Avem o mulțime de zboruri directe din România către Italia. Sunt aproape 20 de aeroporturi italiene legate de București, iar eu am avut oportunitatea de a zbura pe cele mai multe dintre ele. Toamna asta am făcut o plimbare de weekend într-o zonă pe care nu o mai văzusem până atunci, Umbria – regiune din centrul Italiei a cărei capitală este Perugia, unde am luat zborul de dus. Pentru că orarul de zbor era mai convenabil, am ales să ne întoarcem din alt aeroport, din Pescara, oraș din Abruzzo de pe coasta Adriaticii. Pe ambele aeroporturi aveam să zbor pentru prima dată, ambele destinații fiind acoperite de Wizz Air. Am prins oferta aniversară „2 bilete la preț de unul” și am ajuns la zboruri așa de ieftine încât ne-a costat mai mult taxiul la aeroport. Am plătit vreo 80 de lei fiecare pentru București – Perugia și Pescara – București.

Umbria este o regiune mai rurală a Italiei cu multe orășele mici încărcate de istorie. Cel mai vizitat loc este orașul Assisi, important centru de pelerinaj pentru catolici, dar și capitala Perugia are foarte multe de oferit. Am făcut un traseu în care prima noapte o petreceam la Perugia iar a doua la Foligno, un alt orășel din Umbria. Deplasările urma să le facem cu trenul, acesta fiind și motivul pentru care am ales cazarea a doua noapte la Foligno care este un important nod feroviar.

Am aterizat seara târziu pe aeroportul din Perugia. Fiind un aeroport foarte mic (are vreo 4-5 zboruri pe zi), variantele de transport nu sunt foarte multe. Autobuzul regional nu are decât 3 plecări pe zi. Pentru noi, singurul mijloc de transport disponibil a fost un autocar al firmei ACAP care face legătura cu centrul Perugiei. Dacă un bilet pentru autobuzul normal era un euro și ceva, biletul cu ACAP a costat 8 euro de persoană. Tot atât ne-ar fi costat pe amândoi un taxi, doar că nu am reușit să găsim unul la aeroport.

După drumul scurt de 10 kilometri am ajuns și la hotel, aflat în orașul vechi. Am stat la Break and Bed, un hotel foarte simpatic pe care îl recomand în oraș. Seara am stat de vorba cu patroana, o franțuzoaică îndrăgostită de Perugia și ne-am jucat cu cățelușa ei. Dimineața am fost serviți cu un mic dejun gătit în casă, tradițional franțuzesc iar apoi am stat la cafea pe terasa hotelului bucurându-ne de soare (nu-l mai văzusem de ceva timp pe acasă).

Prima parte a zilei am petrecut-o la plimbare prin centrul vechi al Perugiei. Cele mai vizitate locuri din Perugia sunt Fontana Maggiore, Palazzo dei Priori (un vechi palat cu interior splendid, unde azi se află primăria orașului dar și Galeria Nazionale Umbria – cel mai mare muzeu din Perugia) și Catedrala San Lorenzo. Toate trei se află foarte aproape una de alta în piața centrală. Un alt loc deosebit se găsește în subteran. Rocca Paolina, vechea cetate adăpostește catacombe medievale și tuneluri subterane, foarte bine întreținute și amenajate. Acolo se regăsesc chiar și magazine, muzee și o mulțime de scări rulante construite pentru accesul vizitatorilor. Altfel, de pe zidurile cetății și mai ales de pe băncile grădinilor Carducci se pot vedea priveliști foarte frumoase ale palatelor și bisericilor construite pe dealurile din împrejurimi. Dincolo de aceste locuri, Perugia e un oraș fermecător și cel mai plăcut lucru este să te rătăcești pe străzile întortocheate din centrul vechi. Perugia mai e cunoscută și pentru ciocolata fabricată local de companii precum Perugina sau Baci. Tocmai se încheiase marele festival anual al ciocolatei, Eurochocolate, dar chiar dacă l-am ratat am regăsit pe străzi o mulțime de standuri încă rămase unde se vindeau diverse bunătăți, în special ciocolată.

După ora prânzului am părăsit orașul, mergând spre gară cu destinația Assisi. Centrul vechi din Perugia cocoțat pe vârful unui deal este legat de orașul modern și de gară prin Mini Metro. Este vorba de un metrou mai neobișnuit în primul rând pentru că traseul este în pantă, coborând abrupt până în vale. Interesant mai e că vagoanele sunt mici de maxim 10-12 persoane și circulă la două minute funcționând automat, fără șofer.

De la Perugia la Assisi am mers cu trenul jumătate de oră. Am lăsat bagajele la gară și de acolo am luat un autobuz local până în centrul vechi care și acolo era în vârful unui deal. Toți turiștii care se aflau cu noi în autobuz se uitau impresionați când a început să se vadă orașul.

Assisi este renumit ca fiind locul nașterii sfanțului Francisc în 1208, fondatorul ordinului Franciscan. Orașul adăpostește câteva zeci de mari biserici, inclusiv Bazilica Sfântului Francisc, una din cele mai impunătoare construcții religioase ale Italiei. Assisi este construit pe trepte de-a lungul unui deal. În vârf se află vechea cetate Rocca Maggiore iar mai jos șerpuiește un drum de-a lungul căruia au fost construite zeci de așezăminte catolice.

Majoritatea turiștilor au coborât din autobuz la prima stație dar noi am decis conform sfaturilor localnicilor să mergem până la ultima, în piața Matteotti. De acolo a fost mai lejer să vedem orașul de sus în jos, la coborâre. Prima impresie plăcută a fost la vederea străduțelor întortocheate din Assisi, încadrate de case de piatră toate construite în același stil. Poteca șerpuiește la vale iar din când în când se deschide o piață mare unde se află cel puțin o biserică. Am văzut mai întâi biserica San Rufino, o frumoasă construcție asemănătoare cu catedralele Toscanei. Am regăsit pe străzile din Assisi o mulțime de grupuri cu ghid, mare parte din ei fiind preoți sau surori veniți din alte tari. Am ajuns și pe la o piață de produse alimentare locale unde ne-a îmbiat mirosul de parmezan și prosciutto proaspăt, iar apoi am am mers prin câteva magazine de suveniruri de unde am luat câteva amintiri pentru acasă.

La finalul plimbării am ajuns la principalul loc de pelerinaj din oraș, Bazilica San Francesco. Biserica este una din cele mai mari ale Italiei și construcția domină întregul peisaj din Assisi. Catedrala este construită în stil gotic și datează încă din secolul 13. Interiorul este dispus pe 3 niveluri. Bazilica superioară are forma unui dreptunghi alungit iar tavanul înalt este decorat cu stele aurii pe un fundal albastru. Pe pereții laterali din marmură sunt expuse picturi ale unor mari artiști renascentiști. Accesul la bazilica inferioară se face din piața mare a orașului, intrarea fiind prin lateral. Interiorul este cel puțin la fel de impresionant cu decorații din pietre scumpe care împodobesc pereții și capele ce adăpostesc sculpturi și tablouri de mare valoare culminând cu altarul papal. Prin lateral se face accesul către nivelul cel mai de jos, cripta unde se regăsește mormântul Sfântului Francisc. Unii numesc bazilica din Assisi cea mai frumoasă biserică a lumii. Nu știu dacă e chiar așa dar sigur e un loc care merită văzut. Peste tot în bazilică fotografiatul e strict interzis iar zeci de angajați se asigură de asta atenționând turiștii. Din cauza restricției mai puțin obișnuite nu am imagini din interior, dar puteți vedea mai multe pe Siteul oficial.

Am părăsit biserica spre seară și ne-am îndreptat spre gară nu înainte de a vedea un frumos apus peste dealul Assisi și văile din jur. Din nou aveam un drum scurt cu trenul. După doar jumătate de oră am sosit la Foligno unde aveam să înnoptăm. Foligno nu era tocmai o atracție în itinerarul nostru ci doar un loc convenabil pentru legături de transport, dar am fost surprinși să găsim un orășel frumos, cu un centru vechi deosebit unde am găsit și câteva restaurante excelente. Seara am luat cina la unul dintre ele iar dimineața am mers la plimbare prin centru pe un soare călduros.

Ziua următoare aveam să părăsim Umbria cu destinația Pescara pentru zborul spre casă. Trenul l-am rezervat din timp (recomand asta pentru că am plătit online cam de 2 ori mai puțin decât aș fi plătit pe loc). Drumul dura 2 ore și jumătate plus o scurtă oprire la Ancona unde schimbam trenul. Am pornit la drum trecând prin mai multe tuneluri prin munte iar după vreo oră am ajuns la Marea Adriatică de unde trenul a continuat traseul pe coastă aproape de malul mării. La Ancona nu am stat decât puțin și nu am ajuns în centrul aflat destul de departe de gară. Știu doar că Ancona e un port important al Italiei, poate data viitoare o să zăbovesc mai mult. Pe la ora 3 am ajuns la Pescara unde mai aveam ceva timp de pierdut. Zborul spre casă era abia seara târziu.

Pescara a fost mult peste așteptările noastre. E un oraș modern, cu bulevarde largi pietonale, cu o promenadă frumoasă pe malul mării.  Prin centru era agitație mare, era weekendul festivalului Cioccolandia, numai bine tocmai ce-l ratasem pe cel din Perugia. Toate terasele din oraș erau pline, iar magazinele erau deschise (foarte neobișnuit într-o duminică seara prin Italia).  Plaja din oraș arată fantastic: lată, cu nisip fin și lungă de câțiva kilometri – separată în două de Ponte del Mare, un pod modern cu o arhitectură futuristă. Nu știu cum de Pescara nu e mai cunoscută turistic dar cred că vara e un loc absolut fabulos și de-abia aștept să revăd orașul pe o vreme mai caldă.

Seara la aeroport, am avut parte de o întârziere a zborului cu două ore, un mic disconfort de final, dar totul a fost ok până la urmă. Am văzut doar puțin din orașele care le-am vizitat dar plimbarea noastră e una pe care o recomand. Umbria mai ales e o zonă frumoasă cu două orașe splendide, Perugia și Assisi dar și multe alte așezări mai puțin cunoscute care vă pot surprinde plăcut.

 

Seara la Perugia, singurul mijloc de transport disponibil

DSC01713

 

Dimineața la hotel

DSC01724

 

Strada „mare” din Perugia

DSC01808

 

Tarabe cu produse locale

DSC01888

 

Piața IV Noiembrie

DSC01878

DSC01754

 

Fontana Maggiore

DSC01746

 

Palazzo dei Priori

DSC01744

 

Interiorul palatului

DSC01776

 

Vederea din Palazzo dei Priori

DSC01789

 

Toamna târziu se poate sta la terasă în Perugia

DSC01805

 

Grădinile Carducci

DSC01831

 

Vederi către orașul din vale

DSC01827

 

Pe dealurile înconjurătoare sunt construite mai multe biserici și palate

DSC01839

 

Străduțele Perugiei sunt fermecătoare

DSC01849

 

Zidurile groase ale Rocca Paolina

DSC01861

 

Înăuntru se găsesc străzi late

DSC01864

 

Catacombele au fost amenajate cu scări rulante pentru acces mai simplu

DSC01865

 

Spre gara cu Mini Metro

DSC01898

 

Trenurile coboară abrupt spre centrul nou

DSC01906

 

Sosind cu trenul la Assisi

DSC01924

 

Catedrala văzută din autobuz

DSC01930

 

Cetatea Rocca Maggiore

DSC01940

 

Grupuri de pelerini vizitând orașul

DSC01946

 

Catedrala San Rufino

DSC01949

 

Străduțele din Assisi

DSC01955

DSC01964

DSC01969

 

Bazilica văzută de sus

DSC02000

 

Intrarea la nivelul superior

DSC02020

 

Bazilica Sfântului Francisc

DSC02024

 

Piața centrală

DSC02034

 

De mai jos se vede întreg complexul

DSC02044

 

Apusul peste Assisi

DSC02051

DSC02045

 

Dimineața la hotelul din Foligno

DSC02066

 

Plimbare de dimineață

DSC02068

 

Foligno e și el un oraș simpatic

DSC02088

DSC02095

 

Gara Foligno

DSC02102

 

Am schimbat trenul la Ancona

DSC02118

 

Trenul de Pescara

DSC02132

 

Pescara a fost peste așteptările noastre

DSC02157

 

Festivalul ciocolatei din Pescara

DSC02150

DSC02152

 

Mie mi-a fost poftă de un canolo

DSC02142

 

Plaja din Pescara. Trebuie să fie foarte frumos vara

DSC02181

DSC02186

 

Ponte del Mare

DSC02191

 

Decolarea spre casă de la aeroportul Abruzzo

DSC02204