clădiri de dimensiuni egale, iar pentru a compensa toată această ordine precisă apar construcțiile ciudate ale lui Gaudi precum Sagrada Familia (catedrala imposibil de terminat) sau casele neobișnuite proiectate de arhitect.
Prima zi pe care am petrecut-o la Barcelona am putea-o numi și turul Gaudi pentru că am petrecut majoritatea timpului vizitând creațiile arhitectului catalan. Trenul ne-a lăsat undeva în apropiere de Placa de Catalunya, de unde începe bulevardul Ramblas. Am decis să începem ziua cu parcul Guell. Ne-am deplasat prin oraș cu metroul care este foarte convenabil pentru mai multe locații centrale, doar că Guell nu e una din ele. Am luat metroul până la stația Lesseps din vestul orașului iar de acolo am mai avut vreo 20 de minute de urcat pante pe jos. Urcarea a meritat din plin pentru că e ceva magnific, cu alei decorate ciudat, mozaicuri colorate, palmieri și o mulțime de flori și statui sau clădiri care de care mai neobișnuite. Parcul adăpostește la intrare o clădire roz cu un turn înalt – aceea este casa muzeu Gaudi, una din primele creații ale arhitectului și locul unde și-a petrecut mare parte din viață. Am petrecut ore bune prin parc. Dincolo de arhitectura ciudată, merită vizitată la Guell și terasa principală de unde se poate vedea una din cele mai frumoase priveliști ale Barcelonei.
Următoarea oprire a fost Sagrada Familia, cea mai cunoscută construcție a arhitectului. Catedrala a fost începută de Gaudi în 1883. La moartea acestuia în 1926, abia un sfert din clădire era terminată. Lucrările au fost mai târziu continuate dar și sistate o dată cu războiul și mai târziu din lipsă de fonduri. Construcția avansează astăzi și se estimează că va fi terminată în următorul deceniu, chiar dacă unele voci spun că este imposibil de terminat din punct de vedere structural. Ce e drept proiectul inițial a fost puțin modificat iar terminarea proiectului ar fi fost cu siguranță imposibilă fără tehnologiile avansate de proiectare ale secolului 21. Fondurile necesare continuării construcției sunt obținute de la milioanele de turiști care vizitează catedrala. Chiar dacă este parțial un șantier, interiorul și unul din turnuri se pot vizita. Nu pot să spun că e cea mai frumoasă construcție după părerea mea, dar Sagrada Familia impresionează și nu se aseamănă cu absolut nimic altceva în lume.
Dincolo de cel două mari atracții, prin Barcelona se mai regăsesc mai multe clădiri proiectate de Gaudi. Cele mai faimoase dintre ele fiind Casa Batlló, Casa Vincens și La Pedrera. Le-am văzut pe toate, una mai ciudată ca alta, dar la interior nu am vizitat-o decât pe ultima. Pedrera(sau Casa Mila) este o clădire impresionantă unde nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Am vizitat interioarele, atrium-ul și terasa de pe acoperiș. Nici cel mai mic detaliu din clădire – de la mobila din camere la forma ferestrelor nu este lăsat la întâmplare. Acoperișul este locul cel mai special al clădirii. Acolo am încheiat ziua urmărind apusul deasupra Barcelonei.
Un alt simbol al orașului este echipa de fotbal. FC Barcelona este una din cele mai titrate și iubite echipei ale lumii. Echipa era atunci într-un maxim de formă – tocmai venise la echipă noul antrenor Pep Guardiola, iar tripleta din atac bătea record după record – erau atunci Messi, Eto’o și Henry. La finalul acelui sezon Barca avea să câștige tot – Liga campionilor și toate trofeele interne. Nu am reușit să ajungem la un meci. Am fi prins doar meciul cu Atletico Madrid și acolo biletele erau deja sold out de ceva timp. Am revenit totuși în oraș pentru a vizita stadionul și muzeul Camp Nou.
Turul stadionului a fost foarte cuprinzător. Am intrat pe la vestiare, apoi am pășit pe gazon. Am urcat apoi în tribună trecând pe la masa presei, tribuna oficială și lojele unde stau conducătorii clubului. Muzeul din stadion este foarte bine organizat. Am văzut un film despre istoria clubului, am văzut sălile dedicate marilor jucători și la final am vizitat sala de trofee. Chiar dacă nu sunt tocmai un fan al echipei, vizita a fost una memorabilă.
Tot în acea zi am mers la plimbare pe ultra-aglomeratul bulevard central Ramblas, am mâncat în piața tradițională La Boqueria și am încheiat ziua pe străzile întortocheate din din Ciutat Vella. Atât am văzut în primele noastre vizite la Barcelona, dar orașul mai are multe de oferite. Mai întâi ar fi zona de plaje, mai ales Barcelonetta, una din cele mai moderne plaje urbane din lume pe deasupra căreia zboară telegondola. Mai sunt cele două dealuri care domină peisajul din jurul orașului – Montjuic și Tibidabo. De pe primul se poate admira Placa d’Espanya și fântânile cântătoare, iar pe Tibidabo se poate urca cu funicularul pentru a vedea cea mai frumoasă priveliște peste Mediterană.
Revenind la baza noastră din Lloret pot să vă spun că am petrecut o săptămână foarte frumoasă acolo. E o stațiune unde nu te prea plictisești cu multe terase, baruri, cluburi sau restaurante dar în același timp destul de liniștită. Temperaturile au variat mult, am avut și zile cu soare puternic de plajă dar și o zi, două mai reci când am stat cu jachetele pe noi.
Am mai făcut două mini-excursii pe lângă cele la Barcelona și ziua petrecută la parcul de distracții Portaventura de care am povestit anterior –
https://crisgrig.wordpress.com/2014/10/19/parcuri-de-distractii-portaventura-salou/
Într-una din zile am vizitat celalalt important oraș catalan – Girona. Să fiu sincer, auzisem de oraș doar datorită aeroportului unde pe atunci aterizau zboruri directe din București. După un drum scurt cu autocarul, am găsit un oraș chiar deosebit – cu un centru modern de unde am cumpărat cadouri pentru acasă dar și un oraș vechi cu mai multe atracții turistice. Am mers pe deasupra zidurilor marii cetăți Girona, apoi pe malurile râului Onyar iar la final am vizitat marea Catedral de Santa Maria, una din cele mai impunătoare biserici ale Spaniei construită în secolul 11. Poate că am plecat și cu așteptări foarte joase, dar Girona ne-a lăsat o impresie foarte frumoasă.
Ultima plimbare care am făcut-o înainte de întoarcerea acasă a fost către o stațiune aflată ceva mai la nord de noi – Tossa de Mar. Nu auzisem de Tossa, dar ne-a fost recomandat de mai multi localnici. Pentru a ajunge acolo am mers cu autobuzul pe niște serpentine abrupte la malul Mediteranei. După zeci de curbe s-a deschis într-un final un golf splendid în mijlocul căruia se afla localitatea. Câteva case, două trei hoteluri și o plajă lată cu nisip auriu la poalele dealurilor abrupte. Tossa e un loc liniștit, puțin exclusivist pentru că se ajunge mai greu și care beneficiază de cel mai spectaculos cadru natural de pe Costa Brava. Ne-am plimbat pe plajă, am luat masa la o terasă cochetă iar apoi ne-am cățărat până în vârful dealului unde se află vechiul bastion fortificat și farul din Tossa. Peisajele de acolo sunt greu de descris în cuvinte. La întoarcere am ales să mergem cu vaporașul spre Lloret. A fost modul perfect de a ne încheia vacanță catalană – de pe mare am putut admira cele mai frumoase vederi ale „coastei sălbatice” iar apusul l-am prins pe vas chiar la sosirea la Lloret.
Închei aici colajul cu amintirile mele din prima vacanță petrecută în Spania. Nu pot decât să vă recomand Costa Brava, de unde ne-am întors doar cu amintiri frumoase. Catalunia este una din cele mai bune destinații de vacanță ale Europei iar Barcelona este un oraș care trebuie neapărat vizitat. Singurul minus al Barcelonei este că este efectiv asaltat de turiști, de aceea v-aș recomanda să procedați similar cu noi – dacă aveți un sejur mai lung petreceți-l într-un loc mai liniștit de pe Costa Brava de unde puteți ajunge lejer în oraș și de unde puteți merge mai departe spre multe alte destinații din regiune.
Sosirea la hotel
Hotelul Don Juan din Lloret de Mar
De la piscină
Plaja din apropiere
Biserica Sant Roma, un simbol pentru Lloret
Prima vizită la Barcelona
Placa de Catalunya
Frumoasa intrare la parcul Guell
Decorațiuni care mai de care mai neobișnuite
Guell e unic
Platoul central din parc
Casa muzeu Gaudi și vederea peste oraș
Parcul a rămas locul meu favorit din Barcelona
Sagrada Familia
Fațada și urcarea spre vârf
Vederi din turn
Panoramă peste Barcelona
Cam asa arată proiectul final
Chiar și băncile au detalii Gaudi
Casa Battlo
La Pedrera
Turul clădirii cu audioguide
Acoperișul de pe La Pedrera
Un loc ideal pentru a vedea apusul la Barcelona
A doua vizită am mers direct la stadion
Stadionul Camp Nou
Turul stadionului
Vedere de la tribuna oficială
Museo Barca, vitrina cu trofee
Placa d’Espanya
Altă zi altă excursie. Aici am mers la Girona
Marea catedrală din Girona
Turul catedralei. Cred că mă obișnuisem cu audio-ghidurile
Vedere de pe zidurile cetății
Case colorate pe râul Onyar
O nouă plimbare: către nordul Costa Brava
Plaja din Tossa del Mar
Barca cu fund de sticlă pleacă chiar de pe plajă
Frumusețea Mediteranei
Fortul Tossa
Culorile minunate din Costa Brava
Părăsind Tossa
Am mers spre Lloret cu vaporașul
Stâncile de pe Costa Brava
Pe curând, Spania. Am mai revenit de o mulțime de ori de atunci
Barcelona este unică și turismul se dezvoltă aici cu pași repezi. Unele obiective normal sunt aceleași dar comercializează și au și de ce pe Guadi. Am văzut Barcelona acum 20 de ani și obiectivele majore nu s-au schimbat; parcul Guell, La Pedrera, Casa Battlo, fântâna cântatoare…
Băiatul meu spunea că ar vrea să vadă Barcelona când se va termina Sagrada Familia. Oare cănd va fi gata sau tocmai acesta este farmecul?…
Vacanțe frumoase!
Ți-am citit reviewurile despre Islanda dar și altele…..